Lite om åsnor och åsne-pingviner

”Det är synd om människorna” utropar Indras dotter i August Strindbergs ”Ett drömspel”.  Hon har stigit ner till jorden för att se hur människorna har det och konstaterar att vi inte alltid har det så lätt. Det där är man ju villig att hålla med om, även om det i ärlighetens namn är mer synd om vissa människor än om andra.

Men det finns fler som det är synd om t.ex. åsnan (Equus asinus). I över 4.000 har den varit i människans tjänst och mestadels fått leva sitt liv som dragdjur, ”packåsna”, och på senare tid även som transportör av lata turister i medelhavsländerna. Alltid med piskan eller en käpp otrevligt nära sin känsliga hud.

Åsna i Egypten c:a 1.300 år före Kristus

Inte nog med det, den har dessutom fått dras med den seglivade myten om att den skulle vara ett osedvanligt dumt djur. Vad detta beror på är för mig helt obegripligt. Men jag anar att det beror på att den inte alltid varit så lydig och samarbetsvillig som dess ägare önskat. Men detta har ju inte ett dugg med dumhet att göra, utan tvärt om.

Åsnan är ett kämpande djur utan stora krav men med svårkuvad egen vilja och stor stolthet. Det här är i många sammanhang beundransvärda egenskaper som en och annan tvåbent varelse skulle behöva ha lite mer av. I mitten av förra århundradet lanserades en berömd reklamkampanj på temat ”dum och åsna”:

Jag minns den där kampanjen väl, så den var uppenbarligen effektiv. Eftersom jag var en osnuten unge vid den tiden begrep jag inte vad en åsna skulle använda klister till. Det begriper jag faktiskt fortfarande inte. Men jag har alltid gillat åsnor och det är dags för det stackars djuret att få upprättelse. Det är inte på långa vägar nog att den får vara symbol för det demokratiska partiet i USA.

I själva verket är åsnan ett alldeles underbart djur, vacker, stark, självständig och viljestark. Med stolta rötter hos vildåsnan på den afrikanska savannen. Jag tycker absolut det är dags för åsnan att få lite upprättelse och massor av retroaktiv ersättning för hemsk behandling under mer än 6.000 år.

Vi människor är minst lika ”dumma” som åsnor, men vi är lite fulare.

I Grekland, där jag ju bott en hel del, har åsnan inget högt värde. Det har egentligen inget djur, men i synnerhet åsnan får och har alltid fått utstå mycket. ”Utan Euron stannar Grekland” hörde jag någon säga i TV i samband med den nuvarande ekonomiska krisen i landet, det är naturligtvis totalt nonsens. Utan åsnan hade Grekland däremot stannat redan för många tusen år sedan.

I såväl Grekland som i många andra länder runt Medelhavet är åsnan fortfarande ett ganska vanligt inslag i gatubilden, i alla fall utanför storstäderna. Den här affischen hittade jag på en vägg i utkanterna av Aten. Texten lyder i ungefärlig översättning: ”Var uppmärksam, parkera inte här, infart-utfart (för) bilar, Ingen parkering”.

Det här med påstådd dumhet hos vissa djur och listighet hos andra (tänk räv) är inget annat än ytterligare ett bevis på vår svaghet för ”antropomorfi” och jag ska avsluta det här inlägget med en pudel. Jag skall nämligen själv göra en ”pudel” om pingviner. Inte en Kungspudel kanske, men en rätt stor faktiskt.

För er som läst andra av mina inlägg har det säkert framgått att jag ibland raljerat lite små-elakt om pingvinen och inte minst då dess intellekt. Det har gällt alla de 4-5 arter jag personligen haft förmånen att komma i kontakt med, Adelie-pingviner, Ring-pingviner, Macaroni-pingviner och….ja, just det….Åsne-pingviner (Pygoscelis papua).

En Åsne-pingvin (Pygoscelis papua) och undertecknad i Antarktis

Åsne-pingvinen, eller som den heter på engelska ”Gentoo-penguin”, har väl snarast fått sitt namn på grund av sitt läte. Men jag har ibland sett denna fågel uppträda på ett sätt så att jag själv har snuddat vid associationen ”dum som en åsna”. Jag har naturligtvis varit helt ute och cyklat här och det begriper ju vem som helst att bara en sådan sak som att vara ute och cykla i Antarktis det är ett sant bevis på dumhet. Nu ska i alla fall Åsne-pingvinen få lite upprättelse.

Här kommer ett videoklipp från Antarktis. Det är filmat från en gummibåt av den typ vi använder när vi dyker där nere och visar en grupp späckhuggare, kanske havets smartaste däggdjur (se som exempel videoklippet i inlägget Ensam röst är inte stark”). I det här klippet jagar ett par späckhuggare en ensam Åsne-pingvin, men se vem som lurar vem den här gången.

***

Fotnot:

Kända åsnor finns det inte många (om man nu inte räknar ”kändisar” som betett sig som just…ja…)

Men här är några:

Apollo, enligt Guinness Book of World Records världens högsta mula.

I-or, den melankoliska åsnan i ”Nalle Puh” av A.A. Milne

Bileams åsna, profeten Bileams talande åsna i Bibeln. Det ena av endast två talande djur i denna skrift

Åsnan i Shrek-filmerna, Shrek (2001), Shrek2 (2004), Shrek3 (2007)

El Rucio, kallas även ”Dapple”, Sancho Panza’s åsna i ”Don Quixote” av Miguel de Cervantes

Peppo, åsna från Skansen som användes i marknadsföringen av Karlsons Klister

Hoopoe, Kung Salomos åsna

Jacko, åsnan som drog den åldrade brittiska Drottning Victorias vagn

Modestine, författaren Robert Lewis Stevenson’s långörade kamrat i boken Reser med en åsna i Cevennes”

Perico, en öl-drickande åsna som vandrade på gatorna  i Santa Clara City på Cuba, under 30- och 40-talet. Ett monument finns nu på hans grav i hjärtat av Santa Clara City

Puzzle, åsnan i C.S. Lewis’ böcker om ”Narnia”

Åsnan i Bamse, som springer ”fortare än tåget”Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Lite om åsnor och åsne-pingviner

 1. Mia skriver:

  Lite lustigt att du skriver om just åsnor – jag tänkte igår att du påminner lite om Ior. Och då tänker jag inte Ior-åsna som i korkad-åsna-åsna, utan mer som lite melankolisk och filosofisk och väldigt, väldigt sympatisk Ior-åsna.
  Men du – KAN du inte lägga ut en bild på den där extremt söta sälen med stora ögon?
  Kram!

 2. Gun skriver:

  Oj vad jag hejade på pingvinen och blev nästan tårögd när den hoppade upp i båten! Men det är ju naturens gång också, späckhuggare behöver mat.

  Bra att du försöker ge åsnan lite upprättelse! Envis är inte detsamma som dum! Bilden på åsnorna är bedårande!

 3. Tänktebara skriver:

  Men jag måste ju säga att åsnan onekligen ser korkad ut.
  Kul film om pingvinen.

 4. Em skriver:

  ”Snakk om å ha flaks” sa ena mannen i båten och det är ju helt rätt, vilken tur!! Kul! När det gäller vem som är dumma, så tror jag vi människor lätt säger att djur som inte verkar förstå eller inte vill förstå är dumma. Samma med en hund, men faktum är att det handlar ju om att VI som anser oss som mer intelligenta ansvarar för att förmedla vad vi vill på ett sådant sätt så att de förstår. Det är inte mottagaren som är dum, det är sändaren. I varje fall om vi skall tillåta oss att tro vi är bättre på något sätt. Något jag inte tycker vi är alltd. 😀

 5. Ulrika skriver:

  Hahaha, vilken gullig film! Åsnor är fina djur som onekligen har dragit ett tungt lass för mänskligheten i alla tider. Här uppe i norr är det snarare renen som får finna sig i att kallas dum. Detta gäller i synnerhet den så kallade vägrenens totala avsaknande av trafikvett…

 6. Bara Jag skriver:

  Helt otroligt filmklipp!! Här i Sverige är det säkert inte så många som kommit i kontakt med åsnor på nära håll (inte på hemmaplan i alla fall). Jag har lärt känna ett par riktigt dumma åsnor i mina dagar – men inte heller någon av dem var ett djur.

  Trevlig helg!

 7. Filip skriver:

  Uppräkningen av kända åsnor är fantastisk! Blandningen djur, humor och visst allvar gör att jag tror att du verkligen skulle gilla att höra Ricky Gervais gamla podcasts där han samtalar om bl a djur (främst apor) tillsammans med vapendragaren Steve Merchant och den något debile men oerhört komiske Karl Pilkington.

 8. Bara Jag skriver:

  Tack för kommentaren om föräldraskap. Jag känner mig jättefrustrerad över att mitt barn befinner sig i denna situation. Just nu är hon för liten för att ”märka” det och hon har andra som kan visa vad en fadersgestalt borde vara – men det kommer tider senare när hon kommer att bli sårad och ”glömd”. Utvecklingen går i ett rasande tempo och jag är tacksam för att stå mitt i den. Det är inte hon själv eller jag som förlorar – det är han och det kommer aldrig att kunna repareras. Trevlig söndag!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s