Aung San Suu Kyi, fri?

(Inlägget uppdaterat)

Gryning över tempelområdet Bagan i centrala Burma

Burma är är inte bara det största landet i Sydostasien utan, har jag förstått, också ett av de vackraste. Med sin 2000 km långa kust mot Indiska Oceanen full av vackra öar, och med sina skogar, dalar och städer fulla av vackra byggnader och vänliga människor. Men Burma är samtidigt ett av de fattigaste länderna i Asien, ett av de mest korrumperade och styrs av en folkfientlig militärjunta som förtrycker landets invånare hur mycket som helst för att tillgodose sin egen lyxtillvaro. Idag, 13/11, släpptes landets enda rättmätiga ledare Aung San Suu Kyi från sin nästan 20-åriga fångenskap (DN SvD svt GP). Hon lär nog tyvärr snart spärras in igen eftersom juntan inte kommer att kunna acceptera hennes arbete för bättre förhållanden för Burmas befolkning.

Landet är extremt slutet och restriktionerna mot alla som inte gärna slickar militärjuntan i röven är stenhårda. Det gäller journalister, utländska och inhemska politiker och det gäller turister Jag har själv befunnit mig på burmesiskt territorium, även om det ena gången var på burmesiskt territorialvatten ombord på en dykbåt i ”Mergui-arkipelagen” nära gränsen till Thailand, andra gången var när jag tillbringade några timmar i den lilla staden Tachileik på den burmesiska sidan av bron  mellan Thaiändska Mae Sai och just Tachileik. Man kan ibland få köpa ett visum för några timmar innan man måste vara tillbaka i Thailand. Jag missade tiden lite och det höll på att ta en ände med förskräckelse, men det tar vi en annan gång.

Thai-burmesiska gränsen vid Mae Sai

Generalen Than Shwe styr landet tillsammans med sina lika elaka kompisar och använder militärens skoningslösa våld för att förtrycka större delen av befolkningen, hålla den på en så låg nivå som möjligt både när det gäller levnadsvillkor, utbildning och personlig frihet. Samtidigt som dom själva lägger beslag på alla tillgångar landet har och kan producera. Nyligen utlyste regeringen ett val i landet, ett val där enbart av regeringen godkända partier fick delta och där det kostade med Burmesiska mått en förmögenhet att få ställa upp.

För tjugo år sedan hölls landets förra val och då tog Aung San Suu Kyi och hennes parti 80% av platserna i parlamentet. Det fick militärjuntan att få spel fullständigt och valet ogiltigförklarades omedelbart och Aung San Suu Kyi arresterades. Sedan dess har hon suttit inspärrad i stort sett hela tiden, samtidigt som den ogiltiga och odemokratiska förtryckarregimen har förtryckt folket allt hårdare och skott sig allt mer på de naturtillgångar som finns och som istället skulle använts till att förbättra situationen för de som bor i landet.

Than Shwe

Than Shwe

Själv sitter den uniformsklädda svinpälsen och hans vapendragare i sin egen nybyggda ”huvudstad” Naypyidaw. En stad som alldeles nyligen byggdes i princip mitt i djungeln och dit hela ”regeringen” eller vad man nu skall kalla det flyttade 2005. Det var väl ännu ett sätt att fjärma sig från folket, slippa se deras smutsiga ansikten och hungrande magar och samtidigt kunna sova lugnt utan att behöva bry sig om eventuella upplopp i Yangoon. Blir det bråk där får soldaterna ta hand om det.

FN arbetar visserligen på att försöka förbättra situationen, men det är inte så lätt att få världens regeringar med för fullt eftersom det varken finns tillräckliga ekonomiska intressen att vinna på kraftiga aktioner och strategiskt är Burma inte lika intressant som det var under t.ex. Vietnamkriget. Dessutom är både Ryssland och Kina och några andra mer än lovligt passiva när det gäller att göra något åt situationen enligt den Burmesiske oppositionspolitikern Aung Moe Zaw är även Sveriges regering skamligt flata i sina protester (DN)

no see

I augusti 2009 dömdes den enda rättmätiga ledaren för Burma och dess folk, Aung San Suu Kyi, till ytterligare 18 månaders husarrest (SvD). Detta för att en förvirrad man simmat till hennes hus och inte i tvingats vända om utan tilläts komma i land efter sin simtur. Förutom Aung San Suu Kyi dömdes även hennes två kvinnliga anställda till lika långa straff. Det var väl egentligen ingen överraskning eftersom Aung San Suu Kyi suttit i husarrest 14 av de senaste 20 åren. Straffet för att hon är ledare för NLD (National League for Democracy) och vill införa demokrati och ge landets folk rätt att vara med och dela den politiska makten och landets tillgångar.

National League for Democracy´s flagga

National League for Democracy´s flagga

1990 utlyste militärjuntan i sin enfald val i Burma. Segervissa eftersom man trodde att folket av rädsla för repressalier inte skulle våga rösta på demokrati och i tron att man på något sätt skulle kunna manipulera en eventuell valmotgång. Men trots detta fick NLD över 80% av rösterna. Då ogiltigförklarade Than Shwe och hans militärjunta plötsligt bara valet och spärrade in Aung San Suu Kyi. Och nu sitter hon inspärrad igen och denna gång kommer hon att vara inlåst över nästa lika korrumperade val som juntan tänkt hålla 2010.

Jag läser i DN 6/6 2010 en recension av Jesper Bengtssons bok ”En kamp för frihet – Aung San Suu Kyi” och kände att jag dels var tvungen att uppdatera det här inlägget och genast få tag i boken. Om ni inte kan komma på vad ni vill se för film nästa gång ni skall hyra DVD så se gärna ”Beyond Rangoon” från 1995 den ger en liten bild av situationen i Burma. Visst, det är Hollywood, men om ett väldigt viktigt ämne. Klicka på bilden här för trailer:

beyond_rangoon_afis

Klicka på bilden för trailer

Du och jag lever så långt från Burma och vi har fullt upp med att ta oss igenom våra egna, om än privilegierade, dagar. Det är inte heller så mycket vi kan göra åt situationen i Burma och vi kan inte gå omkring och tänka på det hela tiden. Men vi kan i alla fall kosta på oss en liten tanke till det burmesiska folket och till Aung San Suu Kyi som senast dömdes till ytterligare fångenskap för att en halvgalen amerikan simmade över en sjö till hennes hus och vi kan lova att inte glömma varken henne eller det burmesiska folket.

Den19/6 2010 tillbringade Aung San Suu Kyi sin 65-åriga födelsedag i fångenskap (DN). Det är den 15:e födelsedagen hon sitter inspärrad på order av militärjuntan. En välregisserad föreställning som Burmas militärjunta kalllar ”val” kommer att hållas 2010, men snacka om ”skådespel”, Aung San Suu Kyi får inte ställa upp i ”valet” eftersom hon sitter i fängelse (exp Syds GP DN svt SvD). Nu har spektaklet börjat (DN SvD) och den total-korrupta juntan drar in elefanter i politiken (SvD) och byter flagga och nationalsång (DN SvD svt) men vad hjälper det?

"Human beings the world over need freedom and security that they may be able to realize their full potential" (Aung San Suu Kyi)

"Human beings ,the world over, need freedom and security that they may be able to realize their full potential" (Aung San Suu Kyi)

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Aung San Suu Kyi, fri?

 1. Mikaela skriver:

  har du några bra resetips så får gärna dela med dig av dom till mig=)

  • peterlarson skriver:

   Jag tycker det är svårt att ge generella restips. Man vill så olika saker med sitt resande. Ibland vill man bara tok-slappa och bada och ibland vill man se eller uppleva spännande saker och ibland vill man ha party-semester. Ibland vill man bo bekvämt och äta riktigt gott och ibland är ett tält i fjällen eller en bambubungalow på en strand det man längtar efter. Alla vill olika och själv man olika saker olika gånger.
   Men om det gäller platser jag själv varit på så kan jag försöka ge mer specifika tips om någon är intresserad

 2. elina skriver:

  Tack att du skrev om henne. Har dock inte träffat henne (vem har det?) men har rest runt med några från hennes parti och har haft glädjen att träffa vissa personer. Blev sedan portad från landet (-78), men nu är det lite lättare att resa dit tror jag. Gick dock inte att hålla kontakt med någon efter resan.Risken för straff var för stor.men Burma är tämligen ointressant (trots att de har olja och gas) att Obama gafflar nu är bara ord.

 3. elina skriver:

  Du har levt ett så spännande liv, alltså fullt ut och skriver så breda inlägg. Återkommer och läser mer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s