Författare och förfuskare

Den här helgen var det Bok- & Biblioteksmässan i Göteborg, i år med temat Afrika (DN SvD Syds GP) och även om böckernas roll som inspirationskälla och verklighetsflykt säkert har minskat till förmån för ”media-fladder” (DN) så ägnar jag ett par rader här åt läsandet. Det får bli lite lätt skrap på ytan, för trots att jag gärna läser är jag nästan lika kass på ”litteraturhistoria” och ”litteraturvetenskap” som jag är när det handlar om konst. De mest spridda böckerna lär vara Bibeln, ”Mao’s lilla röda”, Koranen och andra religiösa eller ideologiska böcker, men många exemplar av dom där böckerna har ju erbjudits gratis och ibland utan att någon direkt bett om det. Många av dom där böckerna har förstås blivit lästa, men en hel del ”små röda”, biblar och koraner har det väl ibland mest viftats och hotats med.

Vilken som är den mest lästa romanen beror uppenbarligen lite på hur man räknar, men räknar man böckerna om ”Harry Potter” som ett verk så lär den komma högst på en sådan lista, nu skriver DN att det kan bli fler Harry Potter. Därefter kommer visst ”Sagan om ringen-trilogin”, Paulo Coelho’s ”Alkemisten” och ”Da Vinci-koden” av Dan Brown. Mycket trollkarlar och mysticism på den listan alltså. De mest lästa böckerna i Sverige för närvarande lär vara dom här och det verkar ju vara en blandad, men lite trist, kompott (DN). För att komma med på någon av dom där listorna måste man förmodligen läsas av såväl barn, vuxna och både av kvinnor och män. Annars har, efter vad jag förstått av statistiken, vi män generellt sätt sämre läsvanor än kvinnor:

Kvinnor, deras män och litteraturen?

Vad det lilla nya otäcka partiet i riksdagen kommer att föra för kulturpolitik har jag dålig koll på, men att se över brandskyddet på våra bibliotek är kanske ingen dum idé. Antagligen är det väl ”ursvenska” författare och böcker som skall premieras men kanske inte då tydligt antirasistiska Stieg Larssons ”Mellenium-trilogi”, Astrid Lindgrens alla böcker om allas lika värde och inte heller något av den genuine anti-fascisten Vilhelm Moberg. Det slår mig att några som ”ääälskade Millienium-trilogin” antagligen har röstat på Sverige Demokraterna och det är ju en rätt konstig paradox (GP SvD)

Såväl böcker som all annan kultur är ju annars bland det mest fantastiska som finns för att just överbrygga, smälta samman och öka förståelsen mellan människor på hela planeten. Varje dag och överallt får vi en portion ur den multi-kulturella gryta där ingredienserna kommer från kulturer i hela världen. Extremt lite musik vi lyssnar på dagligen har influenser från färre än tre-fyra olika kulturer och detsamma gäller konsten, modet, matkulturen, filmen och inte minst litteraturen (DN GP)

”Ska dom sitta och läsa ”Pippi”! Det passar sig väl inte, hon är ju våran ju”

Det blir sannerligen inte ett dugg bättre någonstans om vi börjar ”renodla” kulturerna och vad blir det då vi skall lyssna på för musik hela dagarna här hemma? Den svenska ”folkmusiken” och ”spelmansmusiken” har ju jättemycket influenser från både öst-, väst och syd-Europa (t.ex. polskan från Polen och schottisen från Skottland) och trummor rytm-instrument kan vi bara glömma, eftersom de i Sverige förbjöds att användas i folkmusik redan 1684. All populärmusik under de senaste 300 åren som innehåller trummor, slagverk och liknande kommer alltså ”utifrån”. Men det blir kanske snart ”annat ljud i skällan”. Svenska bidraget till ”Eurovision Song Contest” lär visst behöva en uppryckning efter vad jag har hört.

Men nu tappade jag visst bort böckerna, det var ju läsandet vi var inne och surrade om i det här inlägget. Vad menas egentligen med en ”bra bok”?  En som många läser? En som kritikerna hyllar? En som ”tycker” som vi själva? Ja, säg det. Vi kan väl i alla fall vara överens om att en bok som Susanna Alakoskis nyss filmatiserade ”Svinalängorna” är helt värdelös…..om man är ute efter en kokbok. På samma sätt är ”Jul med Ernst” av Ernst Kirchsteiger och Mia Gahne inte vad man helst läser om man är sugen på en deckare. Men vi i är ju inte alltid så petnoga med vad vi stoppar i munnen, trots att vi ju tydligen ”är vad vi äter” så vi kan säkert läsa allt möjligt och omöjligt, även om vi alldeles säkert även ”är vad vi läser”.

”Du är vad du äter”

Själv har jag på senare år mer och mer gått över till ljudböcker och anledningen till det är inte enbart kopplad till att jag blivit mer och mer beroende av läsglasögon och att bokstäverna verkar bli mindre och mindre och suddigare och suddigare för varje år. Om bara uppläsarens röst och frasering stämmer någorlunda med hur jag vill höra så är det helt fantastiskt att få böcker upplästa. Jag vill gärna tro att det är något så arketypiskt som att den muntliga traditionen att berätta historier för varandra är så mycket äldre än boktryckarkonsten (DN), men antagligen har det minst lika mycket något att göra med den betydligt modernare ”Ipod-traditionen”

Inte för att jag inbillar mig att det är särskilt vanligt att människor som bor ihop varken högläser eller sitter och berättar historier för varandra, men för mig som lever ”singel-liv” är det väldigt mysigt att lyssna till en berättelse innan man somnar på kvällen. Lite som att få höra en godnattsaga när man var barn. Men det finns samtidigt vissa uppläsare av ljudböcker som är så irriterande att lyssna på att det trots allt är mycket bättre att läsa boken själv. Hade jag hur mycket pengar som helst så skulle jag kanske hyra en ”högläsare” som kunde läsa några kapitel för mig innan jag somnar. Kan man få RUT-avdrag för det månntro?

”RUT kan gärna få läsa för mig”

Jag borde väl egentligen avsluta det här inlägget med lite boktips, men jag vet inte riktigt vad jag skall ge för tips. Själv har jag under senaste åren nog mest uppskattat Jan Arnalds ”Intimus” och Håkan Nessers böcker om Kommissarie Barbarotti, med ”Berättelse om Herr Roos” som den jag uppskattade mest av dom. Men jag tycker om en massa böcker, ”Alexandriakvartetten” av Lawrence Durrell, Paul Austers ”Månpalatset” och ”Alla familjer är psykotiska” av Douglas Coupland  för att bara nämna några helt olika typer av böcker.

Två böcker som jag vet satt djupa spår i och påverkat mig mycket är Tolstojs ”Anna Karenina” och ”Kreutzersonaten”. Just Tolstoj är förresten ett bra exempel på en författare som kan skriva böcker sprängfyllda av människokännedom och med både insikt och förståelse för mänskliga problem och samtidigt bete sig som en riktig skitstövel mot sina närmaste och det är han inte verkligen ensam om. Det kan vara svårt att inse att bara för att man älskar en bok så kan man tycka illa om författaren (SvD). Men å andra sidan måste man ju inte älska kocken för att han kan laga god mat heller.

Iliya Repins målning av Tolstoj i sin skrivarstudio

Man kan undra vad jag egentligen vill ha sagt med det här inlägget och om jag egentligen vill ha sagt något alls. Men det skulle väl möjligen då vara att vi får vara lite vaksamma mot vad som händer med kulturen i samhället. Dels är det ju ingen tvekan om att ”underhållningskulturen” dominerar allt mer och vem som egentligen bett om att bli underhållen av företeelser som t.ex. ”Kungarna av Tylösand” eller ”Paradise Hotel”  kan ju vara värt en fundering. Samtidigt som det pågår borgerliga funderingar på att avgiftsbelägga boklån på biblioteken och att sänka bokmomsen ytterligare är det uppenbarligen bara (mp) och (v) som är intresserade av. Och vad SD har att komma med i kulturfrågor ska nästan bli lite spännande.

Att sedan sänka momsen på ljudböcker som köps på CD-skivor, men inte på böcker som köps som mp3-filer är ett beslut som i alla fall jag har väldigt svårt att begripa. Det är i alla fall inte ett sätt att begränsa den olagliga nedladdningen från nätet. Kulturspridning är en av de allra viktigaste vägarna att för att öka förståelsen mellan människor och ökad förståelse är en av nycklarna för ökad acceptans och minskad rädsla och detta i sin tur ett bra sätt att hålla främlingsfientliga organisationer utanför Sveriges högsta beslutande organ nästa val. För att lätta upp allt det här lite så här i slutet lägger jag in musikvideon ”Wrapped up in books” med Belle & Sebastian, ett bra exempel på att kultur inte behöver vara svår och tråkig för att vara bra:

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Författare och förfuskare

 1. frunatmaken skriver:

  Min bror brukar högläsa för sin fru. Jag försöker övertala maken. Läsglasögonsbehovet har verkligen saboterat en del läsglädje. Jag läser nämligen bäst liggande på sidan. Med läsglajjer är det omöjligt.

 2. tänktebara skriver:

  Once i read a book, green it was: Groucho Marx

  Jag har redan fantiserat om SDs borttagande av allt icke svenskt. Kul att se dom komma till riksdagen i knätofsar och dala frisyr.
  Vad är det för fel på sälgpipa. Den kan man säkert rocka loss till om man har fantasi och det är ju verkligen något som SD har gott om.

 3. Oscar skriver:

  Vad DN försöker göra är att motarbeta SD på alla sätt och vis, deras misstag är att inte beröra det som förde SD till makten. Dvs invandringskritiken.

  Kan de kanske skriva artiklar om hur svenskt gruppvåldtäkt, knarkrelaterat gängvåld och massvåldtäkter är. Kanske kan de beröra hur svenskt slöja, kvinnoförtryck, Sharia och Koranen är?

  DN fortsätter att locka röster till SD genom att försöka spotta på oss svenskar och det vi håller kärt. Tack DN, ni har bidragit till fascisternas intåg i riksdagen.

  • peterlarson skriver:

   Svar till Oscar:
   Det är svårt att vara mer besviken på integrationspolitiken och hur illa den fungerat än jag. Men att bedöma en medmänniska på andra kriterier än hur han/hon faktiskt beter sig är aldrig rätt.
   Alla som inte kan bete sig okej mot andra skall behandlas därefter, det är alldeles självklart och det skall gälla såväl infödda svenskar som andra. Det är ingen tvekan om att invandrare begår brott men det är heller ingen som helst tvekan om att svenskar begår många fler brott än invandrare varje dag.
   Den som är en fin människa skall behandlas som det, oavsett var personen är född, har för hudfärg eller heter. På samma sätt som en brottsling skall behandlas som en sådan oavsett namn, härkomst m.m.
   Men att redan från början och innan något ens hänt klassa vissa grupper som ”bra människor” eller ”dåliga människor” baserat på namn, hudfärg, härkomst och annat är ett trångsynt och helt felaktigt sätt att dela in oss människor på. Det kommer alltid ned på den enskilda individen och att bedöma och döma någon eller några av oss efter andra kriterier än hur vi beter oss det ställer i alla fall inte jag upp på.

   • sillen skriver:

    ”Det är ingen tvekan om att invandrare begår brott men det är heller ingen som helst tvekan om att svenskar begår många fler brott än invandrare varje dag.”

    Det är heller ingen som helst tvekan om vilka grupper av invandrare som är gravt överrepresenterade i sexualbrott, misshandel, rån och så vidare.
    Förutom i massmedia givetvis! Där göms detta undan mha floskler som helt saknar relevans som din ovan.

   • peterlarson skriver:

    Svar till ”Sillen”:
    Du har helt rätt i att ”invandrare är överrepresenterade när det gäller brott” (en överrepresentation på c:a 2 gånger) dock inte lika överrepresenterade som det som brukar kallas ”arbetare” är i förhållande till det som brukar kallas ”tjänstemän” (en överrepresentation på c:a 3 gånger) och definitivt inte lika överrepresenterade som män är i förhållande till kvinnor (90% av alla brott begås av män). Man måste dock här ha klart för sig vad ”överrepresentation” betyder. Det betyder att det är fler av invandrarna som begår brott än det är av svenskarna. Alltså inte att fler brott begås av invandrare än av svenskar.
    Men hälften av de brott som begås av ”invandrare” begås av nordiska invandrare och kan inte på något sätt förklaras med varken hudfärg, kultur, religion eller något annat.

    Men att det finns problem med ”invandrares” brottslighet är tveklöst. När det gäller t.ex. våldtäkt så är de facto överrepresentationen så stor att det i den senaste dokumenterade forskningen framkom att c:a 40% av alla anmälda våldtäkter gällde invandrare (inklusive nordiska invandrare). Men då antalet anmälda sexualbrott (alltså inte enbart våldtäkter) är c:a 15.000 om året (siffran gäller invandrare och svenskar tillsammans) och antalet personer i Sverige som är födda i utlandet är 1.5 miljoner så visar det med kristallklar tydlighet att det är helt fel väg att hindra vissa människor att leva här bara för att mindre än 5 promille av dom är rejäla rötägg.

    Att sedan Island, med en lägre andel invandrare än Sverige har fler anmälda våldtäkter per capita än Sverige är ett annat faktum som kan vara värt att nämna i sammanhanget.

    Slutsats A: Alla brott, kanske i synnerhet våldsbrott, skall förhindras, bekämpas och bestraffas på ett bättre sätt. Detta lyckas vi inte fullt ut med i Sverige idag. Att lösningen på detta skulle vara att stoppa människor som inte är svenskar från att bo, verka och leva i Sverige är däremot både orättvist, inhumant, ett helt felriktat slag i luften och i förlängningen förödande för mänsklighetens gemensamma framtid.

    Slutsats B: Det du kallar ”floskler som helt saknar relevans” är i själva verket faktiska siffror framtagna i väl genomförda och dokumenterade undersökningar som, om man är det minsta intresserad av verkliga fakta, lätt går att få via t.ex Brottsförebyggande rådet. En sammanställning från den senast utförda forskningen på området finns i BRÅ:s tidskrift ”Apropå” 2/2002
    http://www.bra.se/extra/pod/?module_instance=12&action=pod_show&id=203

    Härmed är jag så trött på kommentarer som bara spyr ur sig saker som inte är sanna och det inte finns dokumenterade undersökningar som stödjer att jag helt självsvåldigt stänger kommentarsfältet till just detta inlägget för alla invandrarfientliga kommentarer som inte innehåller verifierade fakta inklusive källhänvisningar till dessa fakta.

 4. Bara Jag skriver:

  Ljudböcker är ett relativt nytt sätt för mig att inta böcker – men är suveränt när man är ute och jobbar eller promenerar/joggar!! Jag anser som många andra att det är beklagligt att så många i Sverige fokuserar på invandringen i den grad att ett parti vars enda åsikt handlar om ”dom” kommer in i riksdagen. Det är ju inte ”vi” och ”dom” – det är oss. Utan varandra är vi inga – man kan inte ta bort ”invandrarna” utan att samtidigt ta bort en del av ”svenskarna”….

 5. Bara Jag skriver:

  HA HA HA! Ingen har någonsin kallat min bil för söt tidigare – TACK! Jag gillar min bil – mest för att det är min 😉 Jag kan inte heller mycket om bilar men jag är kanonduktig på att improvisationsfixa saker och ting 🙂

 6. Ulrika skriver:

  Jag blev förvånad över att man märkte så lite av årets afrikanska tema på bokmässan. Lyssnade dock på Henning Mankell som bland annat talade om gatubarn i Maputo, vars högsta önskan var ett eget identitetskort… Han talade också om berättandets betydelse, framför allt i den delen av världen där så många människor fortfarande är analfabeter. Ordets makt är stor, det är ingen tvekan om den saken.

 7. Gun skriver:

  Det är mysigt med högläsning. Jag läste doktor Glas högt för en av sönerna, trots att han mycket väl hade kunnat läst den själv, när han hade den i läxa och inte orkade sig igenom den själv. Man borde ha mer högläsning! Det är mysigt.

  Jag bara ÄLSKAR ditt svar på tal till ”Sillen”! Önskar jag hade samma förmåga att uttrycka mig som du har. Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s