Semesterplanering

(inlägget uppdaterat 20/7)

Sedan 1938 har alla svenskar rätt till semester, även om det då bara handlade om två veckor om året. Det där har ju utökats med tiden, först till tre veckor 1951 och sedan 1963 till fyra veckor och slutligen 1978 till fem. Nu är det alltså 32 år sedan vi senast fick längre semester och vi är en hel del som tycker det är dags att det blir lite mer snart.

Vi skulle få mer tid att ”leva” och arbetslösa skulle få en chans till lite extrajobb som ersättare. Naturligtvis finns det de som hävdar att det är ”samhällsekonomiskt vansinne” att vara ledig så mycket, men hur man än vänder på det där så är den ersättning vi får under semesterledigheten ”uppskjuten lön” som vi avstår de andra månaderna då vi jobbar. Det där har vi förhandlat oss till och är inget vi ”får”.

Semester, en tid för lite lajbans.

I  början fanns det en rädsla hos ”övermakten” att semestern skulle bli fullständigt degenererande för alla dessa horder av människor som plötsligt skulle släppas lösa som ”kalvar på grönbete”, istället för att stå där lydigt vid sina maskiner och hålla sig i skinnet. Därför utarbetade man regler för hur semestern skulle utnyttjas. Det fick minsann inte bli något latande utan det skulle vara en aktiv semester.

Man skulle lära sig något eller resa runt, åtminstone i Sverige. Cykling och friluftsliv premierades och när campingen slog igenom på 50-talet tyckte alla det var ett bra sätt att semestra. Egentligen var det en rätt bra idé det där med aktiv semester, men det är bara så irriterande när andra skall tala om vad man skall göra med sin egen tid. Husvagnssemester har väl aldrig varit min grej, men när jag ser en sådan här så undrar jag faktiskt varför inte.

En ”Airstream”, så jävla snygg så man bara dör!

På den där tiden fanns det något som kallades ”arbetare”. Det var en särskild sorts människor som tillbringade större delen av sin vakna tid i mörka, trista, dammiga och oinspirerande lokaler där dom dagarna i ända tillverkade, satte ihop eller förädlade olika saker. Det var kullager, bilar, kläder, cyklar, konserver, mollifeser och jag vet inte allt.

Sen förändrades saker. Fabriker och industrier där många hade förtjänat sina pengar, lades ner, stängdes eller flyttades till andra länder där lönerna ännu inte nått upp till människovänliga nivåer och eftersom det finns en massa skojare som alltid påstått att ”lönearbetare”, ”arbetarklass” och liknande egentligen aldrig funnits, så fick dom vatten på sin kvarn.

Illustration: Robert Nyberg

Delvis var det ju också sant. Den klassiska ”arbetaren” har nästan försvunnit eller blivit arbetslös. Industrierna och fabrikerna har inte längre så stor betydelse och alla som arbetade där har svårt att hålla sig kvar på arbetsmarknaden. Har man varit en helt fantastisk verktygsmekaniker i 35 år är det inte alltid så lätt att börja arbeta som smörgås-nisse, arbetsterapeut eller mentalskötare.

Det var plötsligt inte längre nog med hårt arbete, långa arbetsdagar, lojalitet, noggrannhet och låga inkomster för att försörja sig själv och sin familj och all erfarenhet var inte ens värt kuvertet man fått sin uppsägning skickat i. Det var heller inte tal om att få lära sig den nya tidens ”verktyg”  förrän man plötsligt stod på arbetsförmedlingen. Men det är naturligtvis bra att utvecklingen går framåt och att ingen längre skall behöva vistas i sådana här trista arbetsmiljöer.

Arbetare i industrisamhället ”förr i tiden”. 1925

Nu hade framtiden kommit till Sverige och alla som tidigare varit arbetare skulle få helt andra möjligheter. Hade man lite tur skulle man inte längre vara ”arbetare” utan ”tjänsteman”, ”special-tekniker”, ”programmerare” eller kanske t.o.m. något så fint som ”process-övervakare”. Allt skulle datoriseras och rationaliseras, men allra helst så skulle allt konsumeras. Mycket och ofta.

Detta var mänsklighetens efterlängtade ”Utopia” och aldrig mer skulle någon behöva utföra meningslösa, trista arbeten i tråkiga och trista arbetsmiljöer. Nu var det ”ny teknik”, kontorslandskap, projektanställningar och datorer som gällde. Det är ta mig fasen så fantastiskt så vi skulle kunna sluta ha semester, eller vad säger ni?

Arbetsplats ”nu för tiden”, 2007. Otroligt mycket roligare. Eller?

Men herregud, det var ju semester det skulle handla om, hur kom jag in på allt det där? Har ni börjat fundera på vad ni ska ha semestern till i år? En utlandsresa? Men vart ska man åka? Thailand är på gränsen till inbördeskrig, Grekland är fullständigt bankrutt och förresten vet man ju inte om man vågar flyga alls, för antingen får man väl vulkanaska i motorerna eller så får man ”miljö-muppar” som mig på halsen. Men bara om ni inte betalar klimatkompensation förstås, för då blir jag snäll igen. Det är lätt som en plätt, t.ex via den här länken:

Eller resa och se ett Sverige som man inte har sett. För handen på hjärtat, hur många känner ni som varit vid Sveriges lägsta punkt ”Nosabyviken” utanför Kristianstad, sett Sveriges äldsta häst, shetlandsponnyn  ”Flora af Norvang” som är 41 år och bor i närheten av Svalöv och hur många har varit på ”Arnolds kannibalmuséum” i Hörby. Och det var bara saker i Skåne det.

Familjen Drivreim från Norge skickade ett trevligt vykort från när dom besökte en spännande grop på sin semester för två år sedan och trots att jag varit både i Tibet, i Antarktis och gud vet var allt så har jag aldrig sett just den där gropen och med den semesterkassa jag har för tillfället är nog en stor grop ungefär vad jag har råd med i år.

Familjen Drivreim besöker en grop.

Men det viktiga är väl att man gör något annat än man gör resten av året. Sitter man mest inne annars ska man väl vara ute och har man utomhusjobb kan det kanske vara skönt att vara inne lite. Det är väl bra att både ha lite semester med familj eller vänner och också lite på egen hand. Men det där känner man ju själv så det ska inte jag komma här och lägga mig i som ”överheten” gjorde när vi fick semester första gången. Nu reser vi uppenbart inte utomlands enbart för sol och värme (DN) (GP) (Mynewsdesk) utan också för att få nya intryck.

Hursomhelst, det spritter i buskarna (vad är det för ord: ”spritter”?) och dags att lura lite på vad vi ska ha årets semester till. Det är bara maj än och sommaren är fortfarande ett foster, men jag brukar själv alltid drälla bort ett par semesterdagar varje år som jag gärna vill göra om. Och på tal om att drälla, det är regeringen som drällt med Greklands ekonomi, inte det grekiska folket, dom skall bara betala. Nu om någonsin behöver dom att vi kommer dit. Här ett riktigt roligt klipp som vill få oss att semestra där. Χιούμορ ελληνικά.

Fotnot: Familjen Drivreim heter egentligen något helt annat.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Semesterplanering

 1. Susanne F skriver:

  Just det. Semestern ska vara något man inte gör till vardags och själv börjar min tre månader långa semester om tio minuter för nu går jag till jobbet. 🙂

 2. Gun skriver:

  Jag ser mest fram emot att vara barnvakt åt mitt barnbarn en vecka i sommar. Det är inget jag gör till vardags precis.

 3. Stattinskan skriver:

  När man har ett jobb som jag vill man helst dra sig undan folkhopen på semestern, lufsa ut i skogen, sitta i en eka klockan fyra på morgonen när dimman svepar över sjön och fåglarna börjar kvittra och kasta ut metspöet (nä, bara linan förstås)… Reslusten finns inte där längre på samma sätt och idag uppskattar jag lugnet framför förväntningarna … och sedan har jag sällan stora pretantioner utan hittar njutning i det lilla … FAST 6 veckors semester skulle jag inte tacka nej till
  Må gott
  Kram

 4. Em skriver:

  Sv: Hahaha! Jag har tydligen blivit så försvenskad att jag inte ens lade märke till familjen ”Drivreim”. Kul! Det heter nog så.. Om jag kommer ihåg rätt, så har du nog rätt. 🙂

 5. Pia skriver:

  Kul att du kikade in och lämnade ett litet avtryck! Sånt blir jag glad för! :o)

  Ja, lugnet i hembyn är oslagbart. Att på vintern sitta på bron i mörkret, se norrskenet och alla stjärnorna på himlen, lyssna på.. ingenting! Eller i midnattssol glömma att vara trött och vara vaken hela natten eftersom det är lika ljus som på eftermiddagen!! Här i Umeå är det tyvärr inte riktigt så tyst och stilla, men tillräckligt för att jag ska överleva!! :o)

 6. Ulrika skriver:

  Husvagnssemester va da shit när jag var liten! Har kuskat runt större delen av landet med mina föräldrar. Hunden och katten fick också följa med så klart. Lukten av gasolspisen där morgonkaffet kokades och gnisslet när pappa vevade stödhjulen på plats…aah..vilken notalgia! ;D

  SV: Nykokt sparris med lite smör, det är en del av livets goda!

 7. Tänkte bara skriver:

  Jo, Grekland hade suttit fint men det får bli ett annat år. I sommar får vi hålla oss nära Sahlgrenska. Det blir en vecka på Gullholmen och därefter turistar vi nog i stan eller våldgästar vännerna i Varberg. Kanoten får nog ligga stilla i år.

 8. Bara Jag skriver:

  För mig är semester en tid då man gör något som man inte brukar – precis som du skriver. Jag har mycket kvar att utforska inom Sveriges gränser så några längre utsvävningar blir det inte i år. Jag tycker nu att den grop du beskriver ser ut att vara större än en grop…..

 9. Em skriver:

  Sv: Vinet du rekommenderar låter jättegott. Jag gillar när det har legat på ekfat, eller brukar i varje fall gilla det. Dessutom gillar jag priset med, min erfarenhet är att det är inte priset som gör ett gott vin. Men jag är ingen expert heller.. 😉 Ekologisk försöker jag välja när det gäller det mesta om det är möjligt. Det ligger också i det att äta efter LCHF, undvika tillsatsämnen etc. Många tror att LCHF enbart handlar om att äta fett och undvika kolhydrater, men det är på ytan. Egentligen handlar det om ”back to nature”.

 10. Mohammed skriver:

  Två gånger denna vecka men jag får skylla mig själv

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s