Tand-troll och tuffa räkor

När jag var barn, det var innan internet men faktiskt några år efter dinosaurierna, så visade dom en film i skolan om de två tandtrollen ”Karius & Baktus”. Det var två, egentligen rätt söta, fräkniga små tandtroll som byggde bo i tänderna och som inte alls tyckte om att man borstade sina tänder. Det var väldigt pedagogiskt och eftersom jag minns detta än idag så satte det nog sina spår.

"Karius och Baktus" bor i våra tänder

"Karius & Baktus" bor i våra tänder

Jag vet inte hur stor betydelse det där har haft för mig men jag har i alla fall försökt sköta mina tänder rätt okej sedan dess. Jo, jag har haft hål i tänderna, jag har dragit ut en och annan visdomstand och jag har en porslins-tand istället för en framtand som blev utslagen i 20-årsåldern. Men annars har jag  antagligen idag fler troll i hjärnan än i tänderna och har förmodligen inte haft mer att göra med tandläkaren än genomsnittet. Jag har ingen tandläkar-skräck, men jag kan inte heller påstå att jag tycker om att gå till tandläkaren. Dels är det inte vad jag skulle betrakta som skönt och dels kostar det en himla massa pengar.

En gång när jag jobbade i Phuket i Thailand fick jag en fruktansvärd tandvärk och efter några dagar insåg jag att jag antingen var tvungen att åka hem till Sverige eller gå till en thailändsk tandläkare. Jag hade ganska diffusa kunskaper om thailändsk tandvård, men hade mina fantasier om den och det var rätt mycket så här jag tänkte mig det (även om just denna bilden är från en gatutandläkare i Kina):

Gatu-tandläkare i Kina. Aj!

Gatutandläkare utanför Kunming, Kina.

Det finns kanske den sortens tandläkare även i Thailand, men jag fick en adress till en tandläkare i Phuket Town som visade sig vara ett under av kunskap och tekniska moderniteter. Senare har jag fått veta att just tandvårdsutbildningen i Thailand, även internationellt sett, är väldigt avancerad och att blivande tandläkare från många asiatiska länder åker just till Thailand för att få en riktigt bra utbildning. Så mycket för mina fördomar.

Dessutom rådde denna thailändska tandläkare mig att byta tandläkare i Sverige eftersom han ansåg att denne, svenske tandläkare, var en klåpare. Något jag också sen gjorde. Men som sagt jag tycker fortfarande ungefär lika mycket om tandläkare som jag tycker om ”prematur ejakulation” (Ja, googla det ni 😉 )

"Å' han ba' Pooof liksom"

"Å' han ba' Pooof, liksom"

I de flesta tropiska hav finns ett litet djur som kallas för putsar-räkor (Lysmata amboinensis). Det är en liten räka som ägnar sig åt att rensa tänder och munhåla på olika större fiskar. Det lustiga med det här är väl egentligen inte att räkorna tycker om att hitta matrester och annat smaskens i andra fiskars munnar, utan att fiskarna inte bara helt enkelt äter upp räkorna när dom frivilligt går in i munnen på dom.

Putsarräka i munnen på en nätmuräna

Jag tycker det är lite intressant. Lite som ”I scratch your back, if you scratch mine”. Att fungera tillsammans fast man är helt olika. Fiskarna tycker det är bra att bli av med en massa rester som fastnat i tänderna och räkorna får sig ett skrovmål. Två helt olika arter ser till att dra nytta av varandra istället för att bara ha ihjäl varandra som vilka idioter som helst.

Kanske kan man dra några paralleller till oss människor, men det är hur som helst en intressant företeelse. Som man kan se på den här videosnutten så är putsar-räkorna villiga att gå in i symbios med oss människor också. Men vi vill ju förstås helst ha våra räkor kokta och gärna med ett glas svalt, vitt vin och kanske en varm smörad baguette.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Tand-troll och tuffa räkor

 1. Egoinas mamma skriver:

  Jag har boken om Karius och Baktus på både svenska och norska. Jag sjunger ibland på sångerna och jag kan delar av texten utantill. Jag har egna röster för Karius, Baktus, Jens (heter pojken på norska) och mamman till Jens. Egoina är verkligen trött den på sagan.. Hahaha. Men du skriver att den är pedagogisk, sagan slutar med att Karius och Baktus inte har några ställen att gömma sig så de åker ut i tvättfatet och seglar nu runt på en flotte ute på havet. Många barn ville inte borsta tänderna sen, de tyckte synd om Karius och Baktus! 😀 Och nu har jag glömt resten av ditt inlägg enbart för att jag älskar de två små krabaterna! Hahaha!

 2. Gun skriver:

  Att de Thailändska tandläkarna är bra har jag hört. Folk passar ju på att gå dit när de ändå är där på semester.
  Själv älskar jag tandläkaren från och med nu och längtar till imorgon när jag ska dra ut min sönderbitna djävulskt värkande tand. Mina tänder är ju bra, men några av dem håller inte för mitt nattliga gnisslande och tuggande tyvärr.
  Det där ordet..behöver inte googla det..

 3. Ulrika skriver:

  Den där kinesiske gatutandläkaren verkar rätt läskig…men i och för sej, i ett desperat läge har man väl inget val. I Sverige var det ju smeden som skötte det hela förr i tiden, obedövat och blodigt får man förmoda. Själv har jag ett förflutet som tandsköterska (den väna assistenten till den ondskefulle människoplågaren)
  Smile:)

 4. ballonsaft skriver:

  Jag skulle hundra gånger hellre låta en putsar-räka göra rent mina gaddar än vilken tandhygienist som helst. Kan man anställa ett par såna, tro?
  Karius och Baktus kommer jag ihåg mycket väl. Jag hotar fortfarande sonen med att om han inte gapar ordentligt så jag kommer åt att borsta, så kommer Karius och Baktus att bygga balkonger i hans tänder! 😀 (…och han tycker säkert att jag är den mossigaste morsan i universum!)

 5. Stattinskan skriver:

  För mig finns bara en sanning … oavsett avancerade och gedigna utbildningar …. Trynhajen är farlig … för både käft och plånbok! Gomorron!

 6. Oskar skriver:

  Kikade runt på internet och hittade din blogg – mycket trevlig läsning och det tackar jag för. Hit återkommer jag 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s