Har ni hört…?

”Att skriva om musik är som att dansa om arkitektur” har såväl Elvis Costello, Laurie Anderson som flera andra genialiska personer hävdat. Så att komma här med ett inlägg om musik är väl ett vågspel kan jag tänka. Men musik är så viktigt för mig att det vore väldigt konstigt att aldrig skriva om det. Jag kan bara hoppas att det inte blir alldeles för ”geometriskt”. Skillnaden mellan ljud och oljud är väl att oljud endast framkallas av människan eller av våra ”uppfinningar”, men vi kan tack och lov skapa välljud också. Musik.

Musik är inte viktigare än luft, vatten och mat, men sen tror jag den kommer väl där på ”viktighets-listan” tillsammans med kärlek, humor, mellandags-rean och arbetslinjen. Nu när Andreas Carlgren tycker det slaktas för få valar och Maud Olofsson tror hon upptäckte ozonhotet sex år före forskarna och vill sänka ungdomars lön och istället ge dom en ”jobbpeng” att ge till arbetsförmedlare vill man hålla med Goethe: ”We do not have to visit a madhouse to find disordered minds; our planet is the mental institution of the universe” och helst bara spela, lyssna och dansa till musik.

32.000 år gammal flöjt från Frankrike. Musik är inget direkt nytt påfund.

Jag kan uppskatta konst, läser gärna böcker och ser väldigt mycket film, men musik betyder mest för mig av de ”sköna konsterna”, eller vad man ska kalla det. Jag föddes sannerligen inte in i musiken och jag undrar om det ens lyssnades på musik hemma. Det hade inget med religion eller så att göra, bara ointresse.

Men jag minns den första skiva jag köpte för 46 år sedan: ”All My loving” med ”The Beatles”, en tio-åring som sparat veckopengen i typ en evighet, lät lycklig den där skivan snurra på sin lilla rese-grammofon. Det var säkert ingen slump att det blev Beatles och inte Rolling Stones, jag var nog ingen ”Rolling Stones-typ” vid den här tiden.

Men snart upptäckte jag annan musik och filmen från ”Woodstock-festivalen” (nej, jag varinte där själv) med så vitt skilda artister som Ravi Shankar, Joe Cocker, Melanie, Canned Heat, Jimi Hendrix och andra fick mig att fatta att musik var mycket mer än jag tidigare ens anat. Det är jag glad för. Men jag är rätt tacksam för Beatles också som ”öppnade mina öron”.

Begränsar man sig till en sorts musik eller t.o.m. en enda musiker är det inte direkt utvecklande, det är lite som att inte ens lyssna på någon som pratar ett annat språk. Musik utvecklas lika mycket som vi, flöjten på bilden överst i inlägget är 32.000 år (n.b. 26.000 år äldre än ”kreationisterna” påstår att världen är) musik har funnits länge och Við spilum endalaust som isländska gruppen ”Sigur Rós” sjunger.

Beatles hoppade och sprang ofta på bilder bilder från den här tiden.

Jag lyssnar fortfarande på Beatles, men är glad att jag inte fastnade helt i 60- och 70-talet som många ur min generation. Idag har jag  13.000 låtar i mp3-spelaren, alla tänkbara stilar, tidsepoker och musikriktningar. Jag gillar såväl viss urgammal kinesisk flöjtmusik som i Sverige ännu inte släppta, ”American Slang” med”The Gaslight Anthem” (släpps den här veckan) och ett sammelsurium av all möjlig annan musik.

Bra musik då alltså. Eller bra och bra, den ska få mig glad, melankolisk, lugn, få mig att känna lust, lycka eller eftertänksamhet. Jag går inte på live-konserter längre och som jag skrivit tidigare har jag av ”ålders-skäl” nästan slutat att gå på festivaler. Undantaget är ”Urkult” i Näsåker som är något helt speciellt och där jag brukar hjälpa till och jobba. Läs lite om Urkult 2009 här eller klicka på affischen här för att se ett bildspel från tidigare år:

De enda jag vet som inte uppskattar någon musik alls är väl Talibaner och några av deras stolliga närstående. Det är så synd för det finns så mycket fantastisk arabisk och t.o.m. pashtunsk musik. Jag har ju lyssnat på grekisk musik sedan jag bodde där på 80-talet och har ganska lätt att ta till mig den här musiken, men för den som vågar pröva rekommenderar jag t.ex plattan ”The Astounding Eyes of Rita” med tunisiske ”Anouar Brahem” på ”oud”, det är väldigt fint.

Ändå står förstås musik med rötterna i rock och folkmusik från USA, England och Sverige för 90% av min ”musikkonsumtion”. Men oavsett var man kommer ifrån, befinner sig, hur ung eller gammal man är så finns det alltid någon musik man har glädje av. Oftare än man anar. Den kinesiske filosofen ”Lǎo Zǐ” sa: ”Music in the soul can be heard by the universe” och nästan alla har vi väl i alla fall någon liten ”själ” som behöver kontakta universum emellanåt.

All musik låter inte lika och har inte samma funktion, men det är musik.

Nu har jag väl snart ”dansat ihop ett helt bostadsområde” så jag ska ta och avsluta det här, men mer om musik kommer längre fram. Jag avslutar med två videoklipp. Det är från projektet ”Play For Change” där man låter musiker och sångare från alla världens hörn sjunga samma sång men på sitt eget sätt och sedan mixar man och klipper ihop det.

Dels gillar jag hela idén, eftersom den är en spark röven på alla som tror att skillnaderna mellan oss människor är större än likheterna och det är fantastiskt med alla, för mig helt okända, härliga musiker, de flesta gatumusiker. Men framför allt är det bra musik som berör och om man nu inte skall skriva om musik, så kan man i alla fall lyssna och bli alldeles varm.


För mer information om projektet och mer musik

med artisterna och flera andra klicka på bilden:

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

16 kommentarer till Har ni hört…?

 1. frunatmaken skriver:

  Musik och skönlitteratur är nog det viktigast kulturformerna även för mig. Sköna klipp de där ”Playing for Change”. Det sk jag avgjort kolla mer på.

 2. Marina skriver:

  Härligt underhållande och bra blogg! Kommer att titta in fler gånger.
  Ha en bra dag. 😀

 3. Em skriver:

  Jag är ingen musik-människa, men jag älskar att dansa och då vill jag självklart ha musik till. Jag hör nog mer rytmen än vad jag lyssnar till melodi och text och har därför inga favoriter. Ofta sätter jag på radion för då kommer det låter mer överraskande och försätter mig i olika sinnesstämningar. Lite fel att säga att jag inte har någon favorit, jag gillar jazz och soul, som oftast, men som sagt, går det att dansa till gillar jag allt. 😀

 4. Bara Jag skriver:

  Vilken enormt cool idé att låta mångfalden göra en låt tillsammans!! Musik har varit mer eller mindre en del av vardagen – just nu mindre eftersom min egen musik överröstas av barnens 🙂

  Sv. Relationer är svårt och risken att såra är stor även om man inte menar det. Kan man respektera och förlåta har man kommit en bra bit på väg. Rädslan känns mig dock övermäktig – vilket nog är ett tecken på att läka mig själv först och främst…….

 5. Susanne F skriver:

  Hur håller man reda på 13000 mp3:or? Att det går åt en massa lagringsminne begriper jag men alla titlar? I en databas?

 6. Em skriver:

  Sv: För att få blålila fötter fryser man på jobbet. 😀

 7. Gun skriver:

  Min första skiva (och min första stereo) fick jag när jag var runt 11-12 år och var med Dr Hook och min andra med Paul McCartney & the Wings. Musik har alltid varit viktigt för mig, men jag lyssnar alldeles för lite numera.

 8. Stattinskan skriver:

  Jag är allätare av musik men klarar dåligt av dansband och musik där jag inte hör vad de sjunger. För mig är texten lika viktig som ”gunget”. Har också svårt att ”titta” på musik, blir liksom distraherad ;-D … två saker samtidigt du vet 🙂
  Näsåker? Det är ju mina barndomstrakter. Där har firats många midsommaraftnar (Född och uppvuxen i Sollefteå)
  Gomorron

 9. Stattinskan skriver:

  SVAR: Haha, jo det var precis vad jag anade men nu fick jag liksom klara bevis på hur mannens hjärna fungerar 🙂
  Farsgubben jobbade som Kapten på T3 och som tonåring i en stad med två regemneten var det svårt att hamna på den överblivna kartan … rena rama godisaffären ;-D

 10. Em skriver:

  Sv: Hon uppskattade det nog själv också. (Det blev nästan lite fel, när du påpekade att det nästan blev lite fel. 😀 :D)

 11. Bara Jag skriver:

  Sv. Känns rätt spännande faktiskt att se ”var det slutar”! Det känns ytterst fascinerande att sådant som bergvärme faktiskt fungerar! Man utvinner den energi som ”redan finns” utan att göra någon större åverkan på naturen – coolt! Går lite i linje med det faktum att jag köpt ”gammaldags” linoljefärg till huset 😉

 12. Ulrika skriver:

  Bra skrivet, som vanligt!!
  Själv är jag precis hemkommen från en skolkonsert utöver det vanliga, en sån som värmer både själ och hjärta och får en att vicka på höfterna!

  SV: Klart Norrland är din grej!! Trivs du på Svalbard och Antarktis vore det väl själva fasen om du inte skulle klara klimatet i Västerbotten!! 😀

 13. Bara Jag skriver:

  Sv. Åh nä, så små är storlek 35 faktiskt inte 🙂 Jag lackade ur lite när jag inte hittade det jag behövde – vad är det för himla stad man bor i!!! Men det löste sig ju, prylarna är hämtade och passade perfekt – och en god affär var det dessutom (hjälmen var helt ny!!) Det kan löna sig att gå bärsärkagång på Blocket 🙂

 14. Tänkte bara skriver:

  Musik är jätteviktigt. Mina första och enda idoler var Beatles. Kommer ihåg när jag hörde dom på radion och slutade med vad jag höll på med och bara lyssnade. Dom öppnade verkligen öronen på en liten 8 åring.När dom sedan visade sig på Drop in fällde jag kommentaren: Va, som dom ser ut, dom som sjunger så bra. Va långt hår.
  Redan som liten gillade jag att lyssna på musik från olika länder, rysk, spansk, afrikansk…mm.olika stilar, pop, rock,visor,punk,raj, dock icke dansband och viss country. Ska man orka sig på konserter i dag får det vara något alldeles speciellt och att ställa sig i kö för en biljett finns det inget band i hela världen jag skulle offra mina knä för. Din festival låter kul. Ha det så trevligt.

 15. Stattinskan skriver:

  SVAR: Som man känner sig själv känner man andra ;-D … så satans påkommen 😀 Hur väl känner du mig egentligen? 😀

 16. Em skriver:

  Vad trevligt att hon svarade. Hon är stor-bloggare utåt, men inte så stor-bloggare i sitt sätt. 😉 Men hon hinner inte alltid svara på alla mail och jag är faktisk förvånad över att hon svarade nu när hon är i Turkiet. JAG har inte fått vare sig mail eller telefonsamtal. 😀 (Det andra svarade jag på under samma inlägg. ;D)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s