Ensam röst är inte stark

I vår del av världen, och för den delen i en hel del andra länder, är det fullständigt självklart att man inte bara har rätten att tycka vad som helst, utan också säga vad man tycker. I alla fall om man är människa, vuxen och uppfyller vissa andra kriterier.

Inte ens i en demokrati lyssnar vi på allas åsikter.

Det är lite intressant att tänka på att de första försöken till ”demokrati” startade för närmare 4.000 år sedan i dåvarande ”Mesopotamien”. Alltså i stort sett det som idag är Irak. Men det vi idag förknippar med demokrati har naturligtvis sina historiska rötter i Grekland för c:a 2.500 år sedan.

Det var kanske inte riktigt det vi idag förknippar med ordet eftersom t.ex rösträtten i det antika Grekland fördelades efter förmögenhet. Även om de flesta fick rösta så hade rösterna större betydelse ju större förmögenhet man hade. Även om alla röster idag har lika värde så har kanske inte beslutsfattandet ändrats så mycket på den punkten. Pengar ger fortfarande mer makt än ett stort hjärta och empati.

Här i Sverige har vi trots allt en både vid och djup känsla för demokrati och alla riksdagspartier, förutom SD, är trots fel och brister, tveklöst demokratiska. Sverige-Demokraterna skulle säkert inte vara så demokratiska om dom hade makten. Vi får inte glömma bort att Hitler och hans Nationalsocialister kom till makten i ett demokratiskt val 1932. Demokratin där försvann rätt snabbt efter det.

Valet i Tyskland 1932, ”Tyskland väljer Hitler, kämpen för frihet och bröd”

Winston Churchill har sagt: ”Democracy is the worst form of government except all the others that have been tried” och visst finns det brister i även i demokrati. En riktigt bra demokrati bygger ju dels på att vi som röstar verkligen vet vad det är vi röstar på, varför och dels att vi inte röstar enbart för vår egen vinning. Barn har t.ex ingen rösträtt utan får förlita sig på andra.

Ta t.ex en hypotes: Regeringen har fått 100 miljoner kronor över och utlöser en folkomröstning om pengarna skall användas till att förbättra villkoren för hemlösa eller bara dela ut pengarna till alla medborgare. Eftersom de hemlösa är färre än ”alla andra medborgare” så hänger det på vår empati. Hemlösa behöver pengarna mer, men är i minoritet. Hur blir det då med demokratin?

Hemlös och maktlös. Trots rösträtt.

Vi människor har förmågan att, dels värna om de svagare, tänka på andra, fördela välståndet och måste inte låta ”den enes bröd bli den andres död”. Därför är demokrati, åtminstone i teorin, ett system som skulle kunna fungera bra. Men det kräver av oss alla att vi skaffar oss kunskap, ser lite utanför vår egen sfär och inte bara till egen vinning.

Vad är egentligen människans styrka? Är det inte förmågan att samarbeta, att se att tillsammans överlever vi i längden, men ensamma kan vi falla ur fortare än vi anar. Kan vi inte lära oss detta är vi dummare än djur. Definitivt dummare än dessa späckhuggare i Antarktis som förstår att samarbeta för att komma åt sälen så alla skall få mat. Varsågoda, fyra minuter fantastisk föreställning:

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Ensam röst är inte stark

 1. Tänktebara skriver:

  Jag tycker att det är svårt att välja vilket parti jag ska rösta på. När jag var yngre var det lättare. Nu litar jag inte på politiker svamlet. Politikernas empati och vilja till ett rättvist samhälle försvinner i den hierariska pyramiden när dom klättrar mot toppen och blir ryggdunkad hela vägen upp och sedan står dom och svamlar i TV och jag vet varken ut eller in.

 2. Bara Jag skriver:

  Tänkvärda ord…. Stort hjärta och empati borde kunna få plats i en verklig demokrati. Däremot är det uppenbarligen inte alltid så lätt att praktisera demokrati. Jag behöver inte gå längre än till min egen familjesituation, jag måste tyvärr erkänna mig vara diktator ibland. MEN jag har fortfarande ett stort hjärta och jag känner fortfarande empati 😉

 3. Em skriver:

  Jag försökte titta på filmen, jag vet jag är töntig att det är livets gång, men jag klarar inte se sånt. Jag tror jag hade klarat det på plats, då hade jag nog köpt läget, men hemma i min soffa med en varm filt blir den där sälungen alldeles för gullig och allt annat elakt. 😉

 4. Ulrika skriver:

  Det är märkligt, att människan som har alla dessa resurser och möjligheter inte förmår att samarbeta så att alla får ta del av kakan. Rättvisa kanske inte kan råda bland djuren, men den sofistikerade människan borde väl kunna bättre..?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s