Bjartsýni

Inte sällan är det som kallas ”aprilväder” inte mycket annat än en smäll på käften. Det är lite som att visa maten för en hungrig och sedan ta bort den igen. Eller som ett avbrutet samlag. Men det finns  inget globalt ”aprilväder”, det är en nord-europeisk företeelse. Kanske till och med skandinavisk.

Efter en handfull dagar som fått oss att hoppas på att vi står på tröskeln till försommaren kommer vintern med efterslängar och man undrar vad vi egentligen har gjort vårt klimat för ont. Sedan minns man att just ont är i stort sett det enda vi gör gör naturen och därmed klimatet. Aprilväder är som en av naturens kronofogdar. En av dom snällare.

Stockholm idag. Det kändes som en örfil.

Men naturen vill bara ge oss en påminnelse om hur mycket vi är beroende av hennes välvilja och att vi inte skall ta något för givet och kan bete oss som vi vill. Aldrig! Någonsin! Även om det bara är enfaldighet som gör att vi bränner naturens ljus i båda ändar och samtidigt sjunger ”Hey Baberiba” som idioter.

Men nu ska ni få höra, jag har sett tecken. Spår av ljus, spår av grönt gräs, blå himmel och stigande temperatur. Det är nästan så man skäms över att vi får vår en gång till trots att vi beter oss som om vi vore en bataljon våldtäktsmän mot moder natur. Vår totala nonchalans verkar än en gång förlåtas av ”Gaia” och snart kommer våren på riktigt.

Inte långt borta.

När jag kom till Kina första gången kom jag först till Kunming, huvudstad i provinsen Yunnan och blev kvar där lite mer än sju veckor. Kineserna kallar Kunming ”Den eviga vårens stad” eftersom det är vår året om. Självklart växlar vädret även där men i stort sett är det alltid varmt och skönt under dagarna och svalt och skönt under kvällar och nätter.

Trogna läsare vet att jag inte är storstadsmänniska och Kunming med sina mer än fem miljoner invånare borde vara en mardröm. Jag skulle inte vilja leva där resten av mitt liv, men för att vara en stad av den storleken är det en fin storstad. Underbart klimat och många fördelar. Inte minst närheten till resten av Yunnan.

Centrala Kunming. Lägg märke

Centrala Kunming. Lägg märke till de breda trottoarerna och cykelbanorna

Kunming är en modern storstad med höghus, trafik, storstadsljud och många människor. Men det finns oaser. Runt universitetet, där man ofta stöter på ”västerlänningar” finns mysiga caféer, restauranger och mötesplatser med mat och annat för oss ”laowai” (äldre utlänning) som vi oftast kallas.

Ett favoritställe att tillbringa tid på med en öl, en lättare måltid eller bara kaffe var ”Prague Café”40-5 Wenlin Jie, nära universitetet. ”Laid back”, underbar personal och trevliga gäster som kunde prata lite engelska och massor av böcker att låna och läsa över en öl eller ett glas vin. Dessutom spelades förvånansvärt bra musik, ovanligt i Kina

”Prague Café” i Kunming. Ett underbart litet ställe

Kunming är inte helt fantastiskt, om vi pratar historiska och kulturella upplevelser, men ”Stone Forest” i närheten är unik och det finns mer än nog för besökaren att fascineras av i Kunming. Stora delar av stadens äldre delar har gett plats åt moderna hotell, kontors- och bostads-komplex. Men det finns klassiska områden kring ”Fågel- och blomster-marknaden” och det finns restauranger som är både arkitektoniskt och kulinariskt värdefulla.

Första tiden i Kina var jag nog väl generös mot mig själv och kostade på mig (och blev även någon gång bjuden) på restauranger som lovade allt och höll det. Bland många rekommenderar jag ”Blue Bird” med både kinesisk och internationellt kök och ”Lao Fangzi” för riktigt kinesisk mat. Efter ett tag åt jag oftast i någon av alla ”ett-hål-i-väggen-restauranger” gott och ”nästan gratis”

Restaurang i Kunming

I ”Den eviga vårens stad”, finns det naturligtvis också kärlek. Knoppar som brister och sav som stiger både här och där. Under sju-åtta veckor i ”Den eviga vårens stad” såg jag många förälskade par och det skapade både värme och lite avund. Förälskade människor, unga och äldre av alla kön och i alla konstellationer i hela världen, ger trots allt lite hopp.

De ägnar sig sällan åt massförstörelse, krig och åt att öka utsläppskvoterna. Förälskelse får oss inte alltid att fatta våra klokaste beslut, men å andra har många av människans ”klokaste beslut” varit helt förödande och som Franklin P. Jones har sagt ”Love doesn’t make the world go round. Love is what makes the ride worthwhile”.

Kärlek i ”Green Lake Park” i ”Den eviga vårens stad” Kunming.

Rubriken till det här inlägget är det isländska ordet för ”optimism”. Det är nästan förvånande att ordet ens finns kvar i deras språk så besvärligt som islänningarna haft det senaste tiden. Landet försattes i princip i total konkurs på grund av den ekonomiska krisen och nu har dom ett vulkanutbrott som sprider sot och aska över landet. Jag tycker synd om många av islänningarna.

Men Islands regering ligger inte högt på min ”bästa-lista”. Trots protester från hela världen fortsätter den isländska regeringen att sanktionera valjakt och förra året slaktade man 125 sillvalar. Sillvalen (Balaenoptera physalus) är vår näst största val och dess hjärna är nästan fem gånger större än vår och den hotas av utrotning. För sillvalen ser alltså våren inte särskilt ”bjartsýni” ut, snarare motsatsen ”svartsýni”. Följande videoklipp är en skräckfilm. På riktigt!

Valjakten startar på våren och det är alltså inte optimismens årstid för alla. Inte för alla människor heller. Två miljoner svenskar är pollenallergiker och än värre är att många drabbas av depressioner under just våren, självmorden är som flest i juni. För ensamma, de som inte vill vara själva, kan vårens förväntningar bli besvikelser och förälskade par en påminnelse om ensamheten. Men det är ju inte vårens fel.

Det där beskrivs fint i låten ”Spring Can Really Hang You Up The Most” med bl.a raderna:”Morning’s kiss wakes trees and flowers, and to them I’d like to drink a toast. But I walk in the park just to kill the lonely hours. Spring can really hang you up the most”. Lyssna här till Rickie Lee Jones fantastiska version av låten.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Bjartsýni

 1. Em skriver:

  Jag räknar med att valen är utrotningshotad och då är det INTE okej. Jag räknar också med att Island har annat de kan tjäna till brödfödan på, men de har strikta fiskeriregler på annat. Till ex makrill får de inte fiska, det gör engelsmännen. Däremot smyger de sig ner till hamnen och fiskar ändå. Nu är inte detta fakta jag har letat upp, jag har hört det från en islänning, så jag är inte säker i min sak. Jag menar heller inte att försvara, för det finns alltid lösning på allt.

  Apropå Island, alla nya ord som tas upp på Island måste först få ett eget isländskt ord. Rätt speciellt, men en underbar idé med tanke på att bevara språket.

 2. Tänktebara skriver:

  Ja, man kan undra vad som får oss människor att tro att vi har mandat att bete oss precis hur som helst.

 3. Ulrika skriver:

  Jo våren spelar oss väderspratt varenda år, och vi går på dem varje gång! Kina verkar vara ett vackert och spännande land – en stad med evig vår låter fantastiskt! Skräckfilmen hoppade jag över, djurplågeri klarar jag inte av att titta på…Fy tusan, så grymt!

 4. Gun skriver:

  Det är rent förjäkligt att det får pågå jakt på utrotningshotade djur.

 5. Stattinskan skriver:

  Underbart inlägg – men – jag vågar mig inte på att titta på klippet. Jag blir så illa berörd och sedan fastnar det och jag har svårt att släppa det …
  Ha en riktigt härlig fredag!
  Kramar

 6. Susanne F skriver:

  Dopamin, en av signalsubstanserna som finns i förhöjd mängd vid förälskelse. Höj halten ännu något och man hamnar i psykos. Inte konstigt att man blir så irrationell.

 7. frunatmaken skriver:

  Evig vår. Det vore något det. Jag fegar också ur för valfilmen. Det är verkligen märkligt vad skapelsens krona tycker är ok. Om man ska tro att bibeln är från Gud kan man fundera över ”Föröken eder och uppfyllen jorden”. Det kan inte ha varit meningen att det skulle gå till på det sättet, då borde det stått och ”använd upp jorden”.

 8. Bara Jag skriver:

  Vårvädret kan verkligen vara något av det mest schizofrena man stöter på under mars/april. Ena sekunden skiner solen och nästa sekund vräker ner snö och hagel….. Ena sekunden fylls den vintertrötta människan med hopp och nästa sekund är vintern massiv och ogenomtränglig igen.

  Kina är ett av de länder jag inte ännu besökt men ämnar att besöka innan jag dör!

  Önskar dig en fantastisk helg!!

 9. Cherin skriver:

  Människans storhetsvansinne blir så otroligt påtaglig i relationen mellan människa och djur. Att ett europeiskt land sanktionerar jakt på ett utrotningshotat djur är minst sagt oanständigt.

  SV: Elak muslim.. det kanske bor en islänning inom mig? 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s