Stora stygga vargen och många grisar

(Inlägget uppdaterat 2011)

Jag skulle inte vilja påstå att jag är emot varken slakt eller jakt. Men det betyder verkligen inte att jag har mycket till övers för köttindustrin och ”Mamma Scan”. Det finns dessutom en massa jakt jag har väldigt mycket emot. Så som val-jakt, säl-klubbning, storviltsjakt som enbart går ut på att skaffa troféer och en hel del annan helt onödig jakt.

Att skjuta leoparder med pilbåge känns ju tämligen intelligensbefriat.

Men jakt i sig är naturligtvis inte ett dugg fel. Om den utförs för att antingen skaffa föda eller för att, om möjligt, försöka ställa till rätta ekologiska klavertramp som vi människor gjort. Den svenska älgstammen är t.ex. så stor att den helt enkelt måste skjutas av med jämna mellanrum bl.a. för att det inte skall finnas för mycket älg.

Att den är så stor beror i sin tur givetvis på att vi har för få rovdjur, som normalt skulle hålla stammen i schack och dessutom först och främst ta de svaga, sjuka djuren eftersom de är lättast att fånga. Vi har med andra ord manipulerat med naturen och älgjakten är ett försök att mildra vår störning på naturens gång.

När det gäller val-jakt så hävdar ju Japan, med dåligt maskerad dumhet, att man jagar val i vetenskapligt syfte. Man jagar dessutom inte bara val utanför Japan utan även i t.ex Antarktis. Vad fan har dom där att göra? Man kan ju lätt förledas att tro att japaner med sin annorlunda kultur, ni vet samurajer och geishor och annat, skulle ha lite svårt att begripa det förfärliga med valjakt.

Men det tragiska är att det finns fler länder som vägrar att sluta med val-jakt, varav två är våra nordiska grannar Norge och Island. Alla lögner om att man bara jagar för vetenskapliga syften kan lätt plockas ner med t.ex. de här två bilderna. Val-kebab säljs på Island och konserverat val-kött säljs i japan. Vetenskap? Pyttsan! Valkött är inte lika populärt längre ens i Japan, lagret av valkött växer och är nu över 5.000 ton. Detta har inneburit att valkött nu serveras som skolmat. (DN GD SvD Syds)

Isländsk valkött-kebab och japansk val-konserv

Men vet ni vad, nu börjar jag visst höra hur det viner av stenar här i glashuset. Nu har vi haft en vad man kallar ”vetenskaplig”  jakt här i Sverige också. På varg. Miljöminister Andreas Carlgren har väl inte så mycket trovärdighet kvar sedan han dagligen, under den totalt misslyckade miljökonferensen i Köpenhamn, leende uttalade sig om framstegen man gjorde där. Vilka då kan man undra?

När han nu dessutom skickade ut över 4000 jägare för att skjuta bort 27 vargar från den svenska vargstammen, som består av c:a 200 djur i hela landet. Ja, då sjönk förtroendet för Carlgren som en sten i en brunn. Här kan det  ju också vara på sin plats att påpeka att ett land som Spanien har flera tusen vargar per hektar jämfört med Sveriges knappt 200.

Andreas Carlgren är nu även för en lättnad av sanktionerna mot valfångst och samtidigt kommer det fram bevis på att Japan länge mutat till sig röster av fattiga länder i tredje världen inför omröstningar i IWC, Internationella Val kommissionen,för att få  slakta fler valar (DN). Hela den här hanteringen stinker och den stinker vidrigt och det börjar lukta mer illa än någonsin om den svenska regeringens miljöpolitik och om Andreas Carlgren. Nu börjar även den normalt trögflytande EU-kommissionen tycka illa om den lukten (DN SvD GP)

Miljöminister Andreas Carlgren

Den ”vetenskapliga” jakten på varg hade bland annat som syfte (sa man) att det var så stora genetiska skador på vargarna att man helt enkelt var tvungen att skjuta 27 st. för att stärka vargstammen. Visserligen kunde jägarna inte se vilka djur som var genetiskt skadade innan dom sköt och visserligen visade det sig sedan vid obduktionen av de skjutna vargarna att det inte fanns några genetiska skador alls. Men i alla fall. Eller vadå?

Huruvida vargarna hade genetiska problem på fortplantningsorganen, som det också påstods, kunde man inte kontrollera eftersom jägarna skurit bort testiklarna på vargarna. Vad dom nu skulle ha dom till. Dessutom har man inga konkreta planer på att ta in några ”friska” vargar för att ersätta de skjutna tio procenten, så man undrar ju hur avskjutningen kan göra stammen ”friskare”.

Samma miljöminister, Andreas Carlgren, hävdar nu att slaktandet av valar bör bygga på ungefär samma ”vetenskapliga” idé som hans varg-filosofi. Det är så man baxnar. Fler inlägg om valfångst bl.a. här och här , eller klicka på rubriken ”valar” i högerspalten. Se trailern filmen”The Cove” , se filmen somär en ruskigt spännande ”action” från verkligheten och som säger en hel del om japaners jakt på havens däggdjur.

Farlig eller farligast?

Tro nu inte att jag bara är en dum stadsbo som inte fattar att vargen är ett rovdjur som inte alltid bara jagar det vi vill att den skall jaga. Fanns det mycket varg där mina barnbarn bor skulle jag vara försiktig med att släppa dom utan uppsikt. Men jag skulle fortfarande vara mycket mer orolig för att dom skulle råka ut för pedofiler. Det finns c:a 200 vargar i Sverige och det finns c:a 70.000 pedofiler, enligt BRÅ (Brottsförebyggande Rådet).

Stöd gärna ECPAT

Jag tror visst det finns lägen när det behövs skjutas varg i Sverige. Men inte på det här hysteriska viset. Det är dessutom fullt möjligt att göra det under mycket mer noggranna former den dag det behövs. Jag vet att det i Sverige finns väldigt många duktiga, sansade, kunniga och naturvänliga jägare. Det är väldigt bra. Men några fick visst lite fnatt under varg-jakten. Däremot kan jag inte se någon anledning till att slakta valar eftersom det inte är ett underskott av mat i världen. Det är det inte, det är bara fel fördelat. Slutligen: Nej, jag har aldrig mött en vild varg, men jag har mött hundratals valar på väldigt nära håll.

Det följande videoklippet skall absolut inte ses som ett angrepp på jägare utan bara som ett roligt angrepp på den utbredda dumheten. Dumheten är nämligen alldeles för vanlig såväl bland jägare, icke-jägare, politiker och alla, alla andra. Den måste vi faktiskt försöka ta och göra någonting åt, för den är mycket farligare än alla vargar i världen.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

15 kommentarer till Stora stygga vargen och många grisar

 1. Tänktebara skriver:

  70 000 pedofiler? Låter onekligen mer skrämmande än 200 vargar. Hur får man stopp på dem?

 2. Selma skriver:

  Det är en del man inte förstår så är det bara, hur inaveln ska minska av att det blir färre individer är en sådan sak.

 3. Em skriver:

  Jag skall helt ärligt medge att detta med djur, jakt och möjlig utrotning inte är min stärka sida. Jag är djurvän och vill därför inte att man skall döda i onödan och jakten skall vara så human som möjlig. Sen OM jag skall skydda något djur från utrotning (om det hade blivit aktuell ;))är jag nyfiken på varför det gör något om just DET djuret blir utrotad. Hoppas du förstår mig på rätt sätt, men jag är rädd att vissa saker vi gör för miljön och för djuren är mer för principens skull. Men jag är också fullt medveten om att vi behöver balansen både i djurvärlden och annars.

  Sv: Jag har ingen aning varför, men jag har inte kunnat sätta ord på min frustration i dag och sen kommer du och prickar helt rätt! PRECIS vad jag menar också!!

 4. Ulrika skriver:

  Trodde i min enfald att Antarktis räknades som naturskyddsområde och att det därmed råder jaktförbud..! Borde väl vara så, kan man tycka.
  Varg har jag sett en gång i vilt tillstånd, strax utanför Piteå! Jag och en kompis satt i bilen och vargen kom springande rakt emot oss, efter vägen utmed mitträcket!! Vi såg den på ganska nära håll, en fantastisk syn som vi aldrig glömmer. Och som ingen tror på, tyvärr ;D Men det är alldeles sant, och det är stor skillnad på varg och hund.

 5. Donk skriver:

  Att Japan jagar val i bl.a. Antarktis beror på att de följer bestämmelserna från IWC, som ger dem undantag från det allmänna valjaktsförbudet. Det vore självklart enklare för dem att bara jaga val i norra Stilla Havet, men det skulle orsaka större skada på beståndet.
  IWCs regler ger Japan rätt att jaga ett begränsat antal av ej hotade valarter, på vissa platser och under vissa tider, så länge resultaten från forskningen publiceras. Dessa regler har japanerna följt närmast oklanderligt.
  Och om man jagar val, är det då fel att äta upp dem sedan?

  • peterlarson skriver:

   Svar till ”Donk”:
   Det är naturligt är bättre att äta valkött än att kasta bort det när valen är slaktad. Men frågan gäller väl snarare om skälet till jakten är ”vetenskapligt” som bl.a. Japan hävdar och i så fall vilka vetenskapliga resultat man förväntar sig att komma fram till? Ingen, inklusive IWC har sett några resultat av denna forskning som skulle kunna motivera valjakten. Det är snarare så att Japan (och några länder till) ändrade orsaken för sin valjakt från ”kommersiell” till ”vetenskaplig” exakt när IWC förbjöd just kommersiell men tillät viss vetenskaplig.

   Japan hävdar att motståndet mot valjakt är kulturellt betingat d.v.s. det är en japansk kultur att äta valkött, på samma sätt som t.ex kineser uppskattar att äta hajfen-soppa och hund. Valkött stod under 1900-talet för närmare 50% av japans totala köttkonsumtion. Det står utom allt tvivel att det inte i första hand är forskning som är huvudsyftet med valjakten för Japan.
   Enligt Japan fångas valar i Antarktis för ”att övervaka det ekologiska systemet i området”, tro det den som vill att man behöver döda c:a 1000 valar om året för att uppnå detta.

   Dessutom kan det tilläggas att om det valkött som äts i Japan enbart var ”överblivet kött från forskningen” så undrar i alla fall jag varför Japan importerar färdigt valkött från Norge och Island.

   • Donk skriver:

    Om du inte sett forskningsresultaten, eller inte är nöjd med dem, får väl stå för dig. IWC däremot verkar godta de resultat som redovisas regelbundet.

    Om japanerna äter valkött från Norge och Island, så är väl det bara ett tecken på hög efterfrågan. Min uppfattning är att valkött inte ens är särskilt populärt i Japan, och att konsumtionen subventioneras av staten.

    Det stora problemet är inte den lagliga IWC-reglerade jakten, utan den olagliga som bedrivs av små privata aktörer.
    De struntar ofta i vilka valar de tar (ofta hotade arter) och de är svårare att få fatt i, då de av förklarliga skäl inte redovisar lika tydligt när och var de jagar (och havet är stort).
    Dessa svårigheter gör att valjaktsmotståndare i första hand riktar in sin bevakning och sina aktioner mot den lagliga jakten.
    Eventuella restriktioner och lagar påverkar inte den redan nu olagliga jakten, utom möjligen att den blir mer lönsam om totalt förbud införs.

   • peterlarson skriver:

    Svar till ”Donk”:
    Jag förstår inte helt ditt resonemang, skulle ”ett bevis på stor efterfrågan” inte vara en drivkraft för kommersiell jakt?
    Men jag håller med dig helt om att konsumtionen av valkött inte alls är lika stor i Japan som den varit och att regeringen nu försöker popularisera köttet och har börjat servera det som skolmat igen (något man slutade med 1986).
    Förhoppningsvis kommer ett minskat intresse för köttet leda till mindre inkomster och därmed mindre intresse att fånga fler valar.
    Då kommer vi att få se om det ”vetenskapliga intresset” att fånga val fortfarande kommer att vara lika stort.

    Jag håller även fullständigt med dig om att den icke sanktionerade jakten är svårare att kontrollera. Men att ökade kvoter, sanktionerade av IWC skulle leda till minskad valjakt har jag svårt att tro. Men blir det så är jag den första att revidera min åsikt.

 6. Maria Thunholm skriver:

  Bra skrivet och visst fyller jakt en viktig funktion, men när det gäller rovdjuren så låter jägarna känslorna styra dem, verkar det som iaf. Dvs de är irrationella.

  Det är som du skrev för många älgar och det skadar ju den naturliga balansen. För många växtätare skadar ju växtlivet i långa loppet.

  Sen havslivet, det är en känslig balans som människan har rubbat på.

  Såg filmen Océans av Jacques Perrin, den rekommenderar jag starkt om den finns i Sverige. Jag har inte varit i Sverige på flera år.

 7. Carl Dahlgren skriver:

  Nu vill jag ha hjälp att förstå varför det skulle vara fel att många jägare (4.000) gick ut för att jaga varg under licensjakten? Enligt forskare är det under ett mycket kort tidsspann som det är lämpligt att skjuta varg för att inte valparna ska hamna i klistret. Jag minns inte varför det är så men det är den kanske mest kunnige vargforskaren (Olof Liberg) som säger detta. Så för vargarnas bästa var/är att jakten går så snabbt som möjligt och då är det väl bra att det är många jägare som utför jakten? Nu blev det en (1) överskjutning om jag minns rätt och det är inte bra men inte heller en katastrof. Förhoppningsvis förbättras rapporteringen till nästa jakt.

  Jag vill också att alla som jämför Sverige med Grekland och andra vargtäta länder ska stå upp inför sametinget och berätta sina åsikter. Att sörlänningar är okunniga är inget nytt men att vilja ödelägga ursprungsbefolkningens sätt att leva är ganska stort. Förmodligen har samma människor starka sympatier för nordamerikanska indianer…

  Det finns i dag bara 3 län i skogsbältet (Gävleborg, Dalarna och Värmland) som ska ta alla vargar. I de 4 nordligaste länen bedrivs renskötsel och det är beslutat att dessa län ska hållas vargfria. Visst, det ryms några vargar i x, w och s län men det är inte så gigantiska landområden vi pratar om. Allra minst när man i dessa län försöker bevara fäbodarna som alla sköna Stockholmare (jag bor i Stockholm) vill se på väg upp till Åre…

  Nej till mera varg norr om dalälven. Ja till mera varg i Stockholms län, det kommer att vitalisera debatten.

  • peterlarson skriver:

   Svar till Carl Dahlgren:
   Det var, enligt mig, ett fullständigt felaktigt beslut att ha licensjakt på en så marginell vargstam som vi har i Sverige. Den svenska vargens existens balanserar på gränsen till att vara utrotningshotad och att då skjuta av den p.g.a. de orsaker man angav och som sedan visat sig vara omöjliga att kontrollera eller helt enkelt felaktiga var inte alls rätt. Att man lät många göra det under kort tid förändrar inte vargens situation.

   Men jag tror den grundläggande skillnaden mellan din och min åsikt om vargen är att du ser varg ur ett ”ekonomiskt” perspektiv, enligt ditt sätt att se det gör vargen ingen ”nytta” men den gör ”skada” och den skall därför skjutas Jag tycker inte vi människor har rätt att ta livet av allt som vi delar planet med men som inte enbart är till gagn för oss. Jag tycker det är väsentligt att försöka bibehålla de växter och djur som finns även om vi inte kan ”ha praktisk eller ekonomisk ”nytta” av dom.

   Att samer försvarar sina renar mot varg som attackerar är inte fel det skall dom naturligtvis ha rätt att göra men detta faktum förändras knappast av att man skjuter varg i de län du räknar upp. Vargen har under senare år dessutom dragit sig allt mer söderut så det finns inget som säger att den i framtiden endast kommer att hålla till på vissa platser. Vi får heller inte glömma bort att argumentet som miljöminister A Carlgren gav för vargjakten var att den skulle stärkas, inte att den skulle försvagas. Jag anser inte att det man gjorde nämnvärt stärkte vargstammen och det tror jag knappast att alla de 4.000 som deltog i vargjakten var ute efter heller. Många deltog av helt andra skäl.

   Som jag skrev i inlägget kan jag mycket väl se tillfällen där det är absolut rätt och även nödvändigt att skjuta varg, men detta var, enligt mig inte ett sådant tillfälle. Rädslan för varg är stor men det är lite underligt när vi tycks kunna acceptera att vi har 2-3000 björnar i landet, men inte ens 200 vargar. Björnen är inte heller ett ”ofarligt” djur. Detta har antagligen något att göra med en djupt rotad okunskap om vad som är ”farligt” eller inte. Eftersom vargar kan döda en fullvuxen älg så råder det naturligtvis ingen tvekan om att de även kan döda människor. Det finns trots allt enbart ett dokumenterat fall där det skett i Sverige och det gällde ”Gysinge-vargen” 1821. Det var å andra sidan en varg som hållits i fångenskap och därför aldrig lärt sig jaga ordentligt. Det finns ett fåtal anteckningar i kyrkoböcker om att varg ”tagit barn”, detta kan naturligtvis vara sant, men det är tyvärr mer troligt att det är förtäckta barnamord som skyllts på vargen. Att föräldrar har ihjäl sina egna barn är obeskrivligt mycket vanligare än att vargar gör det. En annan aspekt på ”farlighet” är också det faktum att i genomsnitt 2-3 människor vådaskjuts till döds i samband med jakt varje år i Sverige.

   Det finns två sätt att se på det här med vilda djur, antingen vill man att vilda djur ska få finnas eller så gör man det inte. Vill man att dom ska få finnas får man anpassa sitt liv efter det faktum att dom finns och eventuellt skjuta av när det blir alldeles för många eller för många där dom inte kan leva ett naturligt liv. Vill man inte att det ska finnas vilda djur då är det ju en annan sak. Då har vi människor utvecklat många raffinerade sätt att utrota dessa på.

   Slutligen till det här med Stockholmare och vargar, jag skulle som jag skrev vara mer uppmärksam på var mina eventuella barn och mina eventuella husdjur uppehöll sig om jag bodde i vargrika trakter, men jag är tveksam till att vargen är så urbota dum att den frivilligt flyttar till Stockholm eller någon annan tätort med tanke på att vi i Sverige har så mycket älg och annat vilt att vi varje år måste skjuta av den i stora mängder. En jakt som jag för övrigt inte tycker är ett dugg fel så länge det är så gott om älg.

   Den som vill läsa lite om varg kan göra det bl.a. här

 8. Hemimamma skriver:

  Bra inlägg och en tumme om det gick!!

 9. Carl Dahlgren skriver:

  Några korta kommentarer mitt i natten får det bli.

  Jag ville inte diskutera huruvida det var rätt eller inte att ha licensjakt på varg. Det beslutet fattades av våra folkvalda med beslutsunderlag från experter. Att Carlgren mumlade om att stärka vargstammen genom avskjutning får nog mera ses som eftergifter i debatten och en rädsla för oponioner.

  Nej, jag tror inte att vi har en grundläggande skillnad i hur vi ser på djur och natur, ”ekonomisk” eller inte. Jag är säker på att du också vill att ditt liv ska fungera och du har kanske en bil eller en bostad och varje sån mänsklig aktivitet som bilkörande och boende medför dödande och störningar av både flora och fauna. Den enda frågan är HUR vi gör detta och om det är relevant? Vargen är ofarlig för människan, i stort sett och björnen är mycket värre–korrekt. Det handlar inte om vargens eventuella direkta hot mot människor utan dess hot mot människors sätt att leva på landsbygden.

  Jag tycker att vi har plats för varg i Sverige men absolut inte fler än vad som behövs för att hålla stammen frisk och vid liv. Jag litar dock mera på de biologer och experter som faktiskt säger att 200 vargar räcker än de självutnämnda experter som vet bättre än expertisen. Ja, det finns experter av olika åsikter men jag talar om majoriteten.

  Det är gott om rådjur och små gulliga hundar i Stockholmstrakten som säkert blir fin vargföda 😉

  • peterlarson skriver:

   Svar till Carl Dahlgren:
   Jag håller med dig om att vi inte ”behöver” ha mer varg än vad som tryggar artens fortbestånd, vilket antal detta faktiskt är råder det precis som du säger olika åsikter om.

   Den senaste statliga utredningen som gjorts om detta, SOU:1999:146 (http://www.regeringen.se/sb/d/108/a/2646), fastslår att trots att det i praktiken krävs närmare 500 friska vargar i Sverige för att med säkerhet garantera artens fortbestånd så är motståndet mot varg så stort att det bör hållas på en lägre nivå än detta. Världens förmodligen mest respekterade vargforskare L. David Mech (Om någon orkar läsa hans CV så klicka här) hävdar att det under vissa omständigheter kan vara möjligt att bibehålla en frisk vargstam i Sverige trots att den består av färre än 500 djur, även i vissa fall med så få som 2-300 djur.
   Detta förutsätter dock enligt L. David Mech att man ägnar stor aktsamhet och på olika vis håller noggrann kontroll, hjälper till samt absolut inte skjuter varg på ”eget bevåg” d.v.s. tjuvskytte. Men där är det ju enligt de senaste dagarnas skriverier så att vargen har lättare att ”hålla sig i skinnet” än tjuvjägarna.

   En annan aspekt på det här med rovdjur i naturen är att det trots allt finns en koppling mellan hur mycket vilt vi har i landet. Anledningen till att vi behöver skjuta av så mycket älg är bland annat att vi inte har tillräckligt med rovdjur som kan hålla älgstammen i schack. För mycket älg och för mycket rådjur ställer till det för djuren själva på olika sätt och även en mycket skicklig jägare är inte lika ”duktig” som ett rovdjur på att döda de älgar och annat vilt som är genetiskt svagast. Det är ju så finurligt det är i naturen att trots att vargen dödar många älgar så stärks den kvarvarande stammen.
   För mycket älg och rådjur är dessutom i samband med trafikolyckor en betydligt större risk för oss människor än alla vargar tillsammans.

   Till sist vill jag också säga att även om vi kan ha lite olika åsikter om exakt hur många vargar vi bör ha (men det verkar vi ju ha gemensamt med de verkliga experterna) så vill uppenbarligen varken du eller jag utrota vargen helt och det är gott så.
   När det gäller antalet hundar i Stockholmsområdet så skulle jag vilja skoja till det lite och säga ”en del vore det väl bara bra om vargen tog”, men det tycker jag ju egentligen inte alls, så länge det gäller hundar som ägarna håller god koll på 😉

 10. Lars skriver:

  En tanke jag leker med är huruvida det är själva jägarna som brutit mot lagen. Om EU kommer fram till att detta är olagligt, kan de anmälas?

  Har det faktum att Carlgren ‘bedyrar’ att jakten är laglig någon påverkan om en av jägarna anmäls?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s