Iskall öken & våta pingviner

Rent klimatologiskt är ett område där det regnar mindre än 250 mm om året en öken. I det inre av Antarktis regnar det årligen mindre än 50 mm, det är mindre regn än vad som faller i Sahara. Längs de antarktiska kusterna kan det falla upp mot 200 mm per år, men hela Antarktis borde i dessa sammanhang alltså betraktas som världens största öken.

What The F***?

Obs bilden är manipulerad, väldigt manipulerad 😀

Det har naturligtvis alltid fallit snö över Antarktis och det är all denna snö som sedan lagt sig, lager på lager och genom tusen och åter tusen år bildat isberg och glaciärer. Jag får ofta frågan om jag ser något av den globala uppvärmningens effekter när jag är i Antarktis och svaret på det är helt klart att: Nej det gör jag inte.

Jag var i Antarktis första gången 2005 och på fyra år är det naturligtvis omöjligt att se annat än årliga variationer (DN) Men enligt forskarna på bl.a Vernadsky-stationen är Antarktis i en situation där medeltemperaturen de senaste 50 åren har höjts med c:a tre grader och det betyder, förutom att glaciärerna smälter mer än dom nybildas, att en del av det som tidigare fallit ner som snö nu istället faller ner som regn. Läs gärna fler av mina inlägg om Antarktis genom att klicka på rubriken Antarktis” under ”Läs mer om” i högerspalten.

De flesta pingviner lever nästan hela sitt liv i havet och på större eller mindre isberg. Men under häckningsperioden och tills dess deras ungar blivit stora nog att simma själva tillbringas på land. För t.ex Adelie-pingvinen rör sig detta om en period på c:a 7 veckor varje år. För kejsarpingvinen handlar det om flera månader.

Jag själv med en hakrem-pingvin (Pygoscelis antarctica)

Jag själv med en hakrem-pingvin (Pygoscelis antarctica)

Den första ”ulliga” skruden som Adelie-pingvinernas ungar har är inte heller vattentät utan är till för att skydda mot vind och kyla. Efterhand byts den ut mot den vuxna pingvinens vattentäta. Problemet är bara att om det nu plötsligt faller regn så blir ungarna genomvåta och när det sedan under natten fryser på kommer dom att frysa ihjäl. Detta är bara en av de många små problem som den globala uppvärmning skapar i naturen. Inte något som de flesta av oss direkt kommer att märka, men det innebär väldigt stora problem för pingvinen.

Torr och varm pingvinunge och en det regnat på och som nog kommer att

Torr, varm pingvinunge & en det regnat på och som nog kommer frysa ihjäl

Och pingviner är ett litet sällsamt släkte med många intressanta beteenden. Bägge föräldrarna delar på ruvningen, honorna slåss om hannarna istället för tvärs om som hos de flesta andra arter. Fåglar som inte kan flyga men kan simma som torpeder. När det gäller t.ex Adelie-pingvinen har den en annan, för oss underlig sak för sig. Så kallad ”food-chasing”. När föräldrarna varit i havet och hämtat mat jagar ungarna dom som galningar tills mamman stannar och ger den som vann ”racet” mat.

Helt säkra på varför dom gör såhär vet man väl inte, men den ledande teorin går ut på att det inte finns mat åt mer en en unge och om man ändå får två så prioriterar man att mata den starkaste. Det ser ut som en lek men det gäller liv eller död. Evolution på ett hårt men nödvändigt sätt. Här kommer en filmsnutt med Adelie-pingvinens food-chase.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s