ROT-avdrag

Regeringen har infört ett s.k ”ROT-avdrag”, det innebär ungefär att man kan få rabatt på renoveringar, ombyggnationer och tillbyggnationer. Jag kom att tänka på det där när jag läste artikeln om plastikkirurgen som var missnöjd med sin hustrus utseende (!?) och därför bestämde sig för att göra om henne. Har ni inte läst det kan ni göra det här. Man kan ju undra lite om man kan få ROT-avdrag för det där.

Det verkar vara en ganska het potatis, inte minst i bloggvärlden, det där med att renovera eller bygga om sitt utseende. Själv är jag definitivt för kosmetisk kirurgi. I de fall när det handlar om att rätta till defekter. Jag kommer dock aldrig att tycka att normalt åldrande är en defekt. Det snuddar lite vid det där jag skrev om i förra inlägget om att inse att man faktiskt kan bli vuxen och att en knopp på en rosenbuske aldrig är vackrare än en ros i full blom.

ros

En rosenknopp är bara en rosenknopp.

Det är tragiskt att jättebröst av silikon, fläskläppar, spinkiga tonårskroppar och barnslighet är ett ”skönhetsideal” som lyckats bita sig fast så hårt i 2000-talets människa. Jag läser också att Cindy Crawford säger att hon knappast skulle ha blivit modell om dagens ideal gällt när hon slog igenom. Hon skulle anses vara för ”fet”. Vi ska dessutom inte tala om kärleksgudinnan ”Afrodite” hon hade inte haft en chans, utan hade antagligen blivit utskrattad på vilken modell-audition som helst.

afrodites födelse

"Afrodites födelse" av konstnären Bouguereau

Vad som är skönhet och vad som är attraktivt tycks verkligen variera med tiden och jag som är en man och som fick mina första intryck av kvinnlig fägring under sent 1960-tal och tidigt 1970-tal, är säkert färgad av det utseende den tidens kvinnor anammade. Det ligger nog där inne och påverkar mina skönhetsideal fortfarande. På gott och ont.

Men jag kan garantera er att jag inte skulle lockas alls av dessa kvinnor idag. Om dom inte vågat följa med sin naturliga utveckling. Men visst kan jag falla för samma skönhetsattribut idag också, bara dom nu inte försöker se 15-20 år yngre ut än dom verkligen är.

En sak är säker, både ni kvinnor och vi män skall vara tacksamma att kubismen var en konstart som inte fick spridning utanför konstvärlden. Annars vet man aldrig hur det skulle ha slutat.

picasso-school

Ett kubistiskt utseende, enligt Picassos synsätt. Kan det vara något?

Däremot ska ni veta och jag villigt erkänna att jag genom åren utsatt mig själv för åtskilliga fall självbedrägeri när det gäller mina egna kvinnoideal. Jag har ofta attraherats av kvinnotyper som inte alls varit det som passat mig bäst. Går jag i mitt minne igenom de kvinnor jag fallit pladask för i mitt liv så hittar jag inga tydliga linjer vad det gäller hårfärg, ögonfärg, kroppsform, nationalitet eller annat. Jag har trånat efter blondiner och mörkhåriga, jag har suktat efter långa och korta kvinnor, jag har varit förälskad i så väldigt olika kvinnor att jag själv blir förvirrad.

Jag har ”lurat” mig själv så många gånger på den här punkten så det kan ni inte ens föreställa er. Kanske det största självbedrägeriet, på det här området, ändå har varit min förmåga att falla för väldigt färgstarka, självständiga, ”vilda” eller starka, expressiva kvinnor som inte ”gives a shit”. Som ett litet exempel på ”typen” jag allt för ofta fallit för får ni ett videoklipp med ”Florence & the Machine”. Jag vill verkligen understryka att jag inte på något sätt refererar till hennes ålder, men till attityden och ”typen”.

Men det där har ju inte gått något vidare. Den typen av kvinnor har, om dom ens bemödat sig med att se mig, rätt snart kört över mig som en bombmatta. Har det inte tagit 20 sekunder så har det inte tagit många månader, det kan jag lova. Då tycker jag ändå att jag är rätt långt från att vara en ”mes”. Vad jag egentligen vill komma fram till är att det kan vara en bra idé att släppa hela den där bilden av ett ”ideal” och låta andra saker fälla avgörandet när det gäller val av partner.

pieces

Få ihop det.

Det finns väl någon som kan kallas känsla som vi kan luta oss emot? Vår egen och den påtänkta partnerns känsla. Hur dumma är vi inte om vi faller för en idealbild, kanske t.o.m. andras idealbild. Hur dumma är vi dessutom inte om vi skaffar oss en partner och ser honom/henne som vårt ”renoveringsobjekt”? Då talar jag inte bara om den där skojaren som ”bygger om” sin fru för att han inte är nöjd med henne. Jag talar om alla som tänker ”om jag bara kan ändra på det och det och det hos honom/henne så skall det nog bli bra”. Det funkar inte, trust me.

Om vi inte, i alla fall nu när vi är vuxna, älskar vår partner för vad den är, fysiskt och även på alla andra sätt, utan tror att han/hon skall anpassa sig till oss. Ja, då är risken rätt stor vi att bli ensamma sittande där på stranden. Jag lovar, både er och mig själv. Sen är jag inte helt säker på att det är det är det sämsta att sitta där på stranden själv. I alla fall ibland.

lonely

Ensam, eller själv, är inte alltid det sämsta

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till ROT-avdrag

 1. Egoinas mamma skriver:

  Så rätt, så rätt! Allt du skriver håller jag med om. Sen när man är singel i gott vuxen ålder tar man sig kanske äntligen tiden att tänka efter hur ett förhållande borde vara, vilka förutsättningen som borde finnas och på vilket sätt utseendet spelar roll för en själv. Jag ha rätt klart för mig numera, men hittar ingen som passar in i mallen. Haha! Det handlar inte om att vara kräsen, det handlar om att jag vet vad som skulle fungerat i det långa loppet. I ”mallen” har jag inkluderat att jag inte skall känna behovet av att ändra på den andra. För min egen del är nog största problemet att inte ändra på mig själv, inte gå på accord med mig själv när man går in i något nytt. Numera är jag väldigt medveten om det, så kanske det fungerar..

  Detta är ju ett inlägg som unga borde läsa och ta till sig, men frågan är om de riktigt förstår innebörden.

 2. Gun skriver:

  Det är så rätt det du skriver. Man måste också förstå att inget förhållande är perfekt, att det kan vara som en berg och dalbana ibland. Sen är det upp till var och en om man sitter kvar i vagnen eller kliver av när det blir jobbigt. Om man är ute efter ett friktionsfritt förhållande lär man nog också bli sittande ensam på stranden. Men det var kanske ungefär det du menade också:)

 3. ballonsaft skriver:

  Hade det varit min gubbe så hade HAN fått sej ett ordentligt ROT-avdrag, nämligen hade jag dragit av en fet smäll i roten på honom. 😀
  Ja man upphör aldrig att förvånas.
  Ang. att göra om andra tänker jag inte kommentera så mycket mer, för det har ovanstående två gjort så bra.

 4. Vi hävdar att svenska kvinnor är fria och är väldigt snabba att döma ut andra kulturers sätt att klä ”sina kvinnor” i förtryckartextilier. Frågan är hur fri man är när man står där otränad i bikini med alla blickar på sig. Fast i sig själv eftersom man inte ser ut som tjejen i filmen, snarare hon som skrev brevet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s