Veckans värsta svammel….

Om man tar sig under ytan av Indiska oceanen, snorklar eller dyker, så stöter man på de grunda delarna av korallrevet nästan alltid på en liten orange fisk som heter Anthias. Det är en rätt oansenlig fisk och de flesta lägger knappt märke till den i sin iver att få se något som är större, ovanligare eller mer spännande.

Anthias (Pseudanthias squamipinnis)

Anthias (Pseudanthias squamipinnis)

Men den här till synes ointressanta lilla fisken har ett udda beteende som gör den rätt intressant. Det är inte ovanligt att många djur byter kön under sitt liv och hos Anthias så föds alla som honor. En grupp av dessa fiskar består trots detta, förutom alla honor då, alltid av en mindre grupp, c:a två till tio stycken, så kallade ”under-hannar” och överst i hierarkain befinner sig alltid en ”överhanne”. Sådana har vi ju stött på hos oss själva lite till mans.

När ”överhannen”  blir uppäten eller dör på annat sätt så flyttar en av ”under-hannarna” upp i rangordningen och blir ny ”ledare” för gruppen och när på så sätt antalet underhannar minskar byter några av honorna helt enkelt kön och flyttar upp till statusen ”underhanne” för att bibehålla förhållandet i gruppen.

Naturen klipper och klistrar

Naturen klipper och klistrar

Jag kan just nu inte dra några vettiga paralleller till oss människor här, men i alla fall. Det finns ju tillfällen när det skulle vara rätt bekvämt att kunna byta kön lite som man ville. Som när man ska söka ett visst jobb som diskriminerar kvinnor, eller när man vill bli bjuden på en drink istället för att behöva bjuda. För att inte tala om när man vill slippa raka sig eller slippa PMS. Jag kan också lätt föreställa mig att kvinnan som drar plogen på bilden här under skulle uppskatta att byta kön med sin plöjande make.

Dags att byta kön ett tag kanske?

Dags att byta kön ett tag kanske?

Själv skulle jag förstås uppskatta om det fanns ett rejält överskott på kvinnor. Men det viktigaste för oss är inte alltid att byta kön, utan att det inte är det ena eller andra könet som alltid drar det tyngsta lasset (ja, eller plogen då). Några känner sig också tvungna att byta kön för att dom känner sig helt fel och det måste ju vara en fruktansvärt jobbig känsla. Jag är själv verkligen inte alltid så nöjd med mig själv, men jag är väldigt nöjd med att vara man.
”Bakom varje framgångsrik man finns det alltid en kvinna” brukar det sägas och det finns även lite olika varianter på det talesättet. Här är några exempel:
Variationer

Variationer

Jag har undrat över det där lite. Ta till exempel ”Pölsemannen”. Ni vet han som står nästan överallt nu med sin rödmålade kiosk och säljer danska, röda korvar på danskt vis. Pölsemannen är ju enligt reklamen ingen vanlig korvgubbe utan han är en väldigt framgångsrik en. Med alldeles fullt av röda korvkiosker spridda över snart sett hela landet. Hur kommer det sig då att Pölsemannen har kunnat bli så framgångsrik?
Pölsemannen

Pölsemannen

Jo, naturligtvis finns det en kvinna bakom Pölsemannen. Precis som bakom alla andra framgångsrika män. Nämligen den aldrig omtalade ”Pölsekvinnan”. Efter noggrant detektivarbete har jag äntligen fått en bild på Pölsekvinnan. Eller rättare sagt Pölsekvinnorna, dom är nämligen två.
Herregud, jag måste försöka få slut på det här inlägget nu. Okej, så här gör jag: ”Allting har ju en ände utom korven som har två”. Ibland även med en Pölsekvinna i varje ända.
Dom okända Pölsekvinnorna"

Dom okända Pölsekvinnorna"

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Veckans värsta svammel….

 1. ballonsaft skriver:

  Jag vet egentligen bara ett tillfälle då jag hellre skulle vilja vara man, och det är på älgjakten. Inte för att det är bättre att vara man när man jagar, men det är fan så mycket enklare att vara manlig jägare när man blir pinknödig i urskogen. Som fruntimmer måste man knäppa upp jacka och fleecetröja, sedan dra ner brallor, långkallingar x 2 samt trosor. Sen ska man med alla dessa attiraljer runt fotlederna sätta sej ner på huk. Sen ska alla kläder på igen. Ack, att bara behöva knäppa upp gylfen, pilla ut masken och pinka. Fatta lyxen!

 2. Någon pölseman har jag aldrig stött på.. :S

 3. Egoinas mamma skriver:

  Du skriver underbart! Gillar att läsa dina funderingar. Tyvärr är ditt utgångsläge lite fel, det är inte honan som höjer sig till den manliga statusen bland fiskarna, det är honan som offrar sig och SÄNKER sig. Om systemet hade varit tvärt om hade det aldrig fungerat då mannen ville tycka att han sänker sig och då ville det tagit slut på honor.. ;D

 4. Gun skriver:

  Vilket roligt inlägg som började med en liten orange fisk och slutade med två Pölsekvinnor och lite funderingar om könsbyte där emellan:)
  Ps: Jag håller med Egoinas mamma, som vanligt:D

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s