Politisk pys-punka

Om man ber ett barn välja en ballong så börjar barnet i princip aldrig undra om de olika ballongernas innehåll, hållbarhet och liknande. Barn bryr sig alltid mer om hur ballongen ser ut och vad den har för färg. Det är ett väldigt sunt sätt att se på det hela. I alla fall när det gäller ballonger och i alla fall när det gäller barn.

Nyss hemkommen från Antarktis, utan möjlighet till kontakt med yttervärlden slås jag direkt av att vi, vi vuxna alltså, verkar ha lite svårt att skaka av oss det där beteendet även när det gäller viktigare saker. Jag läser undersökningar som beskriver vilka politiker som är populärast. Maria är populärare än sina åsikter och Fredrik uppenbarligen också, medan Mona inte är alls lika populär och populärast av alla är kungahuset, så dom får parkera hur dom vill.

Är det inte dags snart att vi lyfter blicken lite. Eller breddar eller fördjupar det hela lite grann och slutar välja politik efter partiledare och vad dom nu har för väskor, slipsar, midje-mått, kön eller frisyrer. Det är väl inte Fredrik som person som är högerpolitik eller Mona som är sosse-politik. Det är väl snart dags att läsa innehållsförteckningen lite noggrannare och inte bara titta på förpackningen. Vem köper t.ex en bil baserat på vem som är VD för biltillverkaren?

Bra bil….men vem var VD?

Jo, jag vet, jag har minsann köpt en och annan produkt baserat på förpackningens utseende jag också. Men det får inte vara ”förpackningen” och inte heller ”priset” som ska avgöra. Inte när det gäller viktiga saker som hur vi ska leva nu och i framtiden och vilken sorts värld vi vill ha, både i morgon för oss själva och i övermorgon för våra barn.

I USA valde man en afro-amerikansk president. Med muslimska rötter. Smaka på den. Det är faktiskt imponerande, oavsett vad man nu tycker om Obamas politik. I USA, ett land där man för inte inte alls länge sedan hängde icke vita för att dom var just icke vita och där man för ett regelrätt krig mot islam, eller i alla fall stora delar av den.

Jovisst, det var nog många som röstade på Obama just för att han var afro-amerikan, men det var fler som röstade på honom trots att han var det. Som röstade på hans politik. Hur länge tror ni att det dröjer innan vi i Sverige får en statsminister med invandrar-rötter eller med icke-kristen bakgrund? En som väljs på grund av sin politik och inte på hur han/hon ser ut, pratar, klär sig?

Här har vi istället en socialförsäkringsminister (ännu en gång denna Cristina Husmark Pehrsson) som är svensk, ser ganska vanlig ut och allt det där, men som enligt TV4:a nyheterna föreslår att man skall köra ut sjuka människor till Drottningholms slott för att minska sjukfrånvaron. Vad säger man och hur är det med prioriteringen av insatserna? Hur hamnade denna kvinna där, på den positionen? Det är faktiskt slutresultatet som räknas, inte skissen och ritningen.

Teckning: Robert Nyberg

I Antarktis, som jag nyss kommit hem från, finns det en regel som säger att i princip vilket land som helst kan ha stationer både här och där. Det finns inget specificerat krav på att använda dom, men man måste underhålla dom. Väldigt många länder har stationer där, dom flesta står tomma, men dom målas lite varje år och så får dom lov att stå kvar.

Det är lite komiskt. Men det är samma sak där, det är ytan och inte innehållet, behovet och resultatet som räknas. Det är skrattretande, men det är samtidigt tragiskt för det är hela tiden detta med yta och innehåll, överallt. I Antarktis, här och överallt annars. När ska vi vakna upp och bry oss om innehållet?

 ”Almirante Brown” i Antarktis. Övergiven i decennier, alltid  nymålad.

Nu har vi ett val om några månader och vi kan förvänta oss att alla partier gör reklam för sig själva genom att lova ditten och datten, presentera sig som det ”gamla” eller det nya ”arbetarpartiet”, som kvinnornas parti, det ”trygga” eller det ”fria” partiet. Vi kommer att se både populära och mindre populära partiledare klä upp sig (med hjälp av stylister) och vi kommer att erbjudas både det ena och det andra valfläsk-paketet bara vi röstar på just dom.

Tant Brun, Tant Grön, Tant Gredelin och Farbror Blå. Kloka eller bara snygga. Jag skoja’ bara.

Ska vi ta och lusläsa innehållsförteckningen lite noggrant den här gången? Och kolla hållbarhetsdatum? Det är väl ändå inte vem som är snyggast, vem som pratar fortast, ler mest eller vem som ser mest seriös ut i kostym av partiledarna det handlar om. Det gäller faktiskt vad det är för värld vi vill ha och leva i i framtiden.

En värld som bygger på möjligheten till extrem personlig framgång eller en värld som håller i längden, där vi tillsammans tar de lite svagare (mjukare), lite långsammare (lugnare), lite mer utsatta (känsligare) med oss in i framtiden. Vill vi bara ha mer köpkraft och energikraft eller vill vi ha livskraft också? Och livskvalitet? Och en och annan vildblomma och varg också. Ska vi inte ta och undersöka ballongens innehåll lite noggrannare den här gången? Va?

Pfffffft!

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Politisk pys-punka

 1. Em skriver:

  Du har så rätt, så rätt. Jag tror att många tror på en slutlig lösning rent politisk, de röstar på ett parti som har den lösningen man allra helst vill ha. Det tror inte jag på, världen ändras hela tiden. Men det jag tror på är att välja en regeringen som gör de ändringarna som behövs just nu, sen är det inte säkert att det är just det gänget som är bäst att ha vid makten om några år igen. //SV: Väldigt kloka och fina ord om ångest! Tack!!

 2. Ulrika skriver:

  Jag hoppas mycket på Obama. Jag tror och hoppas verkligen att han med sin med usa-politiska mått mätt annorlunda bakgrund kan förändra USA till det bättre. Kanske har jag bara fallit för ännu en ballong… För övrigt röstar jag på DEJ, Peter!
  Du är så klok så det är inte klokt!

 3. Gun skriver:

  Ja, just precis. Vad är det för värld vi vill ha? En värld för alla eller för några få?
  Och jag skiter i hur Fredrik, Mona och de andra klär sig, och jag tänker inte lyssna på deras smutskastning av varandra. Jag vet vad jag tycker redan och kan läsa mig till hur jag ska rösta.
  Enormt bra inlägg!!

 4. Bara Jag skriver:

  JUST SÅ!! Kanon! Jag är sjukligt trött på att det alltid är viktigast hur det ser ut på ytan!! Djupet saknas – tyvärr……

 5. Jessica skriver:

  Hej! Hamnade på din blogg då jag sökt på google om hajar.. gillar verkligen dina texter, tycker du skriver bra och intressant! Hoppas du får en trevlig dag

 6. Tänktebara skriver:

  Den vanliga arbetaren har fått 1000 kr mer i plånboken men hans fru är sjuk och blivit utförsäkrad. Dottern är arbetslös och har fått döpa om sig till Rut om hon ska ha en chans till försörjning. Sonen hoppar runt hos olika kompisar för det finns ingen lägenhet han har råd att bo i. Minst 1000 sökande till varje lägenhet med hyra runt 5000/mån. Och vad hans gamla mamma får utstå ska vi inte ens tala om. Men hon har en säng att ligga i och får nöja sig med det.
  1000 kr mer i plånboken gör ont i hjärtat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s