MMX

Det är dags att förpassa 2010 till historien. Hur var dom då egentligen, våra senaste 365 dagar? Denna (väldigt dumma) fråga finns det förstås lika många svar på som vi är människor. Några kommer att se 2010 som ett fantastiskt år, många blev kära, fick arbete, blev friska, fick barn eller något annat glädjande, samtidigt som andra blev lämnade, blev arbetslösa, sjuka, förlorade någon närstående eller var med om något annat tråkigt. Det är helt omöjligt att generellt säga att just 2010 var ett ”bra” eller ett ”dåligt”, i alla fall när det gäller personliga upplevelser. För undertecknads privata del var det nog ett lite blekt år, utan några större förändringar i någondera riktning. Så, trots att jag tycks bli allt mer nostalgisk, har jag inga som helst problem att släppa taget om 2010.

Ibland är det bäst att släppa taget

Om jag försöker mig på att bedöma det gångna året ur ett annat, mindre inskränkt perspektiv än mitt privata, så blir det inte mycket lättare. Hur året blev beror fortfarande på vem man är och var på planeten man bor. I Asien och Afrika bryr sig få om att Sverige haft den kallaste novemberdecember sedan 1700-talet och alldeles för få i Sverige bryr sig om att hundra tusentals människor i världen drabbats av klimatrelaterade katastrofer under året. Många har dött i jordbävningar och andra katastrofer som vi inte, i alla fall inte lika enkelt, kan lasta vår egen ”välfärd” för. Det är dock inte det samma som att en justare fördelning av resurserna inte hade kunnat minska offren väsentligt.

Däremot så hade vi kunnat undvika BP:s oljekatastrof i Mexikanska golfen. Visserligen omkom ”bara” elva människor, men 750 miljoner liter olja sprutade ut i havet under flera månader. Nu påstår BP att man har ”fixat” till det, men bara för att det inte längre går att se oljan betyder det knappast att havet och allt marint liv inte är dött, skadat eller totalt förändrat för alltid. Överhuvudtaget vet jag inte om man skall skratta eller gråta över 2010 sett ur miljö-perspektiv, COP 16, miljömötet i Mexico i år innebar ju trots allt att länder enades om att ta ett steg framåt från de två steg bakåt som togs vid COP 15 i Köpenhamn året innan. Framsteg eller inte? Det beror ju lite på hur man ser det och var man tittar.

”Klimatförändring”

Vi valde, som oftast de senaste 110 åren (trots att många tror annat), en borgerlig regering. Vi föredrog en regering som sänker skatter, säljer ut sjukhus, skolor och annat som rimligtvis borde vara gemensamt till privata ägare och som envist hävdar att: om a-kassan blir tillräckligt låg så skapas det arbetstillfällen och om sjuka blir av med sitt skyddsnät så blir dom friskare. Nix, jag tror inte att alla politiker i regeringen är elaka, men mycket empati med utsatta har dom inte visat. ”Det går bra för Sverige” (DN) läser jag, men vad menas med ”Sverige” här? 2011 kommer c:a 400.000 att vara arbetslösa, 163.000 ingå i s.k. ”arbetsmarknadsprogram”, 120.000 vara sjukskrivna (45.000 kommer att utförsäkras). För dessa går det inget vidare, men uppenbarligen för ”Sverige”(?!)

Under 2010 fick vi ytterligare bevis på att det bor ett antal galningar här. I Malmö cyklade en man runt och sköt ihjäl folk på måfå för att dom inte såg ut, tänkte och tyckte samma som honom och i Stockholm sprängde en annan idiot sig själv av samma orsaker. Många muslimer fördömer det (DN), det borde fler göra. Fler av oss borde tydligare fördöma rasism, extremism och sådan galenskap.En halv miljon svenskar tycker att SD har rätt när dom vill kasta ut ”icke-svenskar” (något oklart vilka dessa är). Att hitta ett sätt att leva tillsammans tycks ha försvunnit helt, trots att Kanada (50% av invånarna i Toronto är t.ex. invandrare), New York, Singapore och massor av andra multikulturella samhällen lyckas utmärkt med detta. Det blir verkligen inte lättare av att extremister, av alla sorter, gör allt för att hindra det. Men inte blir galningarna färre för att vi hatar varandra.

”Jämnt skägg”

Vad är det här för deprimerande årskrönika egentligen? Något måste väl ändå ha varit bra med 2010? Jodå, alldeles säkert, det kom ut bra musik, böcker och film, se det här inlägget. Själv hade jag några tuffa, svinkalla och fantastiska veckor i Antarktis, några helt underbara dagar under Urkult-festivalen, min lilla ”blogg” hade 786 besökare under en dag för några veckor sedan (wow!) Mina barnbarn blev ännu mer fantastiska under året som gick och hade det inte varit för utlandsresor till tropiska paradis, storvinster på Lotto och himlastormande förälskelser som aldrig kom, så hade  2010 kanske klättrat på min personliga ”års-bästa-lista”. Naturligtvis hände det bra saker även under det gångna året också, här ett axplock:

Jan: TV-serien ”Morden” var bra och vargar rymde från djurpark, coolt (dom avlivades, mindre coolt). Feb: ”Lag Norberg” tog OS-guld i curling (DN), Mars: Obamas sjukvårdsreform i USA och jag reser till Antarktis för 7:e gången, April: Natalie Merchant släpper albumet ”Leave your sleep”, Maj: ”World Expo 2010” i Shanghai blir svensk succé och Håkan Nessers ”De ensamma” publiceras, Juni: VM i fotboll, Juli: S-O Littorin försvinner (ingen vet varför, men skönt var det)  Aug: Botniabanan invigs och Urkult, Sept: 50-öringar blir värdelösa (50-åringars värde ökar dock) Okt: Undertecknad hittar ett fotoalbum jag trott var borta. Nov: Aung San Suu Kyi friges  Dec: WikiLeaks fortsätter röra om i ”snuskgrytan” och den utrotningshotade krabaten munksäl hålls gömd i Grekland(DN). ”But now it’s time to kiss 2010 good-bye”

Kiss 2010 Good-Bye!

Nu skall vi bara skåla i champagne (svt DN), sjunga ”Auld Lang Syne”, avge lite nyårslöften och sedan är det framtiden som gäller. 2011 och resten av framtiden, det är liksom det som är viktigt. Att vi sedan kallar, eller räknar, året som ”år 2011 efter Kristi födelse” är ju lite underligt när det står i Matteusevangeliet att Jesus föddes när Herodes regerade och Herodes bevisligen dog för 2015 år sedan. I Lukasevangeliet står det å andra sidan att Jesus föddes under ståthållaren Quirinius skattskrivning som i sin tur inträffade för 2005 år sedan. Olika kulturer har annan tideräkning och för dem är det t.ex. 1432 (islam), 2554 (buddhismen), 99 (Nordkorea) det finns en uppsjö av olika sätt att räkna här. Men även om det kan ställa till problem så lyckas vi ju dagligen få ihop det trots att klockan hela tiden är olika mycket i olika delar av världen.

Det blev en liten utsvävning där tror jag visst, framtiden var det ju frågan om. Jag har inte mycket till övers för teorier som ”ödet” och andra som påstår att allt är förutbestämt, jag är helt övertygad om att vi får den framtid vi själva skapar och detta är bra mycket viktigare att bry sig om än vad vi t.ex. skall kalla nästa år. Enligt en SIFO-undersökning förra året är det 19% som håller sina nyårslöften (GP AB) och nyårslöftenas tio-i-topp ser ut ser här: Äta mer hälsosamt 48%, Börja träna 42%, Stressa mindre 19%, Läsa fler böcker 12%, Få koll på ekonomin 10%, Dricka mindre alkohol 9%, Spendera mer tid med familj/vänner 9%, Sluta röka/snusa 8%, Tänka mer på miljön 5%. Jag hoppas det där med att ”tänka mer på miljön” inte enbart inskränker sig till att tänka.

”Jag lovar att smyg-äta färre nötter nästa år, eller kanske fler”

Man borde travestera John F. Kennedy: ”…ask not what 2011 can do for you, ask what you can do for 2011″. Nu sias det för fullt om 2011 (DN AB exp svt). Jag tycker förresten vi firar nyår lite torftigt i Sverige. Jämför t.ex. med thailändska ”Loy Kratong”, då man bygger små blomsterliknande farkoster och lägger dit en liten del ”av sig själv”, ett hårstrå, en bit av ett klädesplagg eller annat och sedan tänder man ett ljus på farkosten och skickar iväg den nerför en flod eller ut på havet. Tanken är att allt gammalt, ”dåligt” från året som gått skall följa med farkosten och ge plats för nyare, bättre upplevelser. Något liknande kunde vi kanske införa under nyårsafton. Om nu inte vart enda vattendrag vore mer eller mindre bottenfruset.

Vi kanske kunde adoptera, den ursprungligen, nord-thailändska ”Yi Peng” istället. Den går i stort ut på samma sak, men istället för att skicka iväg det gamla dåliga på vattnet så skickar man upp rispappers-lyktor, så kallade ”Khom Loi”, i luften istället. Det är otroligt vackert och stämningsfullt och är både stillsammare och  definitivt tystare än våra nyårs-raketer och smällare. Dessutom är det betydligt mer miljövänligt eftersom många fyrverkerier ofta innehåller bly, krom, mangan, nickel och andra giftiga substanser och dessutom det cancerframkallande giftet ”Hexaklorbensen” som är förbjudet sedan 30 år tillbaka (AB DN). Nej jag tycker vi byter ut fyrverkerierna mot ”Khom Loi”. Jag vet att många hundar delar den åsikten (DN GP exp).

”Khom Loi”, rispapperslyktor, stiger mot natthimlen i Chiang Mai.

Men innan jag avslutar både blogg-året och resten av 2010 vill jag definitivt passa på att önska alla läsare av den här sidan ett riktigt bra 2011, fullt av allt möjligt fint och allt vad ni kan önska er. Det är naturligtvis inte något jag kan garantera, men det blir i alla fall inte värre av det. Jag hoppas naturligtvis också att ni har lust titta in på den här sidan då och då även nästa år. Jag lovar i alla fall att försöka fortsätta få ihop sådär en 6-7 inlägg per månad även i fortsättningen, i alla fall så länge det finns läsare. Det kanske får bli ett av mina nyårslöften inför det kommande året.

Eftersom jag aldrig hört talas om att det finns någon gräns för hur många nyårslöften man får lov att avge, så sluta gärna röka, drick gärna mindre och motionera gärna mer, det skulle ju vara toppen. Men kan vi inte tillsammans försöka höja de där 5% om ”att tänka mer på miljön” på listan över nyårslöften och sen göra något konkret för klimatet och miljön under 2011? Den nuvarande miljöministern är ju inte mycket att hoppas på, så jag hoppas på oss istället. Det känns mer positivt. Jag slutar året med Paul Simon och ”Still crazy after all these years” ett epitet som definitivt gäller även undertecknad och det lär nog inte bli annorlunda det kommande året.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till MMX

 1. frunatmaken skriver:

  För mig var nog 2010 något av ett skitår. Inga jättekatastrofer kanske men en jämn ström av irritationer och besvikelser.

 2. Bara Jag skriver:

  HA HA! Jag tycker det är lustigt att du tar upp ”Botniabanan invigs” under bra saker under året :-)Hoppas att tågen snart börjar trafikera Botniabanan som det var tänkt – DET vore ett fall framåt för miljön!

  God fortsättning!

 3. Stattinskan skriver:

  Jag beskriver inte mitt år med ”bra” eller ”dåliga” upplevelser för jag anser att mixen mellan dessa två ÄR själva livet!
  God fortsättning till dig Peter!

 4. Svorskan skriver:

  Och om man kombinerar det med att äta mer hälsosamt med att äta ekologisk, så gör man en god gärning på samma gång. Både för människor och djur.

  Jag har inte hunnit säga det, GOTT NYTT ÅR!!

 5. Mohammed skriver:

  Jag får önska dig desamma! 🙂

 6. Gun skriver:

  Hahahaha, Littorin försvann under positivt, jag kan bara hålla med, och vem bryr sig egentligen om varför. God fortsättning!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s