Isens rike

Allt gnäll över vintern i förra inlägget kan kanske vara lite förvirrande för min smarta och uppmärksamma läsekrets. Frågor som: ”Om han nu tycker så illa om vintern, vad ska han då till Antarktis att göra”  är verkligen på sin plats. Jag ska försöka förklara den här ”motsättningen” men det kan nog ta några inlägg om allt möjligt antarktis-relaterat och ibland dyker det upp helt andra saker och tränger sig före i min blogg-hjärna. Men det var ett tag sedan jag skrev något om Antarktis, så här kommer lite.

Antarktis är fantastiskt på många sätt

Jag arbetar alltså ibland som vad man kan kalla ”frilansande” guide och dyk-guide i Antarktis. Det står lite om det och finns också lite mer bilder under länken ”Resumé” på bloggen. Jag får tillfälliga uppdrag för företag som arrangerar resor till Antarktis. Just nu är jag kontrakterad för ett holländskt företag, ”Oceanwide-Expeditions som jag verkligen kan rekommendera, men jag har tidigare arbetat även för andra arrangörer i Antarktis-området.

Att jag faktiskt älskar Antarktis trots att jag har lite svårt med vinter och kyla beror dels på att det i Antarktis finns saker som uppväger att det är kallt. Mörkt är det inte alls när jag är där under den antarktiska sommaren då det i princip är ljust dygnet runt. Precis som i norra Sverige under sommaren.

”Neumeyer-channel” i Antarktis, strax före midnatt i slutet av januari

Inte är det så väldigt kallt heller. Inte kallare än att man om solen skiner och det är vindstilla kan ha bara en t-shirt på sig (ja något på underkroppen också är väl kanske att rekommendera). Sen är det allt det andra, allt otroligt positivt som lätt uppväger kylan. Antarktis är 30% större än hela Europa men är i princip obebott. Av människor då alltså. Kontinenten tillhör i första hand inte oss människor utan dess invånare är, nästan uteslutande, bara djur.

Naturligtvis pingviner, men också andra fåglar, sälar, valar och ytterligare massor av andra djur. Att få komma dit som besökare är en ynnest och en fantastisk upplevelse. På land finns inga rovdjur (om man bortser från labb-fåglar) och därför är inte pingviner, sälar och andra djur det minsta rädda för oss människor, utan vi kan komma dom väldigt nära. En dröm för alla oss som älskar djur.

Närkontakt med en ”krabb-ätar-säl” (Lobodon carcinophagus)

För att resa till Antarktis krävs i princip två saker. Det ena är ett brinnande intresse att uppleva den antarktiska kontinentens natur och djurliv. Det andra är en förskräcklig massa pengar. Det kostar mycket att åka med på dessa resor. Om det är dyrt eller värt pengarna är naturligtvis helt beroende på om man har råd och hur mycket man i så fall prioriterar en resa dit. I förhållande till en platt-TV en ny bil eller en resa någon annan stans.

Att resa till Antarktis är inte heller något för alla. Det är inte en slapp solsemester, det är ingen direkt lyx och det är inget för den som inte är natur-intresserad. Men är man det minsta intresserad av att få uppleva något helt annorlunda och att komma riktigt nära pingviner, sälar, valar m.m. Då är det verkligen ingen felinvestering. Om man nu har pengarna då alltså.

Nöjda antarktis-resenärer. Undertecknad sitter främst i orange jacka

Dom här resorna utgår från staden Ushuaia i södra Argentina och därifrån tar man sig med båt de c:a 100 milen till Antarktis. Där görs sedan utfärder och landstigningar i små gummibåtar. En resa tar normalt 11-12 dagar och det ger 7-8 dagar i själva Antarktis. Det går att få en resa med helpension för c:a 40.000 SEK men då tillkommer resan till Ushuaia i Argentina. Så även om allt ingår är det ju inget man gör varje år. Om man nu inte har det som jobb då förstås.

Här kommer en liten videofilm från den senaste resan jag själv var med på i mars i år. Den visar lite vad man kan få vara med om, även om den bara är från de första fem dagarna av resan. Det var en resa med ovanligt tråkigt väder, men som var bra ändå. Att jag inte syns på filmen beror på att jag till stor del befinner mig under vattnet med de dykare som var med på resan.

Jag återkommer med mer från Antarktis längre fram. Mer om specifika djur och annat. Är det någon som har några funderingar och frågor så får ni väldigt gärna ställa dom så skall jag försöka besvara dom efter bästa förmåga.

Som slutpunkt vill jag gärna säga att Antarktis kanske kan verka ”onyttigt” för många som aldrig varit där och det kanske kan verka likgiltigt om det smälter bort och försvinner. Men jag kan garantera att om Antarktis smälter, vilket det faktiskt gör nu, så kommer det att få oöverskådliga konsekvenser. Inte bara för pingvinerna där nere utan för alla som bor på den här planeten. Det beror på oss.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Isens rike

 1. Em skriver:

  Wow! Måste vara en helt otroligt känsla att komma så nära djuren! Jag har sett ett vilt rådjur i ögonen på två meters håll (den var helt paralyserad några sekunder, jag med – lika överraskade båda två) innan den sprang iväg. DET var en otrolig upplevelse och detta måste vara hundra gånger större.

 2. ballonsaft skriver:

  Ååå att få sitta där bland pingisar och sälar och bara umgås med dom! Ni behöver inte nån Ulla-Bella med er som kan sortera gem eller göra nåt annat väsentligt viktigt jobb? ;P Å andra sidan är jag livrädd för hav och båtar, så det skulle nog inte funka ändå. Men det vore väl f’runderbart!

 3. Tess skriver:

  Seriöst Peter!!
  Det här vill vi arbeta med.

  När jag och Patrik för första gången började prata om att jobba hos dig på Phuket såg jag det som en omöjlighet. En dröm som var för stor för att bli sann.

  Man ska drömma stort, det är viktigt!

  Kram

  Tess

 4. peterlarson skriver:

  Härligt att höra Tess!
  Det är en av de finaste sakerna som finns i livet att få hålla på med det man verkligen vill.

  Jag saknar verkligen solen, värmen och Indiska Oceanen väldigt mycket så här års.

 5. Gun skriver:

  Det låter otroligt fantastiskt underbart! Jag visste inte att det kunde vara såpass varmt där, så det låter inte helt otänkbart, om man bortser från kostnaden förstås.

  Sv: Ja, det var lite elakt, men jag brukar få igen flera gånger om, och det är på skoj alltihop, jag lovar:)

 6. Ulrika skriver:

  Vilken fin film! Ser inte alls ut som jag föreställt mej, mer likt svenska fjällvärlden faktiskt (minus pingvinerna och sälarna, förstås)
  Spännande, och få förunnat att få besöka denna fantastiska natur. Men själv väljer jag värme framför kyla.

  SV: Antagligen har du fortfarande dina bästa år framför dej!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s