Guld eller guttaperka

Det skrivs mycket om att priset på guld går upp som aldrig förr och om hur det investeras i denna ädla metall. Men sen får man höra att priset på gummi också brakat i höjden och det många fler procent än guld (DN E24). Min konsumtion av gummi är väl ungefär lika blygsam som min guldkonsumtion så det är inget jag varken jublar eller ligger sömnlös över, men det gjorde mig lite nyfiken på det här med gummi. Tillräckligt nyfiken för att spåna lite kring detta elastiska ämne här och nu. Ni som läst mina texter ett tag måste i alla fall hålla med om att ämnena är varierade.

Jag minns en episod från mitt första besök i södra Thailand, detta bör ha varit 1987, när jag under en av mina första upptäcktsfärder i landet, på en hyrd moppe, upptäckte några trädbevuxna områden där träden stod i osannolikt raka led. Jag blev naturligtvis nyfiken och stannade för att ta mig en närmare titt. På närmare håll upptäckte jag att det på varje träd satt ett halvt kokosnötskal som samlade upp en vit vätska som sakta droppade från en skåra i trädens bark. Jag begrep först inte alls vad det var, men blev snart upplyst om att det var gummi!

Tappning av latex från gummiträd (Hevea brasiliensis) i Thailand

Gummiträdet heter ”Hevea brasiliensis” på latin och det är ju ett konstigt namn när mer än 90% av världens gummi-plantager finns i Thailand, Malaysia och Indonesien. Men det har med kolonialismen att göra. Framför allt britterna, tog gummiplantan och frön från densamma, från Sydamerika och startade plantager i sina dåvarande kolonier i Sydostasien. Men ursprungligen är det alltså ett träd från Central- och Syd-Amerika, där det går mycket längre tillbaka i historien än Européernas kolonisering av den kontinenten och ofattbart mycket längre tillbaka än jag ens kan föreställa mig.

Om gummi användes till något riktigt vettigt i de där för-spanska, indianska kulturerna vet jag inte, men uppenbarligen fanns det redan för 3.500 år sedan, i det som idag är sydöstra Mexico, ett folk som kallas Olmeker som, förutom att dom var hejare på keramik, utvann och använde gummi till att tillverka bollar till en sorts ritual-spel som uppenbarligen inte sällan slutade med blodiga människooffer. Det där var på riktigt allvar och ärligt talat har väl vissa sport/spel-traditioner kanske inte avdramatiserats tillräckligt de senaste 3.000 åren. Det finns absolut saker som är på blodigt allvar, men för de flesta av oss är det kanske inte just fotboll och ishockey (AB exp svt SvD).

Brittiske fotbollspelaren Terry Butcher blöder för sin sport på Råsunda 1989

Ja, så kan det gå på den här sidan, från gummi till blodsutgjutelse på mindre än ett ögonblick. Men tillbaka till gummit snabbt som attan. Om nu världspriset på gummi stigit med flera hundra procent på bara några år (E24) på grund av, som det påstås, för mycket regn i de producerande länderna och enorm efterfrågan i Kina, så ställer man sig frågan, dels varför priset på syntetiskt gummit stigit lika mycket och hur mycket av prisökningen som kommer tillgodo i det första ledet, till de som arbetar på gummi-plantagerna. I princip noll tror jag, vad tror ni?

Förresten, vi kan hänga kvar i idrottsvärlden ett litet ögonblick ändå. Jag är född och uppväxt i Göteborg i mitten av 50-talet och när jag började skolan och vi hade gymnastik så skulle man ha något på fötterna som kallades ”gummiskor”. Jag är osäker på om det är ett tids- eller geografiskt bundet uttryck men när jag i 25-års åldern flyttade till Stockholm fick jag snabbt lära mig att det jag alltid kallat gummiskor i själva verket hette ”sneakers” och inte alls bara var en ”gymnastiksko” utan något mycket mer.

Så här såg mina första ”gummiskor” ut.

Vem, eller vilka, är det då som påverkas av att gummipriset går upp? Ja, när jag försöker lura ut vad för något vi använder mycket av och som är gjort av gummi så kommer jag på t.ex. bildäck och om nu priset på både sommardäck och vinterdäck kommer att gå upp så undrar man ju hur mycket detta kommer att påverka priset på bilar. Ballonger, kondomer och innandömet av golfbollar består ju också av gummi, men eftersom min kontakt med och mitt intresse av golfvärlden i princip är obefintlig är just detta inget jag varken kan eller orkar engagera mig i. Men vad sägs om det här användningsområdet för gummi: (AB svt SvD GP)

Sen har vi ju den erotiska aspekten på det här med latex också. Det finns uppenbarligen, åtminstone för många, något väldigt erotiskt och upphetsande i det här med att ha på sig kläder och attiraljer tillverkade av just gummi eller latex. Det är inget jag själv har någon som helst böjelse för, men det är å andra sidan inte den enda fetischism jag inte har fallit helt pladask för. Därmed inte sagt att jag är helt immun mot riktigt alla avvikelser från missionärsställningen. Men just latex, nej där går i alla fall jag bet på nöjet, men det gör jag ju som sagt när det gäller golf också.

Själv har jag lite svårt att se det erotiska i att klä sig i latex.

Eftersom jag håller på med eller kanske framför allt har hållit på väldigt mycket med dykning, så har ju latex varit en betydelsefull del i många av av de prylar jag haft, både på mig och kring mig. Visserligen har silikon, som ju då är en plast, på lite senare år blivit mer och mer framträdande inom allt vad dykutrustning heter (och i bröst då förstås). Men fortfarande när det gäller t.ex. halstätningar till torrdräkter och en hel del andra dykprylar så är latex helt outstanding som material. Inget är mer elastiskt och sluter mer tätt mot huden och håller vattnet bättre ute. Så visst, jag har haft mycket latex på mig.

Jag minns förresten en sak från min tid i Kina, det var verkligen inte mycket kinesiska jag lyckades lära mig, men jag försökte verkligen och en gång skulle jag försöka ge mig på att köpa bananer. Det knepiga är bara att ordet för ”banan” på kinesiska heter ”xiāngjiāo” medan ordet ”xiàngjiāo” betyder just ”gummi”. Skillnaden i uttal här är mindre än skillnaden mellan de svenska orden ”normen” och ”norrmän”. Ni fattar va? Risken att gå in i en affär och be om få köpa en stor, fin, lång, mogen banan och istället ofrivilligt be om ”gummi”. Det var lite svettigt kan jag lova.

”Vad ville du köpa, sa du?”

Hursomhelst så tycker jag att det där med att ha en gummiplantage, med träd som långsamt låter sin vita latex rinna ner och samlas upp i små skålar är ett ganska häftigt sätt att producer något. Det känns både väldigt naturligt och tålamodskrävande. Det tycker jag är alldeles fantastiskt. Så om det nu var så att den där prishöjningen på naturgummi kom producenterna och gummi-arbetarna i första ledet tillgodo så tycker jag det vore en alldeles utmärkt och väl motiverad höjning. Men´det ju sällan så, varken här eller inom andra områden. Det är oftast någon, eller några, mycket längre fram, eller snarare högre upp, i produktionskedjan som gör de riktigt stora förtjänsterna.

75% av all latex är dessutom tillverkad syntetiskt, av oljebaserade ämnen och där är det dom miljöfientliga oljebolagen som tjänar pengar. Det finns dessutom en massa andra ”gummiprodukter” som inte kommer från gummiträdet t.ex. ”guttaperka” och ”gummigutta” som också kommer från träd, men andra och håller inte samma kvalitet som riktig latex. Ett annat ”gummi-ämne” man stöter på är ”gummi arabicum”, som ingår i bl.a. godis som vingummi och tuggummi. Tuggummi användes förresten på ett lite udda sätt vid förra presidentvalet i USA. På affischer kunde folk med sina tuggummi markera sina sympatier för de olika presidentkandidaterna. Fanns liknande i det pågående mellanårsvalet? Det är ju en sorts direktdemokrati. (SvD Syds AB DN

Tuggummi i demokratins tjänst

Hur mycket saker tillverkade av gummi vi använder, jag i min och ni er vardag vet jag inte om varken ni eller jag funderat över, det beror väl lite på om vi har bil och både vinter- och sommardäck, om vi är lite latex-fetischister eller om vi helt enkelt bara är intresserade av ballonger och bollsporter. De allra flesta av oss har väl kanske ett eller annat suddgummi hemma, ett eller flera par gummistövlar och kanske några gummiband liggande i en låda och dessutom antagligen ett eller flera par ”sneakers” (eller borde jag skriva ”gummiskor”) liggande i garderoben i väntan på våren eller bara på nästa träningspass. Men vi kan fundera på hur många träd som tappats på sin latex och hur mycket jobb gummiarbetarna lagt ner och hur lite dom fått ut.

Ett område där många av oss har erfarenhet av naturgummi, eller latex då, är ju det här med kondomer. Ingen, oavsett kön, älskar väl kanske kondomer, jag aldrig tyckt det har varit någon höjdare rent ”känslomässigt” om ni förstår vad jag menar. Men av väldigt många andra skäl har denna finurliga uppfinning ofta varit en räddning från både, dödliga, läbbiga och smittsamma saker och även ibland räddat stunder av stor och vacker kärlek, men som kanske ändå inte varit en optimal grund för föräldraskap. Gummi är verkligen guld ibland! Påven kan, trots att han visst börjar vackla nu (SvD svt DN GP), ta sig i brasan, om han nu har någon och det kan förresten den republikanska politikern Christine O’Donnell som vill förbjuda både kondomer och onani. Jag säger bara: lycka till med kontrollen av ett sådant förbud

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Guld eller guttaperka

 1. Svorskan skriver:

  Hahaha! Våra inlägg ikväll matchar på något sätt.

 2. Mohammed skriver:

  Ja men eller hur!! 🙂

 3. Bara Jag skriver:

  Gummi är väl inte ett material jag har funderat mycket på – det finns liksom bara i olika sammanhang. Jag skulle bli mycket frustrerad om något så banalt som Lillasysters små hårsnoddar inte längre fanns att tillgå!!

  Nästa år när det är dags för inköp av vinterskor är du mer än välkommen att delta 😉 Jag kan till och med bjuda på en trerätters middag som tack för besväret!

 4. Stattinskan skriver:

  Ojoj, här har jag MYCKET att läsa ikapp … Får nog ta ut lite komptimmar 😉
  (det enda gummit jag gillar är det som sitter i var sitt hörn på bilen)
  Gomorron Peter

 5. Gun skriver:

  Du lyckades få din banan ändå, haha? Ja, det är tur att gummi finns, och kondomer också. Påven kan ta sig i brasan, som sagt. 🙂

 6. Krönikören skriver:

  Men, en fråga är obesvarad: Varför ökar efterfrågan på gummi så mycket i Kina: Är det för att de är så många och tycker att de inte borde blir så många flera? 😉

  Sv: Kyla eller småkryp? Pest eller kolera?

 7. Petter skriver:

  Hejsan, hamnade här av en slump. Och det är jag glad över. Jag gillar dig. Nu är du i min rss-läsare. Ha en trevlig helg. /petter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s