Det hettade visst till lite

(Inlägget uppdaterat)

Det hettade visst till lite i veckan. I de flesta delarna av vårt avlånga och avlägsna land (i alla fall avlägset om man bor i Nya Zeeland) var det så varmt att vi människor för en gångs skull önskade att vi hade lika stora öron som en afrikansk elefant, eller åtminstone som ökenräven för att lättare kunna leda bort lite av vårt svettiga överskott av kroppsvärme. Här syftar jag inte på befälhavaren över de tyska ”Afrikakårerna”, Erwin Rommel, kallad ”Ökenräven”, han hade rätt normala öron.

Ökenräven (den riktiga alltså) har inte i första hand så stora öron för att höra bättre utan för att leda bort värme. Men den har förstås en fantastisk hörsel också och kan bl.a. höra andra ökenrävar på långt håll. Dom låter förresten så här. Hur skall man beskriva det lätet? Vi uppfattar djurs läten så olika. Så här tycker t.ex. folk i olika delar av världen att grisar låter: svenskar: ”nöff-nöff”, engelsmän: ”oink”, finnar: ”röh”, fransmän: ”groin-groin”, japaner: ”buu-hi”, holländare: ”knor-knor” och kineser: ”hulu-hulu”.

Tillbaka till värmen. Det hettade till inom inrikespolitiken också får man väl säga. En skäggig arbetsmarknadsminister gick under jorden istället för att ens själv dementera sina påstådda sex-köp och kvällstidningen Aftonbladet hamnade i hetluften för sina påståenden. Jag har naturligtvis inga fakta i målet, det har väl egentligen bara den f.d. arbetsmarknadsministern och den prostituerade kvinnan han påstås ha köpt sex av.

Jag tycker nog ändå att det var synnerligen misstänkt av honom att bara försvinna, ”Poff” liksom, mitt i en glödhet valrörelse och hans eget parti var dessutom väldigt snabba med att sopa igen alla spår efter sin tidigare högt värderade partikamrat och minister, men mitt förtroende för kvällspressen är (av egen erfarenhet) i stort sett lika lågt som för en minister med svansen mellan benen. Men nu vill han ha ”arbetslöshetsersättning” 1,3 miljoner. Det är något att skämmas över när han själv sänkt a-kassan för alla andra.

Men nog av den där soppan nu, det har som sagt varit väldigt höga temperaturer i Sverige den senaste tiden. Ja, höga och höga, det beror ju lite på hur man ser det och vad man är för något. Är man t.ex. en sockerkaks-smet förblir man en blek-gul sörja i en kakform hur länge som helst vid så låga temperaturer som vi haft i veckan. 1922 var det visst dessutom över +57 °C i Libyen och det vill jag lika ogärna uppleva som de minus 89.2 grader dom hade i Antarktis 1983.

För att inte tala om de ofattbara temperaturer som universum hade strax efter ”The Big Bang”, där talar vi om temperaturer på en bra bit över hundra triljoner grader (100 000 000 000 000 °C). Inte konstigt när man tänker på att energi inte kan försvinna utan bara omvandlas och all energi i hela universum alltså måste funnits i den där knallen. Men det där kan min hjärna inte greppa, så det släpper snabbt. Men att planeten Jorden, som vi känner den, är känslig för temperaturhöjningar, det råder det ingen som helst tvekan om.

När jag bodde på Maldiverna hade det året innan varit  ”El Niño”, det fenomen som höjer vattentemperaturen haven med ett par/tre grader. Dessa få grader är nog för att ta död på korallerna och sedan på alla fiskar som lever i korallrevet och därefter på alla som i sin tur lever av dessa fiskar. ”El Niño-fenomenet” inte är så långvarigt så många korallrev återhämtar sig efter ett par år. Att korallreven och dess invånare och andra små, men viktiga, havsdjur och växter dör skulle i längden innebära att jorden blir syrefattig

Det talas ofta om att vi måste rädda regnskogarna för att dom är ”jordens lungor” och producerar det syre allt liv behöver. Det är verkligen jätteviktigt att rädda regnskogarna, men vi får inte glömma bort att av allt syre vi andas producera c:a 80% i havet och en global uppvärmning med några grader skulle snabbt ta död på jordens största ”lunga”, havet (DN). Varmt eller kallt väder är något helt annat än de klimatförändringar som påverkar allt liv.

Levande och dött korallrev

I svenskan använder vi både ”värme” och ”hetta” för att beskriva höga temperaturer och även om båda väl egentligen beskriver samma sak så tycker i alla fall jag att ”värme” beskriver något mer behagligt medan hetta är något man kan göra sig illa på, bränna sig på. Det gäller väl också om man använder orden i lite vidare betydelse, att ha ”varma känslor” för någon associerar jag till trygghet och något långvarigt som man aldrig behöver oroa sig för. Läs gärna fler av mina inlägg om klimatet. Skriv bara, ”Klimat”,  ”klimatet”, ”Klimathotet” i sökrutan i högerspalten.

Att däremot ha ”heta känslor” är väl kanske aningen mer ”riskabelt” men samtidigt också mer lockande och att ”bränt barn skyr elden” är väl en sanning med ett visst behov av modifikation. Visserligen lägger man antagligen inte frivilligt sin hand på en glödhet kokplatta mer än en gång, men jag får erkänna att när det gäller att dra lärdom av att bli bränd av förälskelse så har min egen inlärningsförmåga först på senare år börjat fungera någorlunda och jag är mer försiktig.

Idag skulle jag nog kunna välja krabban……ja eller kanske ändå inte.

Hur som helst är det inte lätt att vara på topp i en sådan här värmebölja. Man svettas och flämtar och hjärnan går i bästa fall på halvfart. Att ge sig till att fatta sitt livs viktigaste beslut när hjärnan känns som en överkokt blomkål är kanske inte något att rekommendera. Att däremot sitta lite i skuggan, med en sval drink, en bra bok eller kanske bara låta dom där trögflytande tankarna röra sig lite som dom själva vill, det är ingen dum idé. Att gnälla över mygg, getingar och bromsar hör också sommaren till.

Drick mycket säger experterna, ta det lugnt och njut säger jag. För det är otvivelaktigt så att förra året kom den första snön i början av oktober och dit är det inte mer än 75 dagar och då vet vi ju hur det blir. Kolmörkt, svinkallt och varken fågelkvitter eller bar, solbränd hud på ett halvår. Så vi ska inte klaga på sommaren ännu utan stoppa ner fötterna i en sjö, äta en glass och försöka låta bli att tänka allt för mycket på att snart ser det ut så här igen, vare sig vi vill eller inte. Så här bra beskriver Pernilla Andersson det (klicka på bilden nedan för video):

”Vintern blev för lång,
vi räkna’ alla dagarna
och väntade förgäves
på ett ljus som aldrig kom
och vi lovade att aldrig bli
som dom som somnat om...”

(Pernilla Andersson)

Klicka på bilden för ”Vintern blev för lång” av & med Pernilla Andersson

Läs mer om vädret och värmeböljan: ...(DN) , (AB) , GP) (SvD) (svt) (Sydsvenskan) (expr) (Dagbladet) . .

Läs mer om klimathotet: (DN) (E24) (HD) (GP). (AB) ,

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Det hettade visst till lite

 1. Em skriver:

  Sv: Du får VISST DET lägga näsan i blöt. Det är alltid bra med åsikter och jag är ingen höjdare på detta med kroppens funktioner och blablabla.. Men jag har pratat med med.avd på Hbg lasarett och försökt läsa på mycket. Jag skall ju inte enbart äta LCHF en period, det är för hela livet. Du nämner kolesterol etc, utifrån vad jag kan utläsa här: http://www.lchf.se/Startsida/tmpInfoomLCHF/Kosten/Protein.aspx
  så borde inte LCHF utgöra något större problem. De läkare och forskare som är övertygade om att LCHF är bra, menar att det är kolhydrater i stor mängd och/eller kombinationen av fett med den (onaturliga) mat vi äter i dag som är boven i dramat.

 2. Gun skriver:

  Ja, hett har det varit på alla möjliga sätt och vis. Littorin är jag trött på redan innan, och jag känner mig ganska likgiltig inför honom, och inte förvånad heller, vad han än har gjort eller inte. Tycker bara synd om hans barn som måste läsa sån skit om sin pappa.
  Drick mycket, ja, men inte så mycket att salthalten i kroppen späds ut, hörde jag av en läkare. Man ska dricka när man är törstig. Sunt förnuft som vanligt.
  Att jorden är överhettad är det väl ingen tvekan om för mig i alla fall. Även om många undrade i vintras. Det är skillnad på väder och klimat, läste jag häromdagen (meteorologen Per Holmgrens blogg).

 3. Bara Jag skriver:

  Och i danmark säger grisen øf øf 🙂

  Ja, temperaturer och kyla/värme är ju alltid relativt. Undrar hur den där blekgula sörjan av en sockerkakssmet skulle te sig i över hundra triljoner grader?? Förmodligen inte särskilt lyckat då heller – ingen kaka till kaffet alltså. Jag fascineras av de enorma temperaturskillnader som klimatet kan bjuda på – här har det varit en skillnad på över 60 grader mellan sommar och vinter.

  ”Bränt barn skyr elden” är en metafor som stämmer bra i många sammanhang – dock kan man behöva bränna sig mer än en gång för att man ska bli fullärd… Känslomässiga brännor kan vara onda länge – vilket är på gott och ont. Gott för att man är försiktigare nästa gång, ont för att man är försiktigare nästa gång – någon som inte förtjänar det får ärva resultatet av tidigare misstag.

  Tackar ödmjukt för påminnelsen och den första snön förra året – det betyder att jag inte kan ligga på latsidan vad gäller målningen av huset. Att måla fönster i snöyra är med säkerhet inte optimalt 🙂

  Sv. Jag gillar blommor men är som du – kass på trädgårds-grejor. Men med en entusiastisk moster i hasorna ska min trädgård nog blomma i alla fall! Det påminner mig om att jag borde rikta plätten där det ärvda/påtvingade växthuset ska stå innan första snön faller 🙂

 4. Ulrika skriver:

  Att njuta av allt gott så länge det varar är en god devis att leva efter, vare sig det gäller väderlek eller annan lek.
  Ett levande korallrev är verkligen något av det vackraste och mest fantastiska man kan uppleva. Leve mångfalden och artrikedomen, i hav och på land, bland människor och djur. Allt hänger ihop – den enes död innebär så småningom även den andres..
  Jag önskar dig en lång, het sommar, Peter!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s