Efter-lyst

I landet där vi bor har solen idag, i bästa fall, befunnit sig över horisonten i lite mer än sju timmar. I vissa delar av landet inte alls. Men hur många av oss är det som faktiskt har sett den där solen på ett bra tag? Var håller den där gynnaren egentligen hus nuförtiden?

Här är polisens fantombild av den efterlyste.

Solen är en förutsättning för liv. Kan det då inte vara så att ju mindre sol desto mindre liv? Eller i alla fall väsentligt mindre behagligt liv? Det är väl ändå så att både ljus och värme (två saker som just solen är så bra på) är mycket bättre än mörker och kyla?

Det brukar sägas att allt måste dö för att ge plats åt det nya och att vintern därmed också är någon slags förutsättning för livet. Men måste det verkligen ske varje år? Förresten finns det väldigt livskraftig natur och mycket liv på platser där det inte blir minusgrader och totalmörker varenda vinter.

Det finns förstås varelser som inte är så förtjusta i solljus. Kackerlackor t.ex. Men det finns ju fler kackerlackor i t.ex. Thailand än här i Sverige, så dom hittar säkert på något och klarar sig nog även om vi skulle ha lite mer sol. Och om inte…ja vadå?

Det sägs också att troll inte tycker om sol. Att dom skulle försvinna eller helt enkelt spricka om dom utsattes för solljus. Men vi kan väl inte ta hänsyn till troll heller, dom finns ju inte. Har vi inte problem nog med att bry oss tillräckligt om de människor och andra djur som faktiskt existerar?

Förresten tror jag visst att troll skulle gilla sol, om dom nu bara fanns. Som det är idag finns det ju t.o.m. färre troll än antalet soltimmar i Karesuando. Om troll verkligen fanns och om dom bara hade råd så skulle dom resa bort under vinterhalvåret, det är jag övertygad om. Bara för att dom inte finns så behöver dom ju inte vara dumma.

Sol-troll på semester

Det är inte lätt att hålla uppe humöret i dessa tider. Finanskris, arbetslöshet, försämrade sociala skyddsnät och totalt jävla mörker. Det gäller att rota fram adventsstjärnor och adventsstakar ur gömmorna och att rota ordentligt inne i sitt eget bröst och i sitt huvud efter ljusglimtar.

Själv försöker jag hitta lite livskraft genom att titta på bilder från underbara dagar under tidigare somrar och upprepa för mig själv att det kommer tillbaka om bara lite mer än ett halvår (usch och fy vad det låter länge).

Undertecknad badar i sjön Teusajaure i norra Lappland. Sommaren 2006

Sen tar jag till musik också. Det finns musik som gör det lite lättare att ta sig fram genom mörkret. Musik som handlar om solen. Musik som kan ta sig ner i bröstet via hörselgångarna och fylla det. Det blir visserligen inte ljusare, men det kan vara lite som en varm, trogen ledarhund genom mörkret. Här kommer två videoklipp som det ska vara bra mörkt om man inte får en liten kick av.

Det första är låten ”It’s the sun” med den glädjespridande gruppen ”Polyphonic Spree” från Texas. Dom är över 20 medlemmar i bandet och det blir häftigt med alla instrument och alla sångare. Inspelningen är från ”Coachella-festivalen” i Californien 2003. Det är som en musikalisk ficklampa i dessa mörka tider.

Det andra klippet är låten ”Sunrise” med Brooklyn-bandet ”Yeahsayer” i en inspelning från 2008. Det är en härlig  ljudmix och en rytmisk kaskad som också den gör det lite svårare att sitta stilla och sura i mörkret.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Efter-lyst

 1. Em skriver:

  Jag lider av höst/vinter-depression, har gjort i många år. För första gången har jag sen i höstas använt dagsljuslampa och den fungerar! JIPPI! Så att ljuset är viktigt är utan tvekan. Solen, inte bara ljuset men hur den värmer huden är också viktig, det känns om man reser söderut på vintern hur kroppen vaknar till. Troll finns visst det!! 😀

 2. Gun skriver:

  Ja, det är totalt mörker nu. Och ett allt kallare samhällsklimat dessutom, som om inte vädret vore nog. Men idag kikade solen fram och värmde lite. Det gjorde det hela lite lättare för en dag:)

 3. ballonsaft skriver:

  Jag såg solen idag!!! Var nästan tvungen att dansa en liten soldans. Om det blir sol imorgon också kanske jag bjuder upp fläkten på en liten svängom – vem vet?! 😀

 4. Ulrika skriver:

  Här i norraste sverige är solen (dom dagar den behagar visa sig) framme mellan klockan 10.00 till 13.00 ungefär. Är man inte uppmärksam så hinner man aldrig märka den…
  Men snart är det vår igen, den kommer varje år, fast man inte tror det!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s