Innan tåget har gått

(Inlägget uppdaterat)

Vilka enorma områden det finns där ingen människa varken satt sin fot eller lagt sin näsa i blöt, tänker jag när jag sitter på tåget tillbaka från årets Urkult-festival vid Nämforsen i Näsåker och ser nedre Norrlands skogar, berg och sjöar svepa förbi tågfönstret. Med ackumulerad lycka i själens eget kraftverk och oövervinnerlig musik ringande i öronen tänker jag (trots att jag är mån om att bevara naturen) att vi sannerligen kan ta emot många medmänniskor från dödens och nödens gränsland innan det blir ett dugg trångt.

Tåg är ett underskattat transportmedel, inte bara ur miljösynpunkt utan även en social, mental- och totalupplevelse för de flesta av våra sinnen, det är bra synd att den här personen är ansvarig för tågtrafiken (AB) i Sverige och att SJ hellre gör vinster än underhåller tågen och ”Alliansregeringen” minskar anslagen till banunderhåll, (DN SvD exp Syds GP). Urkultståget är förstås inget ”vanligt” tåg, Urkult och urkultsbesökarna är till absolut största delen helt underbara och ett tåg fullt av förväntansfulla (på ditresan) och trötta, lyckliga (på hemresan) är väl inte helt representativa för all världens resenärer. När dessutom ” Süperstar Orkestar” bidrog till att höja stämningen på tåget ytterligare var det skitsvårt att vara sur.

Nämforsen i Näsåker, nedströms

Tillbaka i det vi envisas med att kalla ”civilisationen” möts jag av tidningsrubriker om klimatrelaterade katastrofer i hela världen och ytterligare utspel från våra politiska företrädare om hur just deras parti utlovar allt möjligt. Med dagarna vid Ångermanälven i färskt minne minns jag en valaffisch från början av 1980-talet ”Vi lovar inte guld….men gröna skogar” och konstaterar att det budskapet fortfarande tilltalar mig mer än något. Jag är glad över att det, trots allt, tycks vara en orubbad arketyp någonstans djupt inne i mig. Samtidigt oroad över att för få känner till och arbetar för att jordens resurser skall bevaras, nu när vi nått ”peaken (DN Sydsv. GP)

Annars är det ju populärt att revidera sina grundläggande åsikter inom dagens politik. Marit Paulsen, som genom åren bytt parti och ideologi lite hur som haver, bara hon får vara kvar i gänget runt den politiska guldkalven och helst då i Bryssel, ställer nu upp bakom Folkpartiets ”Mer kärnkraft” (exp svd) och borde därför omedelbart återlämna sitt ”Tage Danielsson-pris”. Förmodligen har hon bländats av snacket om ”de nya” Torium MSR-reaktorernas ”ofarlighet” och att torium-strålning inte kan tränga genom huden. Att människor, djur och växter kan få det i sig på andra sätt tycks irrelevant och även att torium har en halveringstid på 14 miljarder år. Det är bra mycket längre halveringstid än vad Marit Paulsen har.

Roligare kärnkraft nu?

Naturligtvis ska man kunna ändra sig, allt annat är konservativ idioti och det har vi haft mer än nog av inom fler områden än vi kan föreställa oss. Men det är skillnad på att ändra sig och att ändra sig. Att ändra sig när man har överbevisats eller fått tillgång till nya fakta är bra, men att ändra sig därför att en annan åsikt ger personliga fördelar på andras bekostnad är ett förbannat svek. Det blir blir lite konstigt när man, i en global värld, är livrädd för kärnkraftverk i andra länder (DN SvD svt,) men tycker dom är bra här hemma. Även om vi aldrig får så farliga ledare som Ahmadinejad så finns det risker, lokala och globala, med att ha och hantera radioaktivitet i eoner framöver.

Var och en får väl själva ta ställning till om Marit Paulsen och hennes regeringskompisar Centern verkligen är övertygade om att vargjakt och valslakt är bra för jordens balans och om drömmen om maximal exponentiell tillväxt är möjlig, om maximerad energiförbrukning och utbyggnad av kärnkraften och våldtäkt på vårt hem, planeten jorden, är ansvarsfullt mot framtiden. Lasse Tennander beskrev den här frågeställningen underbart bra i sin låt ”Med revade segel”, lyssna här:

En ökad utbyggnad av järnvägarna vore å andra sidan ett steg i rätt riktning, i Kina är järnvägar med extrema snabbtåg framtidens transportmedel. Men här hemma måste vi nog även göra något åt priserna på SJ:s tågbiljetter. Det kan väl inte vara rimligt att det ofta är billigare att flyga mellan Stockholm och Göteborg än att ta tåget. Varken privat- eller miljö-ekonomiskt. Kom nu bara inte och föreslå avreglering av SJ, det genomförde dom i England och där har man idag ett av de dyraste och sämst fungerande järnvägssystemen i hela Västeuropa. Att sedan SJ många gånger behandlar både passagerare och personal som om dom vore fiender är faktiskt helt horribelt (DN AB Sydsvenskan)

Hur tänkte dom här?

Tåget är naturligtvis inte det första transportmedel man tänker på om man vill åka t.ex. till Australien, men det är det ju inte så värst många av oss som gör mer än någon gång i livet. Men drar man upp den typen av argument är man bara ute efter att demonstrera sin egen dumhet. Kunde vi ersätta en stor del av den flyg- och biltrafik som idag är första alternativet på många kortare och längre sträckor inom Sverige och till våra närmaste grannland skulle vi dramatiskt få ner utsläppen av koldioxid i atmosfären och nog är det väl ändå lite underligt att Kalifornien har hårdare miljölagar än Sverige.

Där, i Kalifornien alltså, är den f.d. kroppsbyggaren och actionskådisen Arnold Schwarzenegger guvenör och han må vara en konservativ rackare på många områden men när det gäller miljöfrågor framstår han snarast som ”Green Giant” jämfört med det svenska Centerpartiet. Om det är några som gärna fick ta tåget till Australien så är det väl dom. Men jag har förstås inget emot Australien så vi får väl ta hand om vår egen skit och ett parti som tycker man ska skjuta varg för att det finns 250 stycken skulle väl gå helt ”bananas” över hur många dingos det springer runt borta i Australien.

Den australiensiska dingon är också utrotningshotad.

Dingon är utrotningshotad i Australien och här hemma är det istället bingon som håller på att dö ut. Jag kan inte med bästa välvilja säga att jag kommer att sakna bingo, det har väl haft ungefär lika stort inflytande på mitt liv som flugfiske, jag vet att det finns men skulle aldrig komma på idén att testa. Det tråkiga är väl att det i ”klassisk” bingo fanns ett, om än litet, inslag av mänskliga möten som försvinner helt när nu nätbingon tar över. Men förmodligen är väl tillväxten rätt dålig när det gäller yngre bingoentusiaster också. (DN GP svt)

Det sägs ibland att inget land i världen är så ålderssegregerat som Sverige men det är mer än jag vet. Vad som i alla fall står fullständigt klart är att det är väldigt få platser, tillfällen och miljöer där hela spektrat av åldrar, barn, ungdomar, vuxna och äldre uppskattar att vara tillsammans utan att irriteras på varandras beteende. Där är återigen Urkult-festivalen ett föredöme. Barnen har en egen jättestor avdelning full av spännande saker att göra, både fysiskt och kreativt och i publiken ser man en sällan skådad blandning av åldrar trivas tillsammans.

Ensamheten har ingen åldersgräns

Vi människor kan bli ungefär tre gånger så gamla som en giraff men under den tiden ska vi ju också helst hinna med något mer än att fortplanta oss och äta akaciabuskar, giraffens favoritföda. Förutom att vi har kortare hals och andra yttre attribut så skiljer vi oss från giraffer i och med att de beslut vi tar idag, när det gäller miljön kommer att påverka, inte bara våra barn och barnbarn, utan hela människosläktet i tusentals år framöver. Men frågan är väl hur vi skall kunna engagera oss i ännu inte födda människors bekymmer när vi har uppenbara problem med att bry oss om alla som lever samtidigt som oss själva (AB DN svt) och regeringen använder biståndspengar till att snygga upp sina ambassader (AB svt)

Det är något väsentligt som saknas hos den som föredrar ett smita före i köer framför att stå kvar och umgås med de som får vänta, eller som föredrar någon hundralapp mer i plånboken (DN AB exp) framför generösare välfärd, som t.ex. att ens gamla föräldrar får ätbar mat på sitt äldreboende (SvD GP exp AB ÖA). Att skattesänkningar måste tas någonstans ifrån är ju enkel matematik. Men livet är mer än Tant Grön, Tant Brun, Tant Gredelin eller Farbror Blå den 19:e september. Stig Johansson har skrivit många fina aforismer här är en: ”För var dag blir vårt liv en dag längre – eller kortare – beroende på hur man ser det”. Det där kan vi ju tänka på när vi åker till jobbet imorgon och samtidigt fundera lite på hur det egentligen är att vara människa i det moderna samhället:

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Innan tåget har gått

 1. Cherin skriver:

  Hej vännen!

  Man får bara fasta om fastan inte på något sätt innebär skada för en. Blir dagarna för långa kan man istället få tillåtelse att följa en annan stads tider. När det gäller personer som skulle bli uttorkade så är det så att man i så fall ska bryta sin fasta och sedan ta igen den dagen när man mår bättre.

 2. frunatmaken skriver:

  Jag har funderat en massa på den sortens argument som mest handlar om den egna plånboken på sistone. ”RUT-avdrag är bra för att det blir billigare för mig som har många fönster jag inte vill putsa själv” eller ”vargar bör utrotas eftersom jag har en jakthund”. Lite förenklat men så verkar många tänka.

 3. Bara Jag skriver:

  Jag undrade just när du skulle komma tillbaka med ett nytt, kraftfullt inlägg 🙂

 4. Gun skriver:

  Jag har funderat mycket som Selma, att många tänker bara på sin egen kortsiktiga vinning istället för att fundera över vilken sorts samhälle vi vill ha, och vilken framtid de önskar för våra barn och barnbarn. Och ska bara ”eliten” räknas, dvs de som är fríska och har jobb, eller ska alla få ha ett drägligt liv? Sånt verka många inte bry sig om, det pratas bara skattesänkningar och rutavdrag hela tiden…

 5. Eduronflux skriver:

  Utbyggnad av järnvägarna håller jag med om fast jag undrar hur du tänkt att de extra tågen skulle få energin ifrån?

 6. Eduronflux skriver:

  …och please säg inte vindsnurror eller ngt sådant

  • peterlarson skriver:

   Svar till ”Eduronflux”:
   Det är nog knappast kärnkraft som är förutsättning för en utbyggnad av järnvägstrafiken. Dels är det ju en fråga om hur man prioriterar den energi man de facto producerar, att använda energin till mer människo- och samhälls-nyttiga saker än den trots allt ofta görs är ju en väg som borde kunna diskuteras öppet och förutsättningslöst.
   Att vi dessutom hade det största fungerande järnvägsnätet 1939 och sedan dess väsentligt har förbättrat tekniken torde inte göra det ett dugg omöjligt att bygga ut järnvägsnätet utan att vi måste fylla jordklotet med plutonium (alternativt restprodukter från torium-reaktorer).
   Vi ska ju inte gå tillbaka till 1800-talets energiförbrukning, det vore en ofattbar vinst för miljön och mänskligheten om vi bara kunde återgå till en energiförbrukning som motsvarar den i slutet på 1980-talet. Det var ju inte direkt en tid när vi frös ihjäl, eldade med kottar och inte hade några elektriska hjälpmedel. Dessutom hade vi fler fungerande järnvägslinjer då.

 7. roberto skriver:

  <<Det sägs ibland att inget land i världen är så ålderssegregerat som Sverige<<

  det är sant.,tyvärr !

  fast en ung tjej och en gam-gubbe har vi sett i 19385625462748 filmer, på tv, och även alldeles för ofta i verkligheten.
  Om du verkligen är emot ålderssegragation våga visa en omvänd variant – en gammal kvinna med en ung kille

  • peterlarson skriver:

   Svar till ”Roberto”:
   Tack för kommentaren.
   Jag blir dock lite osäker på vad du egentligen menar. Skulle jag istället ha haft en bild på en äldre kvinna och en ung man som var helt ointresserade av att ta kontakt med varandra? Hade det visat ålderssegregeringen tydligare? Det är ju inte precis en illustration av ”gubbsjuka”, eller?
   Jag ser nog inte genusskillnaden just här och är därför inte helt med i ditt resonemang i så fall.
   Men för övrigt instämmer jag helt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s