”Alptraum”

Ordet ”alptraum” är tyska för ”mardröm”, jag har alltid trott det hade med ”alp” som i ”alperna” att göra, men tack vare en läsare nu fått lära mig att ”alptraum” eller ”albtraum” istället kommer av det tyska ordet ”alb” eller ”alp” som är ett mytologiskt väsen.

I det lilla alp-landet Schweiz har väldigt många uppenbarligen mardrömmar. Om hemska saker. Schweiz brukar ibland kallas för värdens mest ”demokratiska ” land. En anledning är det lilla landets vurm för att hålla folkomröstningar i så många frågor. Det må vara att detta är ett uttryck för någon sorts ”demokrati”, men ett av resultaten av denna ”total-demokrati” var att kvinnor fick rösträtt i Schweiz först 1971.

”Demokratiska” Schweiz

Nittonhundarasjuttioett alltså! Igår hade man folkomröstning igen. Denna gång om landets 5% muslimer ska få bygga minareter, det vill säga ett torn, vid sina heliga moskéer. 5% av Scweizarna bekänner sig till islam. Fem procent! I Sverige finns det 5% som har namnet Oskar som ett av sina namn. Det är alltså en minoritet, men en stor minoritet som nu inte längre fullt ut respekteras för sin tro. Kampanjen var smutsig och helt osannolikt dum. Läs mer här.

Propagandan inför valet genomsyrades av klassiska populistiska stämningar som anspelar på rädsla. Rädsla för arkitektur (!?). Demokrati är verkligen inte alltid en perfekt samhällsform. Redan Winston Churchill sa: ”Democracy is the worst form of government, except for all those other forms that have been tried from time to time.” Samme man har också sagt de kloka orden: “The best argument against democracy is a five minute conversation with the average voter”

Sir Winston Churchill, konservativ gubbe med vissa förmildrande drag

När jag hör om kampen mot minareter i Schweiz kan jag inte låta bli att associera till författaren Cervantes bok om ”Don Quijotes”, den lätt förvirrade människan som slogs mot väderkvarnar eftersom han inbillade sig att dom var ondskefulla jättar. Boken var en parodi redan när den skrevs för 400 år sedan. Men har vi kommit längre idag?

Don Qijotes slåss mot väderkvarnar

Jag har många gånger tidigare här på bloggen uttryckt att jag är en ”oreligiös” människa. Men det betyder inte att jag varken har rätt eller ens vill försvåra det för de som har en tro, så länge det inte drabbar andra. Religioner har ofta en i grunden god tanke och en ursprunglig avsikt att hjälpa oss att leva tillsammans på ett bra sätt. Ibland har religioner bara lite svårt med ”evolutionen” d.v.s. tidens gång och att saker förändras med tiden. Men jag är helt övertygad om att ingen religion i grunden vill något illa.

Det finns extrema avarter. Det finns i alla religioner och alla livsfilosofier och det får vi gemensamt försöka hålla borta. Men inte genom att förbjuda byggnader, böcker, kläder eller viljan att utvecklas i en eller annan riktning  oavsett tro eller livsfilosofi. Livet är fullt av saker som inte alltid så enkelt kan lösas och besvaras rationellt. Låt försöka förstå och söka förklaringarna tillsammans, istället för att försöka överbevisa och t.o.m. förstöra för varandra.

Alla svar finns inte på internet.

Jag hade en gång i tiden en tro på att det var politik som kunde rädda, både oss och den här planeten. När jag var yngre var jag full av idealistiska idéer och tankar om ett annat samhälle, en annan inriktning och en helt annan, bättre och ljusare framtid. Mycket av det där var verkligen förvrängda och förvirrade tankar i en ung. besviken men välvillig ynglings fantasier. Men jag, och väldigt många med mig, ville förändra världen, förbättra världen och hade idéer, hopp och viljan att göra något åt allt som inte var och inte fungerade som det skulle.

Idag finns inte så mycket kvar av dessa ”visioner”, inte i mig och inte i andra. Själv har jag faktiskt tappat ”sugen” lite eftersom så många tycks vara villiga att sälja alla visioner för en lönehöjning eller en skattesänkning. ”Politiken” och ”politikerna” är också helt inriktade på att se till att de som är friska, framgångsrika och redan ”lyckade” skall få så mycket pengar som möjligt. ”Konsumera oss ur krisen”.

Detta är kanske de ”väderkvarnar” vi borde rikta vårt motstånd emot, istället för mot att man bygger ett ”torn” av religiösa orsaker. Det måste finnas andra värden i livet än de som har en prislapp och som kan köpas. Eller?

Vad vill vi egentligen ha ut av livet? (Bild: Berglin)

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till ”Alptraum”

 1. Em skriver:

  Jag tror på den enskilda individen, att var och en kan påverka även om vi kanske inte ser resultat där och då. Lite buddism är det nog i vad jag tror på, jag tror på det goda i människan. Om man sprider det budskapet och tillräckligt många tror på det goda i sig själv och andra och blir lika envisa som egoister, materialister och ”onda” människor är, så tror jag det är enda hoppet för att världen skall bli så bra som möjligt. Vet att det låter naivt, men jag tror inte på en perfekt värld, men man kan göra världen så god som möjligt.

  Tyvärr läggs det energi på saker som inte har med vårt eller världens välbefinnande att göra och det läggs alldeles för mycket energi på att INTE acceptera olikheter.

 2. Tänktebara skriver:

  Ja, tänk om vi kunde ena oss och slåss mot det verkliga hotet. Så länge vi slåss mot varandra kan de som har makten fortsätta sin utsugning i lugn och ro. Dom drabbas ju inte av nedskärningar i vården, de har råd med privatvård. De drabbas inte av brinnande bilar, för dom bor inte i förorten. Deras barn drabbas inte av för få lärare i skolorna, för deras barn går i privata skolor.

 3. Bara Jag skriver:

  Ibland förvånas man över mängden energi som i ett världsligt perspektiv spenderas på oviktiga saker som i många avseenden helt saknar betydelse. De verkliga problemen vill man allt för ofta inte se och avleder uppmärksamheten från de problem som faktiskt är verkliga genom att ”hitta på” problem. Naturligtvis är detta ganska grovhugget från min sida men samtidigt vet jag att det är lätt att hitta konkreta exempel 🙂

 4. ballonsaft skriver:

  För mej är religion och tro två helt olika saker.
  Religion är något som kyrkor och makthavare världen över i årtusenden har använt för att kuva sina undersåtar och få dom att gå som en skock får i önskad riktning. ”Om du inte gör som Gud (underförstått ”vi som bestämmer”) säger att du ska göra, så kommer du att bli fördömd och straffad i all evighet, men det spelar ingen roll för du är ändå och förblir en syndare – gör bot, din idiot!”

  Tro däremot är det personliga förhållandet var och en har till sin gud, eller till sin ideologi eller sin nalle eller vad det nu är som är ”drivet” och passionen i oss. Som jag ser det är det den tron som är det allra viktigaste i livet, och den finns det ingen prislapp och inga skottpengar på.

  Sånt kan man sitta och filosofera över en tisdagmorgon då man väntar på besiktningsmannen från försäkringsbolaget…

 5. Nanna skriver:

  Hej hopp! Hinner inte läsa allt just nu(barnen gråter efter mat!), men hoppas du har en kanontisdag! Jag ska läsa klart ditt inlägg, bara lugnet lagt sig i billan! 🙂

 6. Ulrika skriver:

  Religion som binder och förlamar den enskilde individens förmåga att tänka och agera, som används i politiskt syfte, där människor tvingas till foglighet genom hot, straff och förtryck och därmed berövas rätten till ett självständigt liv är fullständigt avskyvärt.
  Sen finns nog motsatsen också, där människor upplever gudomligt stöd, hjälp, tröst och inre harmoni.
  Själv är jag nog behovtroende, ber om hjälp när jag behöver.

  SV: Hahaha, jag tror inte att du har körförbud!
  Du är ju av en god årgång, men gömmer man sig i jordens alla avlägsnaste hörn, finns ju risken att man missar en och annan besiktning…

 7. Nanna skriver:

  Jag kan verkligen hålla med dig om att det råder en skriande brist på solidaritet i samhället! Det finns inte många som skulle offra något, för en medmänniska, dom flesta tänker bara på sig själva!

 8. Ulrika skriver:

  Varsågod!! En välförtjänt Award från mig till dig finns att hämta på min sida!!

 9. Simon skriver:

  Tyvärr är Du fel ute med Alptraum, det heter nämligen Albtraum och har inget med Alperna att göra.

 10. peterlarson skriver:

  Tack Simon för din korrigering. Man blir aldrig för gammal för att lära sig något nytt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s