”Gubben Noak”

(Inlägget uppdaterat)

För bara ett tag sedan kunde man i de flesta nyhetsmedia läsa att en grupp kinesiska och turkiska ”kristna upptäcktsresande” hävdar att de har hittat Noaks ark”. Från 4.000 meters höjd på berget Ararat i östra Turkiet, där Noas skuta strandade enligt Bibeln, har den evangeliska gruppen tagit med sig provbitar av en träkonstruktion med bås som de tror att Noak höll djuren i.

Man får hålla med om att det där är en kul historia. Dels det att det överhuvudtaget ens finns något sådant som ”kristna upptäcktsresande”, men finast är den där historien om Noa som fick uppdraget av Gud att bygga en båt, ta med sin familj och två exemplar av alla djur för att rädda dom från den ”syndaflod” Gud tänkte straffa världen med.

Några kom inte med.

Jag har ingen aning om hur många som fortfarande tar den där historien på allvar, men berättelsen förekommer såväl i judendomen, kristendomen som i islam och de abrahamitiska religionerna. Så det torde väl ändå vara en hel del av de s.k. ”bokstavstrogna” inom dessa trosinriktningar. Jag är, i princip, anhängare av att alla ska få tro vad man vill, men det får väl ändå finnas gränser och alla som anser att det enbart är islam som är en intolerant religion, vad säger ni om det här:DN SvD svt GP? Den pastorn är precis lika representativ för alla kristna som Bin Ladin eller Mulla Omar är för alla muslimer.

Men tillbaka till Arken. Förutom att den var 150 meter lång, 25 meter bred och 15 meter hög (1:a Mos. 6:15) och torde haft oerhört svårt att husera två exemplar av alla levande djur. I synnerhet då, när färre var utrotade än idag, så undrar man ju hur långt och hur länge den egentligen var tvungen att resa runt för att få med kängurur från Australien, isbjörnar från Arktis, alpackor från Anderna och jakar från 3.000 meters höjd i Tibet och alla andra. Hur hittade man dom med tanke på den världsbild som rådde vid tillfället?

”Världen” på 1400-talet. Tusentals år efter Arken.

Det enda i den här historien som möjligen talar för den är att Noa, enligt böckerna, bara tog med sin närmaste familj. Sin hustru Naamah (eller Emzara), sina söner Sem, Ham och Jafet, Sems hustru, Sedeqetelebab, Hams hustru Neelatamauk och Jafets hustru, Adataneses. Där skulle väl möjligen inavel kunna förklara varför vi människor beter oss så näst intill idiotiskt som vi gör och har gjort irriterande länge. Nu är inte ”Arken” den enda arkeologiska bluffen i Bibeln, Hans Furuhagen har skrivit en bok om fler, se (DN och DN)

Men det är inte enbart inom världsreligionerna det finns historier som borde få oss att le och höja på ögonbrynen. En av mina egna favoriter är den forn-nordiska om grisen ”Särimner” som slaktades och åts upp varje dag, för att sedan återuppstå nästa dag igen till nästa kalas. Ett antal av den grisen vore väl en fin lösning på världssvälten? Jag är skeptisk mot grisar som återuppstår, men å andra sidan skulle jag till för ett tag sedan inte trott på ulliga grisar heller.

Det ungerska ull-svinet, (Mangalitsasvin)

Jag är ärligt talat rätt skeptisk mot ”vetenskapsmän” också, rätt många ”vetenskapliga sanningar” revideras ständigt och vi får räkna med det i framtiden också. När jag gick i skolan var t.ex. atomen den absolut minsta partikeln i universum (helt felaktigt) och ”vetenskapsmän” har hävdat allt från att jorden är platt till att klimatförändringar inte existerar och nobelpristagare i ekonomi har påstått att fri konkurrens skapar ökat välstånd åt alla. Ja kyss mig!

Det är också mycket lättare att ha förståelse för att folk i så kallade ”mindre upplysta” områden tror att det bor ”andar” i träd, stenar och andra föremål i naturen, än det är att folk i ”upplysta” delar av världen biter sig fast vid dumheter som kreationism, intelligent design och liknande nonsens. I USA finns museum där man visar ”vetenskapliga bevis” för att Jorden endast är 6000 år och att människor och dinosaurier levde sida vid sida ungefär samtidigt som Yangshao-kulturen blomstrade i Kina. Det är minst sagt förvånande.

Creation Evidence Museum, Texas

I USA har dessutom, hör och häpna, antalet som tror på evolutionen minskat från 45% till 40% mellan åren 1985-2005. Över hälften av USA:s befolkning tror alltså inte på evolutionen. Kanske leder inte läskunnighet och tillgången på information alltid mänskligheten framåt. Men inte bara ”dumma amerikaner” tvivlar på evolutionen. Den TV-kände matteläraren Stavros Louca säger i en intervju i Sydsvenskan om evolutionsteorin: ”det finns alldeles för många lakuner i den för att jag skall kunna övertygas om att människan kommer från aporna. Jag tror på skapelsen”. Att det finns rätt många ”lakuner” i skapelseberättelsen verkar inte bekymra honom. (GP)

Själv tycker jag hela debatten är aningen missriktad. Det diskuteras ”bevis” för och emot det ena och det andra. Skapade gud Eva av Adams revben? Gick Jesus på vattnet? Hur gammal är jorden? Är min förfader en apa? Måste man vara ena religiös eller ateist för att betraktas som en bra människa? ”Jag har rätt, du har fel, du är dum”. Kan vi kanske ta den diskussionen lite senare? Det ska väl inte behövas så mycket tjafs för att begripa att det viktigaste idag är att vi samarbetar och vårdar jordens tillgångar och fördelar dom mellan oss så rättvist som möjligt, med eller utan gudar.

Prioriteringar. (Bild från "People In Need")

Prioriteringar. (Bild från ”People In Need”)

Det är ju, vad vi nu än helst skulle vilja, så att om vi inte snart begriper att vi måste samarbeta och ta hand om varandra och vår lilla planet så kommer det att gå åt……ja, ni vet vad dom brukar säga och nu är det nog dessvärre sant. Om vi som just nu råkar ha ett överflöd konsumerar ihjäl oss bara för att vi kan, är det en väldigt dålig investering för framtiden.

Envisas vi dessutom med att hela tiden minska hjälpen till katastrofdrabbade områden och medmänniskor som just nu är i behov av annat än t.ex. parfym (hej Carola!) så bevisar det att vi är skrämmande självupptagna och beredda att dö ensamma på en väldigt död planet bara vi får ha en jävla massa ”fina” prylar.

Så det är nog mer än dags, inte att bygga en ark, men att börja bygga på ett hållbarare samhälle och en hållbarare värld. Jo, det kommer att kosta. Vi blir tvungna att sänka konsumtionen något, vi måste reglera om mot en mer miljöinriktad samhällsekonomi och vi måste samarbeta med andra folk mycket tydligare och med andra mål och inte enbart med materiell rikedom som morot .

Men vi kommer att kunna lämna ifrån oss planeten, till kommande generationer, i ett skick vi inte behöver skämmas över. Vad är egentligen levnadsstandard och vad är ”livskvalitet” och ärligt talat, hur länge ska vi egentligen klamra oss fast vid bensinmotorn och oljan som drivmedel? Måste den ta helt slut och ha förpestat naturen fullständigt innan vi kan tänka nytt? Vi har faktiskt en liten möjlighet att välja själva.

Tänk nytt, tänk rätt! Futuristisk SAAB av ”mcdj18” från: worth1000.com

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

15 kommentarer till ”Gubben Noak”

 1. Em skriver:

  Instämmer till fullo! Sen det där med Noas ark.., jorden var kanske ”ett” då? Inte olika hav som delade av? Så alla djuren kanske var på samma ställe, eller eventuellt samlade på Tarzans ö? 😀

 2. Susanne F skriver:

  Du måste lägga ner eoner av tid på research för dina bloggposter. Jag är imponerad.

 3. Gun skriver:

  Jag håller med dig, vi ”rika” måste sänka vår standard och vår konsumtion om det här ska hålla.

  Dina inlägg borde publiceras som krönikor i någon tidskrift, de är så bra och genomtänkta.

 4. Ulrika skriver:

  Ett bättre hushållande med jordens resurser och rikedomar är nog en förutsättning för framtida generationers existens. Det snedfördelade välståndet måste jämnas ut och rättas till, det är totalt vansinne att människor å ena sidan dör av välfärdssjukdomar samtidigt som andra svälter ihjäl eller dör av banala sjukdomar och smutsigt vatten.

 5. frunatmaken skriver:

  Jag hoppas en del på ingenjörerna och vetenskapsmännen. Det klart vi måste förbruka mindre resurser men nog vill jag kunna tvätta i maskin och visst är bilen som sådan en rätt smart uppfinning. Det är där man hoppas på en teknisk lösning så att det också blir möjligt att få dessa bekvämligheter över hela jorden och visst borde det vara möjligt. Jag menar när jag gick på högskolan skrev vi mot en dator i Umeå, idag har vi nästan alla långt kraftfullare maskiner hemma. Det är lite tidig morgon och jag har inte lösningarna men jag har hoppet.

  • peterlarson skriver:

   Vi behöver verkligen inte förflytta oss tillbaka till stenåldern, men om vi förbrukar lika mycket som på 80-talet och det tillsammans med alla nya och energisnålare lösningar vi har idag och de ännu bättre vi snart kan komma på, så skulle det vara ett otroligt framsteg för hela planeten och alla dess invånare

 6. Bara Jag skriver:

  Mycket energi går åt till att bevisa för andra hur dumma de är och att man själv har hittat sanningen. Eftersom ingen kan veta med säkerhet och eftersom det ringa påverkar läget idag hur världen uppkom kan man väl låta människor tro det de tror? Som du skriver så gör människan fortfarande nya upptäckter som reviderar de gamla – att man trodde på Noaks ark förklarade kanske vissa förhållanden just då, men som vid senare ”upptäckter” kräver en annan förklaring. Så har det väl generellt sett ut historiskt sett – en sak är gällande tills något nytt tar över.

  Sv. Katter är och förblir katter….. Nu sitter vi här i Danmark och hoppas att Kisse har fattat hur rampen är tänkt att hjälpa henne 🙂

  Ha en skön Valborg!

 7. Linda skriver:

  Håller med dig! Jättebra skrivet och bra bilder!!

 8. Tänkte bara skriver:

  Precis!
  Så den borgerliga alliansen kan ta sina 1500 kr som varje arbetare har fått extra i lönekuvertet att användas till att köpa ännu ett par jeans eller skor eller kanelbullar för och stoppaupp dom i…..f’låt, ge tillbaka dom till de sjuka, arbetslösa, socbidragstagare, ensamstående föräldrarna och alla andra ställen dom tagit dom ifrån.
  Tack Peter för att du uttrycker mina tankar så bra. Själv känner jag mig bara som en obstinat tonåring och vem orkar lyssna på en sådan?

 9. ea2084 skriver:

  När gick du i skolen ? Flera elementarpartiklar upptäcktes ju under 60-talet; från 1919 känner man till protonen. För övrigt hävdar man inom vetenskapen inte att man har tillgång till absolut sanning. Men även om dagens modeller troligen kommer att revideras förr eller senare finns antagligen ingenting som kommer närmare sanningen idag.

  En lysande text!

  • peterlarson skriver:

   Svar till ”ea2084”
   Jag började i 1:a klass 1961 så jag gick ju i skolan på 60-talet, men sådant som partiklar och protoner kom ju lite efter att jag försökt få ett grepp om ABC och att sitta still under lektionerna 🙂
   Tack för kommentaren

 10. enleuk skriver:

  Jag läste Gilgamesheposet nyligen, världens äldsta skönlitterära verk, bevarat i kilskrift på lertavlor, 4000 år gammal från Mesopotamien. Teorin säger att myter i regionen ärvts via olika kulturer och flodmyten är en som återkommer. Inte ens Gilgamesheposets version av Noa och flodmyten är den äldsta:

  En av gudarna säger åt Utnapishtim att bygga en båt åt sig och sin familj och ta med ett frö från allt levande. Både smorde båten med jordbeck, som finns i Mesopotamien men inte i Palestina. De brände båda offer. Noa skickade ut en korp och en duva. Utnapishtim skickade ut en korp, en duva och en svala. Båten strandade på berget Nisir.

  • peterlarson skriver:

   Svar till ”enleuk”:
   Ja, det har varit enorma och förödande flodvågor och översvämningar i alla tider.
   Om t.ex. tsunamin i Indiska oceanen 2004 och översvämningarna i Pakistan 2010 inträffat några hundra år tidigare så hade de säkert skrivits ner och betraktats som ett straff från den ena eller andra guden.

 11. Dan skriver:

  Det finns mer än 24,000 handskrifter och delar av handskrifter som är kopior av Nya Testamentet. Dessa handskrifter är mycket gamla och de finns tillgängliga för granskning idag. Det finns ungefär 86,000 citat ifrån de tidiga kyrko-fäderna, och tusentals av böcker ifrån tidig kristendom, där de bibelcitat man använt i olika gudstjänster finns nedtecknade. Vi ser alltså att det finns en mängd bevis som vittnar om det Nya Testamentets tillförlitlighet. För att inte tala om ännu äldre bibelskrifter som Jesajaboken från ca 700 f.Kr. som är nästan exakt återgiven i Dödahavsrullarna från ca 100 f.Kr.
  Man bör, om inte annat än för objektivitetens skull, fråga sig hur forskare så okritiskt sväljer historia om och kring antika filosofer som Sokrates m.fl. med så få bekräftade dokumentationer, samtidigt som man är full av fördomar och kritik mot bibelns vittnesbörd.

  • peterlarson skriver:

   Svar till Dan:
   Att det finns många skrifter om det ena eller det andra är väl knappast ett ”bevis” på dess sanningshalt. Så heller icke att något är gammalt.
   Under medeltiden nedtecknades t.ex. massor om hur man identifierade häxor, något som i stort sett alla människor trodde på vid den tiden. Det fick till följd att fler än 30.000 människor avrättades för häxeri.

   När det gäller att som du skriver ”svälja historia” kring antika filosofer så handlar det väl delvis om vad som påstås. Själv har jag betydligt lättare att ”svälja” idéer om t.ex. demokrati från antikens Grekland än att t.ex. Noa reste runt hela världen i en båt, samlade in två djur av varje och att sedan hela jorden dränktes eller att den som kallas ”Guds son” och därmed torde kunnat genomföra mycket för mänskligheten använde sin förmåga till meningslösheter som att t.ex. gå på vatten och förvandla vatten till vin.
   Men det är upp till var och en att tro vad man vill.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s