Mystiska mattor och annat trams

Okej, jag vet vad ni tror. Det var ju ett tag sedan jag uppdaterade och ni har blivit lite bortskämda med frekventa inlägg på den här sidan. Men jag kan försäkra er att det inte beror på att jag tillbringat hela dagarna på det här viset.

Nej, nej, nej, så här har det absolut inte varit

Nej, nej, nej, så här har jag inte legat.

Jag tänker inte gå i försvarsställning, för det är faktiskt min blogg och jag bestämmer (för en gång skull om någonting) men jag kan säga att det har varit annat som har trängt sig före under de tillfällen jag har haft att skriva något här. Men nu när jag äntligen har lite tid för eget bloggande tänkte jag ta upp lite om den där ”spikmattan”.

Ni vet den där ”spikmattan” som det varit rätt mycket skriverier om och som ser ut lite som en massa majblommor uppklistrade på en bit färgglad plast och som det påstås att man mår väldigt bra av att lägga sig på då och då och som i i vissa fall t.om. påstås bota alla möjliga krämpor och sjukdomar (DN E24)

Köp majblommor....

Köp majblommor......eller vad det är han säljer

Först vill jag göra klart att jag har stor respekt för mycket av både den traditionella läkekonst och mycket av den filosofi som finns i Asien. Jag har bott i dom trakterna tillräckligt länge för att ha stött på både det ena och det andra mer eller mindre märkliga som används och utövas av folk för att må bättre, känna sig gladare och helst få ett bättre liv.

Mycket av det fungerar säkert och mycket borde den västerländska s.k. ”skolmedicinen” titta mer på än vad man gör idag. Men väldigt mycket är naturligtvis rent nonsens. Att t.ex vara så fixerad vid numerologi att man bygger hus som inte har vissa våningar (?) eftersom ingen vill bo där eller att tugga på torkade ödlesvansar eller dricka avkok på tigertestiklar för att få fart på potensen är nog inget jag skulle rekommendera.

"No fakes", det låter ju förtroendeingivande

"No fakes", det låter ju förtroendeingivande

Men så var det där med den där ”spikmattan”. Det har visst blivit en stor succé det där, inte minst för den där Jonathan Hellbom och hans mamma Nadine Reuterswärd som säljer så mycket av den där taggiga plastmattan att det är rent förvånande. Deras lilla ”matt-handel” omsätter runt 200 miljoner kronor om året. Han den där Jonathan Hellbom är en före detta cirkusartist som bytte namn till det mer mystiska namnet ”Om Mokshananda” och påstod sig först ha kommit på det där med mattan när han mediterade i Indien. Nu var det visst inte mattan han kom på, för den hade hans mamma sålt en variant av i flera år, utan han kom nog mest på ett smart sätt att marknadsföra den.

bddp21

Om man tar en sån där ”spikmatta”, blandar in lite indisk mystik och plockar ihop en kompott av Veda-skrifterna, indiska fakirer och trycker en indisk symbol på mattans baksida och om vi dessutom döper om den till ”shakti-mattan” så kommer vi att sälja många fler av den. Så såg den väl ungefär ut, den där uppenbarelsen han fick. Den som vill läsa mer om det där kan hitta det här.

Visst är det lite kul det där att vi blir intresserade av allt möjligt så fort det börjar talas om mystiska berättelser från länder långt bort. Som Indien då till exempel. Vad är det som gör att vi tror på något bara för att det hävdas av en indisk gubbe (se bilden tidigare i detta inlägget som är en reklambild för den där mattan). Och den här gubben då, kan man göra sig en förmögenhet på hans metod också tro?

Också en indisk variant

Också en indisk variant

Nu har det visst snart sålts runt en halv miljon av den där mattan och jag är helt säker på att många av dom som använder den tycker att det är riktigt skönt att ligga en stund  på den och att dom slappnar av lite och känner sig vederkvickta. Det är inte det jag hakar upp mig på, utan just det här fejkandet om uppenbarelser i de indiska bergen, skäggiga gurus i reklamen och inblandningen av de indiska Veda-skrifterna. Hade mattan varit så fantastisk som det påstås så är det nog ingen tvekan om att den sålt sig själv, utan lögner.

Vi får nog lov att vara lite mer kritiska mot allt detdär mystifierandet. Samtidigt som vi ändå ska vara öppna mot en massa bra saker i andra kulturer .En annan sådan där, inte lite fånig, sak jag kommer att tänka på är de där ”skratt-terapierna” som det talades mycket om ett tag. Dom kom visst ursprungligen också från någon indisk ”guru”. Se här bara:

Kom sen inte och säg att det inte skadar att vara lite skeptisk även mot ”österlandets filosofier”. När det gäller den där spikmattan så är det nog inte så dumt att vi stressade människor lägger oss på en sådan ibland och bara vilar. Men det är nog inte så dumt att bara lägga sig ner som grodan på bilden i början av det här inlägget. Eller bara lägga sig ner i gräset. Det är förmodligen både skönare och bättre än att ligga på en sån där plast-matta. I vilket fall mycket billigare.

Inte heller så bekvämt alltid. Men skönt.

Inte heller så bekvämt alltid. Men skönt.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s