Ur trollkarlens hatt

Jag försöker undvika att blogga om ”politik”. Dels är jag väldigt besviken på och skeptisk till ”politiker” i de allra flesta läger och dels finns det så många andra bloggare som är mer insatta och betydligt mer engagerade än jag i samhällsfrågor Jag tycker däremot att det är viktigt att  politiska bloggare finns, det är viktigt med debatt. Det är viktigt att vi alla deltar i den debatten.

Jag själv bryr mig nu för tiden mest om miljö-politiska frågor. Frågor om klimatet, utrotningshotade arter och skövlingen av vårt enda hem, jordklotet och bevarandet av den personliga integriteten. Men jag har naturligtvis åsikter om annat också. En del av det jag tycker brukar dessutom betraktas som: ”naiv utopi”, men jag tycker vad jag vill och om man inte hoppas och tror så finns inget kvar.

Untitled-1

Vem tycker inte det t.ex?!?

Men när nu Aftonbladet tar upp Arbetsförmedlingens (på regeringens uppdrag) satsning av 3 miljarder kronor på ”jobbcoaching” d.v.s. man har satsat miljardbelopp av skattepengar på olika sätt skall hjälpa arbetslösa att få jobb (som kanske inte ens finns) så känner jag att jag måste ta upp det lite. Aftonbladet och dess mediala gelikar är rätt ”blaskiga” forum, men även en blind höna kan hitta ett korn och det har dom gjort här. Har ni inte sett artikelserien så kolla bl.a. här och här och flera anslutande artiklar

Det har bland annat framkommit att mer eller mindre tveksamma figurer har fått väldigt bra betalt för att på olika sätt hjälpa arbetslösa att hitta arbete. Det har varit allt från kufiska ”seanser”, hypnos, ”självberöring” (??), personlighetsförändringar, illusionism och jag vet snart inte vad. Det är grymt att vara arbetslös, att inte vara behövd, att ens kunskaper och erfarenheter inte efterfrågas. Det blir inte mindre grymt om man utsätts för ”jobb-coacher” som skall förvandla en till det något man inte är och få en att tro att det är därför man inte får jobb och blanda in ”mysticism”. Då kan det bli vad som helst.

af

"Hokus-pokus, det här med jobb är bara magi"

Ytterst ansvarig för det här torde väl trots allt vara arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin. Att han utan att kontrollera den arbetsförmedling han är högsta ansvarig för och dess Generaldirektörs sprättande av skattepengar till olika häx-konster, magiska hypnos-excesser och humbug-verksamheter är inte ett dugg bättre än de lattjo-lajban-verksamheter den förra regeringen anordnade för arbetssökande. Jag har deltagit i dessa.

Att Littorin nu låtit skägget växa är kanske en indikation på hans acceptans av att mer eller mindre ”magiska fenomen” skall skapa arbeten åt de som är arbetslösa. Det är förresten samme Littorin som köpte en falsk examen på nätet från någon skola, vilken det nu var. Var det Hogwarts kanske?

Vid trollkarlarnas skägg

Trollkarlarnas skägg. Gandalf och Littorin

Jag är i princip ingen motståndare till ”coaching”. Det kan vara förlösande att få en ”kick” i en annan riktning när man känner sig villrådig och har kört fast. Absolut!. Det är bara det att när man idag lägger tre miljarder kronor på ”jobbcoacher” och 10% visar sig vara ”charlataner” och mer eller mindre skojare så är det 300.000.000 kr ner i dessa skojares fickor. Det kan också kännas lite som om att man anställer 100 coacher till ett fotbollslag som inte har några matcher att spela. Det är först och främst speltillfällen som behövs och matchträning. Vad ska man annars coacha laget till för något.

Jag är fullt medveten om att de flesta s.k. ”jobbcoacherna” försöker vara seriösa och att det faktiskt finns många som kan behöva se över sin attityd till hur man söker jobb. Det är ingen tvekan om att många behöver finslipa sina ansökningar lite och planera sina jobb-intervjuer något. Den här snubben kanske kan behöva lite ”coaching”:

633758880885705245-thisguy

Men för en förkrossande majoritet av alla arbetslösa så är det bristen på arbete som är det stora problemet. Bristen på arbetsplatser där man har användning för och anser sig ha råd att betala för den arbetslöses kunskaper, kompetens och arbetsförmåga. Det finns fler arbetslösa än det finns arbeten och de arbeten som finns behöver ofta kunskaper som många arbetslösa inte har och man kan därför naturligtvis inte ens göra en jämförelse mellan antalet arbetslösa och antalet lediga platser.

Den som är utan arbete befinner sig oftast i en väldigt jobbig situation, både när det gäller ekonomi, självförtroende och självkänsla. Att då bli skickad till ”healare”, kvacksalvare och andra ”hokus-pokus-instanser” där man får höra att det inte är bristen på arbete som är problemet, utan ”det är hos dig själv” problemet ligger. Detta mina vänner, det är inte arbetsmarknads-politik, det är människoförakt.

633484800608823600-unemployment-it-sucks-when-your-job-gets-blown-up

Alla passar inte för alla jobb. Vi är inga programmerbara robotar.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Ur trollkarlens hatt

 1. Egoinas mamma skriver:

  Oj då! Vad skall jag skriva nu? Jag tror jag håller käften och bara reser mig upp och applåderar! Bra skrivet, håller med dig i dina åsikter och jag hade aldrig kunnat sätta så bra ord på det själv. Jag jobbade på Datorteket (känner du kanske till) för 10-13 år sen. Högsta hönset på Datorteket kallade kurs-deltagarna som samtliga var arbetslösa för ”får” internt. Så vi som jobbade som handledare ”vallade får” i hennes ögon.. Trist, men sant.

 2. Gun skriver:

  Fy fan vad förbannad jag blir. Jag läste lite löst om det här igår, men fördjupade mig inte i det. Tur att det kommer fram i alla fall. Min man är arbetslös och en sån här sak känns som ett slag i ansiktet på någon som söker flera jobb varje dag. Jättebra skrivet. Jag håller med om varenda ord!

 3. Ulrika skriver:

  ja det är bedrövligt! Verkar vara nån allmän flumvåg som sköljer över makthavarna för närvarande, alltifrån detta till lustiga hattar i Laholm. Känns som ett enormt resursslöseri, både ekonomiskt och mänskligt. Mycket informativt och välskrivet, as usual!

  SV: Tack för att du försöker förklara. När jag försöker ordna upp mina kategorier, står det att jag kan ”pinga upp till fem olika URL:er”
  Det språket förstår inte jag…!

 4. Stattinskan skriver:

  Tyvärr fick jag känslan ”Är jag förvånad” när jag läste om det härom dagen…. Bra skrivet! Kramar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s