Kvar i tunneln

Jaha, då blev tunneln lite längre igen. Men tunnlar kan man ta sig igenom och dom har ett slut. Inte vill vi väl vara kvar i här mörkret när vi vet att det finns en bättre, mänskligare, ljusare och miljövänligare tillvaro i slutet av tunneln. Snart inser fler att den här planeten, dess invånare, människor, djur, växter och resurser inte är odödliga, inte oändliga, så vi tar oss tveklöst igenom det här mörkret också. Det är bara, sorgligt nog rätt mycket i senaste laget och en hel del som vi kommer att sakna är tyvärr förlorat. För alltid!

Alla tunnlar har ett slut.

Att över 330.000 svenskar ville ha ett rasistiskt parti (DN) i riksdagen är obeskrivligt tragiskt och som svensk undrar man hur dessa kommer att känna det när eller om Sverige råkar ut för en naturkatastrof, en kärnkraftsolycka, en framtida ockupation av ena eller andra stormakten och dom själva och deras familjer, vänner och kära måste fly någon annanstans och inte blir insläppta. Det är detta som saknas, att se allt i ett vidare perspektiv och utan den egoistiska byx-ångestens trångsynta skygglappar.

Nu ska det väl sägas att den del av oss svenskar som lagt sin röst för partier som favoriserar de av oss som är starka, friska, förmögna, har arbete och är ”producerande” och håller ner de som är ”utanför”, inte är skyhögt mycket bättre än de som lagt sin röst på ett parti som föraktar utanförskap p.g.a. nationalitet eller andra orsaker. Att hellre sänka skatter för alla som redan har sitt på det torra och ta dessa pengar från sjuka (DN GP SvD svt) och arbetslösa. Det är inget annat annat gammal klassisk egoism.

Bild:Robert Nyberg

Men okej då, nu har vi fått den här regeringssituationen i Sverige och när vi trots allt ändå vill hylla demokratin så finns det inte mycket annat att göra än hoppas att några av de beslut den nya regeringen fattar kommer att vara i alla fall lite mer substantiella än en eller ett par hundralappar i skatte-sänkninger. Förhoppningsvis kommer ett eller annat beslut som är till fördel för de lite svagare, lite mjukare, lite mindre framgångsrika av oss också. Tro det den som kan!

Någonstans, bortom våra egna lönebesked, pågår en ganska otäck verksamhet som dygnet runt och året runt arbetar för att så fort som möjligt maximera tillväxten och vinsten av så mycket som möjligt. Skolor, vårdhem, sjukhus, dagis, kommunikationer, natur, miljö och allt som borde vara till för oss alla och därför förvaltas av oss som behöver det. Wooops …blev jag en så’n där ”miljö-mupp-kommunist” nu?

Meh…shit, vilken jävla ”miljö-mupp-porr-snusk-kommunist-trädkramar-bild!”

Ja hör ni ni, alla mina läsare, jag vet inte hur många gånger jag har skrivit här på bloggen att det verkligen inte är lätt att vara människa. Det är så fruktansvärt mycket som drar i oss, lockar oss, förvillar oss och vill ha vår uppmärksamhet. Är det inte reklam så är det något annat och är det inte yta och trams så har det uppenbarligen svårt att ta plats i våra liv. Trots att vi är så lyckligt lottade att vi kan välja vissa saker så är frågan, inte bara i riksdagsvalet då, vad och varför vi väljer det vi gör.

Men nu är det snart vinter (och det brukar ju hålla i sig ett tag) och sen är det jul och då måste alla vara glada och snälla för annars får man inget av tomten och för att tomten skall ha något att ge till oss snälla och glada måste handeln sälja så det står härliga till, förra året omsatte julhandeln 61 miljarder kronor och det känns väl bra att veta. Eller kanske inte, när man betänker att vi inte lagt mer än en tusendel av den summan till de katastrofdrabbade i Pakistan. Ja visst ja, nu glömde jag, dom är ju ”bara” muslimer ju.

Muslimsk pojke i översvämningarnas Pakistan. Har han något värde?

Jävla skit också. Att det ska vara så svårt att bara skriva något roligt, trevligt och lättsamt på den här bloggen idag. Men det är inte lätt ska ni veta, det skulle kännas rätt skamset och väldigt futtigt att hitta något lattjo lajban att skriva om den första dagen när några av oss har röstat in rasister i riksdagen och när ord som jämlikhet, solidaritet, miljömedvetande, omtanke, klimathot och empati tycks ha tappat allt värde för oss, till förmån för ord som personlig framgång, skattesänkning, vinst, kändisskap, tillväxt, nationalism och egoism. Vi har bara oss själva, våra beslut och våra val att skylla på.

Intelligensen har vi och kunskapen, erfarenheten och resurserna att ta en annan väg, som inte leder helt käpprätt åt helvete för människor, djur och miljö på vår lilla planet i universum. Men det finns ljus även i den här tunneln. Här är ett litet hopp. Vi får nämligen inte tappa varken sugen eller hoppet. Det är vi som ställer till det med våra utsläpp, vår konsumtionshysteri och vår blinda tro på evig tillväxt och det är bara vi som kan rätta till det. Planeten jorden, naturen och djuren (HD DN SvD) måste förlita sig på oss. Trots att det verkligen inte alltid känns så förtroendeingivande:


Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Kvar i tunneln

 1. Tänkte bara skriver:

  Som vanligt min käre vän har du så rätt i det du skriver.
  Själv känner jag mig bara frustrerad och förbannad över valet och det är ju inte till hjälpför någon. Men det är rätt gott att kunna spy ur sig allt här på bloggen.

 2. Bara Jag skriver:

  Visst har Sverige blivit en märklig plats…. Rätt saker är värdelösa och fel saker får mer och mer utrymme… Jag önskar att människor kunde få vara det mest värdefulla, inte omsättning och pengar…

 3. frunatmaken skriver:

  Det var en dyster dag. Det är fortfarande dystert men nu känner jag att det är dags för mig att kavla upp ärmarna och lämna åskådarbänker ett tag.

 4. DETTA ÄR ABSURT skriver:

  Men snälla nån va går detta ut på?? Att använda männsikor för att dra ut på gränser, för att vinna politisk makt. Skall vanliga människor behöva ta livet av sig i sin desperation för att ”kåta” makthavare skall få eller säkerställa sin egen förträfflighet?
  GE MIG ETT SVAR – VART ÄR VI PÅ VÄG???ÄR DU PÅ VÄG OCKSÅ ELLER FUNDERAR DU PÅ ATT PROTESTERA????????

 5. Svorskan skriver:

  Jag väljer att tro att inte alle inser att SD är ett rasistisk parti, även det att vissa invandrare själva röstar på partiet tyder på att inte alla inser fakta. NÄR de gör det, finns det större hopp. Aldrig om så många som 5-6% av alla svenskar är rasister, jag vägrar tro det. Men jobbigt är det och besviken blir man.

 6. Susanna Román skriver:

  Men du….han ser ju så trevlig ut den där Jimmie Åkesson…är alltid så himla välformulerad och lugn…hur mycket det än stormar… han är som en riktig politiker…inte kan han väl vara rasist som en så där skinnhead heller…

  Jag tror att många framför tv-rutan (och alldeles säkert Kristian Luuk) har svårt att tänka sig hur det kan låta när Åkesson och partikamraterna resonerar internt. Och ingen media har påmint om high-lights från sd:s inre liv. Den rasistiska jargongen. Eller när de sjunger gamla nazistiska kampsånger och nyskriven vitmaktmusik: “Olof Palme gick på bio, trala la la laa. Han kom ut strax efter tio, trala la la o.s.v. Skottet brann, blodet rann, Olof Palme – han försvann. Lisbeth såg pistolen blänka. Strax därefter blev hon änka.”

  Det här är en snapsvisa i nazistkretsar. Det är hyllning till mordet på Olof Palme. Den sjöng Jimmie Åkesson på en Ålandsfärja ihop med andra sd:are. Det bandades av en reporter som (ihop med två andra reportrar) under en längre tid infiltrerade Sverigedemokraterna 2008-2009. Dokumentären sändes i Kaliber (SR/P1) våren 2009 i två delar. Det är en fasansfull tanke att samme Jimmy Åkesson nu ska sitta i riksdagen. Även utan inflytande är tanken fasansfull.

  Varför tog inte stormedia upp tidigare avslöjanden om sd i valrörelsen istället för att utmåla dem som offer? Det finns massor av dokumentation både inspelad, filmad och skriven. Vem ska ställas till svars för detta? Svar: Journalisterna De som styr och äger media. Den ekonomiska och politiska makten. Maktmedia.

  Jag undrar:

  Var det verkligen värt detta oerhörda pris att vinna valet åt Reinfeldt genom att demonisera Mona Sahlin istället för att berätta för väljarna att Sverigedemokraterna de facto är nynazister. Var det omöjligt för mediemakten att göra både ock? Ville man i själva verket ha det precis så här???

  Just nu, och för ett tag framöver, behöver Mediamakten inte ens låtsas bevaka alliansens politik, hur de kommer att fortsätta nedmontera välfärden och hur det drabbar enskilda människor, när dödligt sjuka, jättesjuka, deppiga, arbetslösa, nödställda, hjälpsökande, utsatta, svårdefinierade, olönsamma lämnas i dikesrenen medan andra delar av befolkningen seglar vidare mot det Nya (förlovade) Moderatlandet. Nu kan Maktmedia fylla sina jättestora bonnierägda tidningar, sina bonnierägda tv-kanaler, sin statliga tv och sina statliga och reklamfinansierade radiostationer med det parlamentariska läget som kräver att vi alla enas bakom en enda politik – moderaternas – för att hålla nazismen stången. Och sen kan de kränga sd-gröt över oss i månader utan att vi kommer uppfatta det som något annat än just det absolut viktigaste just nu. Vilket det är men det är alltid också precis lika viktigt att bli av med moderaterna.

  Kanske var det just detta som krävdes för att vänstern skulle enas? För vi kommer att enas och göra motstånd och ta makten både från borgarna och nazisterna. Vänstern kommer utse en ny ledare som inte har kommuniststämpeln släpande efter sig som toapapper i byxlinningen (vilket gör Ohly till en ”sitting-duck”). Socialdemokraternas vänsterflygel vinner sin egen interna maktkamp och partiet blir ett socialistparti igen och väljer en stark vänsterorienterad partiledare istället för Mona (som är högersosse) och då kommer alla LO-medlemmar och uppgivna soffliggare att resa sig upp och gå till vallokalerna igen och rösta alliansen åt pipsvängen! Bang!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s