”Cars and girls”

Jag vet verkligen väldigt lite om bilar. Jag har aldrig ägt en bil, jag kan inte köra bil, jag har aldrig begripit ett dyft av det man ser när man öppnar en motorhuv och om det finns något som intresserar mig ännu mindre än vilken handväska som är mest inne den här veckan på inneställena runt om i landet så skulle det väl vara motorsport. Där föll väl ytterligare något av min ”manlighet” som en sten i en brunn kan jag tänka. En kvinna, som jag för övrigt tyckte om, sade en gång när hon fick höra att jag inte hade bilkörkort: ”Va? Då är du ju ingen riktig man”. Smaka på den genus-smockan (AB)

Det där är väl snart 25 år sedan nu, men jag kan ju inte direkt påstå att jag bättrat mig genom åren på bilfronten. Jag har kört mycket scooter när jag bodde i Thailand och Grekland, men varken på Maldiverna eller i Antarktis är bilen ju någon hjälp. Jag är inte överförtjust i den globalt ökande biltrafiken, men mitt ointresse för bilar har inte enbart med det att göra. Jag är lika ointresserad (okunnig) när det gäller hårtorkar, pneumatiska borrar, symaskiner, automat-vapen, smink, fiskespön och en väldig massa annat ,utan tydlig genus-riktning, så det handlar nog inte enbart om ”manlighet”. Den enda klara åsikt jag egentligen har om bilar är att dom vita är godast.

Dom vita är godast.

Jag skrev i ett inlägg om ”vuxnas leksaker” (nej inte ”den sortens” leksaker) att det var viktigt att ha leklynnet kvar genom åren men att samtidigt kunna skilja på lek och allvar (DN).Enligt en ny undersökning (DN AB F) sover mer än var fjärdedel av alla engelsmän med en nallebjörn bredvid sig och jag måste säga att jag har lite svårt att bestämma mig för hur jag skall tolka detta. Å ena sidan kan man ju se det som ett uttryck för någon form av kärlekslängtan, men å andra sidan tycker man ju det borde finnas någon människa, eller åtminstone ett levande husdjur, som borde kunna fylla det behovet bättre.

Att detta  skulle vara något specifikt brittiskt har jag svårt att tro, så det är nog ungefär samma med oss svenskar. Vad beror nu detta på, att vi fortsätter att känna kärlek och trygghet i ett kramdjur trots att vi blivit gamla nog att begripa att ”Nalle” inte är ”på riktigt” utan är en mjuk men död leksak, massproducerad av underbetalda arbetare i en fabrik på andra sidan jordklotet. På något vis tycker jag kanske ändå inte det är enbart negativt. Om det nu är mest vuxna kvinnor eller män som har nallar i sängen förtäljer inte historien, men det känns i alla fall betydligt bättre att folk sover med en nalle i sängen än med ett vapen eller vissa uppblåsbara saker.

Det finns ju definitivt konstigare saker än nallar att ha bredvid sig i sängen.

Vad som egentligen är ett ”manligt” eller ”kvinnligt” pågår det ständiga diskussioner om, både i mitt huvud och i kvällstidningarna. Tänk om vi lika ofta ägnade oss åt att fundera över vad som egentligen är ”mänskligt” respektive ”omänskligt”, det vore ett steg till i utvecklingen. Ibland kan jag tycka att vi tagit rejäla kliv tillbaka igen på den ”jämlikhetsväg vi hade kommit en liten bit på jämfört med många andra länder och kulturer (GP ÖA DN exp AB). I Sverige och i vårt ”upplysta” närområde lever förtrycket av kvinnor kvar, även om det var värre för inte alls länge sedan (GP A). Vi har långt kvar och lär inte komma snabbare framåt genom att gå baklänges.

Det råder i och för sig ingen tvekan om att dagens kvinnor ofta har ett större ”egenvärde” och tack och lov väsentligt fler möjligheter att få utlopp för sina fantastiska kunskaper och förmågor och att så många kvinnor, trots motståndet, tagit sig fram till såväl kulturella, politiska som företagsledande positioner är enormt glädjande. Men någonstans under och vid sidan av dom där feministiska framgångarna finns fortfarande, uppenbarligen väldigt djupt rotade, historiska och kulturella murar som inte låter sig raseras så lätt bara för att vi lever i Sverige på 2000-talet.

Bild: Robert Nyberg

För att undvika enfaldiga missförstånd vill jag gärna säga att om det finns något jag själv är otroligt tacksam för så är det att det finns betydande skillnader mellan män och kvinnor. Skillnader som genom hela mitt liv varit orsak till såväl magiska möten, livsbejakande känslor som omtumlande insikter och inte minst orsak till kärlek, längtan, passion och mycket annat, utan vilket mitt liv vore betydligt mer blekt, blaskigt, blasé och andefattigt. Jag får inte alls ihop ekvationen varför vi män tycks vara mindre intresserade av kvinnor som är framgångsrika och inte ett dugg beroende av oss män. Det är ju berikande och spännande.

En undersökning visar att män med mindre inkomst än sin partner är mer otrogna (DN exp). Det är väl inte alls omöjligt. Om inte annat kan det väl vara ett, om än mesigt, sätt att tafatt försöka ”kompensera” förlusten av ”manlighet”. Men det är som det alltid är med statistik, man får ta det med en rejäl nypa salt. I synnerhet som samma undersökning hittade samband mellan otrohet och antalet kyrkobesök (?!) Kristendomen och de flesta andra religioner har ju inte direkt ansträngt sig för att skynda på kvinnoemancipationen. Även om jag inte är helt säker på om det egentligen är ”Gud” själv och inte bara hans ”fan-club” som är mest skyldig till det där tramset.

Mitt ena barnbarn, en pojke, har alltid varit intresserad av bilar och liknande utan direkt påverkan från föräldrar (där båda kör familjens bil minst lika ofta). Han har naturligtvis lekt med annat, men intresset för bilar, grävmaskiner m.m. har alltid varit extra stort. Att detta skulle vara vare sig genetiskt eller medfött är naturligtvis fullkomligt befängt eftersom det för 150 år sedan varken fanns det ena eller andra av de där sakerna. Skulle det vara ett intresse som utvecklats ”naturligt” i just pojkar de senaste åren? Dumheter. Det beror naturligtvis på andra saker. Jag är inte helt säker på vad.

Jag struntar verkligen fullständigt i pojkars och flickors leksaker och om dom har rosa kläder eller inte. Det där är pseudo-frågor så länge det inte medverkar till att befästa förstockade könsroller och hindrar framtidens vuxna att bete sig som människor mot varandra och sin omgivning helt oberoende av kön. Varför är förresten just ”teddybjörnen” så populär som kramdjur. Varför har ko, säl, apa eller lejon aldrig blivit riktigt lika populära? Jag skulle t.o.m. kunna tycka att ”Blob-fisken” (Psychrolutes marcidus) skulle kunna vara en mysig förlaga till kramdjur, om den bara inte hade liknat en svensk statsminister med punktering.

”Blob-fish” (Psychrolutes marcidus)

Nej vad vi väljer för leksaker och vad eller vem vi väljer att ha bredvid oss i sängen skall verkligen vara upp till oss själva så länge ingen blir lidande. Då menar jag faktiskt inte ”lidande” i den betydelsen att någon puritan, politiker, granne eller annat, irriterar sig på att kvinnor sover med kvinnor, att män sover med män, eller både och. Ingen borde heller bry sig om vuxna sover med en nalle eller att några sover bara med kvalster, även om just det ju är lite trist. Jag skulle förstås själv föredra något levande som sängkamrat, någon med lugna hjärtslag och som andas tryggt bredvid mig. I mitt fall innehåller den drömmen en kvinna, en riktigt jämlik, men alldeles underbart annorlunda kvinna.

Jag kan inte köra bil, men kvinnorna i mitt liv de senaste 20 åren har varit helt briljanta bilförare och jag har kunnat ta en drink och sedan slumra i baksätet på vägen hem. Inte ett dugg jämlikt. Men en jämlik relation innebär inte att båda är lika bra på exakt samma saker men att man kompletterar varandra och uppskattar och att båda lyfts av varandra. Ingen skall känna sig underlägsen och ingen skall känna sig tvungen att ”vara bra” på det ena eller det andra p.g.a. löjliga gamla könsroller. Vi slutar med geniala bandet ”Prefab Sprout” och deras ”Cars and girls” från 1988. ”Some things hurt more more than cars and girls” sjunger Paddy McAloon men det kanske kan diskuteras. I alla fall när det gäller ”girls”…….

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till ”Cars and girls”

 1. hemimamma skriver:

  jag svär sällan, men fy fabian vilket bra tankeväckande och underhållande inlägg!!

  Stor hemitumme för det!! Fast man kan ju inte tumma här…

  Synd…

  Hemikramar!!

 2. Selma skriver:

  Min käpphäst när det gäller jämställdhet är att alla säger sig vara för och därmed behöver man inte göra något på riktigt. Då kan vi tramsa runt och diskuterar benhårets vara eller inte vara.

 3. Bara Jag skriver:

  En av orsakerna till att jag trivs bra ensam är kanske just att jag får lova att köra min bil själv – utan diskussion!! 🙂
  Generellt irriterar jag mig på att jag får beröm om jag ”klarar” av saker som är ”manliga” – jag ser det inte så, jag klarar bara av mitt eget liv och det som ryms i det begreppet. Jag tror att kultur och uråldriga könsroller är svåra att jaga på flykt och trots ihärdigt jämställdhetsarbete finns det vissa faktum som är svårare att acceptera än andra – exempelvis att en man tjänar mindre än sin kvinna. Strävan mot jämställdhet är bra men hur man än vänder det finns det skillnader som ingen av oss vill vara utan – och gör små skillnader ute i samhället och i det klassiska jämställhetstänket något? Vill vi vara slätstruket lika i allt? Finns det någon kvinna som har klagat på jämställdheten på krogen?? Här måste kvinnan kunna sägas ha ett övertag och vara mer ”värdefull” än mannen…. 😉

 4. Svorskan skriver:

  Jag uppskattar också att kvinnor och män är olika och för mig är jämställdhet att allt man gör är lika mycket värt och att man gör ungefär lika mycket. Sen VAD man gör har ingen större betydelse, så länge man är överens. Med mig hade DU fått köra!! 😀 (Hatar att köra bil.)

 5. Gun skriver:

  Vilket bra inlägg! Jag vet inte vad jag ska skriva mer. Jag håller med om alltihop! Och det är löjligt att påstå att manligheten sitter i körkortet. Min pappa har inget körkort, så jag har aldrig sett det så.

 6. Vargen skriver:

  …underbar ”krönika”! 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s