WYSIWYG….not!

WYSIWYG” eller ”What-You-See-Is-What-You-Get” är en term inom digital lay-out och webb-skapande som i princip betyder att slutresultatet blir exakt som det ser ut på skärmen. Med andra ord lite av ”det kommer att bli som du har tänkt dig”. Pyttsan skulle jag vilja säga. Okej, i den digitala världen kan det kanske bli som man tänkt sig, någon ibland, men här ute i ”verkligheten” är det otvivelaktigt helt andra saker som gäller. Här får man verkligen hela tiden vara beredd på både överraskningar och besvikelser.

En ”klassisk” metafor för att allt inte är vad det ser ut att vara brukar vara att kaptenen på ”Titanic” inte brydde sig om att det fanns ett isberg i vägen för fartyget och gav order att strunta i det eftersom ”Titanic var osänkbar” och isberget inte såg så imponerande ut. Ni som följt min blogg känner igen det här med att det man ser av ett isberg ovanför ytan bara är c:a 10 % och att det finns 10 gånger så mycket mer under ytan (läs gärna fler av mina inlägg om Antarktis och isberg). Att det stämmer vet jag, efter att ha sett hundratals isberg i alla möjliga storlekar, både under havsytan och som på bilden här från ovansidan:

Undertecknad på ett litet ”mikro-isberg” vid ”Brown Bluff”, Antarktis

När det gäller Titanic’s förlisning så är mycket förvrängningar av sanningen och t.o.m. rena lögner. Kaptenen Smith valde i själva verket en sydligare rutt än planerat för att undvika isberg  (han hade dock lite väl hög fart) och när de två utkikarna siktade ett isberg rakt föröver så gav den ansvarige på kommandobryggan förste-styrman Murdoch omedelbart order från bryggan om ”stopp i maskin” och att gira kraftig styrbord. Det fanns visserligen några telegrafister ombord som hade nonchalerat andra fartygs varningar om isberg i Titanics farvatten, men kommandobryggan hanterade antagligen situationen så korrekt det var möjligt.

Det sanslösa i denna tragiska historia var att rederiet pressade kapten Smith att öka farten för att slå något idiotiskt rekord och inte minst att det inte fanns livbåtar åt alla. Detta kan man ju väldigt lätt använda som metafor för hur vi idag driver vår ”gemensamma farkost” framåt med lite väl hög fart samtidigt som vi inte riktigt bryr oss om att antalet platser i livbåtarna inte är lika med antalet medpassagerare. Över 1000 av Titanics 2233 passagerare fick inte plats i livbåtarna. Titanic ligger begravd sydost om Newfoundland, på3.810meters djup. Ett minnesmärke och ett sjunket monument över storhetsvansinne. Här en ny unik video från Titanic:

Men det där är som sagt verkligen inte det enda tillfället som verkligheten visat sig vara något helt annat än det vi inbillar oss. Inte minst alla vi som av en eller annan orsak skilt oss eller separerat är t.ex har på ett eller annat sätt upptäckt att ”det här blev ju inte alls som vi tänkt oss”. Det är naturligtvis nästan alltid omöjligt att på förhand kunna genomskåda människor och deras påståenden om både det ena och det andra. Många gånger tror vi och dom ju själva på den där mer eller mindre medvetet förfalskade bilden som visas upp.

Jag hittade en bild på en snubbe här på internet, bilden var lite trist och svart/vit så jag roade mig med att, bara lite snabbt och slarvigt, ge bilden lite färg. Jag satte på honom en färgglad t-shirt (Photoshop) och vips framträder en lite nördig men ”preppy” snubbe som klippt ur vilket modemagasin som helst. Det otäcka i det hela är att det inte är vem som helst. Mannen på bilden är nämligen Walter Gross, den vidrige chefen för ”ras-politiken” i det tyska nazistpartiet och en av de som hårdast drev frågan om total utrotning av judar och andra folk och var en ”arkitekt” bakom ”Den slutgiltiga lösningen”

Walter Gross, vidrig chef för ras-politiken i Nazi-Tyskland

Av det här lilla ”experimentet” kan vi dra slutsatsen att det är svårt att se utanpå hur en människa egentligen är och vad han är kapabel till eller inte. Det diskuteras alldeles för ofta, såväl i media som under ”kafferaster”, hur den eller den partiledaren ser ut, pratar, har för kläder, kön, frisyr, klocka, bälte eller handväska . Kan vi inte en gång för alla enas om att det inte handlar om politikernas utseende, kön, ålder, frisyr, musiksmak, sexuella preferenser, dialekt eller annat fullständigt ovidkommande.

Det handlar om (eller borde handla om) vilken ”väg” som är den bästa för oss som lever i Sverige, vilket politiskt parti och vilken politisk vision som har den bästa och mest ansvarsfyllda planen för hur alla och allt, här och i övriga världen, ska få det så bra som möjligt i framtiden. På tal om politikers utseende förresten, vem hade ens kunnat föreställa sig att dom här två en dag i framtiden skulle bli dels USA:s president och dels utrikesminister och på så vis ha möjlighet att påverka i stort sett hela planeten (Syds GP SvD :

Bill och Hillary Clinton, någon gång runt 1974

Personligen har jag inte mycket till övers för den nuvarande regeringen, men det hör faktiskt inte hit just nu. Nu gäller det bara att så många som möjligt tänker igenom väldigt noga vad som blir det faktiska resultatet av politiken i frågor som ekonomi, trygghet, mänsklig utveckling, miljö och möjligheten till ett liv som känns meningsfullt att leva nu och framöver. Om demokratin ska fungera någorlunda så måste vi faktiskt veta varför vi väljer det ena eller andra alternativet.

Man kan inte sätta sig in i varenda fråga grundligt, men det minsta man kan begära är att vi t.ex. gör ett sådant här test och gör det ärligt. Ska vi istället fortsätta rösta på ”han” eller ”hon” istället för på politikens innehåll lurar vi verkligen brallorna av oss själva. Det sitter mer än 340 andra figurer i riksdagen och politiskt tillsatta utredare och tjänstemän och beslutar om våra liv. Det gäller att undersöka noga och fundera på vad vi hör och på vad vi ser, inte bara vad vi tror vi ser, eller helst vill se:

Nunnor på  barstolar. Allt är inte som det ser ut vid första anblicken.

Vi ska också ha klart för oss att det här med att ”luras” och ”bli lurad” inte bara handlar om lögner. Om något parti hade erbjudit en ny Iphone till alla som röstade på just dom så skulle dom få en betydande mängd röster som dom inte fått annars (DN svt GP), av väljare som antagligen inte alls skulle känna sig ”lurade”. Det skulle inte vara tillåtet, men medge att det inte är helt befängt att jämföra med det som pågår från nästan alla partier för närvarande, ett överbjudande av varandra om ”mer kvar i plånboken” eller andra säljargument (svt Sk.AB DN GP). Är vi verkligen så lättköpta? Det är i så fall tragiskt! John Lennon sjunger här med härlig frenesi: ”Gimme some truth”.

En bekant påpekade en gång att vi svenskar var väldigt prismedvetna och kunde åka långa sträckor för att få tag i den billigaste falukorven eller ”Björn Borg-kalsongen”. Däremot hade vi, enligt honom, väldigt dålig kvalitetsmedvetenhet. Som exempel nämnde han att han ofta hört oss prata om hur billigt vi kommit över det ena eller andra och hur sällan vi pratade om kvaliteten. Jag skulle inte bli förvånad om det ligger något i det där. Kvalitet är ju ”värdet” på innehållet och är väl egentligen något som ska gälla både konsumtionsvaror, kapitalvaror, människor och hela vår omgivning, det som vi kallar ”miljön”. ”Livskvalitet” förresten, hur många har hört det ordet nämnas särskilt ofta i valdebatten?

Väggmålning av den brittiske konstnären ”Banksy”

Alla har naturligtvis olika drömmar beroende på vilken situation man befinner sig i och hur man är. Att få kan, eller kommer att få alla sina drömmar uppfyllda är ett faktum, men inte ett skäl till att inte drömma. Det finns så mycket ”livsvisdomar” att det ofta står mig upp i halsen, någon säger ”Sikta mot stjärnorna, så kanske du når trädtopparna” och någon annan ”Det enda sättet att bli lycklig är att sänka sina krav”, hur ska vi ”vanliga dödliga” veta hur vi ska bete oss? Det går uppenbarligen inte att förlita sig på vare sig den ena eller andra eftersom alla pekar i helt olika riktningar

Det blir väl till att se sig omkring, lyssna, tänka, analysera och känna efter hur vi skulle vilja att det ser ut en bit in i framtiden och inte bara se till hur vi har det i dagsläget. Hur ser det ut för oss om vi skulle bli sjuka, skadade, arbetslösa, gamla eller något som vi kommer att bli förr eller senare? Vad vill vi leva i för miljö? Sedan får vi väl ta det politiska alternativ som ligger närmast. Men vi måste faktiskt strunta i vad partiledarna heter, hur dom ser ut eller vad dom har för kön och allt detta trams om ”bäst klädda politiker” och annat. Kom ihåg att ”You put lipstick on a pig, it’s still a pig” är ett talesätt som i allra högsta grad gäller båda könen:

En gris kan man i alla fall lita på, även om den är sminkad

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till WYSIWYG….not!

 1. frunatmaken skriver:

  Man saknar ideologi och visioner, det gör man.

 2. Gun skriver:

  Vissa av de testerna kan vara så missvisande, beroende på hur omfattande de är, men just det som du länkar till kanske är bra.
  Alla borde vara intresserade av allas vår framtid, men tyvärr orkar många inte engagera sig, och många är lättköpta, och tänker enbart på sin egen vinning i pengar.
  Är man inte intresserad alls är det minsta man kan göra att åtminstone rösta bort SD. Det vore för hemskt om de fick något att säga till om.

 3. Gun skriver:

  Sv: Min pappa hörde några unga killar prata efter förra valet. Ena killen hade tänkt rösta på mp, men råkade ta fel valsedel, så det blev kd istället, haha. Man borde vara mer noga än så..

 4. Bara Jag skriver:

  Jag kan helt ärligt säga att jag är riktigt dåligt insatt i vad de olika partierna vill och vad de EGENTLIGEN står för. På något sätt lever jag nog i villfarelsen att det inte spelar någon större roll vad jag röstar på – bara för att de olika partierna fjäskar betyder det absolut inte att det blir så…. På något sätt känns det som en slags protest mot att politiker i valdebatten månar mer om att smutskasta sina ”motståndare” än att i verkligheten lyfta fram sin egen agenda. Skit i vad h*n säger eller gör – vad vill DU säga! Och det är väl det JAG borde göra genom att lägga min röst på det parti som bäst harmonierar med min egen ideologi….

 5. Erik skriver:

  Väldigt bra inlägg, WYSIWYG är för övrigt en vanlig term innom figurspel och där handlar det om att utrustning en modell har på pappret ska vara fysiskt representerad på modellen utan risk för förväxling med andra modeller med delvis annan utrustning.

 6. Riktigt bra skrivet, får en att fundera lite.

  • peterlarson skriver:

   Tack! Det värmer verkligen att få lite respons på vad man skriver, men kanske allra mest att få bekräftelse på att ens egna funderingar inte är så isolerade utan kan möta och öppna för funderingar även hos andra medmänniskor.
   Lycka till med resten av livet!

 7. Ulrika skriver:

  Jag var på en föreläsning förra helgen där ämnet var just fördomar och förutfattade meningar som baseras på det första intrycket man får av en person, dvs ytan – de 10% av ”isberget” som är synligt för omvärlden. Intressant. Och skrämmande hur lätt vi låter oss luras.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s