Äta bäver

Det är lätt att tycka saker om folk. Att vissa nationaliteter och för den delen vissa folkslag eller trosuppfattningar, är dummare eller bättre än andra. När det slammar till i logiken och man ser saker på det viset är det hög tid att sansa sig ordentligt. Naturligtvis är det omöjligt att någon blir en bra, dålig, dum, klok, snäll eller elak människa bara för att man är född på en viss geografisk plats eller har en viss hudfärg. Att inte begripa detta är så dumt att det är tragiskt.

Själv är jag t.ex. hälften svensk och hälften dansk, om vi ser till ”blodsbanden”, tittar man i passet står det svensk och tittar man lite mer i passet så ser man också att jag har massor av stämplar som visar att jag tillbringat mer än 15 år på helt andra platser i världen och så vitt jag kan bedöma är andelen bra och dåliga människor rätt konstant överallt. Andelen idioter också, tyvärr.

Man skall känna sig stolt om man är en god och bra människa och man kan känna sig stolt över sitt land. Att vara stolt över att ens land är vackert m.m. är helt naturligt. Att vara stolt över sitt lands regering är inte alltid samma sak. Att som burmes vara stolt över den burmesiska regeringen, som tysk på 30-40 talet vara stolt över sin eller om man som amerikan var stolt över Bush-administrationen är inte samma sak som att vara stolt över sitt land. Man får försöka hålla isär det där

Jag är lite stolt över att vara 50% dansk och jag är stolt över att vara 50% svensk, men jag tycker väl kanske inte vår nuvarande regering är så mycket att skryta om och om möjligt tycker jag ännu sämre om stora delar av den danska regeringen. Danmark är på många sätt ett lite udda land. Platt och udda. I DN och Sydsvenskan kan man t.ex. läsa om lyx-restaurangen ”Noma” i Köpenhamn, som har utsetts till ”världens bästa” (DN) och har fler stjärnor i Guide Micheline än Danmark har i regeringen.

Restaurant ”Noma” i Köpenhamn

Restaurangen, som sedan länge bl.a. serverar myskoxe på menyn, har nu ansökt om att få servera bäver. Bävern måste i så fall nämligen importeras från Sverige eftersom ett relativt trädlöst land som Danmark är väldigt bäverfattigt. Jag har i tidigare inlägg erkänt att jag verkligen inte är någon vegetarian, så det är inte det, men skall det vara nödvändigt att äta myskoxe och bäver? Är det extra gott eller nyttigt? Eller är det bara för att restaurangen och gästerna ska få känna sig ”speciella ” som man serverar exotiska djur?

Bäver i vatten är rätt, men inte en rätt.

Jag har själv ätit både orm, grishjärna, friterade ank-tungor, grismage och annat konstigt i Kina så egentligen skulle jag bara hålla käften, men jag kan väl få ta upp det till diskussion i alla fall? Vi vill inte äta hundar, varför? För att dom är söta? Inte heller, vi äter ju kaniner. För att dom är kloka? Inte heller, grisar är intelligentare än hundar. För att vi inte vill eller kan döda ”familjemedlemmar”? Det har ju hänt förr. På tal om hundar förresten, kan inte danskarna hålla sig till sina redan konstiga maträtter:

Jag är fullt införstådd med att just bävern inte är ett så populärt djur. Bävern fäller träd och använder till att bygga sina dammar. Om danskarna äter upp våra bävrar så skulle vi kanske få mer skog. Men då var det väl bättre att danskarna åt upp större delen av styrelsen och ägaren till Rimbunan Hijau Group, världens kanske värsta skogsskövlare de senaste 30-åren, då skulle det verkligen bli mer livsnödvändig skog kvar. Jag är inte heller säker på att dom skulle smaka sämre än bäver, inte i händerna på restaurang Nobus duktiga kockar.

Sen finns det ju de som inte tycker om bävrar för att dom bygger dammar som hindrar vissa vattendrag att flöda fritt. Med viss rätt kan man ju hålla med om att det förändrar landskapet. Men det är med väldigt liten rätt man kan hävda detta. I alla fall om man tillhör samma art som jag. För om det är någon som kan bygga dammar som förstör landskapsbilden så är det väl vi. Nu talas det om att bygga en damm i Kina som kommer att förstöra en av de vackraste platser jag upplevt, Tiger Leaping Gorge” i Yunnan. Det mina vänner går inte att fixa tillbaka, inte ens av gänget i ”Bygglov”.

Bäver-damm och människo-damm

Danskarna har ju förresten fler strängar på sin lyra, bl.a. när det gäller behandlingen av flyktingar och behandlingen av Grönland, dessutom har dom fräckheten att gå till fotbolls-VM när inte ens Sverige lyckades med det. Men trots detta är jag stolt över mina danska rötter. Jag är stolt över mina fina danska släktingar och jag är stolt över att jag tycker Danmark kan vara så vackert, trots att det är platt. Jag är stolt över att kunna prata danska, trots att ingen annan än danskar tycker det låter vackert och jag är stolt över att äta smaskiga ”smørrebrød” och ta en ”gammeldansk”.

Men äta bäver, nej det får dom ha för sig själva. I alla fall om inte jag skulle befinna mig på svältgränsen. Men det är ju något helt annat än att äta bäver, eller för den delen björn eller ank-tungor bara för att det är spännande. För övrigt tror jag ärligt talat att jag aldrig ens sett en bäver eller en ”berang-berang” som den heter på Malaysiska, inte bokstavligt talat sett en bäver alltså. Det finns ju andra användningsområden för det djurets namn också, men eftersom den här bloggen är ”PG-rated” så lämnar vi ämnet bävrar här och nu.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

23 kommentarer till Äta bäver

 1. frunatmaken skriver:

  I mig sitter det djupt att inte äta häst. Trots att jag förnuftsmässigt anser att det bästa för de svenska hästarna vore att de slaktades och åts i Sverige när det är dags för de himmelska ängderna men man äter inte arbetskamrater. Morfar som jobbade i skogen förde över den principen och starkt som berget sitter det. Hund, katt och andra rovdjur eller asätare vill jag inte äta heller, det känns osunt. Även om väl grisarnas utfodring gör att man borde dra öronen åt sig med sådana principer. Kanin smakar sött och jag gillar det inte. Myskoxe och bäver, njaäe, blir där ett sånt överskott att de måste jagas för balansen men specialimportera bara för att det är exotiskt näe, pass på den.

  När det gäller dumhet har du också alldeles rätt.

 2. Em skriver:

  Hade jag fått möjligheten hade jag nog velat smaka bäver, men är de utrotningshotade? För om inte ser jag inte problemet. Du tar upp detta med att äta hundar, i Norge har man köttpålägg som är gjort av hästkött, här i Sverige har jag till godo att se att hästkött används. Även om jag älskar hundar hade jag säkert ätit köttet om jag var van vid det från barnsben av.

  Hahaha! Är du hälften dansk? Men så synd!! Egoina och jag tycker nämligen att danskar är lite.. Hahaha, skojar bara – eller inte när det gäller Egoina, hon ogillar pölse – tror det är därför. 😀

  Sv: Jag orkar inte jogga mitt på dagen när det är varmt, men på morgonen fungerar det. Det är så skönt efteråt.

 3. Em skriver:

  Sv: Hahaha! Jag vet, jag åt mycket oftare ”pölse i lompe” när jag bodde i Norge. Kanske därför att korvarna är godare? 😀

 4. Susanne F skriver:

  Jag har sett vilda bävrar, i Busjön i Dalarna. Konstiga svansar de har, funkar som roder. Det var en rätt sällsam upplevelse.

 5. Ulrika skriver:

  Måste erkänna att jag faktiskt har ätit bäver. ”Hemskjuten” sådan tillagad hos goda vänner. Ganska grovt kött, ingen höjdare. Just bäverjakt som sådan har jag inga problem med, det är ju en fråga om tillgång. Har även ätit säl, björn, bisam och en del annat ”udda” – inte av sensationslystnad utan för att det serverats mig av idoga jägarvänner – allt givetvis skjutet anpassat efter säsong och tilldelning. Katt och hund och råtta skulle jag dock tacka nej till (bisam var ett gränsfall) Ha en fin helg, Peter!

 6. Ulrika skriver:

  PS. Klart man inte tvättar bort en magisk kyss!! 😀

 7. Bara Jag skriver:

  Se där 🙂 Ännu en dansk i sverskarland! Jag är också stolt över mina danska rötter, trots att jag på ”papperet” är helsvensk. Efter att ha bott i landet i många år, barnen är födda där och största delen av mitt vuxna liv har jag bott i just Danmark – jag känner mig dansk, trots att jag är helsvensk. Dumhet har bevisligen inte något med nationalitet att göra – dumma och kloka finns överallt. Däremot har många länder ”fördummats” genom att de inte fått möjlighet att utvecklas som folk och för att andra har bestämt och stulit resurserna i landet – men det är en annan historia…. Klokt ännu en gång!

 8. Stattinskan skriver:

  Peter, Peter … När jag läser dina inlägg så tänker jag ungefär tjugo gånger per inlägg ”det måste jag svara på” sedan kommer nått annat intressant och då kommer samma eländiga tanke igen 🙂 … gång på gång på gång …
  Bäver va det … NÄ, jag gillar detta skygga djur som sällan lyckats fångas på film. Jag tycker att det är en utmärkt gynnare att skövla skogen på rätt sätt :-)Äta det … nänä
  Vad gäller Danmark så är det det bästa med Skåne, oavsett regering …
  Jag behöver inte gå på fina restauranger och äta ”exotiskt” för att njuta – eftersom jag oftast njuter mer av sällskapet 🙂
  Jag har också rest … inte alls på det sättet du gjort men lockats av att prova det inhemska … inte alltid till förnöjdsamhet … Idag tycker jag mer om det jordnära, det lilla och de nya upptäckterna på nära håll … Är det att bli gammal?
  Jag har aldrig haft höga förväntningar eller pretantioner vad gäller upplevelser … jag tror att vi skapar och ger förutsättningar till det beroende på hur vi kan ta dem!
  Oj … det här svaret blev säkert förvirrat … Har du frågor så ring ;-D
  Kramar

 9. Bara Jag skriver:

  Trevlig helg själv grabben (eller ska jag skriva ”hunk”) 🙂

 10. Cherin skriver:

  Peter det var ju jag som länkade! 😉

  Bäver, nja kan inte riktigt se charmen med det. På ICA där min mor bor säljer de zebrakött och krokodilkött… inget som faller mig i smaken om jag ska vara helt ärlig..

 11. Cherin skriver:

  SV: hahaha, det var ju inte riktigt tanken… 😉

 12. Nora skriver:

  Hej!
  Jag e Cherins o Mohammeds storasyster..(kort presentation).

  Jag är ingen ”bloggläsare”, men mina syskons blogg läser jag naturligtvis. Såg att du hade kommenterat nånting..det hade med Ship to Gaza att göra..nånting om slangbellor o så, minns inte exakt, men lade namnet på minnet. Nu hamnade jag på din blogg efter att de länkat, då jag trodde (och fler med mig har jag förstått), att de länkade pga av ett inlägg som du gjort på din blogg.
  Nåja hursomhelst, mao vill jag säga att jag nu kommer att titta in på din blogg regelbundet.

  Visst e maldiverna fantastiskt!

  mvh Nora Awad

 13. Stattinskan skriver:

  Gomorron herr Larsson. Hur firar du nu svenska nationaldagen 😉 Vi firar nått helt annat hemma hos oss 🙂
  Ha en underbar söndag!
  Kramar

 14. Em skriver:

  OM svenskarna själva hade firat på riktigt, så hade jag gärna viftat med svenska flaggan, men ärligt känns det lite som att OM man hade firat, så är det ”till för svenskar”. Nationalism i Sverige ligger nära rasism i praktiken. Förstå mig rätt, men här är man mer upptagen av att svenskar är bättre, än att enbart vara stolt över sitt ursprung. Jag hoppas att Sveriges nationaldag kan firas som en stolthet över sitt land och inte göra det till en ”Å så bra vi är”-grej. God morgon! 😀

 15. Susanne F skriver:

  Nu är jag här och tjatar igen men jag har tänkt på det här med att äta olika slags vilt och kommit fram till att det borde inte vara konstigare att äta bäver än rådjur, hare eller älg, vilket jag gärna gör. Över lag är det bättre att äta kött från vilt än tamdjur, med tanke på djurhållningen, under förutsättningen att populationen av ett specifikt vilt tål avskjutning. I fallet med Noma är min invändning mot bäver och myskoxe att eftersom djuren inte förekommer i Danmark, eller bara i begränsad omfattning, så verkar det spekulativt att sätta sådana rätter på menyn. I dessa tider när ett av ledorden är närproducerat borde de ha kunnat hitta något annat, hemmahörande i Danmark kan man tycka. Men stjärnbeströdda krogar jobbar utifrån sina egna regler och det är väl just därför de hamnar i Guide Michelin (vilket jag också har åsikter om men det är en annan diskussion).

  • peterlarson skriver:

   Det är verkligen sant att det är mycket bättre att äta vilt, djur som blir skjutna först efter att ha levt ett värdigt liv i sin egen miljö (under förutsättning att det finns gott om dom) istället för att föda upp och slakta djur under fullständigt onaturliga och vidriga former. Jag vänder mig egentligen inte heller mot att man äter just bäver utan snarare mot att man gör det av anledningen att det är ”speciellt”.
   Det är inte ont om bäver och är i dagsläget ingen risk för utrotning, men själva idén att just vilja servera/äta ”udda specialiteter” kan öppna för att det blir en spiral att vilja äta mer och mer ovanliga saker. Det skulle kunna drabba utrotningshotade djur eftersom ju färre det finns desto exklusivare måste det betraktas som.

   Sedan håller jag helt med om att det är väldigt onödigt att importera kött när det finns inhemskt att tillgå. Det bidrar inte heller till den ekologiska balansen.

 16. Bara Jag skriver:

  Även om du inte tycker du håller för den beskrivningen betyder det ju inte att andra kan imponeras av dig som person. De erfarenheter du har gjort dig under ditt liv är få förunnat och det är säkert inte utan möda som du kommit dit där du är idag….

 17. Cherin skriver:

  sv: bra, du är förlåten 😉 godnatt finaste Peter!

 18. Tänkte bara skriver:

  Kan man äta sniglar och grodor så varför inte bäver.
  Det mest exotiska jag ätit är kokta manettrådar och kosenor. Det var faktiskt gott.
  Jag håller med om att det kan ligga en fara i det där med att servera originella maträtter. Ju färre av arten det finns ju dyrare. Det var väl därför det inte gick hem med mördarsniglarna. Det var ju en dansk som kom på idén att tillaga dom, men se den gick vi inte på.

 19. Gun skriver:

  Jag har inga betänkligheter mot att äta just bäver, men kan inte påstå att jag är sugen på att prova heller, och att äta utrotningshotade djur är helt uteslutet för min del. Något som är svårt att veta är vilka fiskar man får äta, då man hör och läser så mycket olika. Jag älskar ju rödspätta och skulle kunna steka och bara äta som det är utan tillbehör flera gånger i veckan, men det får man ju inte. Eller? Du som kan sånt här kanske vill göra ett inlägg om vilka fiskar man får äta? ;D

 20. Anne skriver:

  Hej Peter.
  Roligt med ett inlägg från dig.
  Jag vet att vi inte är kossor men jag lovar att det ibland kan kännas tungt,varmt och överdj_. Då kan kossan känslan komma krypandes.
  För övrigt är vi bara vackra och kloka 😉

  Bäver tänker jag aldrig äta. Har ätit kanin en gång,ovetandes. Trodde det var kyckling jag mumsade i mig.

  Ha det gott.
  Anne

 21. Martin skriver:

  Hej.
  Hamnade på din blogg via en länk om ”Zen and the art of…. ”. Att plötsligt, utan förvarning, hitta någon som skriver om viktiga saker med en sådan lätthet och med ett så härligt flyt i språket, gör mig fruktansvärt glad. Då blir jag som Alfons Åbergs pappa, ” jag skall bara” läsa detta också.

  Tack!

 22. Someone skriver:

  ”Restaurangen Noma har fler stjärnor i Michelineguiden än Damark har i sin regering…” det var verkligen roligt!

  Men visst är Danmark ett dejligt land. Tidigare brukade jag cykla från Helsingör till Gillelje, mitt eget söndagsnöje. Sen satt man i hamnen och åt räksmörgåsar, mums. Mycket vacker cykelväg. Museet för modern konst, Louisiana utanför Helsingör är också en upplevelse, tycker jag, bara ett stenkast från min hemort (i södra Sverige)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s