Mosuo-folket

Det sägs ibland att kvinnor har bättre simultanförmåga än män. Det betvivlar jag inte ett dugg. Det är väl inte konstigt om kvinnor, över allt, i de flesta kulturer har en förmåga att hålla koll på mer en några få saker samtidigt. Om det sedan är något som är genetiskt nedärvt eller något som kvinnor blir tvungna att träna upp, det lämnar jag åt experter på området att analysera.

hind

Kvinnor, alltid många järn i elden

På en punkt verkar det i alla fall som kvinnor har mindre behov av denna färdighet i simultanförmåga och det är när det gäller att få igång den ”erotiska gnistan” hos det motsatta könet. Då är det för kvinnor betydligt färre reglage som skall ställas in och finjusteras än det är för oss män att hålla reda på. Det skulle kunna illustreras på det här viset:

Ni kvinnor behöver inte trycka på så många knappar.

Ni kvinnor behöver inte trycka på så många knappar.

I den kinesiska provinsen Yunnan, alldeles på gränsen till provinsen ”Sìchuān” ligger ”Lugu Lake”. Lugu Lake är en sagoglikt vacker sjö, som ligger långt från alla stora städer och vars natur gjort den till ett populärt weekend-resmål för kineser och västerländska turister som har möjlighet att resa dit. Jag har tillbringat två dagar, under hösten 2004, i trakten och kan intyga att det verkligen är helt sagolikt vackert.

"Lugu Lake" på gränsen mellan Yunnan och Sìchuān i sydvästra Kina

”Lugu Lake” på gränsen mellan Yunnan och Sìchuān i sydvästra Kina

Men det mest intressanta med Lugu Lake (eller Lugu Hu, som kineserna säger) är inte den fantastiska naturen. Det är folket som lever i området, Mosuo-folket. Mosuo-folket är en av kinas c:a 55 minoritetsfolk och något så ovanligt som ett matriarkat. Det vill säga det är kvinnorna som är familjernas överhuvud. Med reservation för att jag missförstått en del och eventuella förvrängningar av verkligheten som jag har fått förklarat och berättat för mig om Mosuo-folket så går det i princip till så här: Kvinnorna är helt härskande över familjen och kvinnorna lever också tillsammans med sina mödrar och mormödrar.  Männen lever för sig och får bara komma till kvinnornas hus om kvinnorna ger sin tillåtelse. Sedan får männen lämna huset innan dagen gryr.

Sovrum i ett av Mosuo-folkets hus

Sovrum i ett av Mosuo-folkets hus

Äktenskap, i vår mening, existerar inte utan man har något man kallar “zou hun” (ungefär ”vandrade äktenskap”) vilket innebär att kvinnorna kan ha hur många män dom vill, dock nästan alltid en i taget, dessa män får besöka kvinnorna och om det skulle bli barn tar kvinnorna hand om barnen tills dom blir vuxna. Barnen blir på så sätt mödrarnas barn och alla barn vet vem deras mor är men inte alltid vem som är fadern. Detta har gett upphov till ryktet att Mosuo-kvinnorna är väldigt promiskuösa, vilket inte är helt sant men ändå gör att det i i sann ”turist-anda” finns ett guest-house i området som heter så här:

Lugu hu

Mosuo-männen kan ju tyckas slippa undan en massa ansvar eftersom dom inte ens avkrävs faderskap, men det betyder också att dom inte har någonting att säga till om när det gäller barnens uppfostran och det betyder också att det bara är viktigt att känna till sin historia på mödernet. På så sätt behåller kvinnorna ensamma kontrollen både över släktens historia och barnens framtida kultur. Dessutom har dom hela tiden kontroll över vilka män dom har lust att tillbringa nätterna med.

När det gäller samhället i övrigt, det som inte direkt rör släkten, hemmet och familjen, är rollfördelningen mer jämnt fördelad och just därför är det väl tveksamt om det kan betraktas som ett rent ”matriarkat”. Men det är i vilket fall en familjestruktur som ger kvinnorna en större sexuell frihet än i många andra kulturer.

Jag har ingen åsikt om rätt och fel här och det behöver jag tack och lov inte ha eftersom jag inte är Mosuo-man utan svensk sådan. Men jag tycker det är intressant att det finns flera sätt att se på detta med par-relationer. För er som vill läsa mer om Mosuo-folket så finns denna länk: ”Lugu Lake Mosuo”. Det kanske är några av er läsare som funderar över alternativa sätt att förhålla sig till män/kvinnor redan i kväll och då kanske det finns lite idéer att hämta, från det lilla Mosuo-folket, långt borta i Kina.

Ung och stolt. Flicka från Mosuo-folket

Ung och stolt. Flicka från Mosuo-folket

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Mosuo-folket

 1. Egoinas mamma skriver:

  Faktum är att jag läste en bok om just detta folket och deras levnadssätt för några år sen. Tyvärr kommer jag inte ihåg vad titeln var, men hur du beskriver det hela stämmer helt överens med vad jag kommer ihåg. Konstigt nog fick jag inte lust att leva så ändå.. 😀

 2. ballonsaft skriver:

  Det är väl tur att ni får lov att ha fler bollar (!) i luften på åtminstone ETT område, annars skulle ni ju aldrig få öva på simultanförmågan. 😛

 3. Gun skriver:

  Intressant att få veta mer om dem. Det är ganska otroligt att det där samhället existerar och man kan ju tro att vi andra kvinnor skulle kunna vara avundsjuka på de där kvinnorna, men nej, jag skulle inte vilja leva så.

 4. Ulrika skriver:

  Vilken spännande kultur!!
  Hahaha, jo ni har det inte lätt ni karlar, det är mycket med finmekaniken… Tur för mig att ni är så lätthanterliga eftersom jag är grymt oteknisk!
  Ha det gott!

 5. Linda skriver:

  Hade ingen anning om att denna folkgrupp i Kina. Men jag kan ju säga att det inte känns lockande. Skulle inte vilja bo med min mor och vara ensam stående mamma. Men det är intressant att läsa om 🙂

 6. Mia Åkerblom skriver:

  För många tycks det så otroligt viktigt att dela precis allt med den man delar kärlekens nöjen med. Det gör livet så komplicerat, eftersom det där ”precis allt” oftast innehåller delar som inte alls är kompatibla. Jag tänker att det vore en lättnad för många att hålla isär guldkanten från vardagens havregrynsgröt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s