Åter till Antarktis och dyra stavfel

För två dagar sedan fick jag en förfrågan från Oceanwide Expeditions om jag kunde tänka mig att i mars nästa år jobba som guide igen på ännu en dyk-expedition till Antarktis. Det här blir en specialresa där hela fartyget har chartrats av det amerikanska företaget DUI, som bl.a. tillverkar världens mest exklusiva torrdräkter och räddningsdräkter. Även denna gång får jag arbeta tillsammans med min suveräne ”vapenbroder” Henrik och med min favorit Delphine som expeditionsledare. Gissa om jag sa att jag var beredd.

U

Rätt nöjd Peter efter ett dyk vid isberg i Antarktis. Vattentemperatur -1,8 °C

Vi kommer att ha 32 dykare ombord och det är den i särklass största grupp som någonsin rest till Antarktis för att dyka. Möjligen undantaget någon vetenskaplig expedition. Fråga mig inte hur detta skall organiseras rent logistiskt ombord. Det blir ett pysslande och ett planerande för Henrik, Delphine och mig under månaderna fram till avresan och mycket slitgöra under själva resan. Men det skall bli fantastiskt roligt att komma tillbaka dit igen. Mer bilder från Antarktis finns under rubriken ”Resumé” i spalten till höger

Nu hoppas jag bara på att det snart blir klart med resan till Svalbard också nästa sommar. Där uppe har jag aldrig varit och dykt tidigare och där finns det visserligen inga närgångna leopardsälar som i Antarktis. Men där finns ett annat stort rovdjur. En stor vit, lurvig rackare med blå tunga som verkligen inte heller är att leka med.

En is-nalle simmar förbi "vårat" fartyg Molchanov vid Svalbard

En is-nalle simmar förbi "vårat" fartyg "Professor Molchanov" vid Svalbard

Men det är långt dit ännu och som sagt mycket förberedelser som behöver göras och planeras. Visserligen behöver inte vi bekymra oss om planeringen av maten ombord, det det andra som tar hand om. Men maten är jätteviktig i dessa sammanhang. Det visste t.o.m Nalle Puh när han inför sin och sina vänners ”expotition” påpekar att: ”Om man skall ut på expotition är det viktigt att man tar med sig proviant, eller i alla fall något att äta”.

Puh och hans vänner på "expotition"

Puh och hans vänner på "expotition". (illustration: E.H. Shepard)

Under våra Antarktis-expeditioner är det knappast proviant som gäller, utan riktig mat, jättegod mat. Tre-rätters middagar tillagade av superduktiga kockar. Vi kan t.ex. få entrecote eller hur det nu stavas. Det är viktigt att veta hur det stavas eftersom det uppenbarligen påverkar priset. I alla fall om man får tro nedanstående skylt.

11529211

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s