Petroleum

(Inlägget uppdaterat)

I över ett år har jag försökt komma på någonting positivt med världens alla multinationella oljebolag och framför allt då ”BP” eftersom det var ett av deras oljeborrtorn ”Deepwater Horizon” i havet utanför USA som gick åt helvete just den här gången. Det kunde naturligtvis lika gärna ha varit någon annans. Nu visar det sig dessutom att det läckt ut mer än dubbelt så stora mängder som tidigare sagts, i själva verket handlar det om mer än 180 liter i sekunden som nu i snart tre månader sprutat ut i havet, läs mer här

Mer än 60.000 fat, över 9 miljoner liter per dygn månader och nu klarnar skuldfrågan (SvD) Det är ofattbara mängder (SvD). Jo, det är långt borta och BP finns inte ens i Sverige sedan Statoil köpte alla deras mackar, men det är inte ett dugg mindre fruktansvärt för det. Det slår mig också att dom antagligen haft en rigorös säkerhetsmarginal för att inget sådant här skall kunna inträffa. Lika bra säkerhet som på ett kärnkraftverk (!?!).

”Deepwater Horizon” brinner och oljan bara väller ut.

Som världen ser ut idag är vi beroende av olja och av att någon suger upp den ur jordens innandöme, men det borde inte vara så och det finns bra alternativ, inte tillräckligt många och inte tillräckligt ”bra”, men så länge vi fortsätter att banka våra tjockskallar mot väggen så kommer det inte direkt att skynda på alternativen. Det tar hundra tusen år att under tryck, värme och syrebrist bilda petroleum. Idag tar vi upp över hundra gånger så mycket som hinner återbildas. Det är bråttom (AB)!

Men trots att BP varken är bättre eller sämre än dom andra oljebolagen är det enda positiva jag kommit på ”BP-mosaiken” vid Eriksdal i Stockholm och den är inte ens bra, bara snygg. Den var förr en yttervägg på en bensinstation i krokarna, men flyttades en bit när bensinstationen lades ner. Mosaiken skapades på 50-talet, består av c:a 50.000 bitar och är en K-märkt reklamskylt. Men inte reklam för någon värst bra sak då förstås.

”BP-mosaiken” vid Ringvägen i Stockholm

Oljekatastrofen utanför USA är en katastrof för naturen, men ingen ”naturkatastrof”, det är nämligen människan som är ansvarig, i detta fall BP. Det blir tragikomiskt när dom ”lovar att stå för kostnaderna”, som om det skulle göra dom till hjältar. I jakten på pengar totalförstör man oöverskådliga delar av jorden och människors och djurs möjlighet till ett liv och sedan lovar man att ”betala” och BP tar nu på sig ”en viss skuld (DN svt SvD Syds), det är väl fint(?!?)

Den bensindrivna bilen är väl kanske också lite skyldig. Många måste ha bil för att fungera i dagens värld, andra skulle kanske klara sig utan. Vi måste transportera, varor och oss själva. Bensinpriserna är höga, men ändå inte högre än för 40 år sedan, relativt sett och på den tiden drog bilarna mångdubbelt mer. Men vi använder fler bilar, oftare och mer idag.

Man kan inte få allt.

Det är varken ”elakhet”, ”dumhet” eller ”godhet” som driver utvecklingen i viss riktning, bara vinstintresse (SvD GP svt) och kostnaderna för att betala oljekatastrofen, tror vi den dras från de BP-anställdas löner, läggs på konsumenternas bensinpris eller dras från ägarnas vinst? Inte. Vi talar här om ett företag som hade en nettovinst på 150.000.000.000 kronor 2008. Etthundrafemtio miljarder, i nettovinst!

Att vi biter oss själva i svansen beror på att det tar ett tag innan det börjar göra ont. Vi är ett ganska obegripligt släkte, med högt utvecklad mental förmåga, bra på att hitta lösningar och på anpassning. Men bekvämlighet och några tior mer i månaden kan plötsligt få oss att bete oss som om vi var helt dumma i huvudet.

Att det ska va’ så jävla svårt…

Jag blir så trött på mig själv när jag väljer det enklaste, billigaste eller lättast tillgängliga, samtidigt som jag vet att det kommer att kosta mer i morgon eller i övermorgon. Kosta miljön, kosta mig själv, alla andra och allt annat mycket mer längre fram. Tuggar hårt på min egen svans, hela tiden, bara för att det inte gör ont just nu. Men så plötsligt en dag kommer smärtan.

Den 22:a april exploderar ett oljeborrtorn utanför USA och kanske upp emot 9.000.000 liter olja per dag fullkomligt sprutar ut i havet. Vid den hittills värsta oljekatastrofen utanför USA, när fartyget ”Exxon Valdez” sjönk utanför Alaska 1989 läckte det totalt ut 37.000.000 liter.  Grattis BP, ni kommer att slå det rekordet, lätt. Idag, 20 år efter ”Exxon Valdez”, kommer det fortfarande in olja mot Alaska och ställer till det för bl.a. sjöfåglarna.

Djur behöver inte petroleum

Vem ska BP betala till och vad skall dom betala för? Hur ska dom betala för att den utrotningshotade ”Kemps havssköldpadda” (Lepidochylus kempii) kanske nu helt dör ut, inte minst för att BP nu bränner de få kvarvarandesköldpaddorna levande och hur ska man betala naturen för att man skadat den för oöverskådlig framtid? Hur ska man betala alla människor, kräftfiskare och andra som bor och lever nära och på av vad havet ger? Alla som tror att BP:s aktieägare kommer att hålla alla skadefria kan räcka upp en hand. Att det får konsekvenser för livet börjar nu visa sig (svt

Ja ni märker att det här är inget roligt inlägg, men jag har varit upprörd i en vecka nu. Över att vår planet än en gång sårats dödligt och infekterats av vår vettlösa jakt på att maximera ekonomiska vinster, till priset av mänskliga och miljömässiga katastrofer och jag måste skriva av mig. Jag vet inte hur det skall lösas snabbt, lätt och rätt. Men jag vet att viftar någon med en sänkning av bensinpriset så verkar vi vara villiga att blunda t.o.m. för döden. Hur hårt som helst.

Bilar är nödvändiga. På samma sätt som det är nödvändigt att kunna värma upp våra bostäder, lysa upp våra rum och massor av annat. Men vi behöver ju inte värma upp lokaler där ingen är, lysa upp tomma rum och använda bil om det finns bra, billiga och användarvänliga alternativ. Det gör det inte idag. I ”glesbygden” är bilen ofta nödvändig, men det är ju inte där det körs flest bilar.

Visserligen har Stockholms län bara 402 bilar/1000 invånare medan Gotlands län har 546 bilar/1000 invånare, men det bor 2.000.000 i Stockholms län och bara 57.000 på Gotland. Så om alla gotlänningar nu körde dubbelt så mycket som stockholmarna varje dag är det ingen ”Big deal” för miljön! Det är inte landsbygden som är boven i dramat.

Vilket gör mest skada, flest bilar per invånare, eller flest bilar?

Oljekatastrofen hänger ju ihop med biltrafik, men är egentligen något helt annat. Det finns för många  ”aktörer” i världen som tar gigantiska risker med miljön och oss människor. Risker, som när dom går fel, får fruktansvärda konsekvenser. Risker som nästan alltid handlar om annat än att riskera företagens vinst.

Att sedan, som BP i det här fallet säga: ”vi ska betala”, det är……jag vet inte vad man ska kalla det. Varför skulle dom inte betala? Vem skulle då göra det? I slutändan är det ändå andra som får ta smällen. Alla som fått sin ekonomi och sin omgivning förstörd, alla djur som dött och alla vi andra kommer garanterat att få betala tillbaka med höjda priser på deras produkter. Lita på det.

”Kan man betala med BP-kort?”

handlar egentligen om behandlingen av aboriginerna i Australien men den passar bra ändå. Den långe flintskallige sångaren, Peter Garrett, är miljöminister i den australiensiska regeringen. Jag håller inte med om alla frågor han driver, men han är skyhögt bättre än Andreas Carlgren och han dansar mycket coolare.

Uppdaterat 18/8-2010:

Det har snart gått tre månader sedan olyckan på ”Deep Horizon”. 10 miljoner liter olja per dygn har sprutat ut i havet och mycket av den har nått land och ännu mer är kvar i havet. Enligt forskare är 80% kvar i havet (GP svt)Det är den värsta miljökatastrofen i USA:s historia och oljan  sprutar fortfarande ut i havet och har dödat marint liv för all framtid, den kommer att driva in över fastlandet och skapa miljömässig och ekonomisk katastrof för natur och människor i decennier framöver, minst. Vem och vilka är det som kommer att få betala för”kalaset” och vilka kommer, indirekt, att gå med vinst i slutändan? Fruktansvärt är ett väldigt milt ord. Klicka på bilden här och försök fatta vidden av katastrofen. Fem månader tog det att få stopp på oljan. Den här gången. Vad tar det nästa gång? (svt DN SvD GP)

”Orange Beach”, Alabama förr och nu. Bilden t.h. foto: Dave Martin/AP

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Petroleum

 1. Em skriver:

  Jag tycker såna här inlägg är jättebra, även om jag själv känner mig uppgiven inför frågorna. Jag hoppas och tror att nästa generation har fått med sig lite mer i bagaget så att det är mer naturligt för de att välja miljövänligt i både stort och smått. Sen måste vi snart börja tro på att ”den lilla människan” påverkar. Jag tror många inte gör det lilla de kan, just för att de tror det inte spelar någon roll.

 2. frunatmaken skriver:

  Ibland är problemen så stora att man inte mäktar och så tar man en sväng med bilen istället. Du har så alldeles för mycket rätt.

 3. Gun skriver:

  Det är fruktansvärt det som hänt, och det är fruktansvärt att vi inte tänker efter mer innan vi handlar, tankar och allt vad vi nu gör. Och det är klart de ska betala, men som du säger, det är för sent. Det har redan hänt och går inte att göra ogjort.

 4. Bara Jag skriver:

  Det är förunderligt hur mycket lättare det är att titta bort när man inte blir direkt påverkad. Även jag tycker att katastrofen är fruktansvärd – ändå tänker jag inte efter ens två gånger när jag startar min egen bil……

 5. Pingback: Oskrivet vecka 18 – Kuniri

 6. Susanne F skriver:

  Tänk om det funnits fler som Ray Mears här i världen. Många, många, många fler.

 7. tänktebara skriver:

  Jag mår illa av att tänka på allt som händer. Jag måste skärma av och ta in lite i taget men kanske inte hela vägen för då skulle jag trilla omkull. Vi människor är olika. Jag tillhör dom som vill fixa problemen och när jag inte kan det så känns det övermäktigt. Därför får jag sålla vad jag ska ta in.
  Oljekatastrofen kan jag inte fixa och vågar inte tänka tanken ut. Men att avstå från onödigt bilåkande, köpa glasflaskor istället för plastflaskor, lära barnen i min omgivning att kompostera och sortera och varför, det har jag kontroll över.
  Det är bra att du orkar tänka på allt det hemska och upplysa oss fegisar. Dina inlägg ligger kvar i skallen och mals ner till kontrollerbara idéer i vardagen.
  Nu ska jag gå ut i solen och skälla på
  Eyjafjallajökull, det är säkert dens fel att det är svinkallt den 11 maj.

 8. Ulrika skriver:

  Det är fullständigt ofattbara mängder olja det handlar om! Och som du säger – antagligen finns det avancerade säkerhetssystem för att förhindra det som nu inträffat – som nu visat sig inte hålla måttet. Skadorna är givetvis ovärderliga – hur värderar man djurliv, växtlighet och mänskligt lidande? Jag håller med om att situationen är ohållbar, fast jag jobbar i branchen (OKQ8)Jakten på förnyelsebara energikällor är viktig för hela planetens fortlevnad och välbefinnande.
  Tryck, värme och syrebrist är ingen hållbar lösning på energifrågan…

 9. Cherin skriver:

  SV: Du är så klok och fin Peter. Jag hoppas att du inte blev ”bortskrämd” för alltid utan att du återkommer. Jag skrev ett liknande inlägg på Facebook och har fått ca 120 kommentarer där, så tro mig när jag förstår att du vill dra dig ur.

 10. Jo'El skriver:

  Betala lite extra och köp lokalt producerade varor i så stor utsträckning som möjligt så försvinner ”the corporate problem” av sig självt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s