”Tiger Leaping Gorge”

”Tiger Leaping Gorge”, eller ”Tigersprångsravinen”, eller för den delen 虎跳峡 (Hǔtiào Xiá) är en vandringsled i norra delarna av den kinesiska provinsen Yunnan, och att gå leden innebär två dagar fulla av garanterat överväldigande naturupplevelser, utan att vara allt för ansträngande.

Dramatiskt parti längs leden och t.h. bergen på ravinens motsatta sida

Dramatiskt parti längs leden och t.h. bergen på ravinens motsatta sida

Hela leden från den lilla staden ”Qiaotou”, norr om Lijiang, till målet i ”Walnut Grove” är c:a 22 km och det tar mellan 12-15 timmar att gå sträckan, lite beroende på hur fort man vill och orkar gå. Ett bra upplägg är att starta från ”Qiaotou” efter frukost och stanna första natten i något av de många mysiga ”vandrarhemmen” ungefär halvvägs. Jag rekommenderar gärna ”Half Way Guesthouse” men det finns fler både före och efter det längs leden. Vad man definitivt inte skall göra är att gå när det blivit mörkt och heller inte när det är regnperiod. Jag gick leden 2004 tillsammans med Johanna och hon var ödmjuk nog att hålla ett tempo som passade mig också. Även om hon ofta bar den gemensamma ryggsäcken mer än vi planerat.

Johanna på Half Way Guesthose, med ny vän och ett av rummen.

Johanna på "Half Way Guesthose" med nyfunnen vän. T.h. ett av rummen.

Leden går längs den norra sidan av ravinen på en höjd av mellan 2.000 och 3.500 m.ö.h.. Bergstopparna på båda sidor sluttar extremt brant, från sin högsta höjd på 5.600 m.ö.h. och ner mot floden i botten på ravinen som flyter på en höjd av 1.800 m. ö. h. Tiger Leaping Gorge är en av världens djupaste och smalaste raviner. Det är inte i första hand en prestation att ta sig igenom leden, men det är en härlig upplevelse. Här ett litet collage av bilder från min och Johannas vandring i Tiger Leaping Gorge 2004.

TLG04

I slutet av leden har man möjlighet att välja mellan att med färja ta sig över till andra sidan av floden för vidare färd med buss till Lijiang, eller som vi gjorde ta en buss tillbaka till ”Qiaotou” och därifrån ta buss antingen söderut mot Lijiang eller norrut mot Zhongdian. Jag har inte mycket erfarenhet av att vandra, men jag rankar lätt min och Johannas vandring i Tiger Leaping Gorge som en av mina finaste upplevelser någonsin.

Nu ryktas det att det eventuellt skall byggas en damm och ett kraftverk i området, något som skulle radera hela natursceneriet och möjligheten att uppleva det. Naturligtvis måste man i ett land med över en miljard invånare försöka att tillgodose energibehovet på alla sätt, men jag är glad att ha fått vandra genom Tiger Leaping Gorge när det var möjligt.

Namnet ”Tigersprångsravinen” är från en legend från tiden när det fanns tigrrar i trakten och en tiger som rivit ”Naxi-folkets” (den lokala befolkningen) djur, flydde från en jägare genom att på ett av ravinens smalaste ställen hoppa över floden till andra sidan för att undkomma.

Tigern är minst lika illa ute som isbjörnen i gårdagens inlägg.

Tigern är minst lika utrotningshotad som isbjörnen i ett tidigare inlägg.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till ”Tiger Leaping Gorge”

 1. ballonsaft skriver:

  Jösses. Det var den absolut längsta och finaste kommentar jag fått i min blogg nånsin!
  Jag önskar jag hade din förmåga att uttrycka mej i ord, jag är helt mållös.
  Men det är nog så, att hur vi än lever våra liv och försöker göra det vi tror är det bästa, så är vi aldrig riktigt nöjda ändå. Det kommer nog alltid att vara grönare hos grannen. Jag som mer eller mindre sitter fast i mina relationer till nära och kära, längtar ofta ut, bort, till en lite större oas av egen tid med bara mej själv som sällskap. Du som har hela världen som ”relation” längtar efter det lilla, nära. Det låter lite klyshigt, men vad bra det skulle vara om vi kunde byta med varandra ett tag – då kanske vi båda skulle uppskatta mer det vi faktiskt har.

  Jag tycker du har en fantastisk blogg och är som sagt imponerad av människor som har förmågan att skriva beskrivande och intressant, och den förmågan har du verkligen. Denna blogg kommer att hamna bland mina favoriter!

  Ta nu och vila upp dej efter resan, så kan vi höras framöver.

  Kramkram!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s