Leva livet eller leka livet

Det brukar sägas att det som skiljer pojkarna från männen är priset på deras leksaker. Det är väl inte helt osannolikt att det ligger ett spår av sanning i det påståendet. Men det kanske inte bara är priset som skiljer pojkars och mäns leksaker åt utan det finns möjligen andra skillnader också. Även om man ju ibland kan undra:

trehjuling

Trehjuling för stora pojkar, eller kanske små män...

Det finns en term inom psykologin som brukar kallas ”Peter Pan-syndromet”. Den används som beskrivning på män som ”vägrar att bli vuxna”. Män (eller möjligen stora pojkar) som inte kan sluta leka sig igenom livet. Inte ens när det inte alls är läge att leka. Tillfällen när det är viktigt att ta saker på allvar och ta ansvar och konsekvenserna av att faktiskt inte längre vara ett barn.

Det finns säkert en kvinnlig motsvarighet till det där också, även om jag inte har hört talas om det och det kanske inte är lika vanligt. Det har garanterat med könsroller att göra, inte ett dugg med att kvinnor skulle ha mindre lust att leka. Möjligen mindre tid.

life

Ett riktigt liv ska vara fullt av allvar och av lek.

Samtidigt pågår det också en diskussion om att föräldrar tillbringar allt mindre tid med sina barn. Det måste ju också rimligtvis innebära att många föräldrar inte leker tillsammans med sina barn. Dom har väl inte tid, det ska ju arbetas och tjänas pengar till en massa dyra ”vuxenleksaker”, det skall följas en massa dokusåpor på TV och sen måste man ju ordna en massa saker också. Väldigt viktiga saker.

Vi vuxna borde leka lite mer. Ibland alltså. Både leka med våra barn och med andra vuxna. Att bara göra något man tycker är riktigt roligt och kanske inte ett dugg förnuftigt, är en förutsättning för att man skall få kraft och energi att ta ta tag i de delar av livet som inte alltid är så lustfyllda. Att se ett TV-program tillsammans är jättemysigt, men det kan aldrig ersätta att göra något, verkligen göra något, tillsammans.

leka

Men sen är det ju som sagt rätt tröttsamt med folk som aldrig kan ta någonting på allvar. Vuxna människor som på alla sätt försöker smita ifrån allt sådant som krav, jobbigt, uppförsbacke, nödvändigt och ibland rent ut sagt jättetråkigt. Så kan vi väl inte ha det heller. Då får vi ju bara en massa ”Peter Pan-syndrom” som inte vill ta ansvar när det faktiskt behövs. Vem ska då ta ansvaret? Mamma? Andra vuxna? Eller kanske barnen?

Det är väl det som skiljer oss från barnen och deras lekande. Nästan allt som barn leker är på ett eller annat sätt en förberedelse för vuxenlivet och därför på ett sätt mycket allvarligare än vuxnas lekar. Vuxna leker ju, eller borde i alla fall göra det, enbart för att det är roligt. Det tycker jag inte vi skall sluta med, oavsett hur ”vuxna” vi faktiskt råkar ha blivit.

leklust

Leklust på ålderns höst.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Leva livet eller leka livet

 1. Gun skriver:

  Jag håller verkligen med dig, leka och ha roligt är viktigt. Man behöver lust, bus och glädje i livet, inte bara jobb och allvar.

  • peterlarson skriver:

   Alexandra: Det är en vandrande ”grod-fisk” av arten ”Antennarius” exakt vilken sort kan jag inte se, men det är inte nåt man vill vakna av att den klafsar omkring på ens mage.
   Dom lever på över 100 meters djup. Det kan ju vara skönt att veta.

 2. Ulrika skriver:

  Sant är att barnens ”leksaker” blir dyrare och dyrare ju äldre dom blir. Å andra sidan blir dom färre också. Och vi kvinnor vill också ha kul. I allafall jag. Helst jämt…
  Ha en kul kväll!

 3. Alexandra skriver:

  Tack du mitt vandrande och snygga lexikon. Sinnessjukt att sitta inne med sån kunskap dock! Men jag gillar dig ändå.

 4. Linnéa skriver:

  Hejsan! Jag tycker att du har lagt upp väldigt roliga bilder. Är bilden av en trehjuling en bild som du har fotat själv?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s