Gammal är alltid äldst

(Inlägget uppdaterat)

1799 målade kurbits-målaren Winter Carl Hansson från Leksands socken ”Ålderstrappan”. En klassisk, symbolisk bild av åldrandets olika stadier. Jag tycker själv att den är rätt ful, men så har jag heller aldrig varit förtjust i kurbitsmålningar. Men jag är rätt förtjust i dalkullor.

"Ålderstrappan" av Winter Carl Hansson (1799)

"Ålderstrappan" av Winter Carl Hansson (1799)

När jag var yngre tyckte jag att äldre inte fattade någonting. Nu när jag själv har kommit en bit upp på den där trappan så tycker jag ibland att det inte är någon som fattar någonting. Oavsett ålder. Men det är naturligtvis inte alls sant, utan bara ett drag av min, ibland inte så lite irriterande, misantropi. När vi män blir äldre får vi passa oss för att bli surgubbar lika mycket som kvinnorna får passa sig för att bli surkärringar. Men inte måste vi väl leva som om vi inte ens var äldre, eller kan det finnas en ”ålders-konsensus”? (DN AB SvD)

En sak som jag i alla fall har märkt, i synnerhet efter att jag själv passerade 50, är att den där ålderstrappan i själva verket nog är en rulltrappa. Och den går dessutom lite fortare för varje år. Jag försöker verkligen vara en av dom som står stilla till höger i den där rulltrappan, istället för att rusa på i vänsterfilen, och jag har väl blivit omsprungen av några genom åren. Men rulltrappan rullar naturligtvis obevekligt på även för mig, precis som för alla andra..

rull

Frågan är väl om ålderssegregationen någonsin varit större än den är idag. Jag tog upp det där lite i inlägget ”Fel och Festivaler”. Nu verkar det bli mer vanligt att kvinnor ”skaffar”yngre män, det har ju män haft ensamrätt på länge så det får väl ses som en positiv utveckling (AB GP DN). Men nog blir det en olöslig ekvation om alla alltid vill ha en yngre partner. Förutsättningen för att det skall ”gå ihop” är ju att en vill ha en yngre och en vill ha en äldre. Eller så kan man skita i åldern och bara känna om det känns bra.

När man är ung är man ofta för ung för både det ena och det andra och när man är gammal nog att få lov till det mesta så känner man det ibland som om man redan utstrålar både död och förruttnelse om man råkar hamna i en miljö där man åldersmässigt inte hör hemma. Idag är dessutom ”ungdomskulten” så stark att många redan efter 25-30-års åldern känner sig passé och deprimerade över att inga grooming-produkter i världen kan få dom att se ut som tonåringar längre.

Inga rynkor ännu

22 år och inga rynkor ännu? Puh!

Men jag tänkte nog i första hand på de som redan är ännu äldre än jag, de som inte ens ska få vara med längre. Alla som inte längre anses ha något att tillföra. Usch på dom, bita sig kvar på det viset och bara vara en belastning för oss andra. Det har t.o.m. senaste tiden förekommit artiklar och undersökningar om äldres sexliv. Ska man verkligen få hålla på med sådant när man är så gammal och är det inte egentligen lite äckligt att dom fortfarande håller på? Det är ju fan så man baxnar när man hör den typen av frågeställningar (DN 1; 2; 3; 4;

Den typen av inställning måste väl ändå bottna i att man helt har missat vad sex som inte nödvändigtvis är barnalstrande egentligen går ut på. Närhet, kärlek, ömhet, kåthet, njutning och känslan av samhörighet och gemenskap. Men det är kanske inte något man unnar den som inte längre är ung och högproduktiv. Jag tar upp lite mer om åldrandet i andra inlägg här på bloggen och intresserade kan lätt hitta dessa inlägg genom att klicka på rubriken ”åldrande” under ”Läs mer om” i högerspalten.

Nämen, ska dom verkligen hålla på med sån't?

Meh.....ska dom verkligen hålla på?

Jag vet som sagt att jag står i den där rulltrappan och det gör vi ju allihop på någon nivå och vi är allihop på väg i samma riktning. Men en sak kan jag lova er, om jag får möjlighet att leva tills jag blir riktigt gammal så tänker jag den dagen inte ta skit från varken ungdomar eller medelålders. Och jag kommer att försöka bjuda ut kvinnor som inte heller tar minsta skit från någon ur kommande generationer. En kvinna som hon på den här videon t.ex. hon skulle få ett helt fång rosor. Om jag bara törs gå fram till henne.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Gammal är alltid äldst

 1. Egoinas mamma skriver:

  HAHAHAHA! Den videon var UNDERBAR! Jag skrattar fortfarande!! Sen blev jag faktisk lite konfunderad när jag läste ditt inlägg. Som kvinna känner jag lite tvärt om, när jag var 20 så var det FEL av en kvinna över 30 att klä sig i senaste modet, det var nästan så att hon borde hålla sig till pumps och inte ha högklackat. Det tycker jag har ändrat sig (så länge man klär sig efter kroppen, inte har kortkort etc). Dessutom beter män sig annorlunda än vad jag hade trott, män från 25 och uppåt raggar ju på en 50-årig kvinna! (Äckligt, men på samma gång lite roligt, måste jag erkänna)

  Men att unga tycker det är äckligt att äldre har sex, så har det väl alltid varit? Det tyckte jag också.

  Jag blir lite osäker på om vi hakar upp oss på olika saker eller om vi tänker olika eller vad, för i det stora och hela tycker jag att det har blivit mindre negativt att vara äldre. Sen utseendefixeringen, DEN har tagit av fullständigt, men det gäller ju alla åldrar.

  Underbart skrivet som alltid! 😀

 2. Egoinas mamma skriver:

  Sv: Håller fullständigt med dig. Jag tänker nog inte på att andra har den inställningen, för själv älskar jag gamla människor. Höra de prata minnen etc tycker jag mycket om. Precis som att deras livserfarenhet inger mig trygghet när jag är i deras närhet. 🙂

 3. ballonsaft skriver:

  Vilken skön bild! Och den där videosnutten är helt obetalbar – jag skrattar så jag kissar på mej varje gång!
  Jag tror nog också att det där med att tycka att äldre människor inte ska ha nåt sexliv är åldersrelaterat – även jag tyckte det när jag var tonåring. Jag glömmer aldrig när jag hittade ett pessar i mammas garderob när jag var runt 13 – och då var väl morsan i 35-årsåldern. Att hon, som praktiskt taget stod med ena foten i graven, hade sex var helt vedervärdigt att ens tänka sig! Eller när min bästa kompis mamma anförtrodde mej när jag var runt 17-18 att hon hade en affär med en snubbe på sitt jobb. ”Va? Hålla på med sånt när man är nästan 40?! Gud va äckligt!” (Att hon anförtrodde en tonåring denna hemlighet kan jag nu tycka är än värre)
  Jag tror vi skjuter gränsen för vad som är gammalt framför oss i takt med att vi själva blir äldre. För bara 10 år sen tyckte jag att 60 kändes jättegammalt, men idag känns det inte som nån särskilt hög ålder alls. Inte på andra iallafall. Fast jag undrar själv varje morgon vad det är för en kärring som står och glor på mej i badrumsspegeln!

 4. Gud vilken cool tant. Så vill jag också bli. Jag tycker att det är vackert med äldre som vågar leva sitt liv och bejaka sina behov. Ser absolut inte vad som skulle vara äckligt i det.

  Jag längtar efter att bli äldre!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s