Söndagsnonsens

Det är något med söndagar. Jag har alltid svårt att få igång någon riktig entusiasm för just den dagen. För många är det både en ledig dag och samtidigt den sista dagen på helgen, så det kanske kan kännas lite kluvet. Jag har alltid känt det som det vilar en slags väntan eller en slags stiltje över söndagar. Jag är inte alls säker på att jag tycker om den känslan. Söndagar är på något något sätt en lite tom, ödslig och ensam dag där i slutet av veckan.

Septembersöndag

Septembersöndag

Under det år när jag var på Maldiverna och jobbade så hade vi bara en ledig dag på hela året, nyårsdagen. Då kändes inte söndagar som något speciellt. Oftast hade man ingen koll alls på det här med veckodagar, utan man bara kollade på sitt arbetsschema varje morgon för att se vad man skulle göra just den dagen. Nu var det ju ett lite speciellt arbete där man befann sig under vattnet flera timmar varje dag och där man kunde stöta på en sådan här gynnare både före och efter lunch om man hade tur.

Silver tip shark

Tre meters silverspetshaj (Carcharhinus albimarginatus) Kuredu, Maldiverna

Sedan var det ett väldigt speciellt arbete på många andra sätt också. Man var t.ex. aldrig helt ledig. Inte ens på kvällarna. Hade man inte schemalagda nattdyk så var det mer eller mindre obligatoriskt att umgås med gästerna på sin lediga tid också. Något som ofta bara var trevligt men inte alltid.

Dessutom hade Kuredu, ön jag jobbade på, en egen show där hela ensemblen bestod av personal som till vardags gjorde helt andra saker. Guider, hotellpersonal och dykinstruktörer m.m. som försökte underhålla gästerna med sång, dans och revy. Allt till publikens jubel. Det var verkligen inte bra men förmodligen roligt att se ett gäng amatörpajasar som oss på scen. Här är ett exempel, fjanten till höger i apelsinfärgad body är samma person som skriver det här.

Tre dansande dykinstruktörer på Kuredu-showen 1999

Tre "dansande" dykinstruktörer. Kuredu-showen 1999

Även om det inte förekommer några liknande shower när jag arbetar i Antarktis, så måste man även där betrakta det som att man är i tjänst dygnet runt och man har sällan koll på vad det är för veckodag.

Men som sagt, när jag är här hemma så får jag ofta den där känslan av att just söndagar är alldeles särskilt tråkiga. Det är naturligtvis rent nonsens efter som söndagar är en helt vanlig dag som vi bestämt oss för att kalla just ”söndag”. Dessutom finns det fullt av små oupptäckta äventyr man kan ägna sig åt en helt vanlig septembersöndag i Sverige. Det gäller bara att öppna ögonen ordentligt så man upptäcker dom, precis som det här spökdjuret.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Söndagsnonsens

  1. Egoinas mamma skriver:

    Men hade det inte varit söndag i dag hade du inte skrivit detta inlägget! Videon fick mig att skratta!! Ögonen påminde min om hur jag föreställer mig en alien, ända till de blev större och mer och mer vansinniga! 😀

  2. Michelle skriver:

    Söndagar är precis så, både helg och ändå slutet på ledigheten. Min granne sa idag: skönt att det är söndag, då behöver man inte göra något. Sen höll han på hela dagen med att sätta upp en sån där romantisk gammal lyktstolpe i sin trädgård. Säkert finfint resultat men söndagens icke jobb blev att gräva, köpa cement och gjuta, samt lite annat fix. Ja, så vilar nog en del. Jag gick i skogen och kollade till min sons Ronja Rövardotter koja.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s