Pingviner och skit

Jag har ju varit i Antarktis några gånger och jag har bloggat lite om pingviner tidigare. Denna lilla sjöfågel som inte kan flyga, är rätt oduglig på att gå men är helt otrolig på att röra sig snabbt och elegant i vattnet. Ni som läst inlägg som ”Iskall öken och våta pingviner” ”En halv pudel om knäppa pingviner” ”Å andra sidan jordklotet” med flera vet också att jag verkligen älskar dom små krabaterna. Samtidigt som jag tycker dom är helt knäppa. Ta bara den här gynnaren, i det här lilla videoklippet. Skulle ni vilja ha honom som Finansmarknadsminister? Ja, ja, okej då, det skulle väl kanske inte bli så stor skillnad. Men skulle ni vilja ha honom som er personliga coach?

I alla fall så är det en sak som jag kan lova alla er som inte haft förmånen att traska runt i en pingvin-koloni. Det luktar verkligen skit. Det luktar starkt och fränt, det stinker. Ligger vinden på från land så känns det en lång stund innan man ens kommer fram med båtarna. Nu är det ju inte så konstigt eftersom pingviner skiter på samma sätt som alla andra fåglar. Men med den skillnaden att dom inte är så mobila på land och då blir det bara så att dom står där dom står och skiter där dom står och högarna växer och växer och stanken blir bara fränare.

En Gentoo-pingvin står där han står och skiter också där han står

Tjobläng bara! En Gentoo-pingvin han gör det där han står.

Nu är det egentligen rent biologiskt och ekologiskt sett ganska bra, eftersom Antarktis ju inte direkt är den här planetens bördigaste plats och kvävet i pingvin-bajset bildar snart ett effektivt gödningsmedel för den fåtaliga växtligheten. Pingvinerna själva lämnar ju också land under den antarktiska våren och tillbringar sen större delen av tiden i havet och då blir dom både rena och fina och kan göra som det passar dom i oceanerna. Och ska man vara ärlig så vänjer man sig fort och annars är det ju bara att ha vinden i ryggen.

Nu läste jag just i en artikel i en engelsk tidning att man har försökt räkna kejsarpingvin-kolonierna i Antarktis med hjälp av satellitfotografier. Problemet var bara att pingvinerna var för svåra att upptäcka på satellitbilderna. Deras efterlämnade bajs var däremot väldigt tydligt mot den vita isen och med hjälp av detta kunde man hitta 38 kolonier av kejsarpingviner.

Kejsarpingvinerna syns inte från rymden, men deras bajs gör det.

Kejsarpingvinerna syns inte från rymden, men deras bajs gör det.

Sen är det ju en annan sak att jag, som en av människosläktet, borde passa mig väldigt noga för att sitta här och kasta sten i glashuset. All skit som vi lämnar efter oss på den här planeten, den är det minsann ingen match att se från rymden eller från köksfönstret. Det mesta är dessutom mycket värre skit än pingvin-bajs. T.ex.kärnkraftsavfall som måste läggas inkapslat i metall, hundratals meter ner i urberget och där måste det ligga oskadat och gömt i flera hundra tusen år om det inte skall läcka ut och sprida död och förskräckelse. Mer än 100.000 år!!! Smaka på den ni och räkna sen bakåt i historien. Det är annat än lite pingvin-bajs det.

Dessutom skall det sägas till pingvinens försvar att det faktiskt är deras värld och dom får göra som dom vill där och står man inte ut med lukten kan man strunta i att komma dit. Dessutom undrar jag hur vi människor skulle bete oss om vi själva inte hade toaletter. Eller om vi hade toaletter som var lika funktionsdugliga som den här.

Okej....hur var det tänkt här nu då?

Okej....hur var det tänkt här nu då?

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Pingviner och skit

 1. Egoinas mamma skriver:

  Jag hade ingen aning om att det stinker så om pingvinerna, jag som trodde de enbart var gulliga.. 😦

  Sv: Jag har helt klart MYCKET bättre läsare än Egoina, åtminstone de som kommenterar! Oj, får stoppa här, detta blev idé till ett inlägg. TACK! 😀

 2. Gun skriver:

  Gud vad intressant läsning om pingviner. Och gulliga bilder. Vi känner en kille lite grann som också varit Antarktis i sitt arbete som biolog. Det verkar mycket spännande, men lukten är väl en nackdel då förstås.

 3. Stattinskan skriver:

  … men nu är jag liksom proppfull med kunskaper om pingviner en tidig onsdagmorgon i september ;-D Gomorron 🙂

 4. Daniel skriver:

  Jag som trodde de var så fräscha å goa som man bara vill mysa med!!

 5. Pingviner låter som härliga djur!

  sv: Du kanske inte blir bloggdrottning, men då behåller du också min som läsare 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s