Angels and Demons

Tanken är att bloggen skall innehålla en salig blandning av allt möjligt men ändå hållas ihop lite av sin yttre form, precis som jag. Idag blir det lite om en av havets udda invånare, ”Clione Limacina”. Alla som vet vad det är kan räcka upp handen, så slipper ni läsa det här inlägget.

Yeah...right!!

Yeah...right!!

”Clione Limacina” av latinets ”Clio” en antik musa (googlar man ”Clio” får man nästan bara träff på en bilmodell) och Limacina=snigelliknande.  På svenska kallas den ”vingsnäcka” och på engelska heter den ”sea-angel”. Den finns i kalla hav och……nu hörde jag visst ett ”Gäääsp”!! Jaha, men det är min blogg. Djuret är bara några cm och finns mest i haven runt Arktis och Antarktis. Så inte är det så ofta ni får se den heller. När stötte du på en ”Clione Limacina” senast?

De största finns i Antarktis, där den heter ”Clione Antarctica” och kan bli upp till 5 cm. Detta har att göra med s.k. ”Polar Gigantism”, ett fenomen som gör att många levande varelser blir större i polartrakterna. Jag fick lite större mage när jag var i Antarktis senast och skyller gärna detta på ”Polar Gigantism”. Så här ser i alla fall en ”Sea-angel” eller ”Clione Limacina” ut:

pic 1

Lite liknar den kanske en ängel, men ”hornen” på huvudet påminner också om något annat. Den är mer djävulsk än änglalik till sitt beteende. När den fångat sitt byte använder den krokar, som den har runt munnen uppe på huvudet, för att hålla fast bytet och sedan bokstavligt talat suga ut allt liv ur bytet och lämnar bara kvar ett tomt hölje. Om nu bytet hade ett hölje.

Den antarktiska vingsnäckan har också ett eget sätt att skydda sig mot att själv bli mat. Den bildar ett enzym, ”pteronon”, som den är ensam om. Det gör att den smakar så illa att ingen vill ha den, eller i alla fall äta den. Utom bardvalarna. Dom slukar glatt ”Clioner” med krill, plankton och annat som råkar följa med in i munnen. Väger man som knölvalen över 30 ton och varje dygn måste sätta i sig mer än 1 ton av havets allra minsta varelser får man inte vara kräsmagad.

Trots att jag dykt en hel del i Antarktis har inte jag heller sett många ”Clione Antarctica”. Dels är dom ju små och dels är det så mycket pingviner i vägen hela tiden.

Clionens mun uppe på huvudet.

Uppifrån med sin stora mun mitt på huvudet är den inte lika "ängla-lik".

Trots sina stora krokar runt munnen, utsugandet av andra varelsers liv, äcklig smak och allt annat har den fått namnet ”Sea-angel” och detta enbart för sitt utseende. Någon lite långsökt parallell till människor kan man väl ändå dra. I Japan tycker dom att ”Clioner” är så söta att dom finns som kramdjur. Men det kanske inte är så stor skillnad på det och teddybjörnar, dom har ju koalan som förebild och den är visst också en elak rackare som både rivs och bits och varken gillar att man tar i den eller försöker krama den.

Clioner som kramdjur.

Clione Limacina som kramdjur.

Det var det. Jag är inte själv så kunnig i ämnet, men intresserad av vackra och underliga saker i haven. Och håll med om att videosnutten här är både lite vacker och underlig. Den är från Underwater World Singapore, som är ett av de få ställen i världen där man kan se den förutom i polarhaven. Nu vet ni dessutom vad det är ni ser och kan ställa upp i ”Jeopardy” eller ”Vem vill bli miljonär”.

PS: Inlägget är slut så alla kan ta ner händerna!

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Angels and Demons

 1. Broder Anders skriver:

  Vingsnäckor är verkligen mycket vackra!

  Clione limacina kan man få se från bryggor och kajer vintertid längs västkusten.
  Jag har även sett en vingsnäcka i medelhavet en gång. Förmodligen en annan sort.

  Jag har också hört att koalabjörnar är riktigt elaka men har aldrig försökt att krama en sådan fuling.

  Japaner är ofta väldigt konstiga fast jag tror att man kan ta i dem utan risk.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s