Återvinning

Det här med att återanvända och återvinna är ju faktiskt en helt fantastisk idé. För inte mer än femtio år sedan var det väl nästan bara de som hade dåligt ställt som ägnade sig åt detta för att minska sina utgifter och inte som idag också för att minska slitaget på naturen. Det har tagit rätt många år att inse att återvinning faktiskt, som ordet verkligen säger, är en vinning. Både för oss själva och för omgivningen.

Aldrig har intresset för ”second hand” varit större och aldrig förr har vi fått så mycket för returförpackningar som vi får nu i september när panten ökar med hela 100%.  Det skorrar bara lite oskönt när man samtidigt hör politiker och nationalekonomer envist framhärda att vår enda möjlighet till att lösa ekonomiska problem är att konsumera. Det inbegriper förmodligen inte återanvändning. Dom har naturligtvis fel. Igen.

En vinnare. En riktig återvinnare.

Det finns och kommer alltid att finnas saker som är mindre bra att återvinna. Ett irriterande exempel är verkligen eviga repriser av dåliga TV-program, typ ”Åsa-Nisse”, ”Beck” och annan skit som sänds om och om igen i oändlighet och covers av gamla låtar som aldrig varit något att ha och av riktigt bra låtar som inte tillförs ett skit i sina nya kläder. Personligen vill jag helst inte heller återanvända vår nuvarande regering. I alla fall inte som regering.

En sak som kan vara lite dum att återanvända är gammal kärlek. Även om den ”aldrig rostar” så blir den sällan som den var och sällan lika stark och strålande som ny kärlek. Även om det kan kännas lockande ibland. Komplimanger ska nog inte heller återanvändas. Det håller inte i evighet att bara säga ”vad fin du är” eller något annat papegoj-likt upprepande utan att det helt tappar substans och innebörd. Komplimanger måste uppdateras med nya, verkligt menade ord.

Skrynkla inte ihop kärleken med återanvända komplimanger

Jag är väl medveten om att jag är en ganska nostalgisk människa, som lite väl mycket lever i och njuter av händelser och ögonblick ur mitt förflutna. Jag minns gärna händelser och tittar gärna på bilder ur mitt liv och värms av minnen från de tillfällen när bilden togs.  Om det sedan är en helt sund form av återvinning eller om det egentligen är något helt annat, det vill jag nog egentligen inte dissekera. Allt var inte alls bättre förr bara för att jag ibland kan känna att jag kanske var det.

Men fina minnen är väl något att hämta kraft ur? Att minnas förra sommaren och att man faktiskt varit riktigt kär hjälper oss att inte tappa hoppet. Jobbiga saker i vårt förflutna kan väl också vara något att dra lärdom av. Om vi sen är så bra på att inte plumsa ner i samma gyttjepöl en gång till är väl inte solklart. Samtidigt är detta något vi bara ser i backspegeln där allt gärna blir lite förvrängt. Skall vi komma vidare i livet får vi inte bara titta i backspegeln för då lär vi ”köra av vägen” och inte komma så väldigt mycket längre.

Det ser ibland lite bättre ut i backspegeln.

Som jag skrev i förra inlägget har jag tittat lite på bloggens statistik och sett att det finns inlägg som haft väldigt få läsare. En del är inlägg jag skrev i början, innan jag hunnit få några läsare alls. En del av dessa nästan olästa inlägg kan få en liten ”puff”. Så jag tänkte faktiskt ansluta mig lite till hela den här ”återvinnings-trenden” och lägga ut några länkar till några ”gamla”, mindre lästa inlägg.

Det är ärligt talat samtidigt ett knep att komma runt att jag p.g.a att jag snart åker en kortare tripp till Antarktis och har en del att ordna med. Jag blir inte borta länge, men är bortom all internetkommunikation ett tag. Förhoppningsvis har jag både lite nya bilder och historier därifrån och även annat jag sett och tänkt så bloggen kan uppdateras och inte bara återvinnas.

Här några av mina ”äldre” och mindre lästa inlägg sen starten. Klicka bara på bilderna här under om ni inte redan läst dessa :

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Återvinning

 1. Em skriver:

  Aha! Antarktis står för tur! Vad roligt! Du har skrivit med sån värme om det, så jag räknar med att du knappt kan vänta! Ifall vi inte ”ses” så önskar jag dig en jättefin resa!!

 2. Gun skriver:

  Men åh vad roligt! Ja, inte att du blir borta från bloggen, utan att du ska åka till Antarktis! Hoppas få läsa en massa om resan sen när du är tillbaka! Önskar dig en jättebra resa, ifall du inte bloggar mer innan dess.

  Sv: Tack för uppmuntran, det kommer säkert att bli bra så småningom.

 3. Ulrika skriver:

  Antarktis!! Låter som en spännande resa, även om du har varit där förut. Hmm..är detta verkligen samme man som är kräktrött på vintern och längtar efter varma bad…;D Önskar dej förstås en underbar resa, och jag ska med nöje beta av dina äldre inlägg så att dom räcker under tiden du blir borta. Jag är som du lite nostalgiskt lagd och tycker att minnen står över materiella värden, alltså lägger vi i vår familj hellre pengarna på resor och upplevelser än på soffor eller nya tapeter.

  SV: Jo, dom äter faktiskt bredvid varandra! Rådjur och älgar sida vid sida, dom var lite rädda först men nu har dom vant sig. Rekordet är nio älgar samtidigt och sexton rådjur!! Då går det en hel del foder….

 4. Bara Jag skriver:

  Jag tycker verkligen om ditt sätt att skriva, du kommer med genomtänkta och finurliga inlägg som har en knorr på det ena eller det andra sättet!! Klokhet och sunda värderingar lyser igenom i ditt skrivande.

  Nu kan jag ju naturligtvis inte låta bli att påpeka att du för inte så länge sedan tyckte att du bodde för långt norrut och att vintern var för lång….. Följaktligen måste jag nu fråga – varför Antarktis?
  Jag hoppas att du får en fantastisk resa – en sådan resa skulle jag också vilja göra någon gång!!

 5. Bara Jag skriver:

  Arbete eller ej – jag har svårt att föreställa mig något mer storslaget än vidderna, majestätiska isberg, valar och pingvin-kolonier. Breathtaking!! Då får du ha din sol och värme tillgodo till ett senare tillfälle 🙂

 6. Susanne F skriver:

  Nej, allt passar inte för återvinning. Själv återanvände jag en förkylning i tre vändor vid årsskiftet och det tog en hel månad innan jag var tillbaka i matchen. Kan verkligen inte rekommendera det.

 7. Bara Jag skriver:

  Jag gissar att det också är Försäkringskassan som bestämmer om man är sjuk eller smittbärare – oavsett hur verkligheten ser ut….. Håller med…. Kufiskt. Jag har inte hört talas om ”jobb & utvecklingsgarantin” är det något nytt?? Garanterar de jobb eller garanterar de utveckling eller garanterar de både och? Eller garanterar de bara att man hamnar i ”jobb & utvecklingsgarantin” om man inte har jobb? Även det låter lite kufiskt…..

 8. Mia skriver:

  Ååå vad jag undrar hur du har det där bland pingvinerna och alla färgglada fiskar i det iskalla vattnet! Det är säkert alldeles….alldeles underbart 🙂
  Klappa alla pingisarna från mej, och om du kommer åt kan du väl hålla för näsan och ge dom en puss också.
  Kram!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s