Trångt om god karma

Jag är inte vad man skulle kalla en ”religiös” människa. Det betyder inte att jag inte tycker det finns väldigt mycket som är bra inom i stort sett alla världsreligionerna. Jag tycker dock det finns mer som är direkt dåligt och en hel del är rätt tveksamt för att inte säga helt och hållet nonsens.  Ett av dom saker jag tycker mest illa om är hela det här guds-begreppet. Att en tänkande, planerande, sorterande, dömande och belönande företeelse skulle finnas någonstans och styra över allt i universum. För mig är universum och naturen gott nog, utan en ”pappa”.

Teckning: Jan Stenmark

Illustration: Jan Stenmark

Men trots detta funderade jag idag över begreppet ”Karma”. Ni vet den där idén som finns i flera religioner om att beroende av ur man beter sig så får man tillbaka detta längre fram. Vissa menar att det först är i nästa liv, medan andra tycks tro att det är typ nästa julafton eller födelsedag eller så. En sak har jag i alla fall upptäckt, att av alla länder jag rest och varit i så har jag, generellt sett, oftast blivit vänligast bemött i länder där folk har trott på karma. Allra starkast har jag märkt det i länder där folk varit Theravada-buddister.

Karma srivet på sanskrit

Karma skrivet på sanskrit

I alla fall så började jag idag fundera på vad jag kan ha gjort tidigare, i ett tidigare liv eller kanske i skolan, som gör att jag varje morgon måste trängas med tusentals andra människor i tunnlar under jorden. Hopträngd i vagnar på ett sätt som skulle få EU-s jordbrukskommission att förbjuda det om det hade handlat om kor eller grisar. Men vi outgrundligt dumma människor (läs stockholmsbor/storstadsbor) utsätter oss för denna behandling dagligen. Betalar dessutom 690 kr i månaden för det. Har vi alldeles förlorat förståndet? Eller är det helt enkelt så att vi har köpt läget att så här får vi leva nu, i detta livet, eftersom vi var sådan röt-ägg i det förra

Hur kunde det bli så här? Har vi tunnelseende?

Hur kunde det bli så här? Har vi tunnelseende?

En annan tanke jag fick var att karma (om den nu fanns) är uppbyggd som en evig ”studseffekt”. Om man lever gott, så får man ett bekvämt liv nästa gång och om man får ett bekvämt liv så är det lätt att man glömmer bort andra och så beter man sig illa och återföds nästa gång lite längre ner på skalan igen och så vidare, fram och tillbaka. Tricket skulle i så fall att vara en ”god” människa trots att man inte behöver vara det. Att försöka göra något för dom som har det tyngre. Kanske en så enkel sak som att ägna en tanke åt dom som trängs i T-banan tidigt varje morgon och inte bara sitta där i sin fina bil eller sitt privata jetplan och tro att detta har jag verkligen förtjänat. För då är man tillbaka där i tunnelbaneträngseln, senast i nästa liv.

Eftersom jag själv är minst sagt tveksam till detta med reinkarnation, trots att jag tycker principen är tilltalande, så släppte jag så småningom den tankegången. Men några sekunder innan jag höll på att kvävas där i trängseln, just innan jag kände paniken och att jag inte skulle stå ut. Så flög en bild genom mitt huvud. En minnesbild av en tidig morgon i staden Lijiang i Kina. Den tidiga morgondimman lättade, det var alldeles tyst och vid en av stadens kanaler gick en ensam man och håvade upp skräp som slängts eller fallit i kanalen under natten.

Morgonstädning av kanalerna i Lijiang, Kina.

Morgonstädning av kanalerna i Lijiang, Kina.

Den där tidiga morgonen i Lijiang var en så otroligt annorlunda morgon än denna i Stockholms tunnelbana och jag tänkte: I Kina lever nästan 20% av alla människor och ändå är Tyskland mycket mer tättbefolkat än Kina. Just när jag tänkte detta stannade T-banan, dörrarna öppnades och jag vällde ut ur vagnen tillsammans med alla andra. Jag undrar hur snäll jag måste vara resten av detta livet för att slippa åka tunnelbana i nästa.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Trångt om god karma

 1. Egoinas mamma skriver:

  Du skall nog lära dig att tänka annorlunda när det gäller trängsel med andra människor. 😀

  De uppgifterna vi inte löser i detta livet får vi med oss till nästa. Har du till ex ett beroende a la cigaretter eller alkohol i detta livet och inte klarar av att sluta så får du ett beroende i nästa liv och nästa igen, ända till du övervinner problematiken.. Maybe?

 2. Gun skriver:

  Jag tror inte heller på reinkarnation och karma, men kanske det skulle vara bra för oss människor att göra det. Kanske skulle världen vara lite vänligare då. Jag tycker i och för sig ofta att man får igen sina handlingar i detta liv vi lever nu. Goda gärningar ger gott tillbaka och om inte annat så mår man bra själv av att göra gott. Den sortens karma kanske jag tror på lite grand ändå.

 3. Tänktebara skriver:

  Jag tror att om man är god så får man gott tillbaka, och nu menar jag inte
  …om jag gör det här så får jag en stjärna i himlen god..
  utan jag menar äkta godhet.
  Det är svårt. Speciellt om man är stressad. Därför måste man nog börja se om sitt hus innan man blir så stressad att man inte kan ta sig tid till andra människor.
  När jag bodde i Japan och verkligen trängdes på tunnelbanor var jag hur lugn som helst, men om nå´n snor min parkering(kolla ett av mina blogginlägg) då jävlar!

 4. ballonsaft skriver:

  Jag tror man mår bra av att göra bra. Det är min tro.
  Sen vill jag gärna tro att det finns nån mening med allt, att allt händer för att vi ska lära oss nåt. Men ibland undrar jag verkligen. Vad ska man t ex lära sig av att förlora sin mamma alldeles för tidigt, för bara några veckor senare förlora sin 3-månaders förstfödde? (Nej, det har inte hänt mej – jag läste om det för inte så länge sen). När jag pluggade på Axelssons hade vi en neurolog som helt krasst trodde att det inte finns nån mening med nånting – vi föds, vi lever, vi dör. That’s it. Det låter så tråkigt och… meningslöst, så jag väljer ändå att tro på meningen med livet. Vad den nu är.

 5. Jag tycker om att tro, någonstans tror jag att det finns någon mening med allt. Men någon ”pappa” tror jag inte på.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s