”Hajpad”

Efter att ha skummat igenom statistiken är det tydligt att de inlägg där jag skrivit något om hajar har haft de allra flesta besöken. Det är söktermer som: ”världens farligaste haj”, ”människoätande hajar” m.m. som hittat inläggen. Jag kan tycka det är lite konstigt att just de inläggen, bland alla mina brokiga ämnen, är så intressanta.

Det fick mig att lura lite på vad det är med den där gamla broskfisken som är så fascinerande. Är det att att den saknar skelett, att hannarna har dubbla fortplantningsorgan, att den saknar simblåsa, har oändliga rader tänder som hela tiden fyller på med nya när en tand slits ut eller tappas. Är det att haj-skinn är så strävt att det använts som sandpapper eller är det helt enkelt bara det att vi tycker att hajar är ”läskiga” och farliga?

Mjukis-djur

Jag tror det är det sistnämnda. Att många fortfarande tror att hajar, per definition, är livsfarliga mördarmaskiner som inget hellre önskar än att vi skall bada i deras närhet. Detta beror, precis som så mycket annat, på att vi vet så lite. Framför allt de lite större hajarna låter sig ju inte studeras så lätt. Det har även med missförstånd att göra. Att de flesta hajar skulle vara fullständigt livsfarliga för oss människor verkar vara en seglivad myt.

Det är ju relativt lätt att undvika hajar, till skillnad från många andra djur, dom kommer ju inte precis hem till oss och tränger sig på. Att det sedan, av de c:a 350 olika haj-arter som finns, i princip bara är fem-sex arter som ens orkar bry sig om oss, om vi nu skulle stöta på dom glöms ofta bort. Vår svenska pigg-haj är t.ex betydligt ofarligare än en gädda.

Möten med pigg-haj är ingen direkt skräckupplevelse

Det intressanta är ju också att om man listar djur som faktiskt dödar människor varje år så hamnar hajen rätt långt ner. Det är mångdubbelt fler som dör av bi-stick och bett av hundar än av hajar varje år. För att inte tala om elefanter och flodhästar som varje år tar livet av många, många fler människor än hajar gör. Krokodiler är ännu värre än flodhästar. Men dom ska visst, om man tittar på den här bilden, ändå passa sig lite.

Varken krokodiler eller flodhästar är att leka med.

Men det otvivelaktigt farligaste djuret för människor är Malaria-myggan som tar livet av över 2.000.000 människor varje år. Den finns ju faktiskt också på för oss svenskar populära turistorter som Thailand, Dominikanska Republiken, Indien, Mexico, Turkiet och en förfärlig massa andra platser där vi gladeligen skulle springa runt med bar hud och lockande blodkärl. I Finland där det bl.a. finns björn och varg anses fästingen vara det farligaste djuret. (DN)

I jämförelse med de två miljoner människor som malaria-myggan tar kål på årligen blir ju t.om. de tusentals som dödas av ormbett och de c:a 600 som elefanterna tar livet av faktiskt marginella. Tar vi sedan hajarnas 10-12 per år så börjar det ju nästan bli lite löjligt. Bilen är ju inget djur och ska väl få slippa vara med just i den här uppräkningen, men annars skulle den hamna på andra plats med c:a 1,5 miljoner dödade per år.

Tung trafik.

Men det är klart, en jämförelse så där rakt över mellan olika faror kommer ju alltid att halta rätt ordentligt. Jag menar, väldigt få av oss måste ju röra oss bland vilda flodhästar, lejon och elefanter om vi inte väldigt gärna vill. I synnerhet i våra trakter är det ju inte precis farliga djur vi i första hand borde akta oss för. Det är ju också lite småroligt att trots att de flesta olyckor och skador vi råkar ut för sker i hemmet så talar vi om ”hemmets lugna vrå”.

”Hemmets lugna vrå”. Finn fem farliga saker i bilden.

Det där med ”farlig” är som sagt relativt. I dessa dagar är det ju otvivelaktigt många gånger farligare att vara ute på vägarna än något annat jag kan komma på för tillfället. Men inte ligger vi sömnlösa av skräck inför detta. Skulle vi ha oturen att drömma mardrömmar är det mycket oftare vi drömmer om att vi blir uppätna av en haj än att vi skulle råka ut för något i vårt eget Marbodal-kök.

Men vi gillar ju spänning. Deckare om ond bråd död, att åka berg-och-dalbana m.m. Det är väl lite samma sak med ” farliga” djur. Jag tycker bara att det är synd att just hajen får bära en så orättvist stor del av ”hundhuvudet”. Det har liksom inga proportioner. Världens största haj, ”valhajen” är trots att den kan bli över 12 m lång ofarligare än en medelstor släthårig tax.

Valhaj

Valhaj vid Hin Daeng, Thailand 1995

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till ”Hajpad”

 1. Tänktebara skriver:

  Jag oroar mig faktiskt för att jag måste köra bil till jobbet på tisdag. Mer snö väntas i morgon och jag vet inte om kollektivtrafiken fungerar. Tanken på att bli uppäten av en haj känns väldigt långt borta 😉

 2. Bara Jag skriver:

  Jag håller med om att många djur får oförtjänt mycket dålig kritik, speciellt som det oftast är VI som gör intrång i deras territorier. Det handlar ofta om att sätta saker i rätt perspektiv och i sitt rätta sammanhang. Ta svininfluensan till exempel, man kan rädda fler liv genom att förbjuda rökning än att erbjuda gratis vaccin…….

  Ha en underbar kommande vecka!!

 3. Susanne F skriver:

  Jamen, nu är det väl inte så att bin bits utan sticks, eller hur? Sa jag att mitt mellannamn är Besserwisser? F’låt, kunde inte låta bli. 😉

 4. Em skriver:

  Jag måste säga att ”Hajen” (”Haisommer” i Norge) skrämde skiten ur mig, faktisk så mycket att det inte ens är roligt. Jag har inte sen dess (det var väl när jag var 15 eller nåt sånt) vågat simma på djupt vatten. Mitt förnuft skrattar åt mig..

 5. Ulrika skriver:

  Jag är mera rädd för kubmaneter och stingrockor i när jag simmar i varma hav. Fast jag skulle gärna ta den risken nu. Herre, vad jag är ressugen!! Och less på istiden.

 6. Gun skriver:

  Dubbla fortplantningsorgan? Nu kommer ännu fler att hitta dig!;)

  Sv: Tack så mycket för grisen, hahaha!:D Jättesöt är den:)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s