Mex-mix i december

(Inlägget uppdaterat)

Kallt väder är det (exp svt), men inte kallt klimat (SvD DN) och i Cancun i Mexicoär det varmt. Det är där dom sitter just nu, representanter och pratkvarnar från i stort sett hela planeten, för att diskutera klimatfrågan (SvD DN). De rikaste länderna är där, de ganska rika länderna och de lite fattigare länderna också. Låt oss nu hoppas att alla deltagare åtminstone har klimatkompenserat för sina resor och all den övriga energi dom förbrukar under mötet. Men det har dom kanske gjort. Om inte annat för hotet att få motsatsen uppkörd i näsan av någon nyfiken journalist.

Man önskar att det under mötet förbrukades mycket av en helt annan energi  också. En uppriktig, ärlig energi och kraft och vilja att verkligen minska vår påverkan på och vårt katastrofala utnyttjande av jordens begränsade resurser och inte testade och lekte med planetens läkningsförmåga. En fin symbol för konferensen har dom i alla fall, med ett grönt träd och en fjäril. Den ser fin och miljövänlig ut. Den är väl i värsta fall framtagen av en svindyr reklambyrå, för pengar som kunde använts bättre.

Nu skall det minsann diskuteras klimat och miljö i flera dagar och kommer dom bara överens om en enda sak så blir det ett framsteg jämfört med fiasko-konferensen i Köpenhamn förra året (SvD GP). Det är bra att klimatfrågan är uppe på agendan för alla FN:s medlemsstater och att så många stater har skickat representanter. Samtidigt är det ett problem att de stater som är de största klimat-bovarna och som har makt i FN i stor utsträckning är de som kommer att drabbas sist av klimatproblemen. I-länderna ligger ju inte i den mest akuta riskzonen för öknarnas utbredning och översvämningskatastrofer.

Jag talar förstås här om riskzonen för den ”första vågen”. I förlängningen kommer vi naturligtvis också att drabbas, vi lever i en global värld  och att matpriserna går upp är verkligen inte värst (DN). Dels kommer vi att få hantera flyktingströmmar från framtida obeboeliga områden och andra effekter som kommer att märkas långt innan vi märkt att klimatet förändrats dramatiskt där vi själva bor. Vad skall vi då göra med alla dessa människor (SvD)? Bygga högre och mer välbevakade murar mot världen utanför Europa och USA? Skjuta folk som inte redan drunknat eller svultit ihjäl (DN)? Är vi redan beredda att se dessa människor som ”collateral damage” för att vi t.ex. ska kunna köpa ännu flera julklappar?

Svältande offer för översvämningar / Bild: REUTERS

Svensk Handel beräknar att vi svenskar kommer att köpa saker för 65 miljarder kronor i december, det är c:a 7.000 kronor per person det. Spädbarn och andra som inte köper så värst mycket inräknade. Alla dessa pengar går inte till julklappar, julskinkor och julgodis, men mycket (SvD).Enligt Nordeas prognos handlar enbart julinköpen om 4.800 kr per person (DN). Svensk Handel hävdar att vi köper för c:a 13 miljarder mer under december än under de andra månaderna. Men det är klart, när i stort sett hela etablissemanget ser konsumtionen som den ”heliga graalen”, då är det väl bara att hänga på och köpa ytterligare en espressomaskin, en Ipad eller vad det nu är som är årets julklapp, oavsett om det gör oss lyckligare eller inte (SvD DN GP).

Personligen har jag lite svårt att se hur det faktum att vi de senaste två åren ökat julhandeln med med nästan 6 miljarder kronor har hjälpt så mycket, varken när det gäller arbetslösheten, miljön eller världssvälten, har ni märkt något av det? Men så är jag ju varken politiker eller nationalekonom. Det är verkligen inte min mening att så här redan i början av december hänga moln av skuldkänslor över er, men ett tips på julklapp som både drar Svenska Handel i näsan och ändå är i julgåvornas ursprungsanda är det här och det här det är något som blir allt populärare (DN). Härligt. Det ger konkret tillväxt där det behövs betydligt mer än här, där den ekonomiska tillväxten snart får oss att spricka.

Illustration: Sara Granér

Men i Mexico sitter det alltså nu en massa delegater och ska försöka komma överens om vem som skall göra vad, hur mycket och när, för att vända klimathotet (DN). Det är verkligen inte bara västvärlden som är skyldiga, de så kallade ”tiger-ekonomierna” i Asien som under de senaste åren fått fart på sin industri och sin bilförsäljning förbrukar naturresurser och släpper ut hur mycket förödande ämnen som helst i naturen. Kraven på att inte minst Kina skall agera mer hörs mer och mer (SvD). Jag vet, från den tid när jag bodde där, att miljömedvetandet i Kina är lågt och av skäl som jag kanske kan förstå har man hittills prioriterat ekonomisk utveckling framför miljötänkande.

Men idag är det lika viktigt att Kina och de andra tiger-ekonomierna börjar tänka som det är för oss i västvärlden. En liten skillnad skulle möjligen kunna vara att vi känner till riskerna men bryr oss ändå inte (DN svt SvD), få kineser känner till effekterna och få kineser har något att avstå ifrån. Dessutom har ju många väst-företag flyttat sin produktion till Kina och borde väl vara med och ta en del av kostnaderna för kineserna här (DN). Den diskussionen och en hel hög andra motsättningar mellan världens stater gör att jag inte är särskilt optimistisk till det här mötet heller. Det är sextonde gången sedan 1995 som ett sådant här möte om klimatet hålls i FN:s regi och vad har egentligen hänt? Idag (11/12) kan vi läsa att ”klimatmötet är räddat”. Vad tror ni, gäller det bara själva mötet eller finns det några bindande beslut som gynnar klimatet. ? (DN SvD exp GP)

Engagemanget på topp under miljömötet.

Jag vill vara optimist inför det här mötet och tro att dom kan enas om någonting och börja agera i minst en ände, men jag har svårt att vara det (svt GP). Inte minst för att jag vet att vårt eget land representeras av regeringens tillväxt-ivrare och av en miljöminister som uttryckligen är för ökad biltrafik och bland mycket annat släppt kravet på minskad kärnkraft och försökt få igenom ökad licensjakt på valar (DN). Det skulle vara intressant att veta vad Carlgren verkligen tycker är viktigast, ökad konsumtion och ökad biltrafik eller en framtida värld där det går att leva. Alternativen motverkar nämligen varandra herr Carlgren. Personligen tror jag det viktigaste för denna opportunist, som så ofta talar med ”kluven tunga”, är att behålla sitt jobb och sin lön (DN SvD).

Det är inte så lätt att vara miljövän på gräsrotsnivå heller. Det är ganska lite vi kan göra i jämförelse med vad regeringar och företag kan. Lite är i och för sig mer än inget och just inget är ofta vad regeringar och företag gör. Kolla dina egna utsläppsvärdenhär. Men vi kan göra något (SvD), vi kan källsortera,”pantamera” och åka kommunalt, men det är ofta dyrare med tåg än att flyga inrikes, tågen stannar dessutom mitt i skogen (DN SvD svt), samtidigt som regeringen minskar anslagen till underhållet av järnvägen (svt GP Syds AB exp svt) och knystar man om att höja bensinpriset med några tioöringar för att få en omställning av energiförbrukningen så blir det ett ramaskri som vida överröstar ropen på hjälp från den miljard människor som lever på svältgränsen. Skäms!

Några borde i alla fall skämmas.

Men hoppet är ju det sista vi ska bränna på livets soptipp, så vi får göra det vi kan för att minimera negativ miljöpåverkan och så mycket vi bara kan för att trycka på de som kan göra mer, representanter för regeringar världen över och andra makthavare (DN). Det går att påverka människor också se bara här(SvD). Heder åt alla som är öppna för att ändra åsikt när fakta talar emot det man tidigare trott. Det är inte lätt att erkänna för sig själv och sin omgivning att det man trott på och argumenterat för har varit helt fel. Det kräver mod, men det är verkligen något att vara stolt över och något som framtidens människor kommer att vara oändligt tacksamma för. Det kan vi ta åt oss, även om vi aldrig lär får höra det så är det tanken och handlingen som betyder något.

Framtidens människor vad är det för ena egentligen? Måste vi bry oss? Vi som är födda efter 2:a världskriget är tacksamma för att Tyskland eller Sovjetunionen inte vann, för allmän rösträtt och för att fler människor än någonsin får tycka, tänka och säga vad dom vill utan straff. Det är tack vare tidigare generationer det. Det finns förstås också en massa skit dom har bidragit med och som vi dras med idag, det hade dom ju kunnat låta bli. Men just nu är det vi som har ansvaret, inte bara för oss som lever just här, just nu och för hur vi skall hinna med julstök och julköp nu i december. Jag avslutar idag med supersköna Tex-mex-bandet Calexico och deras version av ”Alone again or”. Orginalet gjordes av Arthur Lee och hans ”Love” 1967.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Mex-mix i december

 1. Kadri skriver:

  oj 7000 kr person. våran familj ska då spendera 35 000 kr i december. men vad roligt. nu saknas ju bara dessa pengar så kan jag börja handla direkt

 2. Svorskan skriver:

  Du ger mig väldigt ofta dåligt samvete, men det är väl det du är ute efter. 😉 Egentligen borde jag inte ha det, det finns de som är mycket värre – de flesta är värre än mig. Men det tänkandet jag skriver nu är också så fel, om alla tänker ”det är alltid de som rä värre än mig” så blir det inte heller bättre. ”Vi kan alla göra mer. Vi kan alla göra något” är nog ett bättre tänk.

  Sv: Hahaha! Ja, om du lägger till mig först!

 3. Svorskan skriver:

  Sv: Ge det inte till mig bara! Jag har tillräckligt sen innan! 😀

 4. Krönikören skriver:

  Är det sextonde gången! Skrämmande när man ser vad som har hänt. Och det som skrämmer mig är att det fortfarande är så många som inte verkar bry sig.
  Carlgren ja. Eller Carlgren nej. Han är som mjällschampo. http://www.metrobloggen.se/jsp/public/permalink.jsp?article=19.13687315

 5. elina skriver:

  Ja vi kunde ju ge f.. att skicka malm till Kina och tömma våra resurser. Det kunde kanske resultera några färre bilar. Men vi kommer säkert att skjuta miljöflyktingarna på gränsen om de inte har en oljekälla i fickan.

  • Per skriver:

   Jag kan inte låta bli att göra en reflexion. Hur kommer det sig att man diskuterar länder i klimatdebatten och inte individer. Kina har mer än 4 gånger så stor befolkning som USA men bara lika stora utsläpp. Vilket syfte har man när man hävdar att Kina måste dra ner på sina utsläpp? Jag har svårt att se att syftet är något annat än att I-länderna skaffar sig motiv att inte ta sitt ansvar. Finns det någon annan förklaring?

   • peterlarson skriver:

    Svar till Per:
    Tack för kommentaren. Du sätter fingret på något viktigt här tycker jag. I många länder som klassas som ”miljöbovar” är utsläppen per capita mycket lägre än i, som vi gärna kallar det, ”föregångslandet” Sverige. Att kräva att länder, där stora delar av befolkningen varken har bil eller elektricitet, som enbart äter ”närproducerat” och som egentligen inte påverkar miljö och klimat det minsta i negativ riktning, ska dra ner lika mycket som vi är varken realistiskt eller solidariskt.
    Visserligen finns i dessa länder även riktiga ”miljö-bovar”, men genom att ta ner det på individnivå, som du skriver, skulle dessa få betala mer och de ”oskyldiga” mindre.
    Det är ett resonemang som gäller oss i Sverige också, där många inte gör det de trots allt kan, eftersom det inte kommit lagar och direktiv från ”överheten”

 6. Jahaja skriver:

  ”I Cancun är det varmt” skriver bloggägaren, fullkomligt omedveten om att det just nu sätts köldrekord efter köldrekord i just Cancun. Bryr man sig om att läsa resten av texten om den inleds med en uppenbar verifierbar felaktighet? Svar – nej.

  • peterlarson skriver:

   Svar till ”Jahaja”:
   Cancún idag (10/12) vid middagstid +24 i skuggan. Kallt eller varmt? Ja, det är ju helt klart en definitionsfråga. Medeltemperaturen för Cancún i december är för övrigt +24,4 °C.
   ”Bloggägaren” är varken omedveten om fakta eller särskilt ledsen över att ”Jahaja” inte fortsatte läsa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s