Klok som en uggla

(Inlägget uppdaterat)

Rubriken till det här inlägget är ännu ett sånt där uttryck som man fortfarande ofta hör och som definitivt verkar hänga kvar, inte minst i barnböcker och i barnprogrammen. Vem minns inte ”Ugglan Helge” i barnprogrammet ”Från A till Ö”? Ja, jag fattar att ni lite yngre som läser min blogg undrar vad jag snackar om här, men det är väl lite som det är med ”Vilse i pannkakan”, ”Woodstock”, ”60-talet” och förresten nu också med ”Saab”, antingen var man med eller så var man det inte.

Ugglan ”Helge”

För er som är lite yngre är väl kanske istället Harry Potter ett sammanhang som på olika sätt påminner er om ugglor, eller då kanske en viss Magnus. I Indien är det visst populärt att ha ugglor hemma och det skylls på Harry Potter att ugglorna minskar i landet. Folk fångar dom för att ha dom som husdjur (DN). Det är ju fruktansvärt, ugglor är ju definitivt inga burfåglar, dom behöver oändligt mycket mer utrymme än en bur eller en människas hem för att inte må väldigt dåligt.

I A.A. Milnes underbara böcker om ”Nalle Puh” finns också en uggla som på något sätt ska symbolisera klokhet och kunskap. Men i dessa helt genialiska böcker lyckas man driva med hela den där ”uggle-grejen” på ett helt underbart sätt. Ugglan i böckerna försöker leva upp till den där myten om ”den kloka ugglan”, men med rätt svaga resultat, eller som Nalle Puh förklarar det för Nasse:

Är ugglor egentligen kloka? Varför skulle just ugglor vara klokare fåglar än låt oss säga kalkoner? Ugglor är verkligen hur coola som helst, i synnerhet berguvar. Men jag tror nog att dom fått epitetet kloka för att dom har båda sina ögon riktade framåt, precis som vi människor. Alltså ett typiskt utlopp för ”Antropomorfi”.

Antagligen ungefär lika kloka

Det står väl annars utom all diskussion att människan är det ”klokaste” däggdjur som hittills har levt här på jorden. Om det är bra för resten av jorden och naturen är väl en annan fråga. Men vi har trots allt kapaciteten. Hur vi sen använder den är en helt annan sak. Ja, ni vet vad jag menar.

Det där med ”klok”, ”bra”, ”smart”, ”duktig”, ”intelligent” och allt, vad betyder det? Inte vet jag, men har vi lite framtidsperspektiv för allt annat och oss själva och tror/vill/hoppas att allt skall röra sig i en riktning mot ”något bättre” så kan det kanske vara bra att dels veta åt vilket håll vi egentligen vill gå och sen använda lite av den där klokskapen.

Vi människor har utan tvekan varit en framgångsrik art, som jag skrivit tidigare är vi den näst vanligaste arten efter råttorna. Men hur har vi egentligen hanterat vår överlägsenhet? En hel del feta plumpar i protokollet är rätt lätta att skaka fram. Ta bara dessa:

Några resultat av den klokaste arten

Så visst kan man börja fundera på vem som är ”klok” och vem som inte är det. När det gäller den vetenskapliga jämförelsen av intelligens bland oss däggdjur, så hamnar vi människor, så klart(?), högst. Sen kommer visst chimpansen, gorillan, orangutangen och babianen och några andra apor. Lite längre ner på listan kommer små tandvalar (späckhuggare och delfiner), lite andra valar och sen elefanten.

Hundar kommer visst någon plats före katter. Man kan undra om det är för att hundar gör som vi säger men katter gör som dom vill. Eller om det är annat som styr den bedömningen. Katter är i alla fall stolta, egensinniga filurer och dom tar ingen skit. Det ska dom i alla fall ha ”cred” för, smartast eller inte.

Katter, kanske inte smartast, men jävligt kaxiga!

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Klok som en uggla

 1. Gun skriver:

  Jag har alltid sett katten som smartare än hunden eftersom de gör som de vill och hunden lyder husse och matte, men det beror väl på vad som räknas som smart, som sagt.
  Tänk vad bra jorden skulle ha det utan oss. Inte undra på att Moder Jord har tröttnat på oss ”kloka” människor.

 2. Ulrika skriver:

  Jo, människan har onekligen satt sina klumpiga avtryck i historien. Kattfötter såväl som hundtassar lämnar betydligt trevligare spår efter sig…

 3. Tänktebara skriver:

  Jo, vi har gjort en massa dumheter men vi har oxå gjort bra saker. Vi tar hand om varandra, även om det inte känns så ibland. Vi har bra sjukvård, om man jämför med förr. Vi fattar att det är fel att slå våra barn.(i alla fall de flesta av oss)Vi blir äldre. Listan kan göras lång. Skulle vi nu bara se till att fixa en ny regering oxå så skulle vi vara riktigt kloka. Nästan som ugglorna.

 4. hannah skriver:

  Hejhej, Söt blogg (; allt bra?

 5. hanna skriver:

  tack så jätte mycket för ditt fina och långa svar verkligen, tror inte det finns något riktigt svar på den frågan, så pass svårt. uppskattade svaret oerhört alltid kul att få inlägg så långa är inte ofta man får hehe:D sköt om dig å låt tangenterna glöda;D
  ta hand om dig

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s