Geckos och girigbukar

Om man här i Sverige vaknar under natten av något ljud så är det oftast grannen som spolar, mobilen som tar emot ett sms (man har stängt av ljudet, men glömt vibrationen på) eller så kan det vara en droppande kran, kylskåpstermostaten som slår till eller i värsta fall katten som försöker ta sig in i nämnda kylskåp på jakt efter något ätbart.

”Det ska finnas räkor här inne”

Befinner man sig i tropikerna, eller för den delen i medelhavsområdet, kommer det där konstiga ljudet man hör istället ofta från cikadorna som sitter i någon buske och ger ifrån sig sitt ljud, ett ljud som kan nå imponerande 120 decibel. En annan liten krabat som ger lustiga ljud ifrån sig, företrädesvis när det är mörkt och man vill sova, är den lilla geckoödlan. Ja, lilla och lilla förresten, den största gecko-arten ”Hoplodactylus delcourti” som levde på Nya Zeeland kunde bli upp till 60 cm från nos till svansspets.

Men det är väl oftast inte den vi tänker på när vi tänker på geckos och den är förresten sedan länge redan utrotad. Nej dom flesta av oss tänker antagligen på den vanliga lilla grå-brun-gröna Hus-geckon (Hemidactylus frenatus) som kilar omkring och fångar insekter och ger ifrån sig ett litet ljud som låter ungefär ”tchak tchak tchak”. Eller så tänker man kanske på den lite större Tokay-geckon (Gecko gecko) som med sitt härliga läte gett namn åt hela gruppen.

Tokay-geckon är den som låter ”Geck-ooo Geck-ooo”

Jag vet inte hur det är med er, men själv är jag barnsligt förtjust i geckos. Annars hör varken ormar eller andra reptiler till mina favoriter, men grodor och geckos har jag alltid gillat. I synnerhet då den där lilla hus-geckon som jag gärna har både en och flera av inomhus när jag bor i dom där trakterna. Inte minst för att den är en baddare på att fånga mygg och spindlar, som jag inte alls tycker om.

De allra flesta av dom här gynnarna är livligast på nätterna och ofta håller dom till i närheten av en lampa eller annan ljuskälla eftersom det är dit insekterna dras. En enda liten hus-gecko kan äta upp till 25 större insekter i veckan och många fler om det gäller mygg och annat småknott.

Lampan är nästan snyggare med än utan gecko.

Men alla geckos är inte natt-djur. Det finns en del arter som pilar runt och fångar flygfän och annat i fullt solsken. Men ”dag-geckos” som t.ex. Phelsuma laticauda äter även nektar och pollen. Man kan om man har tur få se dom sitta på ett blad eller en blomma och slicka i sig något smaskigt med sin lilla tunga. Men då ska man ju förstås ha tur och inte ”knakelibraka” sig fram genom naturen och sjunga eller prata för högt och för mycket.

Phelsuma laticauda är oftast väldigt vackra. Jag vet faktiskt inte om det finns något svenskt namn på den men det kanske det gör, på engelska kallas den för ”Gold dust day gecko” och det är ett väldigt fint namn på en av de vackraste ödlorna som finns, sen får ”Diana” i ursprungsversionen av ”V” och ”Anna” i den senare versionen av samma ”ödle-science-fiction” säga vad dom vill.

Fin ödla, ”Phelsuma laticauda” och ful ödla, ”Diana” i ”V” från 1984

En av de mest fascinerande sakerna med geckos är att deras små fötter kan få fäste på nästan vilken yta som helst. Det är någon sorts superkonstruktion med små lameller eller något som jag aldrig riktigt begripit, men som vetenskapsmännen nu försöker efterapa för att kunna göra tejp eller annat. Man har gjort tester som visat att en stor gecko kan hålla sig kvar uppochner om man hängde en två-kilos vikt på den. Lyckas man med att få fram den där tejpen så ska den visst fästa på allt, sitta som berget och kunna återanvändas. Naturen är ännu en gång förbluffande uppfinningsrik.

Gecko-fötter / Bild: Paul D. Stewart (http://geckolab.lclark.edu/PNAS/)

Ett häftigt exempel på hur fantastiska insektsjägare geckos är och på vilken otrolig fäst-förmåga och vilket grepp deras små fötter har får man i det här videoklippet. Jag blir lika förbluffad varje gång jag ser hur den fångar en fjäril. Imponerande. Jag är däremot, som sagt, mindre imponerad av att hålla dessa djur instängda i ett terrarium. Men det är en annan historia som jag  garanterat ska att ta upp mer en annan gång.

Jag saknar geckos här hemma i Sverige. Det sitter en naturtrogen liten gecko på min badrumsvägg och när jag ser den längtar jag efter ljudet av geckos och ljudet av cikador i skymningen. Nu är det ju inte så mycket skymning så här års förstås, men i alla fall, det finns ju rätt mycket mygg här att kalasa på. Men eftersom geckos behöver mellan 20-34 graders värme så är ju inte Sverige precis perfekt.

Nej, annars är det väldigt ont om geckos i Sverige. Förutom de som förmodligen hålls i ett och annat terrarium av folk som också tycker om ödlor, men inte riktigt på samma sätt som jag. Jag har väldigt svårt för det där att hålla vare sig det ena eller andra djuret i fångenskap om det inte handlar om att rädda en art från utrotning eller liknande. Det enda ”geckos” jag kan komma på här i Sverige stavas annorlunda och ligger i Ullared.

Gekås i Ullared

Det finns en till, som också stavar sitt namn annorlunda, ”Gordon Gekko”, i filmen ”Wall Street” från 1987. Finansmannen som hänsynslöst spekulerade i och lurade andra människor på pengar och som myntade uttrycket ”Greed is good”. Filmen var tänkt som en överdriven bild av en hänsynslös finansmänniska, men bara några år senare skulle det visa sig att verklighetens finansmän var värre. I en intervju i Veckans Affärer 14/5 2010 säger Mats Gabrielsson (känd från ”Draknästet” i TV): ”Jag tycker som Gordon Gekko: ’Greed is good.’ Girighet är bra, bra för alla”.  Ja, vad ska man säga?

Veckan efter valet i höst går uppföljaren till filmen ”Wall Street” upp på svenska biografer. Den heter ”Wall Street; Money never sleeps” och jag tycker nog att det är ett lite obehagligt omen att den har premiär just då (DN). Man får hoppas att finansvärlden inte upprepar sig i all evighet och inte heller att regeringar, av vilken ”färg” det än må vara, gör det.

I DN talar Lars Ohly (v) om girighet och verkligen utan att vilja peka ut honom eller andra specifika politiker så finns det gott om ”politisk girighet” också. Girighet kan aldrig, får aldrig vara drivkraften för att föra utvecklingen framåt, vare sig med det ena eller det andra andra politiska maktblocket i regeringsställning.

”Wall Street; Money Never Sleeps” har premiär en vecka efter valet

För den som eventuellt vill fördjupa sig i frågor om empati kontra girighet och själviskhet, eller om psykopatiskt beteende inom såväl den absoluta makteliten som på den egna arbetsplatsen kan jag rekommendera böckerna ”The Age of Empathy: Nature’s Lessons for a Kinder Society” av Frans de Waal och dels ”Snakes in suites; when psychopats go to work”av Dr. Paul Babiak och Dr. Robert D. Hare.

De av er som struntar fullständigt i ”ormar i kostym”, finansvärldens parasiter (SvD) och annat riktigt läskigt och bara ville läsa vad jag skrev om geckos, ni har läst färdigt nu och jag är ordentligt imponerad av att ni orkade ta er igenom hela inlägget.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

14 kommentarer till Geckos och girigbukar

 1. Bara Jag skriver:

  Geckos är onekligen intressanta och underhållande. Att sitta i ett nedsläckt rum med endast en lite lampa, sitta och halvsova i soffan och slött följa en liten ödlas färd genom rummet är rätt fascinerande. Att ha ödlor inomhus kändes för min del bra eftersom jag visste att de håller annan ohyra borta så gott de kan 🙂

  Innan har jag inte riktigt vetat vad psykopati egentligen är – efter att själv ha levt med en människa med många liknande drag har jag läst allt jag kommit över. Det gav många aha-upplevelser och gav mig förståelse för varför det varit som det varit…….

 2. frunatmaken skriver:

  Ja, girigheten god, jag är skeptisk. Ett visst mått av strävan efter att få mer, ha lite reserver kan nog vara bra. Girighet är något annat.

 3. Em skriver:

  Geckos har jag aldrig sett, men tror jag har hört de söderut på semester. Visste inte att de gör så stor nytta, vi skulle nog som du säger haft några här också. Giriga och maktgalna människor kryllar det av över hela världen, men jag tycker synd om de. Många får aldrig upp ögonen och för mig verkar ett liv gå till spillo när de aldrig inser det som verkligen betyder något.
  Sv: VAD? Förstår du dig inte på de röda? 😀 😀

 4. Ulrika skriver:

  Jag gillar också geckos, trivsamma små djur som ger en harmonisk semesterkänsla. You-tube snutten var kul – vilken överraskande bakåtvolt han fick till, jag som trodde han skulle slänga ut en meterlång tunga eller nåt..:D

 5. Gun skriver:

  Jag har sett många små ödlor när jag varit på semester, men vet inte om det var geckos. De är väldigt söta i alla fall, och om de gör så stor nytta gillar jag dem ännu mera. Vi hade små ödlor i ett akvarium när vi var unga. Det var kanske dumt, man gör så mycket dumt när man är ung. I alla fall så smet de, och försvann..

  Sv: Gillar du inte blommor?;) Du kan få en Clivia om du vill. En av mina har fått två bebisar, haha.;D

 6. Susanne F skriver:

  Om man är intresserad av psykologi så är Görel Kristina Näslunds bok ”Lär känna psykopaten” ett bra tips. Finns i pocket och är både vederhäftig och lättillgänglig.

 7. Bara Jag skriver:

  Sv. Som riktig lantis var det aldrig brist på blommor och gröna ängar 🙂 Var i Danmark befann sig din danska släkt? Bodde själv i södra Jylland under många år.
  Att träna är rätt förfriskande och det känns ju grymt skönt när man landar i hemmet igen 🙂 Det fungerar som terapi och medicin – trots att man ibland tvingar sig själv……
  Det är sant att vi alla har våra strider att utkämpa i livet, många av mina egna hade jag gärna varit förutan men genom allt så har jag lärt sig något och formats till den jag är idag. Min största sorg var att mista båda föräldrarna i unga år men hade samtidigt turen att en släkting tog över vilket resulterat i en ny ”mamma/mormor och pappa/morfar”.

  Ha en trevlig helg!!

 8. Stattinskan skriver:

  … går inte dom att köpa som husdjur i Sverige?
  Jag kan känna ett vemod när jag tänker på psykopater. Dessa människor med en störning som får dem att behandla människor illa i slutänden, allt för att få en egen vinning. Märkligt nog tillhör inte psykapati området psykiatriska diagnoser och i USA har man gjort en studie på hur många interner i fängelserna som lider just av denna störning och det är skrämmande många. Kan tycka att vi många gånger använder ordet ”psykopat” på fel sätt … som ett slags skällsord, men vi får inte glömma att det är en störning och att många, med hjälp och rätt stöd och insatser kan lära sig att leva mer efter normala ”normer”
  Härligaste fredagen till dig Peter 🙂

 9. Stattinskan skriver:

  Gomorron herr Larsson 🙂
  Fortfarande höstväder i Skåne …

 10. Bara Jag skriver:

  Sv. Jag vet inte om jag är så duktig – jag gör vad jag måste bara, för både min egen och för husets skull (och alla andra som är tillfälligt beroende av mig). Jag kämpar väl och gör mitt bästa – that’s all 🙂

 11. Stattinskan skriver:

  Nu har sonen serverat en moderkaka ”het” mat i alla bemärkelser … och denna moderkaka har dessutom serverat DIG en speciell liten hörna av min blogg!
  Kram

 12. Yvonne skriver:

  Jag tycker om de flesta djur Men…jag är inte förtjust alls i ödlor Men vår yngste son tycker om ödlor ormar.Vi har oftat undrat var han har fått den genen ifrån.Kram!

 13. Em skriver:

  Sv: Vi har nog rätt lika åsikter om problematiken och precis som du skriver, hade man haft små barn eller kontakt med de i sitt jobb, så hade man kanske vaccinerat sig. Men jag är ändå lite konfunderat till det också, särskilt om man ser till sjukvårdspersonalen som INTE gjorde det..

 14. …härligt inlägg och jo, verklighetens giriga är värre än filmens!
  De sköna Gecko-ödlorna har man mött…senaste minnet var en tjatig individ som höll mig vaken en halv natt i Colombia…men tur var det, annars hade jag missat ljudet av en rytande ”El Tigre”…du vet, en natt man inte glömmer och allt tack vare en pratsam liten Gecko! 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s