Tankar en sen kväll i april

(Inlägget uppdaterat)

Den här bloggen är inte särskilt gammal, jag har försökt hålla den vid liv nu i snart 15 månader och det är ju ingen ålder, inte ens i bloggvärlden. Den är inte heller stor och har inte ens skuggan av en chans på ”bloggtoppen”. Men den har trots allt sina läsare och jag har lovat mig själv att så länge den har mer än 200 besök per vecka så ska jag försöka låta den leva vidare. Det var ett bra tag sedan den gränsen passerades.

Några läsare är trogna och kommenterar dessutom ofta. Det tycker jag om. Helt klart är att av de läsare som kommenterar är förkrossande många kvinnor. Jag är inte helt säker på vilka slutsatser jag skall dra av detta. Bloggvärlden består mest av kvinnor? Mina inlägg är ”kvinnliga”? Jag läser själv mest bloggar skrivna av kvinnor? Annat? En kombination av dessa? Jag tror att jag har lätt att förstå kvinnor och kanske dom mig.

Det där är nog inte jag. (Bild: Jan Stenmark)

Och ändå……vad är det jag inbillar mig att jag har förstått? Jag har ju trots allt levt själv i, sammanlagt, mer än tjugo år av mitt vuxna liv. Det där är antagligen något, bland mycket annat, som skulle behöva analyseras ordentligt. Om jag för ett ögonblick inte tänker på sex, det lär ju annars vara något vi män gör en stor del av all vår tid, så vad är det då egentligen som är manligt/kvinnligt?

Det spelar ingen roll hur ”jämställda” vi blir och gudarna ska veta att det är en deprimerande lång väg dit än, vi kommer alltid att vara inspirerande olika. Jag hoppas i alla fall det. Att skillnaderna försvinner på alla de områden som har med rollen i samhället, ansvaret för barnen, löner och möjligheten att påverka sin egen och andras situationer får vi verkligen hoppas. Ja, hoppas hjälper ju inte mycket. Men nu måste jag visst tänka lite på sex igen, eller om det snarare är banjo-musik.

Bara lite banjo-musik

Bara lite banjo-musik

För några månader sedan kastade jordens innandöme ut glödande lava och sådana mängder aska i atmosfären att i stort sett hela Europas flygtrafik är lamslagen. Det vore lätt för en ”naturdyrkare” som mig att säga saker som ”där fick ni så ni teg” till alla som är så enfaldiga att dom hade fått för sig att vi, med dagens tekniska utveckling till slut hade gjort naturen till en del av oss istället för tvärt om. Men det gör jag inte, eftersom jag vet att det även orsakar problem och till och med lidande för många. Inte minst för islänningarna.

Men visst ger t.ex ett vulkanutbrott, och det som omväxling i vår del av världen, lite perspektiv. Vulkanutbrottet orsakar enorm ekonomisk skada och tusentals turister kom inte iväg på semester, eller kommer inte hem och det finns risk att vi inte kan få tillräckligt med vissa produkter från utlandet. Men ingen har dött. Samtidigt dog tusentals människor i jordbävningen i Qinghai-provinsen i Kina, i Haiti är det fortsatt död och kaos, i Pakistan har ofattbart många människor dött eller blivit utblottade och 1,4 miljarder människor räknas som extremt fattiga. Det ger också lite perspektiv på världen och mediebevakningen.

Offer för den senaste jordbävningen i staden ”Jyeku” i Qinghai-provinsen

Det har verkligen sina fördelar att leva i nordvästra Europa. Vi har färre naturkatastrofer, vi har inte haft krig på 70 år och vi har ett ekonomiskt välstånd som gör att, i alla fall jag, skäms över att tala om skattetrycket på oss stackars svenskar och se skattesänkningar och minskat bistånd till de som har det värre som något annat än brist på empati. De allra flesta av oss har mer än vi behöver och kan lätt avvara något till mer behövande. Både via skatter och bistånd.

Trots att all lufttransport vart avstängd under vulkanutbrottet var det ingen större brist på varor i affärerna, i alla fall inte på något direkt livsnödvändigt. På tal om det så säger förresten samma undersökningar som visar hur ofta vi män tänker på sex att kvinnor tänker ungefär lika ofta på shopping. Nu visar nya rön dock att män är lika stora ”shop-aholics” som kvinnor (DN SvD svt). Om vi män tänker mest på sex och shopping då är det inte konstigt att världen ser ut som den gör.

Shopping

Eftersom jag själv inte har kunnat flyga till någon lyxig weekend-resort under helgen, verkligen inte enbart p.g.a. vulkanutbrottet utan mest av ekonomiska skäl, så har jag försökt ta mig ut på en resa i fantasin istället. Jag har ägnat, egentligen alldeles för mycket tid, den här helgen åt att lyssna på Björn Granaths suveräna inläsning av Jan Arnalds senaste bok ”Intimus”.

Det var en häftig resa vill jag lova. En svindlande resa kors och tvärs genom historien och idag, över planeten till Australien och tillbaka, flera gånger om och dessutom en spännande resa i minnet och det mänskliga bråddjupet. Omskakande och med ett helt underbart språk. Det är en fantastisk bok som jag rekommenderar till alla som inte bara vill ha något väldigt lättläst för stunden. Läs mer om boken här

Mycket bra bok: ”Intimus” av Jan Arnald

Det blev ännu ett inlägg med rätt tvära kast, eller vad säger ni? För att anknyta till början av inlägget så vore det intressant att få fler kommentarer från läsare som aldrig hör av sig, samtidigt är jag överväldigad av att ha en trogen läsarskara. Det är mer än jag någonsin vågade tro på när jag började skriva för tio månader sedan.

Det vore dumt att tro, eller ens påstå, att man tycker om alla människor. Men några som jag ofta tycker lite mer om är kvinnor. Tolka detta som ni vill. Jag varken tycker om, eller förstår mig på, alla kvinnor och inte fullständigt på en enda. Inte män heller (inklusive mig själv). Många människor tycker jag inte alls om. Ännu fler begriper jag mig som sagt bara inte på. Som den här trion. Sen må jag vara både hur musikintresserad och intresserad av kvinnor som helst.

Varför?

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

15 kommentarer till Tankar en sen kväll i april

 1. Gun skriver:

  Hahahaa, jag fattar heller ingenting av de där..
  Visst är det kul att ha sin egen trogna skara läsare som kommenterar. Man kan till och med få vänner genom att blogga, och det är ju fantastiskt.
  Det är även häftigt att upptäcka, i mitt fall via mail, att man har läsare som läst varenda ett av ens inlägg, utan att de ens har egen blogg, och utan att kommentera. De läser bara för att de gillar ens blogg. Det är otroligt kul!

 2. frunatmaken skriver:

  Vilket fantastiskt skivomslag! Jag har funderat en del jag också varför det är så få män som bloggar rent allmänt. I alla fall i den där blandkategorin som jag gillar. Lite personligt, lite humor och en del allvar. Jag har försökt läsa en del politiska bloggar men jag blir så less på alla färdigtänkta tankar som liksom bara ska ut. Där finns det dock fler män, teknikbloggar också för all del. Kan det vara så att män tenderar att vilja dela upp livet och bara skriva om en liten del av det i bloggform och jag vill ha en blandning? Jag har inget svar. Kommer jag på hur jag ska formulera frågan ska jag snurra ett varv med den hos mig.

 3. Tänktebara skriver:

  The Faith tones, frisyrerna som definitivt aldrig kommer tillbaka. Så mycket fattar jag =).
  Ang naturkatastrofer så kan jag bara hålla med. Även när det gäller skatterna. Men det har du ju redan läst i min blogg.

 4. Bara Jag skriver:

  Ärligt talat så har din blogg nog inte en chans på bloggtoppen – den är på tok för innehållsrik och ”klok” för att den ålderskategori som pressar upp läsarantalet på många bloggar ens förstår det du skriver – menat som en komplimang. Tror även att kvinnorna har en förkrossande majoritet i bloggvärlden.

  Jämställdhet verkar alltid vara aktuellt och det är bra – samtidigt tycker jag att man måste erkänna att det finns vissa skillnader som begränsar jämställdheten och att det inte behöver vara negativt. Jag känner mig normalt sett inte särskilt kvinnlig eftersom jag trivs bättre med än skruvdragare i händerna än en modetidning. I ärlighetens namn tänker jag nog mer på den manliga motsvarigheten till shopping än just shopping 😉

  Sv. Jag är övertygad om att Klara tänkte betydligt fulare saker än ”hur har jag hamnat HÄR?”. Stackarn.
  Jag försöker delegera (verkligen) men det är inte alltid mottagarna är supervilliga att se det på mitt sätt…….

  Have a underbar dag!

 5. Em skriver:

  Livet skulle bli tråkigt om man förstod sig på andra och inte minst på sig själv. Jag har rätt roligt i mitt eget sällskap, just därför att jag inte förstår mig själv. Överraskningar varenda dag! 😀 Jag tycker synd om alla som är drabbade på något vis av vulkanutbrottet, men jag reagerar på att media inte verkar ha något perspektiv. Ingen har dött än, borde inte media fokusera mer på de som lider både fysisk och psykisk. Vulkanutbrottet är inte första hand ett I-landsproblem. Jag vet jag låter lite hård nu..

 6. Ulrika skriver:

  Att du har en trogen läsarskara är inte förvånande! Du är en fantastiskt begåvad skribent, och även om du inte når bloggtoppen så är jag övertygad om att du skulle kunna livnära dig på att publicera dina krönikor och betraktelser och resereportage i olika tidskrifter. Personligen läser jag allt du skriver med största nöje och stor behållning och jag hoppas verkligen att du låter bloggen leva och ha hälsan. Varför det mest är kvinnor som skriver och läser har jag inget svar på, mer än att de ämnen och egenskaper som vi tilltalas av är flitigt förekommande i din trivsamma blogg.

 7. Gun skriver:

  Svar: Hahahahaa, måste ha varit kul att upptäcka att du gått och visat kalsongerna på stan.:D

 8. Susanne F skriver:

  Apropå kvinnligt och manligt bloggande så kollade jag bland bokmärken och RSS-flöden i min dator och konstaterade att män är i minoritet. Det beror i mitt fall på att jag är intresserad av människor och vill läsa personliga bloggar, inte partipolitisk retorik, skildringar om flugfiske hur målande de än är, invecklade beskrivningar av det senaste på IT-fronten och jag vill heller inte studera serietabeller från fotbolls- eller hockeyvärlden. Okej, jag generaliserar men många bloggar skrivna av män håller sig rätt strikt till ett tema medan kvinnliga skriver ur ett personligt perspektiv. Lustigt nog verkar män mindre temainriktade i mikrobloggar som Twitter och Facebook fast vad det beror på har jag ingen aning om. Kanske kan det vara en av anledningarna till att din blogg har många kvinnliga läsare, att du väljer vara personlig.

 9. Bara Jag skriver:

  Önskar dig också både en fin vår, en fin sommar och ett fint liv 🙂
  Fred på jorden önskar jag också när jag ändå är i farten!

 10. Stattinskan skriver:

  Peterlarson min vän … När jag läser dina inlägg (det var ett tag sedan) så slås jag av samma dilemma varje gång .. Läser ett stycke och vill genast svara på det … kommer till nästa stycke och vill svara på det också … Så håller det ofta på och till slut vet jag inte i vilken ände jag ska börja … eller sluta heller för den delen … DÄREMOT är jag a l l t i d lika road och njuter av ditt språk som är så lättläst och underfundigt och jag gillar verkligen din syn på både män och kvinnor … dilemman, olikheter OCH samhörighet!
  Kramar
  Catarina

 11. Stattinskan skriver:

  Gomorron Peter Larsson 🙂
  Hoppas att du får en kanondag i ditt ”påhittade paradis” 😀
  Kramar

 12. Stattinskan skriver:

  … det bästa med torsdagar är att det kommer en fredag efter …
  Gomorron Peter!
  Kramar

 13. Bara Jag skriver:

  Vems tumme är inte definierat men jag gissar att det är den tumme som finns närmast till hands – eventuellt ägaren till den manliga kroppsdel som omtalas….

 14. Tess skriver:

  Underbara Peter…
  Varför det mest är kvinnor som mest läser din blogg…..???
  Kan det vara att det är mest kvinnor generellt som läser och skriver blogg? Jag vet inte!
  Kan det vara att du är förbannat duktig på att skriva och fångar kvinnor med ditt personliga tänkande?
  Kanske är det så att vi kvinnor har en fåfäng tro om att du är en av ett fåtal män som faktiskt förstår sig på oss kvinnor. Kanske vill vi leva i den tron…att du förstår dig på oss?
  Hur som helst…så har du fångat mig!
  Kram Tess

  • peterlarson skriver:

   Svar till Tess: Tack för dina fina ord.
   Jag vet inte heller varför det verkar vara fler kvinnor som läser vad jag skriver. Men inte gör det mig nå’t.
   Jag tycker bara det bekräftar min åsikt om ert överlägsna intellekt 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s