Gitarrfiskar

Den ansedda veckoblaskan ”TIME Magazine” hade 2009 en lista över ”världens genom tiderna bästa el-gitarrister”. Jamen det kan dom ju få ha och den där frågan är nästan lika omdiskuterad som livets mening. Att dom hade placerat Jimi Hendrix på första plats är väl också det rätt odiskutabelt. Dels med tanke på hur bra han faktiskt var, men framför allt med tanke på hur bra han var då, för över 40 år sedan och med tanke på hur andra var på den tiden. Jimmy Page var med på listan också och det känns ju också helt i sin ordning.

Men resten, det var den gamla vanliga samlingen, i och för sig väldigt kompetenta, kända, men ändå rätt mediokra gitarrister. Den f.d. ”Stone Roses”-gitarristen John Squire skulle t.ex lätt spelat både skjortan och underkläderna av flera på listan (förutom Hendrix och Page och någon till då) men han fick inte ens vara med. Men så där är det väl med alla listor. Alltid tillfredsställer det någon och alltid retar det någon, i detta fallet mig.

Jimi Hendrix & Johna Squire, två virutuoser på gitarr

Jimi Hendrix & John Squire, två fullständiga virtuoser på gitarr

Men nu ska jag göra en sådan där snygg övergång från det här med gitarrister och landa skitsnyggt mitt i de djupa oceanerna.  Nu skall jag istället berätta för er lite om broskfiskar. Broskfiskar är egentligen ett samlingsnamn på hajar och rockor. Helt enkelt eftersom dom inte har ett skelett uppbyggt av ben utan av brosk. Den där Anna Anka som blivit så poppis p.g.a. sin förmåga att vara helt bäng i TV lär vara en av de som äter extrakt från dom här fiskarna eftersom dom, enligt ryktet, inte får cancer. Dels är detta inte sant och dels är det ungefär lika dumt som att äta kottar för att bli lika stor som en gran.

Men tillbaka till det här med broskfiskarna och framför allt då gitarrfisken. Vår fantastiska värld är full av överraskande växter och djur. En överraskning kan vara att det faktiskt finns en gynnare som heter ”Axotolotl” och ser ut så här:

Axolotl

En Axotolotl. Fråga mig inte var den finns och varför

Och så finns det gitarrfiskar. Jag har sett den här konstiga fisken vid ett tiotal tillfällen och jag blir lika konfunderad varje gång. Detta är en rocka, även om det brukar finnas lite olika åsikter om huruvida det är en rocka eller en haj. En broskfisk är det i alla fall och det enda säkra sättet att skilja rockor från hajar i brosk-fisk-familjen är att se var gälarna är placerade. Är dom placerade på översidan är det en haj men är dom placerade på undersidan så är det en rocka. No more discussion.

Att gitarrfisken ställer till det beror på att den är väldigt lik en ”havsängel” som då är en haj, men gitarrfisken är inte en haj, utan alltså en rocka. Med gälarna på undersidan. Hur i helskotta skall ni som läser detta fatta vad jag snackar om egentligen? Okej, här kommer en bild på en ”Havsängel”:

Havsängel (Squatina squatina

Havsängel (Squatina squatina)

Och här kommer en bild på en gitarrfisk. Som alltså är en broskfisk precis som havsängeln, men inte en haj utan en rocka, eftersom den har gälarna på undersidan. Man kan ju bli tokig för mindre, eller hur?

Gitarrrfisk, en typisk rocka, huh...

Gitarrrfisken (här en "Rhina ancylostoma") är en rocka

Det här är ju verkligen rätt begränsat intressant för alla er som inte har samma intresse som jag för konstiga djur. Men en lite kul sak med den här gitarr-fisk-gynnaren är att honorna är väldigt mycket större än hannarna. Vilket betyder att hannarna får vara väldigt ödmjuka och försiktiga i sitt kusrtiserande. Här kommer en liten videosnutt som visar en gitarr-fisk-hona (den stora) som ödmjukt uppvaktas av ett gäng hannar. Det inte lite löjliga snacket under videosnutten är så väldigt antropomorfiskt (se mitt inlägg ”Antropomorfi”) att man nästan skäms. Men skit i det, det är coolt ändå, se här

För övrigt har jag själv tre riktigt fina, men framför allt ruskigt snygga, gitarrer som jag sällan, eller snarare aldrig, spelar på nu för tiden. Frågan är väl om jag ens kommer ihåg hur man gör.Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Gitarrfiskar

 1. Egoinas mamma skriver:

  JAG VILL BLI EN GITARR-FISK-HONA I MITT NÄSTA LIV! Hahaha! Sen gör det inget om du bloggar om dina intressen, för dynamiken i hur du skriver i kombination med bilder etc så blir det underhållande oavsett!

  Sv: Nej då! Vi ger också en hjälpande hand, men det kan väl du skriva om i din blogg, du som är man.. Jag vet ju inte hur ni upplever det? ;D

 2. Gun skriver:

  Snygga övergångar du gör. Från Jimi Hedrix till broskfiskar och lite Anna Anka däremellan:) Axotolotl ser rolig ut och gitarrfiskar visste jag inte ens att det fanns. Dina inlägg är alltid så informativa och intressanta. Jag gillar dem mycket.
  Så en rocka har gälarna på undersidan och en haj på översidan. Det kan ju vara bra att veta kanske. Man ska vara mest rädd för hajen eller? Gitarrfiskhonan på filmen ser ut att ha det ganska bra:)

 3. Stattinskan skriver:

  Haha, håller med Gun …
  Frågan jag ställer mig …. fanns vår egen Janne Schaffer med på listan … han är ju en ”kvastfening” på gitarr, i alla fall enligt mina ”kantareler” och minimala beågvning vad gäller musik … Den där Axotolotlen påminner nästan, bara nästan om ett foster …. jag undrar hur Gud tänkte där ;-D Kram och störtskön torsdag!

 4. Daniel skriver:

  men varför ska alla gitarister vara sååå SEXIGA sååå??

 5. Mia skriver:

  Den där Axoto-vahetterenu ser ut precis som Sigrid i Beppes Godnattstund. 😀
  Nu är jag hemma från de djupa dalaskogarna. Det är varmt och skönt här hemma. Däruppe var det 10 minus imorse… Burr!
  Om jag orkar ska jag blogga lite senare, men det blir inget sånt här vetgirigt, påläst inlägg som du skrivit. Möjligen ett och annat foto och bara en massa babbel. Som vanligt. 😉

 6. Someone skriver:

  Slötittade på aftonbladet och såg en film om en äcklig fisk, vilket egentligen var en gitarrfisk som såg skräckinjagande ut. Ville veta mer om gitarrfisk, så begav mig ut på nätet i ett googleäventyr och hamnade här. Intressant läsning. det här verkar vara ett trevligt ställe, så jag kommer nog kika in fler gånger. Lärde mig lite mer om vår fantastiska värld här, tusen tack!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s