L’entrepreneur

162384552_b5ff5ec60c_o

Ej öron, ej öron....

Här ovanför ser ni en hel hink med grodor. Det är jättemånga. Ändå är det bara några av alla de som hoppat ur munnen på Johan Staël von Holstein genom åren. Eftersom jag aldrig träffat honom vet jag inte om han är en trevlig kille. Jag vet heller inte hur många grodor det är i hinken.

Den senaste grodan, det kan vara den lite ljusare överst i högen, den med båda ögonen mot kameran, den hoppade ut i samband med att Johan kommenterade att en gotländsk företagare av öns landshövding fått tillstånd att strunta i den lagstadgade strandrätten. Den grodan lät bl.a. så här: ……Därför är det självklart att entreprenörer och företagare ska få tillgång till attraktiva tomter, extra bygglovsrätter och få förtur till golfklubbar och skolor……”

Johan Staël von Holstein

Johan Staël von Holstein

Ja vad ska man säga. Det är naturligtvis tveklöst så att det behövs människor med entreprenörsanda, som kommer med idéer och drar igång projekt. Men det blir inte mycket av projekten om inte någon utför dom, eller för den skull finansierar dom. Varför skulle inte dessa också få möjlighet att gå före i alla möjliga köer och få undantag till olika lagar? Samma rätt och skyldigheter för alla är bara trams enligt Johan. Inte ens lika inför lagen är något man skall bry sig om.

När jag var i tjugoårsåldern hade jag antagligen slagit en sådan som honom på käften, om det inte vore för att han då inte ens kommit in i tonåren och jag aldrig skulle slå ett barn. Idag bryr jag mig sällan om folk som honom, men jag har retat mig lite på att han vill ha bort lika inför lagen. Till och med officiellt. Så det får bli ett blogginlägg.

just

Lex Hux Flux?

Jag kan naturligtvis ha missuppfattat det här med entreprenörskap. Men så vitt jag kan begripa är väl en entreprenör någon som drar igång projekt som ger jobb och som helst är lite föregångare och därmed har modet att dra igång projekt som ingen annan ens vågat tro på. Ett exempel jag genast kommer att tänka på är f.d. rumänske diktatorn Nicolae Ceauşescu. Han vågade satsa på att bygga ett palats som inte många vågat satsa på, i alla fall inte i Rumänien. Håll med om att det var ett verk i sann entreprenörsanda och gissa om det skapade arbetstillfällen.

Den f.d. rumänske diktatorn Nicolae Ceauşescus palats "Casa Poporului"

Den f.d. rumänske diktatorn Nicolae Ceauşescus palats "Casa Poporului"

Nu var det kanske inte den sortens entreprenörer som åsyftades när det gällde förtur till strandtomter och annat. Ceauşescu behövde antagligen inte heller stå i någon kö överhuvudtaget på den tiden. Det är bara svårt att vara helt seriös när man är dum nog att ens kommentera den här typen av uttalanden.

Till sist vill jag bara säga att jag naturligtvis är positiv till entreprenörskap och nytänkande, det är en av förutsättningarna för förbättrade levnadsvillkor. Det finns många som kämpar och kommer med nytänkande inom näringslivet. ”Klasses Fisk & Asfalt” är en av dom och frågan är väl om inte ”Klasse” borde ha, i alla fall en liten, strandtomt för sina försök att bredda sin bransch.

big_104

Klart grabben ska ha en strandtomt

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s