Mat

Det finns olika sätt att definiera våra primära behov, de behov som helt enkelt måste tillfredsställas för att vi skall överleva, men den vanligaste brukar innehålla sju stycken: Luft, vila, hunger, törst, sex, undvikande av smärta och att bli av med kroppens avfallsprodukter.

Personligen kan jag  tycka att ”sex” är fantastiskt och en nödvändighet för hela artens fortbestånd men kanske inte nödvändigtvis primärt för individen och att det faktiskt finns de som lever ett helt liv, om än plågsamt, trots kronisk smärta. Men jag köper att det kan finnas avvikande åsikter om detta.

Primärt behov?

När det gäller vårt behov av mat så råder det i alla fall ingen tvekan. Vi måste äta för att leva. Om vi sedan måste ha en matlagande kock i snart varenda jävla TV-program är väl mer tveksamt. Jag börjar bli ordentligt trött på det där fenomenet. ”Nakna kockar”, ”Elaka kockar”, ”Årets kockar”, ”Kändiskockar”, vanliga kockar av båda könen och jag vet snart inte vad.

Den brittiska matlagaren ”Nigella Lawson” är idag mycket mer känd än sin far, som var både energi- och finansminister i Storbritannien under 8 år. Nu tycker visserligen jag att pappan gör sig bäst bortglömd, inte minst som den kritiker av den globala uppvärmningen han är. Men i alla fall.

Nigel Lawson, minister med dotter Nigella, matlagare.

Det intressanta är att, samtidigt som det visas mer matlagning i TV och skrivs och säljs mer böcker om matlagning än någonsin, så köps det mer snabb- och färdig-mat än någonsin. Är det inte lite ”mat-voyeurism” över det hela? Lite njuta av att se det utan att ha tillgång till det.

Alldeles för många av oss är trots allt tvungna att äta det som håller sig inom de gränser som budgeten tillåter och med nästan 1.5 miljoner arbetslösa, sjukskrivna och på andra sätt utanför arbetsmarknaden är det rätt ofta röda prislappar som styr valet av mat.

”Man har inte roligare än man gör sig” / Bild från tjuvtittat.se

Och alla dieter, ”GI”, LCHF” och allt vad det heter. Själv är jag nog lite i behov av någon av dieterna, men det känns inte helt lätt när den ena går stick i stäv med den andra. Det är ett mindre krig med fula påhopp i alla riktningar. Jag tror t.ex. att ”LCHF” är en bra metod att bli av med överskottsfett på kroppen, men hur påverkar den egentligen kolesterol, blodfetter och annat?

Jag är sannerligen varken någon gourmet eller någon gourmand, även om jag verkligen uppskattar god mat när den serveras. Jag tycker också att det är riktigt roligt att äta tillsammans med och att laga mat tillsammans med goda (?) vänner. Att handla mat, laga mat, äta mat och diska allt efteråt när man är själv är väl ett något mer begränsat nöje.

Att laga mat tillsammans är också kärlek.

Men som sagt, en del av det här med mat och matlagning har passerat gränsen rätt mycket. Även om det faktiskt är ett av våra primära behov att äta så undrar jag trots allt om inte en del av det där med mat har dragit iväg lite väl långt.

Det blir lite, jag ville skriva ”löjligt” men hamnar närmare ordet tragiskt, när t.ex en omelett, om än med ”extra allt” kan kosta över 7.000 kronor. Det är nämligen vad denna omelett kostar på ”Le Parker Meridien” i New York. Visserligen består den av sex ägg, en hel hummer och en hög med ”Sevruga”-kaviar, men i alla fall.

Omelett från ”Le Parker Meridien” i New York för 7.200 kr

Jag tycker det där med mat har gått lite långt. Den som vill och har råd skall naturligtvis få äta vad han eller hon vill och har lust med, men det känns väl som att det ibland finns mer intressanta och kanske nödvändiga saker att lägga pengar på, utan att för den skull behöva vara hungrig

I Kina finns det väldigt mycket annorlunda mat. Kineserna har lärt sig att ta vara på och äta det mesta, men i takt med att även vissa kineser får mycket mer pengar än dom behöver, kommer dom garanterat att börja äta en massa ny, konstig och framför allt dyr mat. Fast konstig har dom ju ätit förr:

...."the turnip fucks rice"...eeeh okej.

”The pig neck burns the turnip fucks rice” ???

Men jag är som sagt absolut ingen mat-specialist. Jag äter inte det jag inte tycker om och får ibland möjlighet att äta det jag verkligen tycker om. Det är väl ungefär så min mat-låda ser ut. Jag tycker mat är trevligast i sällskap och i synnerhet i trevligt sällskap. Både hemma och på restaurang.

Mat är till för att stilla hunger, men också till för att vara något att samlas runt. Jag tycker det är både gott och spännande att besöka lite udda restauranger, med annorlunda menyer och provar gärna något nytt. Men den här restaurangen hoppade jag trots allt. Någon måtta på nyfikenheten får det ändå vara.

Nja, inte just idag kanske…..

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Mat

 1. Tänktebara skriver:

  Tack för dom orden. Jag tror att anledningen till att matprogram är så populära är att det är ett surrogat för precis det du beskrev att mat ska vara. Något att samlas kring. Mat är förknippat med trygghet och så som vårt samhälle ser ut idag med all stress så orkar man inte fixa och dona och bjuda hem folk utan man flyr in i dessa matprogram. Då känns det lite som att man varit med.
  Detta gäller oxå radioprogram.
  Hur fan kan folk få betalt för att sitta och babbla i varenda radiokanal. Det är alltid ett gäng, varje kanal har sitt eget gäng, som sitter och blajar. Dom låter som niorna på skolan. Fnittrar och ger varandra komplimanger.
  Dessa program är oxå poppis. Samma anledning här tror jag. Det känns lite som att man får vara med.

 2. Gun skriver:

  Det första många gör när de köpt en lägenhet nu för tiden är att byta ut köket till det senaste, och sen sitter de och tittar på de där matprogrammen, medan de äter hämtmat eller halvfabrikat som värms i mikron. För tid och ork att laga mat har man ju inte när man måste jobba häcken av sig för att ha råd med den där lägenheten och det dyra köket.
  Lite hårddraget kanske, men du förstår nog vad jag menar.

 3. Ulrika skriver:

  Hahahaha!!! Den där grisnacken med ris skulle jag vilja se på en tallrik! Riktigt god mat och dryck är en njutning tycker jag, alltifrån en riktigt fin,blodig rådjursstek till de stekta isterband med rödbetor vi åt till middag idag. Visst har du rätt i att matprogrammen har gott överstyr. Minns ett program i början på 90-talet som hette ”Här har du ditt kylskåp” där kocken lagade trerätters på vad som fanns hemma. Det var kreativ matlagning, det!

 4. Susanne F skriver:

  Jag tycker mig kunna se två trender som drar åt olika håll, lyxvarianten med Ferran Adría och Heston Blumnehtal i spetsen som drar på med extra allt och en matroad allmänhet som lägger ner massor av pengar på matlagandet och ätandet. Å andra sidan finns det de som lever på hel- och halvfabrikat, hämtpizza och Happy Meal med följd att barnen tror att bacon kommer från lamm. Man kan tycka vad man vill om Nigella Lawson (jag gillar henne) men hon avdramatsierar vardagsmatlagningen och det tycker jag är bra. Dessutom är hon rätt rolig i sina kokböcker, som t ex ett recept på cholkladtårta som hon säger räcker till 8 personer eller till en med brustet hjärta. 🙂

 5. Em skriver:

  Hahahaha! Bättre än penis kanske.. Jag blev ju frestad nu att börja föreläsa om LCHF, men det skall jag inte göra. Däremot vill jag gärna nämna en bok som heter ”Den hemliga kocken”. På samma sätt som vissa är intresserade av naturen och att vi borde behålla den, så täcker den boken massor med information om maten och hur vi skall behålla naturlig mat. Skrämmande läsning om alla tillsatsämnen etc som vi äter dagligen. Till ex i bacon finns E250 (som oftast) som är cancerframkallande..

 6. Mia skriver:

  Jag fattar inte grejen med alla dom här dieterna, när det till syvende och sist handlar om att man måste göra av med mer energi än man sätter i sej om man vill gå ner i vikt. Oavsett vad man äter. Rätt enkelt egentligen. Därmed inte sagt att det är enkelt att göra, det ska ju gudarna veta…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s