Sulor och lite Antarktis

I förra inlägget nämnde jag att även naturen kan vara förvånande. Tro mig, det finns växter och djur som är bra mycket konstigare än både du och jag. Som näbbdjuret, ett däggdjur som lägger ägg, har stor platt bäversvans och näbb. Dessutom har den gifttaggar på fötterna. Eller varför inte ta den Blåfotade Sulan eller ”Blue Footed Boobies” på engelska. Den lever bland annat på Galapagos tillsammans med några av sina minst lika konstiga kompisar. Om det nu halkat in någon på den här bloggen som annars bara läser mode-bloggar kan jag meddela att i den här färgställningen är dessa skor helt slut i storlek 36.

Blåfotade sulor eller "Blue Footed Boobies"

Blåfotade Sulor ("sulor" förresten, hela foten är ju blå)

Jag har ju som några av er vet hållit på en del med dykning och som om det inte var nog med konstiga djur som går omkring på jordens yta, så skulle ni bara veta vilka djur det finns under havsytan. Man behöver inte åka längre än till svenska vatten för att få se krumelurer och levande varelser som ni inte kan föreställa er. Trollhumrar, sjuryggar, marulkar, fjärsingar och annat ännu konstigare. Blandar man sedan in lite havsdjur från alla andra hav också, som den blå-gula bandmuränan t.ex. börjar det bli riktigt spännande. Både när det gäller marulken, bandmuränan och många andra så är beteendet än mer förbryllande än utseendet. Efter några hundra besök under havets yta och möten med dess invånare kommer man snart inte ens tycka att Katrin Zytomierska är särskilt konstig.

Marulk och blå-gul bandmuräna

Marulk och blå-gul bandmuräna

Jag ska få med lite om att resa till Antarktis i dagens inlägg också. Det kommer att bli mer om Antarktis senare. Jag besvarar helt enkelt några vanliga frågor jag brukar få om att resa till Antarktis och har ni fler eller andra frågor så kom med dom så skall jag försöka besvara dom vid tillfälle.

Hur kan man komma till Antarktis? Det finns flera operatörer som arrangerar resor dit för turister. Seriösa och oseriösa. Det finns ett antal riktigt bara operatörer, men eftersom jag själv bara arbetat med Quark Expeditions och Oceanwide Expeditions (se länkar) är dessa de enda jag kan gå i god för. Resorna utgår från Ushuaia längst ner på sydspetsen av Argentina och sedan är det sjövägen c:a 1200 km över Drake-passagen till den antarktiska halvön. Sjöresan tar ofta mer än två dygn och det kan gå väldigt höga vågor i Drake-passagen.

ant halv

Vad behöver man för att komma dit? Ja, förutom en ganska stor summa pengar ska man ha en uppriktig önskan att komma dit, att få komma i närkontakt med pingviner, sälar och andra djur som faktiskt bara finns där och verkligen vilja uppleva ”den sista kontinenten” och dess natur, annars är det slöseri med pengar. Det behövs egentligen inte så mycket utrustning, vanliga varma, vädertåliga fritidskläder och ett par rejäla gummistövlar. När det gäller priset på resan är det tyvärr högt. På en resa träffade jag ett apoteksbiträde från Australien som som sålt sin bil för att få genomföra sin dröm, men annars är det oftast turister med så kallad ”god ekonomi” och mer därtill som har möjlighet att resa dit. Men dom är oftast trevliga ändå

Vad kostar det? För en resa på 11-12 dagar med 7-8 av dom i Antarktis i delad hytt med dusch och toalett i korridoren får man räkna med c:a 50.000 kr per person. Då ingår förstås allt ombord (utom drinkar, vin och öl till maten och i baren). Tre mål superb mat varje dag, oftast trerätters, obegränsat med kaffe eller te, snacks, bullar, kakor och en massa annat smaskens. Föreläsningar, filmvisningar om Antarktis och dess djurliv och landstigningar, oftast på två nya platser, med varierat djurliv, varje dag. Vad som inte ingår är resan till Ushuaia och den går väl på c:a 10-20.000 kr, beroende på när. Men sett som en upplevelse för livet så är det inte dyrt, bara mycket pengar.

Fartyget, hytterna, matsalen och baren

Fartyget, hytterna, matsalen och baren

Vad får man vara med om och vad får man se? Det kallas ”expedition” delvis för att man aldrig riktigt vet vad man får se, det är ju liksom ingen djurpark. Garanterat får man se pingviner och sälar. Isberg får man också se helt säkert. Kanske olika sorters valar och om man har lite tur också på nära håll. Naturscenerier som inte finns någon annanstans och med bara lite tur kan man kanske få se både krabbätarsäl, weddelsäl, pälssäl och leopardsäl, minst tre, ibland fler arter av pingviner, både gigantiska och mindre isberg som har många olika former (se bild) och få se en och annan knölval titta upp ur havet. Det kommer hur som helst inte likna något ni sett IRL tidigare. Dessutom träffar man trevligt folk ombord.

Sälar, pingviner, fascinerande (!) isbergsformationer och valar

Sälar, pingviner, fascinerande(!) isbergsformationer och knölvalar

Ett alternativ för oss som bor här i Skandinavien är att skippa Antarktis och ge oss på Arktis istället, då slipper man den långa resan till avgångshamnen och sparar in mycket pengar på det. Det finns massor av turer till Arktis också under sommaren. Personligen har jag ännu aldrig haft möjlighet att komma dit. Där blir det förstås inga pingviner, men istället kan man få se vilda isbjörnar. Det vore inte en dag för tidigt eftersom den globala uppvärmningen snart kommer att innebära att isbjörnen inte har någon is att vandra omkring på och inte heller att föda upp sina ungar på. När det blivit så är det slut med den. Isbjörnen är visserligen en duktig simmare men den kan inte klara av att simma runt hela tiden. Det börjar bli rätt bråttom för isbjörnen så har ni inte råd att åka till polartrakterna just nu så kan ni kanske avvara en liten slant till någon organisation som hjälper till så isbjörnen får finnas ett tag till. Både vi själva och våra barn och barnbarn uppskattar garanterat att isbjörnen inte blir en helt utdöd art tillsammans med dronten och andra.

Det finns snart inte mycket is kvar för isbjörnen.

Det finns snart inte mycket is och tid kvar för isbjörnen.

Mycket mer information hittar ni i mina länkar till Quark och Oceanwide och det kommer mer om Antarktis här i bloggen vid senare tillfälle. För den eventuellt  intresserade lägger jag även upp ett videoklipp från den senaste resan jag var med på i mars 2009. Det kommer nog fler klipp från den resan vid senare tillfälle. Filmen är tagen av Lut & Erik Van Huisstede, två av gästerna under resan och trots att just denna resan var den sista för säsongen och vädret därför redan hade blivit ganska dåligt och de flesta pingvinerna gett sig av till havs för säsongen så får man ändå en liten uppfattning om hur det är att åka med Oceanwide Expeditions till Antarktis.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s