Coexist or no exist

Lördagen den 11:e december 2010 fick den, redan bräckliga, kärlek vi människor har för varandra ett hårt slag rakt i solar plexus. En man spränger en bil och sig själv i luften i centrala Stockholm. Ett Stockholm fullt av människor i alla åldrar, från alla delar av världen och med hur många olika uppfattningar om religion som helst. Det var meningen att detta fruktansvärda brott skulle ha skördat många oskyldiga offer. Antalet döda och skadade blev tack och lov inte så stort och jag vet inte hur många människor av de som kunde ha blivit offer, deras anhöriga, barn, föräldrar, makar, hustrur, vänner som är oändligt tacksamma för detta .(DN AB SvD GP)

Men en fruktansvärd och förödande skada är skedd. Då tänker jag inte bara på de som faktiskt blev skadade utan på det gigantiska steg bakåt försöken att få oss människor att acceptera och tolerera varandras olikheter och olika uppfattningar om hur man lever ett gott liv tog. På bara några sekunder. Det kommer att bli ännu mycket svårare att inte heta ”Svensson” och att inte ha blekrosa hud och det kommer att bli ännu mycket svårare för oss som heter ”Svensson” har blekrosa hud och som faktiskt vill leva i samma värld som de som inte är våra exakta kopior. Ett effektivare sätt än detta att spela hatet mot islam och främlingsfientligheten i händerna finns inte (DN GP).

Hur kan den som tror på en Gud tro att Gud vill att man ska döda andra

Det är ingen som helst tvekan om att det finns massor av människor som i islams namn har utfört fruktansvärda handlingar mot människor i olika terror-aktioner. Men det är ännu mer tveklöst att en helt förkrossande majoritet av världens alla muslimer aldrig ens skulle tänka tanken att genomföra något så idiotiskt som ett terrordåd.(SvD svt GP AB exp SvD) Vi måste komma ihåg att för bara några decennier sedan så var det helt andra grupper som associerades med att spränga oskyldiga människor i luften. Katolska och protestantiska extremister i Nordirland och England, ”anarkistiska” grupper som RAF och ”Röda brigaderna” i Tyskland och Italien och listan kan göras i princip hur lång som helst och de ansvariga är från alla religioner, ideologier och nationaliteter och alla lika förfärliga.

Här bara några få ”icke-islamistiska” terrordåd: Kubansk ambassad i Montreal sprängs (”Anti-Castro”-aktivister, 1980),  järnvägsstationen i Bologna sprängs (italienska neo-fascistiska NAR, 1980), bomber i Hyde och Regents Park i London (IRA, 1982), Bomb vid Church Street i Pretoria (den militära delen av ANC 1983), Dupond Plaza Hotel i Puerto Rico (1986), stormarknad i Barcelona sprängs (ETA, 1987), UNA-bombaren USA,  bomber i Lhasa (Tibetanska aktivister,1996), sjukhus i USA sprängs (Anti-abort-gruppen ”Army of God”, 1998) m.m. Listan över vansinnesdåd av fanatiska extremister är lång. Men inte är väl alla spanjorer, alla svarta i Sydafrika, alla katolska Nordirländare, alla tibetaner eller alla italienare terrorister för det.

Är barn i det muslimska Maldiverna mer terroristiska än svenska barn?

Det kommer att bli svårare att få människor att skilja på terrorister och muslimer nu och kraven och pressen på de av oss som redan har lärt oss att se detta och som har begripit att om en människa gör något förfärligt så innebär det inte per automatik att alla som liknar honom/henne, har samma namn, samma kläder, samma religion, samma nationalitet eller ursprung tänker utföra samma galenskaper (SvD) Vi kommer att få svårare att övertyga vår tvivlande omgivning om att människor skall bedömas som individer och inte som homogena replikanter, utan förmåga till självständigt tänkande. Det kommer att bli ännu svårare för alla som ses som potentiella självmordsbombare bara för att dom inte heter typ ”Anton Nilsson” och är svenskar.

Anton Nilsson hette förresten en svensk arbetare som sprängde fartyget ”Amalthea” i luften i Malmö hamn 1908. ”Amalthea” hade brittiska strejkbrytare ombord varav en dog och ett 20-tal skadades vid attentatet. Utan att på något vis försvara svineriet strejkbryteri, så är det ju omöjligt att tycka att det var de brittiska arbetarna som borde drabbas av de strejkande arbetarnas vrede och inte arbetsgivaren och trots att Anton Nilsson förnekade att det aldrig var meningen att någon skull dö, så var det naturligtvis vansinne att spränga båten. Där har vi ett ”terrordåd” utfört av en svensk, för över 100 år sedan. Men det gör väl knappast alla svenskar och inte ens alla svenska arbetare till potentiella bombmän, eller?

”Amalthea-mannen” Anton Nilsson.

Så hur gör vi nu då? När terrorismen även har kommit till oss i Sverige? Naturligtvis gäller det att använda alla samhällsinstanser som finns för att försöka förhindra fler vansinnesdåd, att försöka spåra upp andra som har liknande omänskliga funderingar och, om dom hittas, se till att dom på ett eller annat sätt förhindras att ställa till med mer djävulska handlingar. Det tragiska är naturligtvis att väldigt många helt oskyldiga nu kommer att nagelfaras, bevakas, förhöras, misstänkliggöras och få svårt att rentvå sig från helt ogrundade misstankar. Se bara på hur det gått för de fyra som, helt oskyldigt, arresterades för terrorbrott i Göteborg för bara några veckor sedan.

Vi måste vara försiktiga så vi inte förflyttar oss över gränsen till att bli generellt främlingsfientliga, det krävs nog att vi skärper våra sinnen där lite, det är annars väldigt lätt att dras med i den typ av främlingsfientliga vågor som nu lär eskalera (svt). Vi får akta oss för att låta rädsla ta greppet över förnuftet och inte börja inbilla oss att allt som har med couscous, algebra, skägg, vattenpipor, magdans, mint-te, arabiska siffror, turkiska bad och t.o.m. kåldolmar har något med bomber och vansinnesdåd att göra bara för att det kommer från den arabiska kulturen. Arabiska, ja det är ju ett språk de flesta svenska varken kan begripa eller läsa och okunnighet är grunden för all rädsla.

Vi blir lätt rädda när vi inte förstår. (Texten betyder ”jag är inte terrorist”)

Det finns ytterligare en sak som jag tror blir nödvändigare efter det som hänt. Jag tror det blir ännu viktigare att alla ni som kommer från andra länder, andra kulturer och har andra trosuppfattningar än ”svenskarna” (det är ju svårt att inte ha bara man tror på något överhuvudtaget) att ni också blir mer öppna mot ”oss andra” och hjälper oss att hitta alla de saker där vi är redan överens så vi kan mötas där först. Sedan får vi visa lite större öppenhet mot och försöka förstå och förklara lite om de tankar och traditioner som gör att vi skiljer oss åt. Inte med inställningen att övertyga den ene eller andre om vad som är ”rätt”, ibland kommer vi inte att förstå varandra helt, men vi kan bli bättre på att acceptera att vi tror och tycker lite olika (svt).

Vi har ju kunnat leva i här hundratals år med olika politiska och religiösa (kristna) åsikter utan att behöva slå varandra i skallen eller hävda att någon måste flytta härifrån för det. Det kommer att gå nu också, om vi bara är lite toleranta och ger det tid. Själv ”tillhör” jag ingen religion alls, men det betyder ju inte att jag inte kan prata med en präst, en imam eller en buddhistmunk utan att tvinga på dom min ateism. I bibeln står: ”Älska din nästa så som dig själv” (Markus 12:31) och i Koranen står det: خُذِ الْعَفْوَ وَأْمُرْ بِالْعُرْفِ وَأَعْرِضْ عَنِ الْجَاهِلِينَ (Surah 7. Al-A’raf, Ayah 199). Det finns olika tolkningar av de orden, men enligt Google-translate så handlar det om att förlåta, njuta av det goda och inte bry sig om de som inte begriper. Ska det vara så jävla omöjligt?

Så här ligger det till: vi behöver verkligen varandra och vi behöver all den erfarenhet, kunskap, visdom och kraft vi överhuvudtaget kan samla, om vi överhuvudtaget skall kunna rädda den här planeten och göra den livsduglig för våra barn och deras barn. Titta bara på hur våra ledare ofta står med en tumme i ögat och en i röven medan jorden håller på att bli omöjlig att leva på. De Maldivianska flickorna, på bilden lite högre upp i inlägget, har snart inget land att leva i om havsnivån ökar mycket mer. Vi behöver absolut inga idioter med bomber eller lätt korkade partisekreterare (SvD). Vare sig det är bomber man har runt kroppen eller bomber som släpps från flygplan och vi behöver verkligen inte mer misstänksamhet mot varandra.

Om först alla olika religioner tar kål på varandra och sen alla olika inriktningar inom varje religion och alla olika politiska ideologier gör samma, så lär det inte bli många kvar till slut. Det skulle ju på sikt vara ett sätt att rädda planeten. Men är det så vi vill ha det? Klockan är ungefär ”tre minuter i tolv” och en och annan idiot springer runt och spränger bomber och vi andra är livrädda för varandra (svt GP SvD) när vi egentligen inget hellre vill än att leva ett gott och tryggt liv med varandra och att våra barn skall kunna göra det i ännu högre grad (DN). Detta blir i alla fall betydligt enklare om vi inte missförstår varandra. Medvetet. Här Yusuf Islam (SvD) med ”Don’t let me be misunderstood”:

Observera att kommentarer från rasister, islamiska terrorister och och andra inskränkta människor till det här inlägget raderas omedelbart.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

24 kommentarer till Coexist or no exist

 1. Mohammed skriver:

  Tack för din kommentar! Jag håller med helt och hållet, tyvärr är det många oskyldiga som kommer att drabbas av detta.

  Det värsta är nog att folk som inte har tillräckligt mycket kunskap får sina fördomar bekräftade pga en idiot… Som dessutom lämnade efter sig två barn…

 2. Maria skriver:

  ”Observera att kommentarer från rasister och terrorister till inlägget raderas omedelbart.”

  D.v.s. du vill enbart ha kommentarer från folk som håller med dig, för alla andra ger du något av dessa två epitet (huvudsakligen det första)?

  • peterlarson skriver:

   Svar till Maria:
   ”Observera att kommentarer från rasister och terrorister till inlägget raderas omedelbart.” skriver jag och meningen var att det skulle betyda det som det står.
   Om du tycker det är det samma som att man ”måste hålla med” mig så får det stå för dig.
   Själv tror jag definitivt inte att alla som inte tycker som jag är rasister eller terrorister.
   Men å andra sidan inser väldigt ofta rasister och terrorister inte själva att dom är just det.

 3. Mr Speck skriver:

  Det här alstret får betyget BA+ i ämnet kultur-relativism.

  • peterlarson skriver:

   Svar till ”Mr Speck”:
   Det må jag säga. Då det var över 40 år sedan jag lämnade skolbänken är det inte utan nostalgi jag låter mina alster betygsättas här och nu.
   BA torde väl vara ”Icke utan beröm godkänd” och sedan ett litet + på det. Det är tveksamt om någon av mina lärare på den tiden hade hopp om att jag någonsin skulle få ett så högt betyg och inte jag själv heller. I synnerhet inte i ett ett ämne som ”kulturrelativism” som jag än idag enbart har luddiga uppfattningar om vad det innebär, mer än att det är en polemik med social-darwinismens tes att det finns ”bättre” och ”sämre” kulturer. Något jag nog delvis kan hålla med om, trots att det garanterat finns kulturer jag skulle känna mig mer hemma i än t.ex. Stockholms ”innerstads-kultur”.
   Men om jag får uppleva min egen pension lovar jag att läsa minst ett verk av Franz Boas och lära mig mer om det ämne jag redan blivit betygsatt i.

 4. oniz skriver:

  Håller helt med dig. Det är skrämmande hur sveasen går ut och gottar sig i denna tragiska händelse för att föra fram sina fortfarande irationella och ologiska argument för sitt rasist-skit.

  Men; Det hade även varit intressanta tt låta deras kommentarer komma fram så man kan bemöta dem. Jag vet att det inte går att övertala dessa tjockskallar 9 gånger av 10, men någon som inte är fullt så pass tjockskallig kanske läser och behöver en knuff i rätt riktning 🙂

  • peterlarson skriver:

   Svar till ”oniz”:
   Jag lovar dig, 98% av de kommentarer man får från rasister är inte ett dugg ”intressanta”. Det vet jag mycket väl sedan jag tidigare tagit upp frågan om människor från andra kulturer. Dessutom är både bloggvärlden och internet i övrigt full av platser där dessa både kan och får vädra sina åsikter. Jag är absolut inte emot att ta in kommentarer från personer med andra åsikter än mina, vilket jag ofta gjort när det gäller andra frågor jag tagit upp såsom miljö-, klimat-, kärnkrafts- och andra frågor. Men kommentarerna är inte heller denna gång stängt för avvikande åsikter. Bara för rent rasistiska sådana och kommentarer från de som eventuellt försvarar självmordsbombande av oskyldiga. Jag har faktiskt ingen lust att ta in dom. Sen är det ju en definitionsfråga vem som verkligen är rasist och inte och i min blogg är det jag som gör den definitionen.
   Det är viktigt att även dessa personers åsikter går att läsa, just för att dom skall gå bemötas. Men inte på min blogg just den här gången.

 5. Jacques skriver:

  Det du skriver är huvudsakligen självklarheter som de allra allra flesta kan hålla med om. Var och en av oss som känner en invandrare med en annorlunda religion vet att så är de och vi känner alla sådana personer. 23 % av Sveriges befolkning består idag av dylika och det ökar med 0,4 % om året innebärande att i slutet av 2040-talet så är de också i majoritet över de ”traditionella” svenskarna. Den invandringens väg som svenska politiker slagit in på går nu inte att hejda – om den över huvud taget borde hejdas. Men Sverige och ”svenskarna” måste lära sig att förstå vart vi är på väg och vad det innebär. Idag är vi oerhört lång ifrån ett migrerat samhälle. Jag har tonåringar i familjen och när jag hör hur rasfördomarna florerar i skolan blir jag allvarligt rädd för framtiden. Jag brukar säga att det är inte frågan om vi kommer få uppleva blodiga strider mellan polis och minoriteter i Sverige utan endast fråga om när…

  Sverige har världens mest liberala invandrarpolitik samtidigt som vi ständigt misslyckas med att integrera dem i det svenska samhället. Misslyckandet beror på den mängd fördomar som florerar hos ”svenskarna” och som ingen ansvarig människa gör något åt. Här krävs folkbildning. Skall det vara så jäkla svårt att få in i folks huvuden att varje människa, oavsett, ras, religion, hudfärg, härkomst, språk eller annat, har lika värde och skall respekteras därefter.

  Då föräldrarna redan är besatta av dessa fördomar ankommer det på skolan att ta itu med detta. Varje lärare från årskurs 1 i grundskolan till årskurs 3 i gymnasiet måste åläggas ett permanent ansvar för att få kommande generationers fördomar att minska.

  Sverige måste ta itu med sina fördomar – annars kommer det gå åt h…..e!

  • peterlarson skriver:

   Svar till ”Jaques”:
   Fördomar, såväl från oss ”traditionella” svenskar som från de som kommer hit för att leva, är otvivelaktigt en stor käpp i hjulet för att integrationen skall kunna gå fortare. Det ligger mycket riktigt ett ansvar på ”ansvariga människor” för detta, precis som du skriver. Men vi får inte glömma att vi alla är ”ansvariga människor” när det gäller att minska fördomarna, såväl vi som har rötter här sedan flera generationer som de som kommer hit och slår rot här först nu.
   Utan att ha varken siffror eller fakta ställer jag mig däremot lite undrande till uppgiften att 23% av alla i Sverige har en annan religion, såvida du inte menar en annan religion än att vara aktiv i Svenska kyrkan.

 6. frunatmaken skriver:

  Anton Nilsson har jag faktiskt träffat. Han var en fantastisk man på många sätt.

  • peterlarson skriver:

   Svar till ”frunatmaken”:
   Jag har faktiskt också, om inte träffat, så lyssnat till honom ”live” och håller helt med dig han var en intressant och fascinerande människa. Men att spränga en båt med människor ombord var lik förbannat en urbota dum aktion.

 7. Bara Jag skriver:

  Hörde senast i morse ett rätt ”skitigt” uttalande i radion där man inte tog denna händelse på allvar – man totalt förlöjligade den person som var den ende som miste livet, som har sörjande anhöriga och som faktiskt – trots dådet – är människa först och främst…

 8. Andreas skriver:

  Problemet är att de icke-islamistiska dåden, som hänt över en period av 40 år, är färre till antal,
  än de dåd som Islamister utför PER ÅR.

  • peterlarson skriver:

   Svar till ”Andreas”:
   Jag vet inte riktigt hur du räknar och varifrån du har fått dina siffror men det skulle vara intressant om du kunde ge mig några trovärdiga verifierade sådana.
   Under tiden skall du få några från mig som gäller Europa:

   Europols statistik över terrordåd i Europa mellan 2006-2009.

   Totalt: 1770
   Islamistiska: 6 (0.34%)
   Högerextrema etno-nationalist & separatister: 1596 (90.17%)
   Vänsterextremister: 106 (5.99%)
   Övriga och obegripliga: 62 (3.50%)

   Om du är riktigt intresserad av en mer detaljerad utredning av antalet terroraktioner i Europa och vilka som utfört dom, så kan du få en länk till Europols utredning avseende 2006. Tyvärr har jag just nu ingen av senare datum utan hänvisar till ovanstående sammanställning över de tre senaste åren, men du kan garanterat få en om du är intresserad och kontaktar Europol.
   Här är länken:

   Klicka för att komma åt TESAT2007.pdf

   • Andreas skriver:

    http://www.thereligionofpeace.com/Pages/LinktoTROP

    Den här sidan följer nyheterna, och dokumenterar terroristattacker av Islamister i världen.

    Skulle dessutom rekomendera att du LÄSER europols rapport, då det tydligt står att det är främst de islamistiska terror-attackerna som va ämnade att orska massakrer.

   • peterlarson skriver:

    Svar till Andreas:
    Det förvånar mig lite att du tror att jag inte själv läst de dokument jag refererar till, det överraskar mig också att du faktiskt läst, i alla fall delar av det.
    Det är korrekt att när gäller de terror-aktioner som refereras i texten och som gäller just år 2006 så var en större del av de islamistiska aktionerna riktade mot människor och det gäller antagligen vissa andra år också. De islamistiska terroraktioner som just detta år alltså var 0.2% (två promille) av alla terrorattacker i Europa under 2006.

    Dessa siffror, både när det gäller antalet attacker och antalet offer, är naturligtvis inte statiska, utan varierar år för år genom historien.
    I ett historiskt perspektiv kan man dessutom se, naturligtvis beroende på vilken tidsperiod man väljer att studera, att det sannerligen inte är offren för just islamistiska terrorattacker som dominerar.
    Under senaste decenniet är det kanske så, om vi ser det i ett globalt perspektiv, men om vi ser till de senaste 50 åren får vi fram helt andra siffror.
    Eftersom islam uppstod för ungefär 1500 år sedan så borde vi, för att få en rättvis bild av hur stor del av alla offer som kan härledas till islam, räkna de senaste 1500 åren.
    Det blir dock relativt ointressant det också eftersom vi lever nu, här, idag och det är vår nutid vi oroar oss för.

    Min point är inte att varken öka eller förminska islams betydelse när det gäller antalet dödade människor i terrordåd, min point är att det idag finns 1,5 miljarder muslimer i världen och att 99% eller mer av dessa 1,5 miljarder människor föraktar terror av alla slag.
    Jag vill verkligen att alla terrorister, vare sig dom är islamistiska eller inte, tas om hand och låses in någonstans där dom inte kan ställa till skada. Men jag vill inte att folk skall behöva betraktas som terrorister enbart för att dom är muslimer.

    När det gäller just islamistiska terrorister kunde världen utan tvekan behöva lite mer hjälp från regeringar i många muslimska länder. När det gäller både islamistiska och andra terrorister, som alltså är den förkrossande majoriteten, måste vi hjälpas åt allihop. En bra början är att se verkligheten, hålla sig till fakta och varken förneka eller blåsa upp dessa i någon riktning.

 9. Gun skriver:

  Det är för sorgligt det som hänt, och jag håller med dig, vi kan inte döma alla muslimer för vad en person har gjort, det vore ju helt horribelt. Jag är glad att jag har uppfostrat mina barn att tänka längre än så.

 10. Bam skriver:

  Satt precis och läste en stor del utav denna texten för min pojkvän. Mina tankar, rakt ner i ord, rakt ner på ”papper”.

  Tack, det är det enda jag är förmögen till att skriva just nu, för att du delade med dig utav det här. Jag önskar mig en värld full utav människor med ett sådant tankesätt i denna frågan.

 11. Peter Andersson skriver:

  Om detta nu inte är islam, varför hyllas självmordsbombaren då runt om bland världens muslimer? Gå in och läs på webben så får du se själv.
  I Stockholm skulle muslimerna gå ut och ”demonstrera” mot bombaren, tror 30 kom, i Göteborg kom 80…av flera 100.000-tals i Sverige. Man anar ett tyst medhåll, sorgligt men sant. Nu väntar vi på nästa smäll.

  • peterlarson skriver:

   Svar till Peter Andersson:

   Jag vet inte riktigt vad du menar med ”om inte detta är islam”. Menar du att det var en muslim som sprängde sig så är det naturligtvis riktigt, men menar du att det är islam att spränga sig så är det ju fel. Lika fel som det är att säga att det är kristendom att spränga sjukhus som den kristna terrorgruppen ”Army of God” i USA, lika lite som det är buddism att släppa ut sarin-gas i Tokyos tunnelbana som den buddistisk-inspirerade ”Aum Shinrikyo”(Religion of Truth) gjorde. Jag vet inte hur jag skall förklara det tydligare.
   Alla som är medlemmar i Svenska Kennelklubben och tycker om hundar kan inte skuldbeläggas för att en hund biter ihjäl ett barn. 1,5 miljarder muslimer kan inte skuldbeläggas för att dom har samma religion som ett antal galna extremister.

   När det gäller ditt andra påstående, om att det var få muslimer som demonstrerade, så är det väl knappast så att alla som inte demonstrerar är för det demonstrationen är emot. Den 23 oktober i år demonstrerade ett 20-tal personer i Malmö mot de skjutningar som utförts mot invandrare i staden. Betyder det att det bara är 20 personer av Malmös 300.000 invånare som tyckte det var fel? Enligt ditt resonemang tyckte alla andra alltså att det var bra att, helt slumpmässigt, skjuta folk.
   Samma exempel kan användas för att ställa frågan: är alla som har samma religion som den som är skyldig till skjutningarna skjutgalna mördare?

   Att internet sedan är fullt av stollar som hyllar idiotier är heller ingen överraskning, det är bra att skriva ett sådant förhållandevis sansat inlägg som jag har gjort i den här frågan så blir man varse det. Du anar inte hur många helt skogstokiga, hatiska kommentarer jag har kastat.

 12. hemimamma skriver:

  Försonande ord är viktigare än någonsin nu. Tack för ett hoppfyllt inlägg. Jag försöker själv också att motverka de krafter som är så lättstartade…

  Hemikram

 13. Cath skriver:

  Själv försöker jag att se helheten…försöker förhålla mig så neutralt jag kan…Jag fördömer eller skuldbelägger inte någon utan mer försöker jag förstå HUR man löser problemet med rasism kontra extrema islamister. Utan att för den skull blanda in de muslimer som inte har något att göra med terror ELLER de personer som tycker att invandringen är för stor.

  Vad anser du om detta som är från en debattartikel i DN?

  ”Säpo har alldeles rätt i att det muslimska samhället kan vara en stor del av lösningen på radikaliseringsproblemet. Men det förutsätter att de muslimska företrädarna erkänner det. Så länge de extrema strömningar som bevisligen finns avfärdas eller bagatelliseras av imamer och personer som Helena Benaouda och Mohammed Amin Kharraki är de snarare en del av problemet.”

  DN 16/12 2010

  • peterlarson skriver:

   Svar till ”Cath”:
   Tack för din kommentar
   Jag tror också att det är viktigt att muslimer, tydligare än hittills, tar upp frågan om extremism, i islams namn, som förstör för den majoritet som aldrig skulle komma på tanken att utöva våld mot oskyldiga människor. Det har nog inte kommit fram tillräckligt tydligt till allmänheten hittills. Om detta sedan beror enbart på att det inte har sagts av muslimer eller om det också beror på att muslimer inte kommer till tals tillräckligt i media och när dom gör det lyssnar vi då tillräckligt noga på det dom säger. Eller är vi redan där benägna att tvivla på dom eftersom vi redan från början har en misstänksamhet mot allt vad islam och muslimer är. Men det är absolut viktigt att ”helt vanliga” muslimer får och tar alla möjligheter som finns att tydligt fördöma sådana handlingar och att det diskuteras mellan muslimer och märks ut mot oss icke muslimer.

   När det sedan gäller den ledarartikel i DN som du refererar till, så uppfattade jag, när jag såg programmet som det hänvisas till, kanske inte att Helena Benaouda eller Mohammed Amin Kharraki ”avfärdade” och ”bagatelliserade” att det finns extrema strömningar inom islam, även om det vore bra om dessa strömningar fördömdes både oftare och tydligare av muslimska företrädare.

   Du skriver också att du ”försöker förstå HUR man löser problemet med rasism kontra extrema islamister” och när det gäller rasism så tror jag att en bättre fungerande integration, både på politisk nivå och mellan oss som möter ”icke etniska svenskar” på gator och torg är den enda vägen. Vi måste lära oss mer om varandra och vilja lära oss mer om varandra. Detta gäller självklart lika mycket från båda håll. Det är fullt möjligt att skapa ”multikulturella samhällen” där människor kan leva tillsammans utan att behöva ge upp sin kultur, sin religion eller annat för att kunna leva tillsammans. New York är, trots mycket annat, ett exempel på detta. Just New York, kanske världens ”mesta metropol” har idag en befolkning där över 36% är födda utomlands och där det talas 170 olika språk, förutom det gemensamma engelska.

   I den ledarartikel i DN du hänvisar till finns ett annat stycke som det kan vara värt att ta fram: ”Men hur mycket hjälper det i ett samhälle där invandrare, särskilt muslimer, matas med budskapet att de inte är välkomna? Bästa sättet att motverka radikalisering bland muslimer är sannolikt att bemöta dem värdigt, respektera deras religion, ge dem arbete och bekämpa boende- och skolsegregering”. Detta i kombination med att vi har viljan, viljan att det skall gå, viljan att acceptera varandra som personer och varandras trosuppfattningar och ideologier (utan att för det nödvändigtvis tycka att det är det riktiga) och viljan att förstå varandra, som sagt, från båda håll.

   Det kommer alltid att finnas motsättningar mellan människor, det finns motsättningar inom familjer, på arbetsplatser, mellan de som håller på olika fotbollslag, har olika politiska åsikter och olika åsikter om Gud och religion och andra motsättningar. Det kommer vi inte ifrån, men vad vi kan komma ifrån är att låta dessa motsättningar bli så starka att dom utlöser våldshandlingar mot oss och andra.

 14. Sanna skriver:

  Jag tror att det svenska samhället och den europeiska kulturen påverkar de invandrade muslimerna mycket mer än de påverkar samhället. Kanske är det därför som somliga tar sig mer fundamentalistiska och extrema tolkningar av sin världssyn och trosuppfattning. Om svenskarna i gemen är rädda för annorlunda kulturer och religioner, så är förmodligen de s.k. extremisterna precis lika rädda. De är rädda att förlora sin identitet, sig själva…

  Regimerna i de muslimska länderna är tyvärr oerhört odemokratiska, korrumperade och maktfullkomliga. De kommer inte lyfta ett finger för att lösa några problem varken för det europeiska samhället eller för sina egna befolkningar.

  Yours Sincerely

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s