Stort A. Stort snabel-A

Om man tittar lite noggrant på en karta över Thailand så ser man att landet liknar en elefant. Elefanten i sig är dessutom ett näst intill heligt djur i landet. Inte riktigt lika heligt som kor är i Indien, men närapå. Elefanten är på väldigt många sätt en symbol för Thailand och har alltid haft en stor betydelse för landet.

Visst påminner Thailands karta om en elefant?

Tidigare har elefanten varit ett arbetsdjur som haft alla möjliga uppgifter. Som bärare, dragdjur, arbetskraft, transportmedel, strids-fordon i krig m.m. men idag har de flesta av dessa användningsområden ersatts av andra modernare alternativ. Idag är den thailändska elefantens huvudsakliga uppgift inom turist-sektorn. Det anordnas elefant-trekking och elefanten visar på olika sätt upp allehanda färdigheter för turister och drar på så sätt in pengar till sin ägare.

Thailändsk elefant och dess mahout (skötare)

I Thailand är det mycket ovanligt att man skulle döda en elefant, dels för att man p.g.a. sin buddistiska tro har svårt att döda djur överhuvud taget och i synnerhet då elefanten ”Chang Thai” som den kallas på thai, betraktas som närmast helig.

Det är därför Thailand är ett av de få länder där man med någorlunda gott samvete kan köpa produkter av elefant-skinn. Om produkten har en märkning som på bältet här så kommer det oftast från elefanter som dött en naturlig död. Men fusk finns förstås över allt.

Bälte av elefant-skinn från Thailand

”Lanna ” heter Thailands nordvästra provins. Lanna var en gång ett eget kungadöme och har idag fortfarande många specifika drag som är unika för just det här området. Staden Chiang-Mai är huvudort i Lanna-provinsen och dessutom Thailands tredje största stad med sina drygt 150.000 invånare. I jämförelse med Bangkoks över 5 miljoner kan det betraktas som en ”småstad”.

Chiang-Mai är en av mina absoluta favoritstäder. Den har allt man kan önska sig, i lagom doser och dessutom en av mina absoluta favoritrestauranger i hela världen ”The Riverside”. Det enda Chiang-Mai saknar är förstås sandstränder och ”beach-life”. Det får man åka söderut i Thailand för att få uppleva.

Men jag måste säga att de som reser till Thailand och inte besöker Chiang-Mai och Lanna-provinsen kommer att missa många upplevelser som lätt blir livslånga. Klimatet i Chiang-Mai är mycket behagligare än det i södra Thailand, maten är bättre och människorna. generellt sett, mycket trevligare. Åk dit om ni har tid och möjlighet, ni kommer inte att ångra er.

Chiang Mai by night

När och om man tröttnar på alla fantastiska restauranger, butiker, gator och gränder i Chiang Mai så finns det väldigt mycket att uppleva i området runt staden. Det finns fantastisk trekking i bergen bland olika minoritetfolk, det finns flodfärd på flottar och det finns fullt av naturupplevelser verkligen värda att uppleva i livet.

Har ni möjlighet att ta er dit så ta er också runt i provinsen. Besök den underbara lilla staden ”Mae Hong Son”, ät en sallad på burmesiska bergs-grodor och njut av det stora lugnet. Eller ta er till ”Mae Sai” alldeles vid burmesiska gränsen och vinka till folket i byn på den burmesiska sidan av floden. Håll er på den thailändska sidan dock. 1991 tog jag mig över floden och blev arresterad av burmesisk militär,  Shit, fucking big problem.

Mae Sai-floden med thailändska staden Mae Sai t.v. och Burma t.h.

En bit norr om Chiang Mai (c:a 55 km) ligger t.ex ”Mae Tanam Elephant Camp” och det tar mig tillbaka till det egentliga ämnet för det här inlägget, elefanten. I campen, som tidigare var ett ”träningsläger” för arbets-elefanter har man nu, när elefanternas arbete ersatts av moderna maskiner, övergått till att träna elefanterna i annat. Elefanter, precis som t.ex. delfiner är väldigt intelligenta djur som behöver mycket stimulans och som tycker om att utföra saker. Även om dom utan tvekan helst skulle leva sitt vilda elefant- och delfin-liv på sitt eget sätt.

Men här i ”Mae Tanam Elephant Camp” kan man få se målande elefanter. Elefanter som tränats till att måla tavlor. Jag vet att elefanterna bara utför något dom tränats till och jag vet att dom inte förstår vad dom egentligen gör, men jag kan inte låta bli att fascineras ändå. Av mig skulle dom ändå få stora snabel-A i konstnärligt utförande. Se bara här och säg sen att ni inte förundras. Ge den här konstnären åtta minuter av ditt liv, det är helt otroligt och helt fantastiskt!

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Stort A. Stort snabel-A

 1. Em skriver:

  Sv: Ja, jag blev så facinerad av elefanten. Jag njöt av hela inlägget också! Bra att veta att man (antagligen) kan köpa elefantskinn i Thailand med gott samvete.
  Jag har ändrat blogg-adressen till ett eget domännamn. Enklare och kortare.

 2. Gun skriver:

  Så underbart det skulle vara att resa runt i Thaíland. Jag har inte ens varit där. Bara på flygplatsen två gånger, på väg till och från Malaysia. Flygplatsen är riktigt fin i alla fall:)

  Men..hur gick det när du blev arresterad? Blev det väldigt struligt innan de släppte dig.

  Filmen har jag sett förut. Den är helt otrolig.

 3. ballonsaft skriver:

  ÅÅ jag älskar den där målande elefanten – jag kan se den hur många månger som helst!
  När jag blir pancho ska jag fanimej ta igen allt åkande jag inte kunnat företa mej under 22 år, och då ska jag åka jorden runt. Första anhalten blir Madagaskar och kela med lemurer. 🙂

 4. Stattinskan skriver:

  Sonen åker ner i februari och stannar i sex veckor (bor i x-makens hus) Ska tipsa honom om ditt inlägg 🙂 Kramar

 5. Ulrika skriver:

  Har ”bara” varit i Södra delarna, Kao Lak (före tsunamin) och Surin. Har en kusin bosatt i Hua Hin så nästa gång blir det nog norrut ändå!! Chang Mai verkar helt klart värt ett besök. Elefanter är fantastiska, otroligt att ett så enormt djur kan röra sig så smidigt och försiktigt! Jag vill också höra mer om äventyret på ”andra sidan”..

  SV: Jo, man vill ju så gärna att det ska bli rätt.
  Och då menar jag ju givetvis rätt för henne – det är ju till sist självklart hennes val…

 6. Jeanette skriver:

  Hej
  Satt och läste Tess blogg på lamoet och där fann jag att man kunde gå in på din blogg. Vilken underbar film. Jag fick gåshud när jag såg på den. Tänk att ett så stort djur kan fixa detta med en liten pensel. Helt underbart

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s