Som sommaren

regn

Man skulle kanske kommentera vädret, det är ju populärt. Betydligt fler är oroade över det lokala vädret i morgon än det globala klimatet för alltid, det är väl kanske en lite konstig prioritering. Det kommer mer om klimatets förändringar än om vädrets växlingar senare på bloggen. Men eftersom bloggen är ny och behöver läsare så är jag opportunistisk och skriver om det populära samtalsämnet, vädret.

Så länge man är inomhus kan det kanske kvitta, men det vore bra att få fylla på melatoninet. Visserligen har vetenskapen (vilket härligt generellt begrepp) börjat ifrågasätta huruvida melatoninet verkligen påverkar depression och nedstämdhet, men ännu är man rätt enig om att det påverkar vissa däggdjurs brunst, bland andra björn och älg. Enligt SCB föds det alltid mest barn här i mars, april och maj (utom av någon anledning 2008 då det var juli) så kanske påverkar det oss också. Eller är det bara att vi är lediga under sommaren och ”har tid” med kärlek?

För mycket solljus kanske?

Lite mycket solljus kanske?

Det finns dagar när man får vara tacksam att inte markerna kan smitta oss med vattensjuka. Och det finns dagar när man längtar bort, i synnerhet om man har semester i ösregnet. Tänk Thailand, tänk Phuket, tänk soldränkta stränder med ett helt turkost hav. Tänk strandloppor, svett och solsveda. Tänk framför allt monsun.

Jag har varit i Phuket i juli. Jag hade varit i Thailand och jobbat under 3-4 år, alltid under vintern, och det hade under hela den tiden sammanlagt varit kanske 30-40 dagar med mer eller mindre regn. Då talar vi alltså om en sammanlagd tidsrymd på 10-12 månader. Så en julidag, när det var riktigt deprimerande väder här hemma, tog jag en två veckors resa tillbaka dit.

Så vitt jag kan minnas var det inte en enda dag under denna resa som det inte regnade. Inte 24 timmar om dygnet kanske, men nog 18-20. Naturligtvis visste jag att det var monsun där då, men jag trodde aldrig det skulle vara ett så envetet regnande. Sanden på stränderna såg ut som i sandlådan på närmaste lekplats gör idag och det var så blåsigt och var så stora vågor och kraftiga underströmmar att de flesta stränder förlagts med badförbud. Så kan det vara i Thailand i juli.

Stockholm i juli och Thailand i juli.

Stockholm i juli och Thailand i juli.

Nu finns det förstås annat, både trevligt, intressant och spännande, man kan göra i Thailand än strandliv. Den största delen av landet ligger ju inte ens vid havet. Dessutom är det inte alls säkert att det alltid regnar lika mycket under sommaren som när jag var där. Jag har vänner och f.d. kollegor som stannar där året runt och som intygar att det visst kan vara fantastiskt väder även under sommaren. Men nu har jag i alla fall varnat er.

Så vi tar väl på oss gummistövlar och regnkläder och inväntar nästa period med fantastiskt sommarväder här hemma. Det var ju inte länge sedan det var nästan tropiskt väder här också och när det är så där sommarfint så finns det inte många platser på planeten som kan ställa upp och tävla med Skandinavien om titeln ”Världens vackraste”. Ingen annanstans är dagarna så långa och ljusa och nätterna så korta och vackra. Nej nu blev det fel, jag har upplevt lika långa dagar med ljus nästan dygnet runt i Antarktis också. Det var också vackert, men det kändes ju inte riktigt som sommar.

Antarktis i februari, strax efter midnatt.

Antarktis i februari, strax efter midnatt.

Till sist, ni som har semester eller är lediga i gråvädret: Håll ut! Det blir bättre. Medan ni väntar kan ni väl ge er ut i närmsta skog. Skogen är väl aldrig vackrare än när det just regnat (”optimist-jävel”, tänker ni säkert). Och så det finns annat att göra, se en film, gå ut och ta en öl med någon ni tycker om, krama era närstående extra länge (kom ihåg vad jag skrev om att vara extra snäll när det regnar), eller, om ni har semester, njuta lite av att veta att det är chefen och arbetskamraterna som har ansvaret och inte ni. Släpp taget om jobb och andra måsten och bry er om allt som finns under rubriken ”njutning” i ordböckerna. Ta vara på och utnyttja melatoninet och låt någon annan ta hand om problemen.

Låt någon annan ägna sig åt problemen.

Låt någon annan ägna sig åt problemen.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s